Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Sonos Ace review: eerste Sonos hoofdtelefoon valt niet tegen

Laura Jenny
Laura Jenny
5 juni 2024, 20:00
8 min leestijd
Sonos Ace review: eerste Sonos hoofdtelefoon valt niet tegen

Lees verder na de advertentie.

8.3

Reviewscore

Sonos kennen we van de speakers, maar nu brengt het zijn audio-ervaring van je huiskamer naar je hoofd: na veel vragen van zijn publiek introduceerde het recent zijn eerste hoofdtelefoon. Na een paar weken met deze hoofdtelefoon op kunnen we concluderen dat het een echte Sonos is, maar dat betekent niet dat de luxe hoofdtelefoon ook perfect is.

Sonos Ace

Sonos heeft als audiomerk een naam hoog te houden. Het heeft de laatste tijd wat moeite om voldoende geld te genereren. Of het daarom nu met een hoofdtelefoon komt, dat verwachten we niet: dit apparaat is al jaren in ontwikkeling. Het is immers heel wat anders om de audiobeleving te veranderen van een volle ruimte met zijn rijke akoestiek (en zijn akoestische uitdagingen) naar een veel persoonlijkere, kleinere ruimte als de schelpen van een hoofdtelefoon. Is dat Sonos goed gelukt?

Sonos Ace: de pluspunten

1.  Handige knopjes

Sonos zegt dat aanraakbesturing eigenlijk maar onhandig is en ik moet dat beamen. Hoe vaak gaat je haar er niet tegenaan, de wind, de kraag van je as, waardoor je je muziek weer uitzet. Of je noisecancellation schakelt aan en uit waardoor je ineens herrie hoort door je muziek heen. Het is niet ideaal. Bovendien, en dat is waarom het merk hier vooral voor kiest, kun je aanraakbesturing vaak toch iets minder makkelijk op de tast gebruiken. 

Door duidelijke knoppen te hebben voor functies, heb je dus niet alleen minder kans dat het per ongeluk door iets anders wordt aangeraakt. Je hebt ook meer kans dat je meteen de besturing vindt die je zoekt en deze ook goed gebruikt. De meest opvallende knop is die eerdergenoemde Tactile Content Key, een soort schuifknop waarmee je de meeste zaken bedient. Omhoog of omlaag doen is het volume aanpassen, een keer drukken is pauzeren of afspelen, twee keer drukken is het liedje skippen en drie keer drukken is het vorige nummer afspelen. Ook gebruik je hem voor de audiowissel, waarover zometeen meer.

2. De audiokwaliteit is erg goed

Het valt meteen op zodra je de eerste tonen hoort: het geluid. Dat is wat mij betreft het belangrijkste aan een hoofdtelefoon en dat heeft de Sonos Ace goed voor elkaar. Je kunt ruisonderdrukking aanzetten of uitzetten: het geluid blijft enorm fijn. Je kunt het goed hard zetten, al moet je uiteraard wel oppassen dat je dat in je enthousiasme niet te veel doet. Het voordeel is ook dat je de Sonos-app in principe niet nodig hebt om je hoofdtelefoon te gebruiken (zelfs niet de eerste keer dat je hem gebruikt), maar dat je deze wel kunt inzetten om het EQ in te stellen, als je bijvoorbeeld wat meer bass of hoge tonen wil. En deze hoofdtelefoon kan ook erg goed omgaan met lossless audio, dus het is zeker aan te raden om je streamingabonnement wat te upgraden, mocht jouw favo streamingdienst dat bieden. Het geluid klinkt heel rijk en het verschil tussen lossless en niet-lossless is enorm groot, zeker als je ze net na elkaar hoort. Het is de hoogste tijd dat Spotify eindelijk met zijn Hi-Fi-abonnement komt, al vraag ik me na al die jaren af of het überhaupt wel echt in de pijpleiding zit.

3. Audiowissel is magisch

Het werkt helaas alleen nog met de Arc-soundbar, maar je kunt straks in principe ook met andere soundbars van Sonos werken om audiowissel mogelijk te maken. De audiowissel die mogelijk is via de Arc-soundbar is magisch, dus ik raad je zeker aan dit te gebruiken thuis. Wat er namelijk gebeurt is dat de goede audiokwaliteit die je gewend bent van je soundbar, snel te wisselen is naar je hoofdtelefoon. Je kunt met die Content Key makkelijk wisselen en je hoort de audio dan net alsof het in de grote ruimte speelt. Alleen de mensen om je heen horen het niet meer, wat handig is als zij iets anders doen, zoals even bellen of als ze in slaap zijn gevallen en jij die serie gewoon wil verder kijken (pas wel op, want dat kan zorgen voor ruzie thuis). Goed om te weten is dat deze functie helaas niet meteen bij lancering op Android-telefoons beschikbaar is, want dat wordt later dit jaar verwacht. We hebben dit dus op een iPad getest.

4. Duidelijk design dat lekker zit

Ik vind zelf dat een speaker als Roam totaal geen Sonos-design ademt, maar als je kijkt naar de verschillende luidsprekers die het merk door de jaren heen heeft geïntroduceerd, dan is het duidelijk dat Sonos Ace hier wel op voortborduurt. Het is een mooie hoofdtelefoon om te zien en Sonos heeft ook wat toffe details toegevoegd. Zo is bij een schelp de binnenkant groenig, zodat je snel ziet hoe je hem op moet zetten. En Ace mag dan 312 gram wegen, je merkt er weinig van omdat het gewicht enorm goed wordt verdeeld. Daardoor zit de hoofdtelefoon heel lekker op het hoofd. 

5. Luxe bewaaretui

Er zijn mensen die vinden dat de bewaaretui wat simpel is, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is een mooie doos die er aanzienlijk meer eigen en meer luxe uitziet dan die van bijvoorbeeld Sony. De rits is wat fijn, maar dat is niet storend. Het voelt ook prettig aan en je kunt de hoofdtelefoon er goed in kwijt, naast dat er nog een extra soort zakje bijzit waar je je laadkabel in kunt stoppen. Dit is ook echt geen hoofdtelefoon om zo in je tas te doen, dus goed dat Sonos daar zelf al meteen een opbergetui bijdoet. 

Sonos Ace: de minpunten

1. Erg warm

Misschien ben ik een heethoofd, maar Sonos Ace neigt soms een kas-effect te veroorzaken, waardoor je erg warme oren krijgt. Enerzijds is het goed dat je oor zo goed afgesloten is, maar tegelijkertijd kan het ook wat broeierig worden. Ik draag de hoofdtelefoon daarom niet langer dan anderhalf tot twee uur achtereen, waarna ik hem even afdoe, even wat ga drinken en hem dan weer opdoe. Heel fijn, die comfortabele kussens, maar het zorgt dus wel voor rode oortjes, en dan niet eens omdat ik graag r&b luister. En je kunt met deze hoofdtelefoon wel redelijk lang luisteren: 30 uur achter elkaar met ANC aan, als je dat zou willen. 

sonos ace

2. Niet inklapbaar

Als je je hoofdtelefoon graag inklapt, dan heb je aan de Sonos Ace helaas geen goede hoofdtelefoon. Dit apparaat kan namelijk niet inklappen. Sonos zegt dat je er eigenlijk bijna geen ruimte mee wint en daar zijn we het niet helemaal mee eens. Het is uiteindelijk een vrij grote doos waar deze hoofdtelefoon in zit en het neemt dus wel flink wat ruimte in in je tas. Het is geen groot minpunt, maar het is wel belangrijk om te noemen, omdat je door de stalen balkjes wel kunt denken dat dat kan. Echter zijn die er alleen om de hoofdtelefoon groter en kleiner te maken,

3. Bewaaretui snel vies

Het materiaal van de bewaardoos is een soort vilt-achtige stof, die vrij vatbaar is voor vlekken. Je wil de etui niet op tafel laten liggen als je katten er met hun modderpootjes overheen lopen, of als iemand er net spaghetti heeft gegeten en er nog een vlekje op tafel zit. Ook in een tas wordt de vrij lichte stof vrij snel vies, waardoor het wel een bewaaretui is die iets minder ‘ik gooi hem wel effe in mijn tas’ is, maar wel ‘ik leg hem naast mijn speaker thuis’. Sowieso is de Sonos Ace mede door die integratie met Arc grotendeels een hoofdtelefoon die juist ook bedoeld is voor thuis, maar wil je hem vaak in je tas gooien, dan zou ik er even een wat goedkopere, zwarte hoes voor kopen die wel tegen een vlekje kan.

4. Niet meteen alle Android-ondersteuning

Ik noemde het al bij de audiowissel: het is magisch, maar we hebben het wel -met frisse tegenzin natuurlijk- op een iPad getest. Het is jammer dat Sonos niet iets meer zijn best heeft gedaan om het ook voor Android-gebruikers wat aantrekkelijker te maken deze hoofdtelefoon te kopen, want die audiowissel wordt dus niet ondersteund op Android. Nog niet, stelt Sonos, maar hoe lang het duurt voordat dat wel het geval is, dat is afwachten. Toch jammer dat Sonos dan toch zo iPhone-minded overkomt, zeker omdat die audiowissel een van de unique selling points zijn van deze hoofdtelefoon: dit maakt het apparaat anders dan andere hoofdtelefoons. Gemiste kans dus, Sonos.

Conclusie

Sonos Ace is een mooie hoofdtelefoon om te zien en om te dragen, al kun je wel rekenen op warme oortjes. Het is jammer dat de ondersteuning voor Android achterblijft, al kun je het apparaat zeker wel gebruiken (het is vooral die audiowissel met Sonos Arc die je in eerste instantie misloopt). Jammer, want het is verder een heel mooie hoofdtelefoon. Uiteraard met een fiks prijskaartje zoals je dat gewend bent van dit luxe audiomerk. Daarvoor krijg je echter een heel goede audio-ervaring op een premium aanvoelende hoofdtelefoon die zeker voor een eerste keer dat Sonos deze markt betreedt zeker geen slechte poging is.

Pluspunten

  • Handige knopjes
  • Audiokwaliteit is erg goed
  • Audiowissel is magisch
  • Duidelijk design dat lekker zit
  • Luxe bewaaretui

Minpunten

  • Erg warm
  • Niet inklapbaar
  • Bewaaretui snel vies
  • Weinig Android-ondersteuning
sonos ace

Sonos Ace kopen

Sonos Ace is vanaf nu verkrijgbaar in de kleuren Black en Soft White. De adviesprijs is 499 euro.

Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

6 juni 2024, 12:35

Sorry lachwekkend…. Zo’n prijs en dan niet eens de software voor elkaar hebben……. Dat zou toch een dik minpunt moeten zijn of niet dan?! En ook het benoemen van andere headsets en daar de vergelijking trekken ontbreekt compleet. Mijn advies zou daarom zoals hier boven al beschreven wordt de XM-5 van Sony te kopen. Schaamteloos zoveel geld vragen voor zulke troep…..

6 juni 2024, 9:30

Opvallend dat de prijs niet als minpunt wordt benoemd. Sonos zit nog ver boven de Sony XM5 en die is echt top.

6 juni 2024, 9:03

Als je kijkt wat voor prijskaartje er aan zit en de slechte software (meerdere reviews), kan je niet anders zeggen dat Sonos de plank misslaat met deze koptelefoon. Vooral omdat deze koptelefoon al in 2019 werd aangekondigd.