Xiaomi Mi Note 10
De Xiaomi Mi Note 10 (549 euro) is een van de budgetvlaggenschepen die Xiaomi dit jaar bij ons op de markt bracht. Na de Xiaomi Mi 9 (419 euro) en de Mi 9T Pro (418 euro) volgt een telefoon die alles inzet op een camera-opstelling die wil imponeren. Een 108 MP camera pronkt achterop de telefoon samen met een 5x optische zoomlens en drie andere lenzen.
Hoewel de Mi 9 en de Mi 9T-reeks in de eerste plaats een compleet vlaggenschip willen zijn, gaat het bij deze telefoon om cameraprestaties en premium uitstraling. Kan Xiaomi de hoge verwachtingen die we koesteren bij de camera ook waarmaken? Ik kon hem testen en hier lees je de volledige review.
Specificaties
Afmetingen: 157,8 X 74,2 X 9,7 mm
Scherm: 6,47 inch Full HD 2340 x 1080 pixels AMOLED-scherm
Processor: Qualcomm Snapdragon 730G
RAM: 6 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB, niet uitbreidbaar
Selfiecamera: 32 MP met f/2.0
Hoofdcamera: 108 MP RGB met f/1.7, 5 MP telecamera met 5x optische zoom en f/2.0, 12 MP telecamera met 2x optische zoom en f/2.0, 20 MP groothoekcamera met f/2.2 en 2 MP macrocamera met f/2.4
Batterij/Accu: 5260 mAh
Softwareversie: MIUI 11 gebaseerd op Android 9 Pie
Extra: Vingerafdrukscanner, dual-sim, 3,5 mm audioaansluiting
Behuizing en design
De Xiaomi Mi Note 10 is een forse telefoon, en dat straalt hij meteen ook uit. Niet zozeer door het 6,47 inch scherm, waar we al niet meer van opkijken, maar vooral ook omwille van de dikte en het gewicht. Hij weegt 208 gram en meet 9,7 mm.
De telefoon heeft glas aan voor- en achterkant en een opvallende rand die afgewerkt is met een chroomuitstraling. Die afwerking doet sterk denken aan wat we eerder zagen bij een naamgenoot, de Samsung Galaxy Note 10. Al kiest Xiaomi niet voor het duurzamere stalen frame van de Note 10, wat logisch is gezien de lagere prijsklasse. Positief is wel dat het merk gaat voor Corning Gorilla Glass 5 op voor- en achterkant.
Al we de voorkant bekijken, vinden we een scherm met een waterdruppelinkeping met bovenaan een luidspreker. Het scherm heeft gebogen schermranden die eveneens de gebruiker het gevoel moet geven dat hij een duurdere telefoon in zijn handen heeft. Toch valt op dat aan de zijkanten van de stevig gebogen randen vreemd genoeg een iets grotere zwarte rand zichtbaar is dan normaal.
De telefoon heeft aan de rechterkant de volumeknoppen en powerknop samen met de sleuf voor dual-sim. Links is er niets te zien aan het frame van de telefoon naast een antennelijn, en aan de platte bovenkant vinden we een microfoon, een IR-blaster en een tweede antennelijn. Kijk je onderaan dan zie je aan weerszijden antennelijnen en vervolgens een enkele luidspreker, een microfoon, de usb-c-poort en een 3,5 mm audio-aansluiting. Bedankt Xiaomi, we houden immers niet allemaal van bluetooth-audio.
De Mi Note 10 heeft achterop een camera-opstelling om “u” tegen te zeggen. Verticaal zien we de drie camera’s in een module met daaronder de groothoekcamera die ietwat wordt buitengesloten door het drietal en als laatste een kleine macrolens. Opmerkelijk is ook de opstelling van vier flitsers naast de drie lenzen.
De Mi Note 10 slaagt erin om een meer luxegevoel te wekken dan wat de prijs van de telefoon suggereert. Al heeft het scherm niet de mooiste afwerking rond de selfiecamera, waar een ietwat brede waterdruppel omheen zit in vergelijking met sommige andere toestellen. Al is dat slechts een storm in een glas water, want de Mi Note 10 geeft ook een solide gevoel en hij ligt ook goed in de hand. Je wilt hem wel gebruiken in combinatie met een hoesje, zoals alle andere telefoons met een glazen afwerking.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
De Xiaomi Mi Note 10 heeft een interessant scherm gekregen. Daarmee hebben we niet alleen over de eerder genoemde schermranden of de ondersteuning voor HDR10, maar ook over de kleuren van het paneel. Het scherm ondersteunt net als de Pixel 4-reeks het P3-kleurenspectrum, en hij toont dus meer kleuren dan de meeste andere telefoons. Je leest er hier alles over.
Ondanks dat bredere spectrum van beschikbare kleuren valt de nauwkeurigheid van de weergave tegen, want kleuren tonen flets. Gelukkig kan je dat probleem oplossen door in de instellingen van je telefoon voor warme kleuren te kiezen, wat een stuk accurater is dan de standaard mogelijkheid. Het paneel heeft ook een hoge helderheid van 600 nits, maar ondanks dat zijn de kijkhoeken niet perfect, en hetzelfde kan je zeggen over de leesbaarheid in hevig zonlicht.
Xiaomi’s automatische helderheid is niet de beste. De telefoon kiest soms voor een te overdreven donkere weergave in donker omgevingslicht, en naarmate je meer manueel aanpassingen maakt, lijkt de telefoon daar geen rekening mee te houden. De automatische helderheid is dus niet zelflerende zoals bij sommige andere toestellen.
Vergeleken met het oogstrelende 90 Hz-scherm van de OnePlus 7T zouden we die telefoon zonder twijfel de voorkeur geven binnen deze prijsklasse. Toch brengt de Mi Note 10 een bovengemiddeld kwalitatief scherm in deze prijsklasse.
Prestaties
Xiaomi koos bewust voor een meer bescheiden chipset bij deze telefoon om zo de prijs van de telefoon te drukken. De Snapdragon 730G van Qualcomm staat dan ook volledig in het teken van de camera-opstelling. De kloksnelheid van 2,2 Ghz en de Neural Processing Unit (NPU) van de processor voor camerafuncties met kunstmatige intelligentie zorgen voor voldoende kracht om de vijf camerasensors te laten werken.
Xiaomi gebruikt 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB opslag die je niet kan uitbreiden. Jammer genoeg gaat het niet om snellere UFS 3.0 opslag zoals bij de OnePlus 7- en 7T-reeks, en je merkt dus dat de telefoon veel tijd nodig heeft om afbeeldingen op te slaan als hij ze neemt in de 128 MP-fotostand. Dergelijke foto’s schiet hij in een resolutie van maar liefst 12 032 x 9024 pixels en foto’s zijn goed voor zo’n 21 MB.
Als we kijken naar bovenstaande benchmarkresultaten, dan zien we dat de Mi Note 10 vergelijkbare resultaten scoort als de OPPO Reno 2 die met dezelfde chipset, maar meer werkgeheugen komt. Zoals verwacht is deze telefoon ook geen partij voor de Mi 9T Pro uit eigen huis die met de krachtige Snapdragon 855 komt voor een nog lager prijskaartje.
Het oog bevestigt de benchmarks compleet, want de Mi Note 10 is erg vlot, maar hij is gewoonweg niet de snelste. Hij vervult de meeste taken zonder framerdrops, maar apps lanceren minder snel en hij mag zichzelf ook niet kronen tot ‘multi-taskkoning’. Ook in zwaardere games zoals ‘The Elder Scrolls: Blades‘ laat deze telefoon zijn zwakste plek zien. Zowat alle spellen zijn zeker speelbaar, maar verwacht niet de meest gestroomlijnde ervaring bij games die meer grafische kracht vragen.
Accuduur
Van een telefoon met een 5260 mAh-accu verwacht je niet anders dan goede batterijprestaties. Xiaomi verdient een duim omhoog omdat het bedrijf zich niet laat blind staren op een slank design en kiest voor functionaliteit. Het pas ook prima bij het hele ‘cameraverhaal’ van dit toestel. Anders dan bij een spiegelreflex-of systeemcamera kan je namelijk geen vervangbare accu in het toestel stoppen, en je wil dus gewoon een batterij waar je op kan vertrouwen.
De Xiaomi Mi Note 10 stelt zeker niet teleur, en de telefoon kan solide prestaties voorleggen. Met één oplaadbeurt kon ik meestal voort anderhalve dag de Mi Note 10 gebruiken. Om een meer precies beeld te schetsen van het verbruik gebruiken we de app AccuBattery voor onze testen. Die geeft aan dat de telefoon met het scherm actief 15 uur en 9 minuten blijft werken en in standby 59 uur en 47 minuten.
Combineer je die twee tijden om een realistisch smartphonegebruik te simuleren, dan kom je op een gebruik van 33 uur en 15 minuten. De Xiaomi Mi Note 10 doet het volgens AccuBattery beter dan telefoons als de OPPO Reno 2, de Honor View 20, maar hij moet verrassend genoeg de Mi 9T Pro laten voorgaan, omdat die beduidend beter scoort in standby-tijd.
Ook van snelladen heeft deze telefoon kaas gegeten, want Xiaomi gebruikt zijn 30 watt snellaadtechnolgie, en het bedrijf levert ook een compatibele oplader mee. Het Chinese bedrijf heeft nog niet de beste snelladers in handen, maar dat zou weleens een kwestie van tijd kunnen zijn. De Mi Note 10-snellader presteert in ieder geval goed. Draadloos laden is een gemis, maar dat zien we nog net door de vingers in deze prijsklasse.
Schermontgrendeling
Zowel je vinger als je gezicht kunnen dienen als sleutel tot de Mi Note 10 van Xiaomi, maar we raden vooral aan om die eerste methode te gebruiken, omdat de telefoon enkel beroep doet op zijn 32 MP selfiecamera voor gezichtsherkenning, en dat is toch niet zo veilig. Gelukkig werkt de optische vingerafdrukscanner onder het scherm vlot en nauwkeurig genoeg. Hij is niet de snelste die je op de markt kan vinden, maar hij is wel op gelijke voet met de meeste van zijn concurrenten.
Geluid
Wil je een telefoon met fijne speakers, dan ben je bij deze grote jongen van Xiaomi helaas niet aan het juiste adres. De speakers klinken minder goed dan wat je bij een telefoon in deze prijsklasse zou verwachten. Niet alleen gaat de speakers niet erg luid, maar het geluid klinkt vrij schel. Verder werd de telefoon wel uitgerust met een 3,5 mm audio-aansluiting, die hem wel goed doet klinken in combinatie met een bedrade hoofdtelefoon.
Camera
108 MP hoofdcamera
Het theaterdoek gaat open en de protagonist stapt naar voren. De absolute ster van deze telefoon moet toch wel echt de camera zijn. De Mi Note 10 mag als eerste toestel voor consumenten schitteren met de 108 MP camera van Samsung. Ondanks dat hallucinante waarbij sommige cameracritici de wenkbrauwen zullen fronsen, is de HMX ISCOCELL Bright met een formaat van 1:1,33 inch ook de grootste sensor die in een moderne smartphone wordt gebruikt, dat merkte ook fotograaf Rob Turk op in een recente podcast.
Standaard schiet de telefoon foto’s in 27 MP, en daarnaast is er een 108 MP-fotostand aanwezig die vooral in goede lichtomstandigheden moet schitteren. Pixels worden dan namelijk in vier verdeeld om extra details vast te leggen en zo gaat een deeltje van de lichtinval verloren. In de praktijk zorgt de 108 MP camera inderdaad voor veel details, maar dan vooral in het midden van je foto’s. Zodra je de randen van foto’s gaat bestuderen, zie je dat beelden daar een stuk minder gedetailleerd zijn.
Tenzij je beelden echt regelmatig uitvergroot wil laten afdrukken, zijn er dus weinig voordelen aan de 108 MP-stand. De belichting moet helemaal goed zijn, details zijn vooral in het midden aanwezig, je krijgt grotere bestanden en je moet na het nemen van elke foto seconden lang wachten alvorens de Mi Note 10 ze kan bewaren. Ik ben dus in de meeste gevallen meer enthousiast over de prestaties van de 27 MP standaardstand, en dat hoeft niet erg te zijn, want beelden zien er ontzettend goed uit in de standaard ‘point-and-shoot’-modus.
Ik heb de vijf camera’s van de Xiaomi Mi Note 10 vergeleken met de ene lens van de Google Pixel 3 XL. Je zou gerust kunnen zeggen dat beide telefoons tegenpolen zijn, want Xiaomi heeft een leger aan knappe lenzen achterop, terwijl de Pixel 3 XL slechts één degelijke 12 MP camerasensor gebruikt en voor de rest een vleugje magie met de beeldverwerking van afbeeldingen.
We zien de tegenstelling tussen deze camera’s ook terug in onderstaande fotovergelijking waar de Mi Note 10 het vaak beter doet in goede lichtomstandigheden, maar de beeldverwerking van de Pixel 3 XL eerder de bovenhand neemt bij nachtfotografie. Xiaomi is duidelijk minder goed met ruisonderdrukking, en zo zien we duidelijk dat een paar high-end sensors niet voor alles de oplossing zijn.
Door het grote 21 MB-formaat waarmee de 108 MP-modus foto’s maakt, kan je een vergelijking tussen 108 MP-stand, de standaard 27 MP-stand en de 12 MP camera van de Pixel 3 XL hier vinden in Google Drive. De Mi Note 10 foto’s hebben een watermerk waarmee je ze duidelijk van elkaar en de Pixel 3 XL-foto kan onderscheiden.
Je ziet vervolgens hieronder links beelden die genomen zijn met de hoofdcamera van de Mi Note 10 en rechts zie je de Google Pixel 3 XL-foto’s. De foto’s met de kerstman zijn genomen in de portretstand van beide telefoons.
Telecamera’s, groothoekcamera en macro
Toch is de Xiaomi Mi Note 10 meer dan alleen de 108 MP hoofdcamera, want het merk gebruikt een slim trucje om een 5x optische zoom-telecamera te kunnen aanbieden, maar dan zonder de periscoopcamera die we al zagen bij de Huawei P30 Pro en de OPPO Reno 10x Zoom. Het merk gaat een 8 MP telecamera met 3,7x zoom verkleinen tot 5 MP en daarmee 5x zoom.
Het is niet de eerste keer dat we een fabrikant dergelijke trukendoos zagen openen, want OnePlus deed het bijvoorbeeld met de telecamera van de OnePlus 7 Pro. Laat ons zeggen dat het resultaat het allerbelangrijkste is, belangrijker dan de methode die Xiaomi gebruikt. Xiaomi’s telecamera gebruikt ook een extra lens onder het glas vergeleken met doorsnee telelenzen.
Verder gebruikt Xiaomi een tweede telecamera met 2x optische zoom die alles vergroot van 2x zoom tot 3,7x zoom, en vanaf neemt de 8 MP sensor het over. Het vergroten van 1x zoom tot 2 keer inzoomen gebeurt met de 108 MP hoofdcamera. Xiaomi heeft verder een 20 MP groothoekcamera die zo laag zit dat ik hem geregeld per ongeluk met mijn wijsvinger neigde te bedekken. Als laatste is er de 2 MP macrocamera die ietwat overbodig aanvoelt, want we zagen andere smartphonemerken al vergelijkbare dingen doen, maar dan zonder zo’n aparte lens.
Als we naar de prestaties van de vier cameralenzen kijken dan zijn we overwegend enthousiast, maar wat geldt voor de hoofdcamera is ook van toepassing voor de extra lenzen. Ze doen het werkelijk subliem in goede lichtomstandigheden, maar naarmate de duisternis toeneemt, neemt ruis het over.
Hieronder zie je foto’s die genomen zijn met respectievelijk de 2x zoom-telecamera, de 5x zoom-telecamera, en de macrocamera van de Mi Note 10, ten opzichte van de ene lens van de Google Pixel 3 XL. Vervolgens zien we een beeld van de groothoekcamera van de Mi Note 10 overdag en ’s nachts, gevolgd door nachtbeelden van de 2x zoom-telecamera, de 5x zoom-telecamera. Als laatste bekijken we nog een selfie van de Mi Note 10, vergeleken met de Pixel 3 XL.
De Xiaomi Mi Note 10 heeft een ontzettend goede camera-opstelling voor zijn prijs. Hij neemt sterke foto’s in normale lichtomstandigheden en occasioneel kan de 108 MP-stand een leuke extra zijn. Toch voelt het alsof Xiaomi nog beter had kunnen doen als het bedrijf het softwaregedeelte van fotografie beter onder de knie had gehad. Ook de nachtmodus van de Mi Note 10 heeft maar weinig meerwaarde in vergelijking met de normale fotostand.
Als laatste is er de 32 MP selfiecamera die mooie foto’s maakt. Jammer genoeg past Xiaomi standaard een beauty-effect toe die foto’s er onnatuurlijk laat uitzien zoals je op bovenstaande foto kan zien. Xiaomi komt ook met effecten die je lippen voller maken of je gezicht verklanken. Daar bedank ik voor.
Volgens geruchten gaat Samsung een verbeterde versie van zijn 108 MP camera gebruiken bij zijn Samsung Galaxy S11-vlaggenschepen, en we kijken er al naar uit om meer van deze camerasensor te kunnen zien.
Video’s
Xiaomi’s Mi Note 10 neemt video’s in 4K aan maximaal 30 frames per seconde (fps), maar standaard kiest de telefoon voor 1080p en 30 fps, ook al kan hij die laatste stand ook aan 60 fps. Xiaomi heeft verder ook een stabilisatiefunctie die video’s minder schokkerig moet maken, maar ik was allerminst tevreden over de filmpjes die ik met de Mi Note 10 schoot. Beelden zijn niet erg schokkerig, maar ze missen wel detail. In het tweede filmpje van de Pixel 3 XL zien we hoe Googles telefoon de bovenhand neemt.
Camera-app
De camera-app van Xaomi werkt erg vlot en ze laat je gemakkelijk wisselen tussen macro, de groothoekcamera, de hoofdcamera en de telelenzen. Daarnaast is er een carrousselmenu waarmee je tussen de overige modi wisselt. Het enige minpunt van de app is de overvloed aan icoontjes en extra functies die zonder enige uitleg in de camera-interface worden neergezet. Het kan nuttig zijn om wat meer informatie te voorzien of minder opties standaard weer te geven zodat de app een meer toegankelijke indruk geeft.
Software
De Xiaomi Mi Note 10 kwam als eerste met MIUI 11, dat is de nieuwste versie van Xiaomi’s softwareschil. Opmerkelijk genoeg draait de telefoon wel nog niet op Android 10. Al heeft hij wel alvast de systeembrede donkere modus en alle andere MIUI 11-functies aan boord.
Xiaomi’s Mi 9-en Mi 9T-toestellen zijn ondertussen al wel op de update getrakteerd, en het is dus ietwat teleurstellend dat deze telefoon niet met de laatste Android-versie uit de doos komt. Toch verwachten we dat een update wel volop onderweg is. Xiaomi heeft zijn telefoons namelijk alvast eerder bijgewerkt naar Android 10 dan sommige grotere fabrikanten, waaronder Samsung en Huawei, en dat verdient wel een pluim.
Waar Xiaomi het met minder goed doet, is met de ontwikkeling van de MIUI 11-features, want alle nieuwe zaken die het bedrijf heeft toegevoegd, negeren de tekortkomingen van de global-versie van de softwareschil. Standaard zijn er geen meldingenicoontjes bovenaan het startscherm, de navigatiekloppen zijn omgewisseld, instellingen zijn volledig anders geordend dan bij andere telefoons, je kan geen appdrawer instellen en app-processen worden enorm agressief op de achtergrond afgebroken.
In plaats van dergelijke problemen in de ogen te kijken, kregen we onder meer een nieuwe notitie-app, een bestandbeheerder, nieuwe pictogrammen in de instellingen en meer personalisatiemogelijkheden voor het always-on-scherm en nog veel meer. De Chinese versie van MIUI lijkt me nog steeds veel beter aangepast aan de eisen en wensen van die markt in vergelijking met de global-versie, en Xiaomi gaf recent bij onze redactie toe dat het continu moeilijke afwegingen maakt bij de ontwikkeling van ‘onze MIUI’-versie.
Veel tekortkomingen van MIUI kan je oplossen door uitgebreid jezelf een weg te banen door de instellingen en daarnaast een alternatieve launcher te lanceren, zoals Nova Launcher. Wat wel opvalt is, dat de software van Xiaomi minder fouten bevat dan voorheen, en we kijken ernaar uit om de softwareschil verder te zien groeien.
Voorgeïnstalleerde apps
Xiaomi komt met eigen apps zoals ‘Muziek’, ‘Video’ en ‘Browser’, maar het bedrijf maakt dan weer wel gebruik van de Telefoon- en Berichten-app van Google, net als het Gboard-toetsenbord. Je kan Xiaomi’s eigen apps ook niet verwijderen van de telefoon.
Updatebeleid
Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Xiaomi ondersteunt zijn telefoons drie jaar lang met beveiligingspatches, en de Mi Note 10 zou ook op twee versie-updates moeten kunnen rekenen. Het lijkt er ook op dat het bedrijf echt inzet op het vlot uitbrengen van updates, al heeft het wel de reputatie van geregeld updates met fouten uit te rollen.
Conclusie
De Xiaomi Mi Note 10 is om verschillende redenen een erg boeiend toestel. Hij heeft een camera-opstelling die tot de verbeelding spreekt en die fantastische foto’s kan opleveren in ruil voor een relatief toegankelijke prijs. Langs de andere kant geeft de telefoon je ook een premium-gevoel. Hij heeft een scherm met gebogen schermranden dat van hoge kwaliteit is, en ook de accuduur van de Mi Note 10 is een echte sterkte van deze telefoon.
Toch zijn er voor al deze sterke eigenschappen ook een paar tegenargumenten. De prestaties van de telefoon behoren niet tot de top en MIUI legt niet op de juiste punten de klemtoon. Daarnaast valt het ook op dat ondanks het feit dat Xiaomi met hoogwaardige lenzen aan de slag gaat het bedrijf schijnbaar niet over alle know-how beschikt om ook in moeilijk lichtomstandigheden en voor video het onderste uit de kan te halen.
Als we naar het totaalplaatje kijken, dan kunnen we wel niet anders dan concluderen dat de Xiaomi Mi Note 10 een erg goede telefoon is in ruil voor je geld. Al verwacht ik dat voor de meeste consumenten, die zich niet laten afschrikken door de Xiaomi-software en op zoek zijn naar een telefoon met de beste prijs-kwaliteit, beter naar de Xiaomi Mi 9T Pro kijken. Die telefoon heeft een lager prijskaartje en hij brengt eveneens een sterk geheel van functies.
Anderzijds is het goed om te zien dat Xiaomi voor voldoende keuzemogelijkheden zorgt bij zijn line-up aan budgetvlaggenschepen, en het merk groeit ook in Nederland steeds meer uit tot een geduchte – en vast ook wel een gevreesde – concurrent voor andere spelers in de smartphonemarkt. Die groei zal Xiaomi ook in het komende jaar willen verderzetten, en we kijken ernaar uit om de de aankomende modellen te mogen verwelkomen.
Mogelijke alternatieven voor de Xiaomi Mi Note 10 zijn de Xiaomi Mi 9T Pro (vanaf 386 euro), de OnePlus 7T (vanaf 559 euro), de Samsung Galaxy S10e (vanaf 499 euro), de LG G8s ThinQ (vanaf 449 euro) en de Huawei P30 (495 euro).
Positieve punten
+ Camera voor zijn prijs
+ Premium uitstraling
+ Kwalitatief scherm
+ Goede accuduur
Negatieve punten
– MIUI 11 heeft nog steeds verbetering nodig
– Matige prestaties
– Zwakke speaker
Xiaomi Mi Note 10 kopen
De Xiaomi Mi Note 10 is voor zo’n 549 euro beschikbaar in de kleuren Glacier White, Aurora Green, en Midnight Black. Je vindt hem onder meer bij Mobiel.nl, Belsimpel en Bol.com.
Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=7366]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten