Sony heeft de derde generatie van zijn Xperia 10 III-telefoon het middensegment voorgesteld. Hij heeft nog steeds het eigenzinnige en herkenbare ontwerp van Sony-telefoons, maar met een verbeterd scherm en ondersteuning voor 5G. Is deze telefoon iets voor jou? Je ontdekt het in de review.
Sony Xperia 10 III
Sony pakt uit met drie modellen van telefoons. Allereest is er het absolute toptoestel, de Xperia 1 III dat de concurrentie aangaat met toestellen als de Galaxy S21 Ultra en de OPPO Find X3 Pro. Sony heeft ook een kleiner vlaggenschip, de Xperia 5 III, en die moet een publiek aanspreken dat een compactere smartphone verkiest.
Als laatste is er nog de midrange telefoon, genaamde de Xperia 10 III (429 euro). Hij neemt veel van de ideeën van de duurdere toestellen over, waaronder het lange 21:9-scherm. Hij is op het moment van schrijven ook de enige Sony-telefoon die dit jaar al in Nederland en België is verschenen. Het blijft nog wachten op detail van zijn duurdere broertjes. Maar hoe brengt de Xperia 10 III het ervan af in het competitieve middensegment? Wij konden hem enkele weken testen.
Specificaties
Sony Xperia 10 III | |
Behuizing: | Corning Gorilla Glass 6 (voorkant), Corning Gorilla Glass 6 (achterkant) |
Afmetingen en gewicht: | 154 mm à 68 mm à 8.3 mm, 169 gram |
Scherm: | 6,0 inch FHD+ OLED (FullHD+ 2520 x 1080 pixels), 21:9, HDR, 457 ppi |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 690 5G |
Werkgeheugen: | 6 GB |
Opslaggeheugen: | 128 GB |
Camera’s achter: | 12 MP hoofdcamera (f/1.8), 8 MP groothoekcamera (f/2.2), 8 MP telefotocamera (f/2.4) |
Camera’s voor: | 8 MP selfiecamera (f/2.0) |
Accu: | 4500 mAh, 18 watt snelladen |
Androidversie: | Android 11 |
Extra’s: | IP65/IP68-waterdicht, Dual speakers, 3.5 mm jack, Bluetooth 5.1, vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop |
Kleuren: | Zwart, blauw, wit |
Adviesprijs: | 429 euro |
Sony Xperia 10 III – de pluspunten
1. Eigenzinnig design op een goede manier
Laat ons beginnen met het overduidelijke: de Sony Xperia 10 III ziet er niet uit als menig smartphone. Of dat een goeie zaak is in het geval van deze middenklasser, wel daarover kan je discussiëren. Het is vast en zeker goed dat Sony wat ander probeert, en duidelijk niet de focus legt op smalle schermranden. De screen-to-body-ratio van de Xperia 10 II is erop vooruitgegaan ten opzichte van zijn voorganger, maar het blijft een telefoon met stevige randen.
De bewoording “ouderwets” doet de telefoon onrecht aan. Niet alleen omdat het slanke uiterlijk van het 21:9-scherm er best leuk uitziet, maar ook omdat Sony een aantal extra’s uit zijn toverhoed kan toveren, juist onder meer dankzij de designkeuzes die het maakt.
Allereerst maakt de 3,5 mm audiojack zijn terugkeer. Een goede zet, hoewel dat ook niet zeldzaam is bij midrange toestellen. Verder is er er een notificatieled die telkens met een andere kleur je aandacht trekt, afhankelijk van de omstandigheden. Sony koos er verder ook voor om in de onderste schermrand meteen de luidspreker te implementeren, zodat die naar voren is gericht. De speaker levert niet het luidste geluid, maar de klank is helder, en de richting naar voren biedt wel degelijk een meerwaarde voor het geluid. Al hadden we graag de volgende keer gezien dat ook de telefoonluidspreker gebruikt wordt om media af te spelen, want een dubbele luidspreker geeft de telefoon pas echt een streepje voor.
Het Japanse merk gaat verder echt voor degelijkheid bij dit midrange toestel. Het gebruikt Corning Gorilla Glass 6 op voor- en achterkant, en dat is eigenlijk quasi ongezien voor telefoons met deze prijs. Weet wel dat het frame van plastic is gemaakt in plaats van aluminium. De telefoon is ook IP68-waterbestendig, en dat wil zeggen dat hij gedurende een halfuur 1,5 meter diep onderwater kan blijven. Opnieuw zo’n kenmerk dat doorgaans bij het hoge segment te vinden is, al zagen we het ook bij Samsungs Galaxy A52 dit jaar.
2. Schitterende accuduur
Sony’s telefoon heeft een veel grotere 4500 mAh accu gekregen vergeleken met de 3600 mAh accu van zijn voorganger. Toch is het toestel ditmaal kleiner van formaat en slechts 0,1 mm dikker. Ik ben ontzettend tevreden van de accuduur van deze Sony-smartphone, want ik haal vlot het einde van de dag met één oplaadbeurt. Doorgaans eindig ik met zo’n 40 procent, en daarom lukt het meestal om ongeveer anderhalve dag de smartphone te gebruiken. De Sony Xperia 10 III doet het daarmee veel beter vergeleken met de meeste telefoons.
Die vaststelling sluit ook aan bij de metingen van AccuBattery, een app die de accuduur van telefoons analyseert. Bij normaal gebruik (gecombineerde tijd) houdt deze smartphone het maar liefst 37 uur en 41 minuten vol. Met het scherm actief is dat een stevige 17 uur en 28 minuten, en in stand-by kan je hem gedurende 71 uur en 43 minuten gebruiken. Hij veegt daarmee zowat al zijn concurrenten van tafel, een erg sterk resultaat. En Sony bewijst daarmee dat het ook kan zonder agressieve software die apps op de achtergrond afsluit.
Die goede accuduur doet ons ook makkelijk vergeven dat deze smartphone zonder snellader komt. Hij kan in feite snelladen met een vermogen van 30 watt aan, maar hij krijgt een gewone oplader in de verpakking, hoogstwaarschijnlijk om de prijs te drukken. In dit artikel artikel geven we je koopadvies omtrent snelladers.
3. Prettige camera voor de prijs
Samen met de sterke accuduur vormt de camera een grote meerwaarde bij deze telefoon. Sony komt niet met grote vernieuwingen ten opzichte van de Xperia 10 II, want de hoofdcamera, telecamera en groothoekcamera hebben nagenoeg dezelfde specificaties als bij dat toestel. Ondanks dat verbeteringen op het vlak van de hardware uitblijven, kan de Xperia 10 III wel een sterk resultaat neerzetten.
- 12 MP hoofdcamera (f/1.8)
- 8 MP groothoekcamera (f/2.2)
- 8 MP telefotocamera (f/2.4)
De hoofdcamera weet foto’s af te leveren die voldoende scherpte en detail bevatten, met ook realistische kleuren. Foto’s zien er prima uit, zowel als ze in goede lichtomstandigheden zijn genomen als bij moeilijkere lichtsituaties. Het enige waar de camera moeite mee heeft, en met name de beeldverwerking, is de belichting. Foto’s zijn soms te donker en dan moet je handmatig in de nabewerking de helderheid verhogen.
De groothoekcamera is de minst goede sensor van dit drietal. In goede lichtomstandigheden zijn de foto’s die hij maakt gewoon bruikbaar, maar als je binnen in kunstlicht of ’s nachts beelden maakt dan krijg je last van onscherpte, en foto’s missen ook details. De sensor heeft ook problemen met het dynamisch bereik, dat is het verschil tussen de lichte en donkere elementen van een foto. Het resultaat is dat beelden soms overbelicht zijn.
De grootste verrassing van deze cameraopstelling is de telecamera. Hij heeft slechts 2x optische zoom, maar in deze prijsklasse is zo’n camera veel vaker niet dan wel aanwezig. Daarbovenop komt nog dat de kleuren en details erg goed worden weergegeven, en de belichting is zelfs beter geoptimaliseerd dan bij de foto’s die de hoofdcamera neemt.
Groothoekcamera
Hoofdcamera
Telecamera
4. Aangename Sony-software
Over de software van de Sony Xperia 10 III valt eigenlijk weinig te zeggen. Het lijkt allemaal heel erg op een kale Android-interface. Dat zie je aan de vormgeving van de menu’s en de snelle instellingen. De launcher van Sony heeft wel erg weinig opties wat betreft personalisatie, en standaard komt hij met Google Discover. Dat is een overzicht van relevante nieuwsartikelen.
De telefoon komt ook standaard met nagenoeg alle Google-apps. Van Google Telefoon tot Berichten, Duo, Foto’s en Agenda. Verder is ook YouTube Music aanwezig, maar Sony voegt daarnaast zijn eigen muziekapp toe. Je kan daarmee muziek afspelen die je in de cloud hebt staan. Verder heeft Sony nog een app toegevoegd waarmee je beelden van Sony’s camera’s kan overdragen naar je telefoon, en een Hoofdtelefoon-app helpt je om de muziekervaring te optimaliseren samen met de koptelefoons van het merk. Het heeft weinig zin om die apps vooraf op te telefoons te installeren, want als je dergelijke Sony-producten in huis hebt, weet je ze ook wel in de Play Store te vinden. Daarnaast heeft de Xperia 10 III veel bloatware-apps. Hij komt onder meer standaard met: Amazon Shopping, Booking.com, LinkedIn, Facebook Amazon Prime Video en Netflix. Gelukkig kan je deze apps wel gewoon verwijderen.
Sony stelt dat de telefoon updates krijgt volgens de industriestandaard, en dat wil zeggen dat je twee jaar lang beveiligingsupdates zal ontvangen, en dat per kwartaal, Je hebt recht op minstens een versie-update, in dit geval de update naar Android 12. Van dat minimum kan je dus het beste uitgaan.
Sony Xperia 10 III – de minpunten
1. Geen topscherm
Sony pakt ontzettend graag uit met zijn 21:9-scherm. Dat wil zeggen dat het paneel een beeldverhouding heeft die wat smaller is dan bij de meeste andere toestellen. Het bedrijf is ook de laatste jaren een van de enige die bij zulke scherm blijft zweren, en ik begrijp ook waarom. De beeldverhouding is vooral bedoeld om films te kijken in cinemaformaat, terwijl de meeste filmpjes nog steeds in 16:9 te bekijken zijn. En uitgerekend bij dat formaat krijg je bij een 21:9-scherm grote zwarte balken aan weerszijden te zien. Dat is niet erg prettig.
Ongeacht of je nu voor- of tegenstander bent van deze beeldverhouding bij telefoons, moet ook gezegd dat de telefoon een relatief klein 6.0 inch scherm heeft. De telefoon lijkt nog steeds vrij groot met de schermranden, maar als je hem gebruikt is de schermruimte toch beperkt.
Verder weet het OLED-scherm van Sony me zeker niet omver te blazen als het om de kwaliteit gaat. De tinten lijk best wel koel, en ook de aanpassingsmogelijkheden zijn beperkt. Daarnaast is de maximale helderheid vrij beperkt. Dat merk je doordat de automatische helderheid het scherm bijna altijd maximaal laat oplichten bij dagelijks gebruik. Uiteraard mag je het toestel niet vergelijken met het premiumsegment, maar ook binnen zijn eigen prijsklasse brengt hij zeker niet het beste van wat erop de markt is.
2. Trager dan je zou willen
Het grootste minpunt van de Xperia 10 III is zonder twijfel zijn prestaties. Als je deze telefoon gebruikt dan heb je het gevoel dat het om een budgettoestel gaat. Af en toe loopt het navigeren door de interface gewoon wat minder vlot dan je zou verwachten, en hetzelfde geldt voor het laden in apps en het wisselen tussen apps.
Dat is ook allemaal niet verrassend, want Sony heeft zijn Xperia 10 III, net als de telefoon van vorig jaar, uitgerust met een chipset voor budgetsmartphones. In dit geval koos het Japanse merk voor de Snapdragon 690, omdat die ondersteuning biedt voor 5G. Verder is er nog 6 GB RAM aanwezig samen met 128 GB opslag, en dat is dan weer eerder normaal gezien de prijs.
De minder goede prestaties worden ook bevestigd door onderstaande benchmarks. Je ziet daarin dat de telefoon niet opgewassen is tegen de Motorola Moto G100 (499 euro) en de Samsung Galaxy A72 (449 euro).
3. Niet de beste vingerafdrukscanner
De Xperia 10 III verschijnt met een vingerafdrukscanner die aan de zijkant zit. Net als over de algehele prestaties van de telefoon, ben ik ook maar een koele minnaar van deze scanner aan de zijkant. Soms wacht je secondenlang om toegang te krijgen tot je telefoon, en dat is gewoon niet meer van deze tijd, ook niet in de budgetklasse. Over de nauwkeurigheid heb ik niet te klagen bij dit toestel.
Conclusie
Sony heeft met de Xperia 10 III geen grootse sprongen voorwaarts gemaakt. De behuizing is verder verfijnd en de hoofdtelefooningang maakte een terugkeer. De waterdichtheid en het Gorilla Glass 6 zijn zeker troeven, alleen zullen potentiële kopers mogelijk afgeschrikt worden door dat uiterlijk met de grote schermranden. De telefoon heeft ook nog steeds niet de beste prestaties en het is ook jammer dat de vingerafdrukscanner niet erg snel werkt.
Toch heeft deze telefoon ook duidelijke troeven. Hij heeft een goede cameraopstelling voor de prijs die je goede beelden kan laten maken bij 2x zoom. De accuduur is ook echt een plezier, want je kan bijna twee dagen doorkomen met een oplaadbeurt. Het zijn doorgaans alleen enkele budgettoestellen die dat kunnen nadoen. Alleen is het dan weer jammer dat Sony niet even de puntjes op de ‘i’ zet door een 30 watt snellader mee te leveren. Zeker ook omdat de telefoon niet voor een lage prijs verschijnt. De Xperia 10 II kwam voor 369 euro op de markt, en dat betekent dat de telefoon maar liefst 70 euro duurder is geworden vergeleken met zijn voorganger.
Sony slaagt er wel vaker in om telefoons uit te brengen die op een aantal nichepunten heel goed scoren, terwijl ze een aantal prioritaire aspecten helemaal lijken te vergeten. Dat is het geval bij de vlaggenschepen, maar we zien het ook terug met de Xperia 10 III. Wie in deze prijsklasse een goede cameratelefoon wil, gecharmeerd is door het 21:9-scherm, of erg veel belang hecht aan een goede accuduur, heeft een motief om voor deze Sony-smartphone te kiezen.
Sony Xperia 10 III kopen
De Sony Xperia 10 III is beschikbaar in de kleuren zwart, blauw en wit bij onderstaande winkels.
- Sony Xperia 10 III (6 GB + 128 GB) – Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Mobiel – 429 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Stevige prijs voor een matige processor en slecht scherm. Er zijn voor dit geld veel betere telefoons te koop. Jammer dat in het artikel niet wat alternatieven genoemd worden. (Vast onderdeel van veel review sites.)
Zo’n lang scherm vind ik echt helemaal niks
misschien dat Sony wat meer ps5 consoles op de markt moet gooien in plaats van onzin telefoons die niemand koopt