[Exclusief] Xiaomi: opening Nederlandse Mi Stores gepauzeerd

[Exclusief] Xiaomi: opening Nederlandse Mi Stores gepauzeerd

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Xiaomi Mi Stores

Dit jaar maakte Xiaomi bekend dat het zijn eerste fysieke winkels in Nederland wil openen. terwijl andere, grote merken minder intitiatieven nemen om onze winkelstraten onveilig te maken wil het snelgroeiende, Chinese merk maar al te graag zijn 'Mi Stores' openen. Ondertussen weten we ook waar de eerste winkels zullen geopend worden, dat zal in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn.

Toch is het nu al enkele maanden stil rond de Mi Stores, en op het Mi Note 10-lanceringsevenement kreeg onze redactie te horen dat het project momenteel gepauzeerd is en nog niet bekend is wanneer precies de deuren van de eerste winkels open zullen gaan. Volgens Xiaomi zijn de Nederlandse Mi Stores echter niet geschrapt. "Momenteel zijn we nog op zoek naar de juiste partners en zijn we nog volop in gesprek met partijen", zegt Abi Go, senior product marketing manager, aan Androidworld.

Beeld van een Mi Store

Slimme bloempotten en robotstofzuigers

Naast telefoons verkoopt Xiaomi ook tal van andere producten in thuisland China: van slimme bloempotten tot robotstofzuigers en elektrische scooters. Xiaomi verklaart aan ons duidelijk zijn ambitie om ook die producten officieel op onze markt aan te bieden, en de Mi Stores zouden daarbij de uitgewezen plaatsen kunnen zijn waar mensen met het hele Xiaomi-ecosysteem kennis kunnen maken.

[Exclusief] Xiaomi: opening Nederlandse Mi Stores gepauzeerd

Ook de nieuwe Mi Watch, het eerste Xiaomi-horloge met Wear OS, komt niet bij ons op de markt

"We willen zoveel mogelijk van onze producten op de wereldwijde markt brengen, en niet alleen in China, maar het kost tijd om al die producten aan te passen aan de noden van alle gebruikers wereldwijd. Daar zijn we nu volop mee bezig, maar het is belangrijk om te onderzoeken welke producten het meest interessant zijn voor de verschillende markten", legt Abi Go uit, Vandaag zijn de meeste Xiaomi-producten naast smartphones enkel via grijze import te koop.

MIUI-verbeteringen

Xiaomi maakt dezelfde soort van afweging bij de ontwikkeling van zijn MIUI-softwareschil voor telefoons. Naast de Chinese versie van MIUI is er ook een global version, maar in vergelijking met de software die andere fabrikanten aanbieden, lijkt MIUI nog steeds erg op de Chinese markt gericht waar fabrikanten zich eerder door iOS laat inspireren op het gebied van software dan door Android. Zo is het niet mogelijk om een appdrawer in te stellen en zijn er standaard geen meldingenicoontjes die in de statusbalk bovenaan het startscherm verschijnen. Dat probleem blijft ook aanwezig met MIUI 11, dat is de laatste versie van de softwareschil, zoals je kan lezen in onze eerste indrukken van het nieuwe Xiaomi Mi Note 10-vlaggenschip

Xiaomi Mi Note 10

De Xiaomi Mi Note 10 is de eerste telefoon van het merk met MIUI 11

"We luisteren naar de feedback van de gebruikers en we maken de hele tijd de afweging welke functies het beste werken voor de verschillende markten waar telefoons de global version gebruiken", verklaart de product marketing manager aan Androidworld. Xiaomi kiest geregeld ook voor andere productnamen voor telefoons die buiten China gelanceerd worden want de Mi CC9 Pro werd bij ons omgedoopt tot de Mi Note 10. "Mi CC heeft een speciale betekenis in China, want het staat voor 'chic' en 'cool', maar buiten China is de Mi Note-merknaam veel sterker", dat zegt Abi Go.

Mi Note 10 en Mi 9

De Xiaomi Mi Note 10 legt vooral de nadruk op de bijzondere camera-opstelling, met vijf lenzen waaronder een 108 MP camera en een telecamera met 5x optische zoom. We vroegen aan Abi Go of we die sensors binnenkort ook in de opvolger van het Xiaomi Mi 9-vlaggenschip mogen verwachten, die mogelijk Xiaomi Mi 10 zal heten.

"Ik kan helaas niet rechtstreeks op die vraag antwoorden, maar ik kan wel zeggen dat je van ons altijd het beste mag verwachten in de Mi-reeks", stelt de product marketing manager. Abi Go legt uit dat de Mi Note 10 een doelgroep aanspreekt die aan de slag willen met de laatste, spannende functies, anders dan de Mi 9 die bedoeld is als een meer algemene krachtpatser op elk gebied.

Beelden van de Xiaomi Mi Mix Alpha

Het Mi Mix Alpha-scherm

We vroegen aan de product marketing manager in welke productreeks van Xiaomi een telefoon met een scherm op voor- en achterkant wou passen, zoals bij de Mi Mix Alpha concepttelefoon. “Persoonlijk denk ik dat zo’n telefoon eerder een eigen productreeks op zichzelf zou zijn”, antwoordt ze. Voorlopig blijf het afwachten tot Xiaomi het idee van een smartphone met een scherm aan beide kanten voor het eerst in een product voor consumenten presenteert.

Je leest hier onze eerste indrukken van de nieuwe Mi Note 10 met vijf camera's en een 108 MP hoofdcamera, Wat denk jij van Xiaomi’s strategie rond de Mi Stores, MIUI en de telefoons die het bij ons op de markt brengt. Laat je mening horen in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk