Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Samsung Galaxy Watch review: de bijna complete smartwatch

Jiri Truijen
18 december 2018, 20:00
12 min leestijd
Samsung Galaxy Watch review: de bijna complete smartwatch

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy Watch

Ik draag al jaren een horloge en dat doe ik om twee redenen: uiteraard om de tijd af te lezen maar ook als juweel/accessoire voor naast mijn outfit. Mijn horloge is altijd al een klassiek horloge geweest, omdat dat bijvoorbeeld in zakelijke situaties mooier staat. Sinds de release van de Moto 360 – in 2014 – heb ik mijn oog al laten vallen op smartwatches, want een klassiek ogend horloge dat ook nog eens mijn gezondheid en fitness kan tracken via zijn slimme functies, is heel mooi meegenomen. Sinds de Moto 360 heb ik heel veel smartwatches kunnen reviewen en is het uiteindelijk de Samsung Gear S3 geworden die ik zelf heb aangeschaft. Nu die een opvolger heeft gekregen, de Samsung Galaxy Watch, is het niet meer dan logisch dat ik ook deze eens ging testen.

Specificaties

Afmetingen: 41,7 x 44,0 x 12,6mm
Scherm: 1,2 inch AMOLED-scherm (360 X 360 pixels)
Processor: Exynos 9110 dualcore-processor
RAM: 768 MB werkgeheugen
Opslag: 4 GB
Batterij: 270 mAh
Softwareversie: Tizen 4.0
Extra: Hartslagmeter, gps, bluetooth, wifi, 5ATM-certificaat en MIL SPEC 810G-certificaat

Behuizing en design

De Samsung Galaxy Watch komt in twee verschillende groottes, 42mm en 46mm. Daarbij zijn de afmetingen van de 42mm-versie: 41,7 x 44,0 x 12,6mm. De 46mm-versie is wat groter, deze meet: 46,0 x 49,0 x 13,0mm. Hoewel geen van beide klein te noemen zijn, is het toch goed van Samsung dat ze ook een kleiner model op de markt brengen. Dat was naar mijn mening ook het grootste nadeel van de Gear S3, hij was – en is nog altijd – te groot. Ook veel vrouwen konden het grote formaat van de Gear S3 niet smaken. Hoewel de 42mm-versie al heel wat kleiner is, is deze toch nog behoorlijk dik, waardoor ik in mijn omgeving maar weinig vrouwen vond die deze smartwatch zouden willen dragen.

De grotere 46mm-versie is enkel beschikbaar in het zilver, en de kleinere 42mm-versie kan je kopen in Midnight Black (die ik mocht testen) of Rose Gold. Over smaak valt niet te discussiëren, maar ik vind het wel zonde dat niet alle kleuren in alle maten beschikbaar zijn. Er is trouwens ook geen enkele goede reden waarom dat zo is, het materiaal is hetzelfde, dus zouden alle kleuren in beide formaten beschikbaar kunnen zijn. Een slechte keuze van Samsung als je het mij vraagt.

De Galaxy Watch komt standaard geleverd met rubberen bandjes, net zoals de Gear S3 Frontier. Ik heb de Gear S3 Classic gekocht omdat ik meer fan ben van de lederen bandjes, maar de nieuwe Galaxy Watch heeft helaas geen versie met lederen bandjes. Het is zoals de voorgaande Samsung-smartwatches wel opnieuw mogelijk om de bandjes te wisselen. De 42mm-versie gebruikt 20mm-bandjes en voor de 46mm-versie koop je 22mm-bandjes. Die bandjes kan je in de meeste webshops kopen en het wisselen van de bandjes gaat trouwens heel gemakkelijk en snel.

Aan de rechterzijkant zitten twee knoppen en hoewel deze aan de rechterkant zitten, is het nog niet voorgekomen dat ik deze ongewild heb ingedrukt door het buigen van mijn pols. Dat komt ten eerste omdat de knoppen niet het midden staan, zoals sommige andere smartwatches, maar meer naar de onder- en bovenkant. Wat ook helpt is de verdikking tussen de twee knoppen, dat er voor zorgt dat je pols de knoppen niet ongewild kan indrukken. Leuk weetje: de bovenste knop geeft een fel-klikgeluid, terwijl de onderste een dof-klikgeluid maakt. Ik kan me niet inbeelden dat dit om één of andere reden handig kan zijn, maar het viel me wel op.

Zoals we gewoon zijn van de Samsung smartwatches, heeft ook de Galaxy Watch een draairing rond de wijzerplaat. Daarover vertel ik straks meer.

Tenslotte heeft de Samsung Galaxy Watch een 5ATM-certificaat en een MIL SPEC 810G-certificaat. Dat 5ATM-certificaat toont aan dat je de smartwatch kunt aanhouden tijdens het zwemmen en andere watersporten. Je moet niet bang zijn om onder water te gaan, want het kan tot wel 50 meter diep. Ik ben niet gaan zwemmen, maar heb de smartwatch wel gewoon aangehouden onder de douche en er is niets mis met het toestel. De MIL SPEC 810G-certificaat toont dan weer aan dat de smartwatch bestand is tegen heel wat zaken zoals vallen, hoogteverschillen en temperatuurverschillen van -30 tot 65 graden Celsius. Helaas zijn het geen hete zomerdagen meer, maar was het de afgelopen dagen redelijk koud. Terwijl het in de wagen comfortabel 21 graden Celsius was, had het toestel daarna geen last om buiten, waar het 1 graad was, zijn werk te doen.

Scherm en bediening

Het 1,2 inch Super AMOLED-scherm, met een resolutie van 320 bij 320 pixels, is heel kleurrijk en helder. Dat verraste me uiteraard niet, Samsung heeft altijd enorm goede schermen in hun toestellen en die hoge kwaliteit is zeker niet anders op de Galaxy Watch. Zowel binnen- als buitenshuis kan je het scherm steeds makkelijk lezen door de automatische helderheid-functie, die in direct zonlicht enorm helder gaat en ‘s nachts heel heel donker kan dimmen.

Rond het scherm zit de bekende draairing die je kunt gebruiken om te navigeren tussen meldingen, widgets, apps en de instellingen. Dat werkt heel wat aangenamer dan altijd te moeten swipen over je scherm, zoals het geval is bij verschillende andere smartwatches. Er zijn uiteraard ook smartwatches die een draaiknopje hebben, maar deze draairing werkt veel fijner dan eender wat ik al heb gebruikt. Het enige dat ontbreekt is de mogelijkheid om een app, melding, … te selecteren via de ring. Nu moet je nog steeds met je vingers aan het scherm komen en dat zorgt voor vingerafdrukken of bevroren vingers in de winter.

Want uiteraard is het scherm aanraakgevoelig en kan je dus alles wat je met de draairing doet, ook met je vingers doen. Dat werkt net zo goed als dat je gewend bent van je smartphone, maar op zo’n klein schermpje is dat toch minder aangenaam werken.

Aan de rechterzijkant vinden we, zoals ik eerder al zei, nog twee bedieningsknoppen. De bovenste werkt uitsluitend als terug-knop, zoals het driehoekje op je smartphone. De onderste knop heeft drie verschillende bedieningsmogelijkheden. Zo kan je deze knop lang induwen om de smartwatch aan of uit te zetten, wanneer de smartwatch aan staat kom je met een korte druk op de knop in de applijst (app-drawer) en met een dubbele korte druk op die onderste knop activeer je Bixby, de spraakassistent. Die kan voorlopig nog geen Nederlands, maar daar is Samsung wel mee bezig.

Prestaties en batterijduur

De Samsung Galaxy Watch 42mm-versie beschikt over een 270 mAh-batterij en de 46mm-versie heeft er zelfs een 472 mAh-batterij insteken. Volgens Samsung zou de batterij zo’n drie á vier dagen mee moeten gaan op één laadbeurt en ik kan je bevestigen dat dit enigszins correct is.

Hoe lang de 46mm-versie het in de praktijk uithoudt op één laadbeurt weet ik helaas niet, maar de 42mm-versie met de veel kleinere batterij houdt het bij mij maximaal drie volle dagen uit. Dat wil zeggen ‘s morgens rond 07.00 uur opzetten, meteen aan de pols, door de dag meldingen ontvangen via bluetooth en regelmatig kijken hoe laat het is, om dan ‘s avonds rond 23.00 uur deze uit te doen en volledig af te zetten tot de volgende ochtend. Laat je ook ‘s nachts deze smartwatch aan, om je slaap te tracken, dan gaat die maar twee dagen mee op één laadbeurt.

Ook beschikt de Galaxy Watch over een altijd-aan-functie, waardoor je scherm nooit uit gaat. Zoals je kunt raden is deze functie niet zo energiezuinig en moest ik de smartwatch elke dag moeten opladen.

Wil je echt eens gek doen, dan kan je de watch only-modus aanzetten en dan gaat de smartwatch ongeveer 20 dagen mee. Enige nadeel is dat je dan enkel de tijd kunt zien, maar wel handig als je eens een weekje gaat kamperen en geen stopcontact ter beschikking hebt.

De smartwatch opladen doe je met de draadloze lader die meegeleverd wordt in de doos. Deze beschikt nog over de oude MicroUSB-kabel, wat maakt dat je zowel deze kabel als je nieuwe usb-c-kabel moet meenemen als je op reis gaat.

De Exynos 9110 dualcore-processor in combinatie met 768 MB werkgeheugen zorgen ervoor dat deze smartwatch heel snel en vlot werkt. Ik merk aan heel veel zaken – onder andere het scrollen door de menu’s en apps, het openen van apps, … – dat dit een flinke upgrade is tegenover mijn Gear S3. Ook al kan ik zeker niet klagen van mijn Gear S3, de Galaxy Watch is toch duidelijk sneller.

Het enige moment dat de Samsung Galaxy Watch traag is, is bij het openen van de meldingen, maar dat ligt puur aan de software.

Software

Die software is niet de Wear OS van Google, maar Samsung’s eigen Tizen 4.0. Dat Samsung hun eigen besturingssysteem gebruikt voor zijn smartwatches heeft zowel heel positieve als heel negatieve puntjes.

Laat mij beginnen met het probleem van de meldingen: als je vroeger aan mij vroeg om mijn magische kunsten te gebruiken om je oude Android-smartphone weer sneller te maken, dan deed ik eigenlijk niets zo speciaal. Ik ging gewoon naar de ontwikkelaarsopties en verkorte daar de animatieschalen. Een trucje dat de meesten onder jullie ook al wel kennen. Volgens mij heeft Samsung dit trucje ook ontdekt, maar hebben ze dat in de verkeerde richting toegepast, want de animaties van de melding duren eeuwen! Dat is uiteraard overdreven, maar het voelt wel zo aan, omdat je gewoon bent dat het gewoon opent als je er op drukt. Nu druk je op een melding en dan toont de Watch het icoon van de app, waarvan de melding komt, vervolgens komt er een cirkeltje rond dat icoontje, dat aangeeft dat het aan het laden is, en dan opent de melding. Letterlijk even traag als jij dit nu aan het lezen bent, zo opent die app. Vervelend toch?!

Hip hoi, Samsung vervangt S-Voice door Bixby. Oh nee, Bixby… Je zou een gat in de lucht springen om S-Voice niet meer te moeten gebruiken, maar de spraakassistent Bixby is eigenlijk ook geen stap vooruit. Hij lijkt me zelfs slechter te werken dan op de smartphones van Samsung. Ten eerste kan die nog geen Nederlands, maar zelfs in het Engels lukt het niet goed. Simpele vragen zoals “How’s the weather in Antwerp” begrijpt hij regelmatig niet. Dan heeft het niet veel nut om die te gebruiken.

Nog vervelend aan Tizen is dat er niet zo ongelooflijk veel apps beschikbaar zijn. Het werkt anders dan Android, wat er voor zorgt dat app-ontwikkelaars niet enkel voor Android en iOS een app moeten maken, maar ook nog eens voor Tizen. Helaas voor Samsung zijn er niet heel veel ontwikkelaars die daar moeite in willen steken, maar nog meer helaas voor ons als consument, want wij kunnen dus niet uit heel veel apps kiezen. Navigatie-apps zoals Google Maps kun je niet kunnen downloaden, het beste gratis alternatief is Here Maps en een goed alternatief kun je dat niet noemen. Samsung moet dringend meer samenwerkingen gaan opzetten met app-ontwikkelaars, want anders blijven mensen twijfelen aan hun smartwatches.

Van de andere kant is het kiezen voor Tizen wel een heel goede zet van Samsung. Sinds de introductie van de Gear S2 is het duidelijk dat Tizen veel beter werkt op smartwatches dan Google’s Wear OS. Je mag nog zoveel discussiëren hierover dat je wil, feit is dat het sneller werkt, minder hapert en veel energiezuiniger is.

Wat ook enorm goed werkt zijn de apps van Samsung zelf. Samsung Health is niet mijn geliefkoosde fitness-tracker, maar voor de alledaagse dingen zoals stappen tellen, glaasjes water tellen, automatische activiteit-detectie en hartslag meten, doet deze app echt fantastisch goed. Er is sinds een half jaar geleden (denk ik) ook een update geweest voor de locatiebepaling tijdens het lopen en sindsdien werkt dat bijna net zo goed als bijvoorbeeld Strava en Runtastic die niet werken op Tizen.

Wat ik dan wel weer niet begrijp is waarom je een stopwatch-app en timer-app niet standaard mee levert op een smartwatch. Samsung, serieus?! Een digitale horloge kan deze dingen, waarom jullie slimme horloge dan niet? Ja, ik kan die apps gaan downloaden, maar dat zou ik voor zo’n standaard zaken niet moeten doen.

Ook al mis ik heel veel apps zoals bijvoorbeeld WhatsApp, krijg ik wel alle meldingen van deze app perfect op mijn Galaxy Watch. Het is dus zeker niet dat je meldingen zult missen en je kan ook perfect antwoorden vanuit de smartwatch als je dat wenst. Mijn grootste gemis op de Galaxy Watch is de mogelijkheid om te kunnen betalen. Samsung ondersteunt enkel Samsung Pay en aangezien dat nergens bij ons werkt, kun je er dus niets mee. Het wordt tijd dat Samsung ook andere betaaldiensten gaat toelaten op Tizen, zoals Google Pay of iDEAL bijvoorbeeld.

Misschien nog even afsluiten met iets leuk: sommige watchfaces (wijzerplaten) hebben een secondewijzer met tikgeluid. Heel grappig en maakt je slimme horloge weer wat authentieker, maar of dat nuttig is laat ik in het midden.

Conclusie

De Samsung Galaxy Watch is wat mij betreft de koning der smartwatches. Er is geen enkel andere smartwatch, die ik al getest heb, die er even goed uitziet en zo goed werkt. De smartwatch doet alles wat een reguliere horloge zou doen (tenminste als je de timer- en stopwatch-apps download) en voegt daar heel veel slimme functies aan toe.

Ook het AMOLED-scherm is weer waanzinnig goed, zowel binnen- als buitenshuis. Drie dagen op één laadbeurt is misschien voor verschillende mensen die nog geen smartwatch hebben wat kort, maar als je al een smartwatch hebt, dan weet je dat drie volle dagen top is. Je laadt het toestel ook op tijdens de nacht, dus ik kan me moeilijk inbeelden dat dit een probleem zou zijn voor iemand.

Heb je nog geen smartwatch of een Gear S3 (of ouder) dan vind ik het de upgrade waard. Toevallig onlangs de Gear Sport gekocht? Dan zou ik niet upgraden, want dan zijn de toevoegingen te miniem.

Heb je toch liever een smartwatch met Google’s Wear OS? Dan is de Huawei Watch 2 een goed alternatief, deze kan je al vinden voor ongeveer 245 euro.

Positieve punten

+ Ziet er goed uit
+ Scherm
+ Prestaties
+ Bediening
+ Batterijduur

Negatieve punten

– Weinig apps
– Animatieschalen van meldingen duren te lang
– Bixby werkt niet naar behoren

Samsung Galaxy Watch kopen

De Samsung Galaxy Watch is beschikbaar in twee formaten: 42mm en 46mm. De 46mm is beschikbaar in het zilver en heeft een adviesprijs van 329 euro. De 42mm-versie kan je in de kleuren Rosé Goud en Zwart kopen, voor een adviesprijs van 309 euro. Beide versies kan je op dit moment voor minder dan 300 euro vinden.

> Samsung Galaxy Watch Zilver 46 mm – € 299,- bij de MediaMarkt

> Samsung Galaxy Watch Rose Gold 42 mm – € 309,- bij Bol.com

> Samsung Galaxy Watch Midnight Black 42 mm – € 309,- bij Coolblue

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!