Deze tips helpen echt bij een snel leeglopende batterij

Sven Rietkerk
Sven Rietkerk
5 juni 2025, 11:54
3 min leestijd

Na een update van mijn Google Pixel 9 Pro Fold leek mijn batterij opeens ontzettend snel leeg te lopen. Een probleem dat de meeste van ons wel eens hebben meegemaakt. Soms zit in betasoftware een foutje waardoor dit kan gebeuren, maar vaak kun je zelf veel doen om een snel leeglopende batterij te voorkomen en tegen te gaan. Androidworld zet de tips voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

De standaard batterijbesparingstips

Er zijn tal van tips die waarschijnlijk bekend zijn; zet de helderheid omlaag en op de adaptieve stand, gebruik altijd dark mode en zorg dat de telefoon zo snel mogelijk in ruststand gaat. Bij Android heet dit Time-out voor scherm. Ook moet het scherm niet altijd actief zijn en is het een goed idee om veel gebruik te maken van batterijbesparing. Tips die je waarschijnlijk al wel eens eerder hebt gelezen.

Er is nog veel meer te doen om de levensduur van de batterij te verlengen. Voordat je dat doet, is het goed om te kijken of de batterij zelf niet tegen het eind van zijn leven loopt. Sinds kort is het mogelijk om de conditie van de batterij te bekijken. Houd er wel rekening mee dat niet elk toestel deze functie ondersteunt.

Lees verder na de advertentie.

Zo verleng je de batterijduur echt

Een aantal andere tips liggen minder voor de hand. Zo kan het helpen om de Google Assistent volledig uit te schakelen. Zet ook de optie om Hey Google en Voice Match uit, dat kan schelen in de tijd dat de batterij mee gaat. Gebruik je een telefoon alleen thuis, zet dan alle draadloze functies uit. Denk dan aan Wifi, bluetooth of zelfs de volledige verbinding. Het toestel wordt dan wel bijna onbruikbaar, maar de batterij gaat veel langer mee.

De balans tussen vrijwel alles uitzetten en een leeglopende batterij is de batterij besparing. Hier verschilt het ook per toestel wat er mogelijk is. Zo hebben veel Pixel-toestellen de mogelijkheid van standaard batterijbesparing en een extreme variant. De standaardversie beperkt visuele effecten en activiteit op de achtergrond en zet de telefoon in dark mode. De extreme variant stopt ook alle niet-essentiële apps waardoor de batterij uren langer mee kan gaan.

Verder is het aan te raden om alle apps en widgets die je eigenlijk nooit gebruikt te verwijderen. Deze zullen dan sowieso geen stroom verbruiken. Zorg er verder voor dat de software up-to-date is, al kan het dus zijn dat een beta ervoor zorgt dat de batterij sneller leegloopt. Mocht het in een officiële update fout gaan, dan wordt dit vaak snel hersteld.

Batterij tips van Google

Naast deze tips heeft Google zelf ook een aantal handige tips om mee te nemen. Verwijder bijvoorbeeld accounts die je niet meer gebruikt of die je op een persoonlijke telefoon niet nodig hebt. Tegenwoordig worden niet alle telefoons meer met een lader geleverd, maar probeer zoveel mogelijk de originele lader te gebruiken. Probeer bij het opladen niet meer dan tachtig procent op te laden en laat de accu niet onder de twintig procent komen. Google raadt aan om af en toe de batterij onder de tien procent te komen en hem dan in een nacht volledig naar honderd procent op te laden.

Verder geeft Google aan dat het belangrijk is dat de telefoon niet te warm wordt. Een warme telefoon loopt immers sneller leeg. Dat geldt in de wintermaanden overigens ook voor een te koude telefoon. Probeer verder minder foto’s en video’s te maken. De camera slurpt namelijk de batterij helemaal leeg. De Androidmaker trapt verder nog een paar open deuren in; speel bijvoorbeeld geen hele zware games en gebruik apps niet te lang achter elkaar.

Lees verder na de advertentie.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer tips en tricks die niet in dat artikel staan. Heb jij een gouden tip voor een betere batterij? Laat het weten in de reacties en help andere lezers!

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!