De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

De 5 beste retrohandhelds met Android van dit moment

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
25 augustus 2023, 20:00
7 min leestijd
De 5 beste retrohandhelds met Android van dit moment

Lees verder na de advertentie.

Retrohandhelds zijn draagbare gameconsoles waar je een groot scala aan retrogames op kunt spelen. Maandelijks komen er veel van dit soort handhelds uit en slechts een deel daarvan draait op Android. In dit artikel presenteren we de vijf beste retrohandhelds met Android.

Wanneer je in de markt bent voor een retrohandheld, dan heb je grofweg de keuze uit een variant met Android, Linux of Windows. Als je voorkeur uitgaat naar Android, dan heb je een hoop mooie dingen om uit te kiezen. Houd er wel rekening mee dat de Android-software in veel gevallen niet aangepast is en dat je daardoor een soort smartphone- of tabletachtige ervaring overhoudt. Zo’n handheld is in feite niets meer dan een scherm met daaromheen een controller gebouwd. Omdat het één geheel vormt, hoef je in elk geval zelf geen losse controller te koppelen.

Retrohandhelds met Android

De retrohandhelds met Android komen in veel soorten en maten. Je hebt versies met schermen van 4:3 (handig voor alles tot aan de Nintendo 64 en Dreamcast) en 16:9 (voor als je ook PSP en modernere dingen wil spelen). Sommige versies kun je koppelen aan een tv en soms is er bluetooth aanwezig (waardoor je toch nog een controller kunt koppelen). 

Een nadeel waar ze grofweg allemaal over beschikken is het feit dat ze voorzien zijn van gedateerde Android-versies. Voor Android-puristen mogelijk een doorn in het oog, maar voorlopig gaat dit nog niet ten koste van de emulatiekwaliteit. Zolang appmakers oudere versies van Android blijven ondersteunen, zit het wel goed.

In alle gevallen moet je er zelf voor de games zorgen. Nadat je een emulator uit de Play Store gedownload hebt, moet je zelf back-ups voor je games aanmaken en overzetten middels een micro-sd-kaart. Voor GBA-verzamelaars onder ons: dat kun je bijvoorbeeld doen met de Epilogue GB Operator voor pc). De spelbestanden downloaden is verboden. Eén van de beste emulators die je voor Android kunt downloaden is RetroArch

In de afgelopen maanden is er een aantal interessante Android-retrohandhelds verschenen, waarvan we er vijf (plus een bonushandheld) voor je verzameld hebben. De vijf beste retrohandhelds met Android aan boord vind je hieronder.

1. Retroid Pocket 3+ Metal Edition

De Retroid Pocket 3+ Metal Edition is om veel redenen een dikke aanrader. Het scherm is lekker groot, waardoor breedbeeldgames er fantastisch uitzien. Daarnaast is de retrohandheld voorzien van een aluminium body, waardoor die lekker in de hand ligt en niet snel warm wordt. De fabrikant heeft de analoge knuppeltjes voorzien van hall sensor-sticks, waardoor je geen last krijgt krijgen van zaken als stick drift (dan blijft een personage in-game doorlopen terwijl je de knuppel niet gebruikt). 

Op dit model speel je moeiteloos alles tot aan de Dreamcast en met een beetje handigheid krijg je ook toegang tot de kracht van PlayStation 2 en Nintendo GameCube. Er zijn ook wat nadelen. Denk dan aan de prijs en de positie van de start- en selectknoppen en de plek van linker knuppel.

2. Anbernic RG405M

Dezelfde processor van de Retroid Pocket 3+ Metal Edition treffen we ook aan in de Anbernic RG405M (de T618-chipset). Deze retrohandheld is flink duurder dan de Retroid, maar heeft een andere formfactor. Hij is wat compacter, wat veel gamers ontzettend fijn vinden. Het 4:3-scherm is perfect voor retrogames en alles tot aan de Dreamcast. Maar ga je games van een latere generatie emuleren, dan krijg je te maken met zwarte balken rondom het scherm. Dat is een afweging.

Verder heeft de Anbernic RG405M veel dezelfde voordelen als de Metal Edition. Denk dan aan hall effect-sticks, een ontzettend fijn scherm en een goede accu. De linker knuppel zit dit keer op een betere positie, waardoor je hem comfortabeler vasthoudt wanneer je 3d-games speelt. De grootste nadelen: de hoge prijs, de schouderknoppen (die staan naast elkaar) en de positie van de d-pad.

3. Anbernic RG353M

Als het allemaal net ietsjes minder mag en je toch niet van plan bent om complete back-ups aan te maken van je PS2- en GCN-collecties, dan kom je ook prima uit de voeten met de Anbernic RG353M. Dit is de voorloper van de 405M, met veel overeenkomende, positieve eigenschappen. Denk dan aan de aluminium frame, de d-pad-positie en het fijne scherm. Deze retrohandheld is voornamelijk bedoeld voor mensen die graag 2d-games spelen en zelfs de Nintendo 64 schuwen. Prima.

Dankzij een overdaad aan poorten is het mogelijk de Anbernic RG353M aan te sluiten op een tv met hdmi-poort. Ook kun je er een bedrade controller aan koppelen, zodat je je favoriete games zelfs op het grote scherm kunt spelen. Net als bij de RG405M weet je dat je voorlopig vooruit kunt gaan met dit model. De schouderknoppen en de positie van de start- en selectknoppen gooien wat roet in het eten, maar uiteindelijk mag dat de pret – ook niet voor deze prijs – niet drukken.

4. Powkiddy X28

Naast Anbernic is het merk Powkiddy ontzettend populair in de scene voor retrohandhelds. Niet per se vanwege de kwaliteit (naar mijn ervaring), maar meer vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. De Powkiddy X28 heeft dezelfde T618-processor als de Retroid en Anbernic hierboven, dus dan weet je wat je qua emulatieprestaties kunt verwachten. Dan gaat het dus ineens om hele andere dingen, zoals de manier waarop je speelt en hoe lekker de Powkiddy in de hand ligt.

De Powkiddy X28 is het meeste te vergelijken met de normale versie van de Retroid Pocket 3+ (ter info: de Metal Edition is een aangepaste versie van de reguliere 3+). Hij is net wat groter en breder en de knuppels zijn goed bereikbaar, waardoor je minder snel last krijgt van kramp in je hand. Het grootste nadeel is de bouwkwaliteit: na al dat metaal voelt het plastic wat goedkoop aan. Maar goed, de prijs is aanzienlijk lager, dus dat is dan een concessie die je doet.

5. Pimax Portal

Dan komen we aan bij de duurste handheld op deze lijst: de Pimax Portal. Dit is in de basis geen retrohandheld, maar meer een Android-krachtpatser bedoeld voor virtual reality. Maar de retrocommunity heeft het systeem omarmd vanwege een aantal unieke kwaliteiten. Zo hebben retrogames er zelden zo mooi uitgezien als op die qled-scherm met een (te hoge) resolutie en ligt het systeem ontzettend lekker in de hand. En de beeldverversing van maximaal 144 Hertz mag er ook zijn.

Daarnaast is het tof dat je de controllers kunt afnemen, waardoor de Pimax Portal een soort Nintendo Switch voor retrogaming wordt. De controllers zijn magnetisch te bevestigen en zitten goed vast – je moet er flink aan trekken om ze los te krijgen. Het aantal knoppen op dit model is even wennen en ook het feit dat er geen traditionele d-pad is, is jammer. Maar de Pimax Portal is wel een van de meest veelzijdige en krachtige Android-handhelds van dit moment. Maar daar betaal je dan ook voor.

Bonus: Abxylute One

Tot slot kijken we nog even naar de Abxylute One. Dit is een compleet andere Android-handheld, omdat die niet per se bedoeld is voor retrogames. De hardware aan boord is echter krachtig genoeg voor het afspelen van Game Boy Advance-spellen, maar verder dan dat moet je niet willen. In plaats daarvan is de Abxylute One een absolute topper als het gaat om cloudgaming. Google Stadia mag dan dood zijn, maar ondertussen is er meer dan genoeg te beleven op Xbox en PlayStation.

Meer lezen?

Zoals je kunt lezen is er een hoop te doen omtrent Android-retrohandhelds en handhelds in het algemeen. De verschillende modellen in dit artikelen hebben nog veel meer om het lijf dan ik in dit overzicht kwijt kan. Wil je dus meer te weten komen, klik dan vooral op de links in dit artikel. Dan kom je uit op uitgebreide recensies en weet je precies waar je aan toe bent! In de reviews ga ik dieper in op software en ook wat mijn favoriete Android-front-end voor retrogaming is. Daarnaast tref je er recensies aan van Linux-handhelds en allerlei controllers; genoeg te lezen!

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

27 augustus 2023, 13:28

Ik kan voor dit thema het YT kanaal van Wicked Gamer Collector aanbevelen.
Made in Nederland?

26 augustus 2023, 14:47

Jammer dat de AYN Odin er niet bij staat.Heb die zelf op dit moment en die kan ook ps2 spellen draaien.Zit ook een fan ingebouwd die de cpu koelt en viariabel in toerentallen kan draaien.

26 augustus 2023, 14:18

Heb zelf de Anbernic RG35XX wat draait op linux (GarlicOS). Ik heb hem puur voor retro gaming gekocht. Leuk ding en niet duur.

26 augustus 2023, 7:47

…..heeft nadelen…..en de positie van de linker knuppel. Hoezo, wat is er mis met die positie ? Als je een Playstation controlller gewend bent dan is daar niks mis mee. Wordt gek van die waardeloze layout als bij een Xbox controller op de Asus ROG Ally met die asymmetrische layout.