Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Review: Sony Xperia Z5, stijlvolle smartphone doet voorganger vergeten

Sander Tuit
Sander Tuit
3 november 2015, 20:00
9 min leestijd
Review: Sony Xperia Z5, stijlvolle smartphone doet voorganger vergeten

Lees verder na de advertentie.

Xperia Z5-familie

Sony heeft de afgelopen jaren twee keer per jaar een Xperia Z-serie uitgebracht. Dit jaar waren dat de Xperia Z4 (die bij ons Xperia Z3+ heet) en de Xperia Z5-serie. Voor het eerst zal naast een compacte uitvoering ook een ‘Premium’-versie van het Xperia Z-vlaggenschip worden uitgebracht. De Xperia Z5 Premium heeft een groter scherm (5,5 inch) dan de Xperia Z5 (5,2 inch) en een 4K-resolutie.

Eerste indrukken

De Sony Xperia Z5 bouwt duidelijk voort op het OmniBalance-design dat Sony introduceerde bij de originele Xperia Z. Wanneer je kijkt naar de verschillen tussen de individuele opeenvolgende toestellen lijken de verschillen minimaal, maar wanneer je de toestellen op een rijtje zet, zie je wel degelijk dat het design steeds verfijnder is geworden.

Het opvallendste verschil met de eerdere toestellen in de Xperia Z-serie is de aan-uit-knop. Deze was voorheen een klein, rond, metalen knopje, maar is ‘gegroeid’ tot een grotere ovalen knop. Dat heeft er niet mee te maken dat mensen de knop niet wisten te vinden, maar voortaan zit er een vingerafdrukscanner in.

De Sony Xperia Z5 is een schitterend toestel om te zien en dat zit niet in één enkel element. Nee, het toestel heeft door zijn metalen, afgeronde rand, strakke voorzijde en mooie achterzijde met matglas een geweldige uitstraling. Daarbij zijn de randen aan de boven- en onderzijde van het toestel wel vrij fors.

De Xperia Z5 is overigens, samen met de Z5 Compact, het eerste Sony-toestel dat een matglazen achterzijde heeft. Door de letters van ‘Sony’ niet mat te maken, geeft de achterkant het toestel een bijzonder chique uitstraling. De achterkant is daarbij ook nog eens een stuk minder vingerafdrukgevoelig dan bij zijn voorgangers en zorgt er voor dat het toestel een stukje minder glad is.

De uitvoering die wij de afgelopen tijd getest hebben heeft een witte voorzijde en een zilverkleurige zij- en achterkant. Een prima kleurencombinatie, alhoewel de donkere uitvoering van het toestel er ook zeker mag zijn.

De speakers van het toestel zijn verwerkt in de randen van de voorzijde. Dat zorgt er voor dat het geluid altijd naar je toekomt wanneer je het toestel in je handen hebt en biedt bijvoorbeeld geen belemmeringen bij het gamen of wanneer het toestel op een tafel ligt, wat nog wel eens het geval is als de speakers aan de achterzijde of onderkant van het toestel zitten. De geluidskwaliteit van de speakers is redelijk, niet geweldig, en het maximale volume ligt ook vrij laag.

Software

De software van Sony-toestellen is over het algemeen erg ingetogen en dat is ook het geval bij de Xperia Z5. Het toestel draait op een licht aangepaste versie van Android 5.1.1 en een update naar Android 6.0 Marshmallow is in aantocht.
Sony heeft het allemaal lekker basaal en duidelijk gehouden en de interface lijkt veel op die van standaard Android. Het is mogelijk om thema’s te installeren vanuit de Google Play Store, waarbij onder andere de achtergrond, het ontgrendelscherm en de navigatieknoppen van een ander uiterlijk kunnen worden voorzien.

Sony levert ook wat eigen software mee, zoals een album-app, een filemanager, en een app voor waarschuwingen, maar houdt het aantal meegeleverde apps ten opzichte van andere fabrikanten minimaal. De aanpassingen van de lichte Sony-schil zijn zeker niet storend en zorgen nergens voor vertragingen of haperingen.

Voor mensen die een PlayStation 4 in huis hebben biedt de Xperia Z5 ook wat extra’s. Je kunt dan namelijk gebruik maken van de Remote Play-functie en kunt PS4-games vanaf de console streamen naar de smartphone en dan op afstand spelen. 

Hardware

Qua hardware lijkt de Sony Xperia Z5 veel op de Xperia Z3+. Beide toestellen hebben 3 GB aan werkgeheugen en worden aangedreven door de door oververhittingsproblemen geplaagde Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Volgens Sony heeft het bedrijf echter de nodige maatregelen getroffen waardoor de Xperia Z5 geen last zou moeten hebben van oververhittingsproblemen.

In eerste instantie beweerde Sony dat ook van de Xperia Z3+, waardoor we zeker skeptisch waren. In de praktijk blijken Sonys beweringen uit te komen: het toestel wordt bij zware belasting wel warm, maar wordt nooit té warm. Dat heeft Sony onder meer voor elkaar gekregen door een dubbele heat pipe te gebruiken om de warmte van de chipset af te voeren. Daarnaast zullen ook de nodige softwarematige verbeteringen zijn aangebracht, waardoor het toestel sneller terugschakelt wanneer de chipset warm wordt. Wij hebben in het dagelijks gebruik, maar ook bij het spelen van games, niets gemerkt van verminderde prestaties door dit terugschakelen.

Het beeldscherm van de Sony Xperia Z5 voldoet, maar blinkt niet echt uit. In het verleden waren Xperia Z-schermen niet best, maar het scherm van de Xperia Z5 is redelijk van kwaliteit. De kijkhoeken zijn te doen, maar de kleuren van het scherm (dat ook gebruikt wordt in de Xperia Z3 en Xperia Z3+) zijn zeker prima. In zonlicht zijn de prestaties slecht en het scherm haalt zeker de kwaliteit niet van onder andere de AMOLED-schermen van Samsung-toestellen. Dat Sony er voor heeft gekozen een full HD-scherm te gebruiken en de hogere resolutie in de Z5 Premium te stoppen, valt ze nauwelijks aan te rekenen: het verschil in waarneembare scherpte tussen een full HD- en QHD-scherm bij een normaal LCD-scherm is doorgaans een stuk minder dan bij een AMOLED-scherm.

De vingerafdrukscanner op het toestel is een interessante toevoeging. Sony heeft er voor gekozen om de scanner aan de zijkant van het toestel, in de aan-uit-knop, te verwerken. Tot nu toe gebruikten fabrikanten de homeknop (Apple, Samsung en HTC) aan de voorzijde of een aparte sensor aan de achterzijde (Huawei, HTC en de nieuwste Nexus-toestellen van Huawei en LG). Deze locatie blijkt ideaal te werken: je duim zit toch altijd op die plek tijdens het ontgrendelen van het toestel en werkt ook nog eens als het toestel bijvoorbeeld op een tafel ligt. Je dient wel de aanknop daadwerkelijk in te drukken, iets wat bij de vingerafdrukscanners van de Nexus 5X, Nexus 6P en Huawei Mate S niet nodig is. Wellicht was het net wat handiger geweest als dat niet nodig was bij de Xperia Z5 en dat het aanbieden van je vinger voldoende zou zijn, maar aan de andere kant is het ook geen extra moeite ten opzichte van het indrukken van een normale aanknop. De positionering is voor één groep gebruikers wel een nadeel: voor linkshandigen is de positionering verre van optimaal. 

Over het algemeen werkt de vingerafdrukscanner erg goed, maar daarbij moeten we wel een kanttekening plaatsen: de scanner werkt erg slecht als je handen ook maar een klein beetje vochtig zijn. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je na het handen wassen je handen 100% droog moet maken en dat de scanner ook niet zo goed te gebruiken is wanneer je in de stromende regen loopt, iets waar de waterdichte Sony Xperia Z5 wel geschikt voor is.

Over deze waterdichtheid weten we inmiddels dat Sony deze flink heeft afgezwakt. In het verleden adverteerde Sony met de mogelijkheid om onder water foto’s te maken of het gebruik van de Xperia-toestellen in bad. Voor Xperia Z5 geldt dat het toestel wel waterdicht is, maar dat het niet de bedoeling is dat je het toestel in een (zwem)bad gebruikt. Je kunt de Xperia Z5 wel afspoelen onder de kraan of gebruiken in een flinke regenbui, maar bij heftigere blootstelling zal de garantie volgens Sony komen te vervallen.

Accu

In het verleden stonden de Xperia Z-toestellen er om bekend een ongeëvenaarde accuduur te bieden. Die goede naam werd bezoedeld door de Xperia Z3+, die een erg slechte accuduur wist te behalen. Toen we hoorden dat de accucapaciteit van de Z5 (2900 mAh) zelfs nog iets omlaag ging ten opzichte van die van de Xperia Z3+ (2930 mAh), was dat toch wel even schrikken. Zeker omdat dezelfde, energieslurpende chipset gebruikt wordt. Volgens Sony weet je echter met de Xperia Z5 tot wel twee dagen aan accuduur te halen.

Bij ons viel die accuduur toch wel tegen. Toegegeven, de accuduur is een heel stuk beter dan bij de Xperia Z3+, maar een volle dag wordt niet behaald. Zelf gebruik ik de telefoon de hele dag intensief en echt verwonderlijk is het niet dat het einde van de dag (07:45 uur tot 23:00 uur) niet gehaald wordt, maar toch verwacht je wat meer van Sony. Hoe dan ook haal ik het op een dergelijke dag toch wel tot een uur of 19:00, iets wat in ieder geval een stuk beter is dan bij de Samsung Galaxy S6 Edge. Helaas levert Sony geen quick-charger mee om het toestel snel op te laden. Aangezien het toestel snelladen wel ondersteunt, is het mogelijk om een losse lader aan te schaffen.

Camera

De camera van de Sony Xperia Z5 is één van de speerpunten van Sony en dat is niet voor niets. De camera viel in het verleden bij Xperia Z-toestellen toch wel tegen en dat is vreemd voor een bedrijf dat goed is in het maken van camera’s én de camerasensors voor veel grote smartphonefabrikanten, zoals Samsung en Apple, maakt.

De camera van de Xperia Z5 maakt erg goede foto’s en doet dat snel. Volgens Sony is het mogelijk om binnen 0,03 seconden scherp te stellen en ondanks dat we die precieze snelheid niet kunnen bevestigen, gaat het scherpstellen behoorlijk snel. Het bedrijf geeft in ieder geval aan dat geleerd is van de ervaring met Sony Alpha-camera’s.

De fotokwaliteit is in de meeste gevallen ook uitstekend. De foto’s bij goede of redelijke lichtomstandigheden zijn in de doorgaans erg goed. Sony gebruikt voor het eerst een nieuwe 23 megapixel-sensor die voor prima resultaten zorgt.

 

Foto genomen bij goede lichtomstandigheden.

 

100% crop-foto. Wanneer je deze foto op onze website bekijkt, komt 1 pixel daadwerkelijk overeen met 1 pixel van de foto.

Bij weinig licht zijn de resultaten uiteraard minder goed, maar ten opzichte van andere smartphonecamera’s doet de camera van de Xperia Z5 het nog opvallend goed.

 

Foto genomen bij weinig licht.

Conclusie

Sony laat met de Sony Xperia Z5 zien dat de Xperia Z3+ een misstap was. Het toestel presteert goed en ziet er schitterend uit. De camera is een absolute uitblinker en de vingerafdrukscanner biedt, zeker gezien zijn positionering, echt een toegevoegde waarde. Tenzij je linkshandig bent natuurlijk.

‘Volgende generatie’ kunnen we het toestel, gezien zijn middelmatige scherm en niet-optimale accuduur niet noemen, maar met de Sony Xperia Z5 biedt Sony één van de beste en mooiste toestellen van de huidige generatie.

Pluspunten

+Schitterend design
+Achterkant is een stuk minder vingerafdrukgevoelig en minder glad dan bij voorgangers
+Prima prestaties
+Zeer goede camera

Minpunten

-Wachterdichtheid is flink afgezwakt
-Scherm had beter gekund
-Accuduur is niet geweldig
-Vrij hoge prijs

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia Z5 krijgt een adviesprijs mee van 699 euro, maar is verkrijgbaar voor een prijs tussen de 599 en 670 euro. Het toestel is in Nederland in de kleuren Zwart (graphite), wit, goud en groen te koop.

Hieronder vind je de beste actuele aanbiedingen om het toestel aan te schaffen.

[tds=3587]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!