Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Sonos Ray review: betaalbare soundbar maakt indruk

Sebastien Marien
Sebastien Marien
21 juli 2022, 19:27
9 min leestijd

Met de Ray heeft Sonos zijn eerste soundbar in het lage prijssegment voorgesteld. We kennen Sonos vooral om zijn premium speakers, maar is ook deze soundbar in de budgetklasse een hoogvlieger? Je ontdekt het in deze review van de Sonos Ray.

Lees verder na de advertentie.

Sonos Ray

In mei stelde Sonos zijn nieuwste soundbar voor: de Sonos Ray. Hij belooft het geluid van je tv een flinke upgrade te geven en dat voor een relatief zachte prijs van 299 euro. Daarnaast kan hij deel uitmaken van een surroundopstelling met onder andere een subwoofer speakers aan de zijkant. 

Met de Ray lijkt de line-up van Sonos-soundbars compleet, want het merk heeft nu voor elke prijsklasse product. Eerder lanceerde het al de Sonos Beam Gen 2 (499 euro) met Google Assistent en ruimtelijke geluidseffecten (lees hier de review) En dan is er nog het premium model, de Sonos Arc (899 euro) met zijn 11 krachtige audiodrivers. Weet de nieuwe Sonos Ray ons binnen zijn prijsklasse te overtuigen?

Specificaties

Sonos Ray
Afmetingen71 x 559 x 95 mm
Gewicht1,95 kg
Geluid4 versterkers, 2 tweeters, 2 midwoofers
Verbindingwifi b/g/n, optische audiokabel, ethernet, infrarood (voor de afstandsbediening, AirPlay 2 en Spotify Connect
Extra functiesNachtmodus, Spraakversterking, TruePlay (enkel voor iOS), equalizer

Onopvallend, strak design

Als je hem voor het eerst uitpakt uit zijn doos zonder plastic verpakkingsmateriaal en van gerecycled karton, dan valt meteen op dat de Ray erg compact is. Hij is maar 559 mm breed. Sonos kiest altijd voor strakke, maar onopvallende designs met zijn speakers en de bedoeling is dat ze in elk interieur passen. De Ray is gelukkig geen uitzondering. De volledige behuizing is gemaakt van harde plastic en ze doet denken aan de Sonos Beam Gen 2.

Bovenop de speaker vind je drie knoppen voor de mediabediening en aan de achterzijde is een knop om de soundbar bij installatie te verbinden en drie poorten: een ingang voor stroomkabel, een optische poort en een ethernetaansluiting. 

Makkelijke installatie met één euvel

De installatie van de Sonos Ray was de eenvoud zelve. De handleiding verwijst je naar de Sonos-app en daar word je stap voor stap begeleid.  Het begint bij het verbinden van de twee kabels. Je sluit hem aan op netstroom en verder kan je hem alleen aansluiten met een optische kabel op je tv, geen hdmi. De ethernetaansluiting is volledig optioneel en er is dan ook geen UTP-kabel meegeleverd. De twee andere kabels zitten uiteraard wel in de verpakking. 

Daarna vraagt de app om aan de achterzijde van de Ray op de knop te drukken om te verbinden. Je voert het wifi-wachtwoord in en als laatste koppel je de afstandsbediening van je tv. Daarvoor hoef je alleen naar de soundbar te richten en op een willekeurige knop te duwen. De laatste stap is misschien nog de moeilijkste voor consumenten, namelijk de interne luidsprekers van je tv uitschakelen. In plaats van die luidsprekers moet je geluid via de optische ingang aanzetten, maar het kan eventueel even zoeken te zijn om de juiste instelling te vinden. Zeker omdat elke tv anders werkt. Naast dit mogelijke euvel is het een makkelijke installatie. 

Muurbevestiging

Je merkt achteraan de Ray misschien ook twee plaatsen voor schroeven, en die dienen voor muurbevestiging. Om de Ray op te hangen heb je een muurbeugelset van Sonos nodig en die is apart te verkrijgen voor een ietwat prijzige 49 euro. Maar klaag vooral niet als consument, want als je de duurdere soundbars van Sonors aan de muur wil bevestigen, moet je dieper in de geldbuidel voelen. 

Veelzijdige bediening

Je kan de Ray op verschillende manieren bedienen. De eerste is via de afstandsbediening van je tv en dat is de manier die ik het meeste heb gebruikt. Zeker omdat ik Android TV gebruik, zowel om films en series te streamen als om muziek af te spelen via Spotify. Persoonlijk vind ik de bediening via infrarood en de bestaande afstandsbediening van je tv handig. Zo hoeft er geen extra afstandsbediening op de salontafel. Het enige jammere is dat de Ray niet werkt met afstandsbedieningen die bluetooth ondersteunen, je moet dus altijd goed richten om het volume aan te passen.

Sonos-app

Heb je geen smart tv, dan kan je gelukkig ook Sonos-app gebruiken in combinatie met Spotify. Je vindt in die app al je Spotify-muziek, maar je kan ook heel wat andere muziekapps, radiostations, podcastapps en diensten voor luisterboeken koppelen. Alles komt dan samen in de app van Sonos. Verder kan je er ook het volume regelen of van een muziekapp weer overschakelen naar tv-geluid. De Sonos-app is erg gebruiksvriendelijk en ze is dus een plezier om te gebruiken. 

Sonos

Sonos, Inc

6.0
Gratis
Via Google Play

Integraties en beperkingen

Vind je het minder fijn om de Sonos-app te gebruiken, dan kan je ook rechtsreeks via een andere app op de Ray afspelen. Dat kan via Spotify, Amazon Music, Apple Music, Audible en Tidal. Het kan nog niet rechtstreeks via YouTube Music en dat is ook niet verwonderlijk gezien de vete tussen Sonos en Google die al jaren aansleept. 

Een gemis is ook dat je de Sonos Ray niet kan toevoegen aan Google Home en de soundbar werkt dus niet in een speakergroep. Sonos schuift in de plaats zijn eigen ecosysteem naar voren en je kan de Ray dus wel koppelen met andere Sonos-speakers.

De Ray werkt overigens ook niet met de Google Assistent of Alexa, want hij heeft geen ingebouwde microfoons. Dat lijkt me geen groot gemis, want als je geïnteresseerd bent in digitale hulpjes dan is de kans groot dat je al een andere smart speaker hebt in de woonkamer waar je Sonos Ray staat.

Touchknoppen

En dan is er nog de bediening via de touchknoppen op de soundbar. Je kan ermee afspelen pauzeren of het volume aanpassen. Door een veeggebaar kan je eventueel ook tussen muzieknummers bladeren. Het is fijn dat de optie er is, maar ik heb deze knoppen in de praktijk nooit nodig gehad.

Upgrade voor je tv-geluid

Het geluid is natuurlijk de reden waarom je voor een soundbar kiest en Sonos schept met zijn communicatie realistische verwachtingen over het geluid van de Ray. Sonos spreekt over een upgrade voor je tv-geluid. Het bedrijf beweert nergens in zijn persberichten of zijn website dat de Ray een alles-in-één speakeroplossing voor bij je tv voorstelt. Dat zou dan ook een zinloze leugen zijn.

De Ray is wel degelijk goed in wat Sonos wel beweert. Of je nu actiefilm kijkt of een intense game speelt, de Ray maakte de belevenis indrukwekkender. Ondanks het gemis van een subwoofer kan hij met zijn lage tonen nog steeds krachtige geluidseffecten produceren. Kijk je alleen naar je dagelijkse soap, dan zal de Ray je veel minder omver blazen.

Voor zijn geluid gebruik Sonos een systeem van vier versterkers, twee tweeters voor de hoge frequenties en twee midwoofers. Sonos heeft ook zijn eigen Bass Reflex-systeem dat vervorming bij de lage tonen beperkt en ze voller laat klinken.

De Ray is dus in elk geval een sterke upgrade voor je tv-luidsprekers, maar toch vormt hij een minder compleet pakket dan bijvoorbeeld de JBL Bar 5.0 MultiBeam die we eerder konden testen. JBL slaagde er deels in om via de Multibeam-technologie en Dolby Atmos een kamervullend geluid na te bootsen. Je betaalt immers ook 100 euro meer voor de JBL-soundbar. 

Surroundgeluid

Is een upgrade voor je tv-speakers niet genoeg, dan kan de Sonos Ray ook dienen als het middelpunt van een surround-opstelling. Sonos verkoopt de Ray daarom om ook als onderdeel van een ‘Surroundset’ samen met twee draadloze One SL-speakers die je achter je bank plaats. Voor zo’n set betaal je 697 euro en normaal kosten de One SL-luidsprekers 199 euro per stuk. 

Handige Nachtmodus

Verder is er bij de Sonos Ray de Nachtmodus die geluideffecten dempt wanneer je huisgenoten slapen en met Spraakversterking kan je de klank van dialogen boosten. De toevoeging van Nachtmodus is erg interessant, omdat geluidseffecten niet in elke situatie gewenst zijn. Toch wil je ook niet ’s nachts tv-kijken met een te laag volume uit vrees om anderen wakker te maken. Spraakversterking is minder interessant.

Muziek in balans

De kans is groot dat je de Sonos Ray voor meer zal dan gebruik dan alleen Netflix of Disney+ kijken. De Ray is ook een uitstekende speaker om muziek af te spelen in je woonkamer. Sonos weet een gebalanceerd geluid neer te zetten en dat bij de verschillende muziekgenres die ik heb beluisterd.

Dat doet hij beter dan de JBL Bar 5.0 MultiBeam die vooral met zijn basgeluid wat ontspoort bij hoge volumes. De Sonos Ray houdt daarentegen alles onder controle en is een erg degelijke luidspreker. Tenminste, zolang je realistische verwachtingen hebt van het basgeluid bij deze soundbar zonder subwoofer. Met de ingebouwde equalizer in de Sonos-app heb ik het basgeluid tot het maximale gedreven, maar zonder veel verschil. En nog over die equalizer: Sonos zou die functie gerust mogen uitbreiden met interessante presets voor verschillende muziekgenres.

Geen TruePlay voor Android

Een functie van de Sonos Ray die op Android-telefoons ontbreekt is TruePlay. Daarmee past de soundbar zijn geluid aan aan de omgeving waarin hij zich bevindt. TruePlay is exclusief beschikbaar voor iOS-apparaten, ook al hebben we de functie wel kunnen gebruiken op de Sonos Move bluetooth-speaker, jammer.

Conclusie

De Sonos Ray is een ontzettend goed product en eentje die tv-ervaring naar een hoger niveau brengt. Een groot en kwalitatief tv-scherm is één ding, maar een soundbar als de Ray doet de ingebouwde tv-speakers gewoon wegsmelten. Bovendien slaagt hij er tijdens het afspelen van je muziek in om het geluid in balans te houden.

De Ray is een prima aanwinst voor je woonkamer zolang je verwachtingen ook realistisch zijn. Deze soundbar kan niet in zijn eentje een surroundeffect creëren zoals dat de JBL Bar 5.0 MultiBeam at wel deels lukt. Als je wel naar zo’n oplossing op zoek bent, kan je andere luidsprekers van Sonos koppelen en achter je zetel plaatsen.

En ten slotte werkt deze soundbar van Sonos ook niet als een smart speaker en er is geen integratie met speakergroepen in Google Home. Toch is de Sonos-app wel een uitstekend ecosysteem dat al je audio-apps samenbrengt in één handige interface, zolang ze maar niet van Google zijn uiteraard. Kortom: zoek je een voordelige soundbar, dan haal je met de Ray kwaliteit in huis dat ook de mogelijkheid heeft voor verdere uitbreiding.

Sonos Ray kopen

De Sonos Ray is een witte en zwarte tint verkrijgbaar. Hij ligt nu in de winkels en kost 299 euro.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

4

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 juli 2022, 10:59

Je kan beter wat meer uitgeven en de Sonos Beam Gen 2 kopen.

21 juli 2022, 22:08

Moet ook nog een soundbar aanschaffen, maar ik wacht even op Black Friday wacht (heb geen haast).

Zit zelf te denken aan de Samsung Q700. Reviews zijn erg positief en ik heb verder ook alles van Samsung. Dus dat werkt dan perfect samen.