Moto 360

Lees verder na de advertentie.
In 2014 was de Moto 360 hip en vernieuwend en werd geïntroduceerd als de eerste smartwatch op Android Wear met een rond scherm. Mede hierdoor en de looks die veel weg hadden van die van een regulier horloge, was de Moto 360 populair in Android-land. Nu een jaar later is er veel veranderd, Android Wear is volwassener geworden en Motorola heeft geleerd van de tekortkoming van de eerste generatie Moto 360. Tijd dus om een nieuwe versie op de markt te brengen. Zoals wel vaker, heeft de fabrikant ervoor gekozen deze watch te bombarderen tot de Moto 360, waarbij soms 2nd gen of 2015 wordt toegevoegd.
Er zijn dit jaar ook voor het eerst meerdere versies van de Moto 360 op de markt gebracht. Zo is er een exemplaar met een kleine en een grote horlogekast, waarbij er ook nog een speciaal model voor vrouwen wordt uitgebracht. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Motorola er ook nog voor gekozen om een sport-versie op de markt te brengen. Wij hebben voor de review een zwarte, mannenversie ontvangen met de kleine horlogekast.
Design: herkenbaar
Het design van de Moto 360 is herkenbaar, maar er is wat verfijning aangebracht en de plooien lijken gladgestreken. Hierbij is er nog steeds een ronde horlogekast, met een knop aan de zijkant die onder dienst doet als powerbutton. Waar deze bij het model uit 2014 in het midden zat, is deze nu verder naar boven geschoven. Dit geeft een iets andere look aan het geheel, maar past wel bij het complete plaatje.
Los van de prestaties, werd er veel, heel veel gesproken over één onderdeel van de Moto 360. De zogenaamde flat tire, ofwel platte band, waarmee gerefereerd werd naar het niet volledig ronde display. Aan de onderzijde zit een afgevlakte rand, waarin allerlei techniek is verwerkt. Motorola gaf vorig jaar aan dat dit een keuze was: of grotere bezels (randen om het scherm), of de flat tire-oplossing. Ook dit jaar is weer gekozen voor dezelfde optie als in 2014 en ik stoor me hier persoonlijk niet meer aan. In het gebruik heb ik er geen last van gehad, de meeste informatie verschijnt in het midden van het scherm. Sterker nog, het is me nauwelijks opgevallen, behalve als je er bewust op let. Mocht je er een functie aan willen geven, dan is deze watchface wellicht een optie. De Moto 360 is IP67 gecertificeerd en dus stof- en waterdicht.
Aan de acherzijde is een hartslagmeter ingebouwd in de Moto 360 2nd gen, die met regelmaat kan meten. Deze gegevens worden opgeslagen via de Moto Body-app, die los geïnstalleerd kan worden. Tevens worden met deze app stappen geteld en is het mogelijk andere gezondheidsinformatie in te voeren. Eventueel kan er een syncrhonisatie ingesteld worden met Google Fit. De metingen die ik verricht heb tijdens de testperiode waren variërend, soms werden er waardes gemeten die op zijn zachtst gezegd niet logisch waren. Over de gehele linie, dus de gemiddelden lijken aardig te kloppen.
Op de Moto 360 zitten verwisselbare bandjes, die er via een handig schuifsysteem vanaf gehaald kunnen worden. Hierbij is het ook mogelijk om standaard horlogebandjes te gebruiken, een groot pluspunt als je behoefte hebt om de Moto 360 te customizen qua looks. Maar ook als je van afwisseling houdt of graag wisselt van look of stijl. Hou er wel rekening mee dat verschillende maten bandjes worden gebruikt, afhankelijk van het model waar je voor gekozen hebt. De mannenversie (42mm) heeft een 20mm band, de 46mm een 22mm band en de vrouwen Moto 360 gebruikt weer een 16mm band.
Wat mij vooral opvalt aan de Moto 360 is dat het een smartwatch is die niet opvalt. Dat vind ik zelf een pluspunt, je draagt hem (uiteraard) als een gewoon horloge, maar zo voelt het ook. Er was niemand die vroeg of ik een smartwatch droeg in mijn testperiode van de Moto 360. Deze vraag kwam alleen als het schermpje verlicht werd. Waar ik vaak mijn vriendin als referentiekader gebruik voor wearables en vooral de looks daarvan, was het deze keer mijn moeder die aangaf dat ze het een mooi horloge vond, echt.
Prestaties en scherm
Ook al was ik redelijk te spreken over de Moto 360 van vorig jaar, de prestaties waren onder de maat. Dit had onder andere te maken met het feit dat er een oude processor was gebruikt waardoor het uitvoeren van acties een drama werd. Na een aantal Android Wear-updates werd dit wel verbeterd, maar het is nooit helemaal goed gekomen qua performance.
Deze keer is er gekozen voor de, hoe kan het ook anders, Snapdragon 400-chipset. Die tegenwoordig in praktisch alle wearables met Android Wear wordt gebruikt in combinatie met 512MB RAMgeheugen, 4GB opslag en de Adreno 305 voor de grafische performance. Dit resulteert in gelijkwaardige prestaties met andere wearables die op dit moment op de markt zijn. Hierbij reageert het scherm goed, worden acties vrijwel direct uitgevoerd en zorgt ook het indrukken van de powerbutton voor een directe reactie. Vooral dit laatste liet wel eens te wensen over bij de voorganger. Al met al zijn de prestaties van de nieuwe Moto 360 nu ook prima op orde.
Ook het scherm kent verschillende versies. De kleinste mannenversie en het horloge voor vrouwen hebben beide een 1,37 inch-scherm met een resolutie van 360×325. De grote mannenversie is uitgerust met een 1,56 inch-scherm en een resolutie van 360×330. Ook hier kan ik eigenlijk vrij kort over zijn. Dit voldoet ruimschoots aan mijn verwachtingen en is in alle omstandigheden goed af te lezen. Waar op bepaalde devices de automatische helderheid ontbreekt, is deze functie wel aanwezig op de Moto 360.
Software en accu
De Moto 360 draait op Android Wear, het speciale besturingssysteem voor wearables waarbij afgelopen jaar flinke stappen zijn gemaakt. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om de smartphone verbonden te houden met de watch via WiFi. Dat wil zeggen dat er een actieve Bluetooth-verbinding noodzakelijk is om gegevens te scynchroniseren tussen beide devices. Vereiste is wel dat zowel smartphone als watch verbonden zijn met internet.
Er zijn vele smartwatches die draaien op Android Wear en dit systeem is eigenlijk niet aan te passen door fabrikanten. Dit zorgt ervoor dat de functies en looks elkaar weinig ontlopen. Handig bij de combinatie Android en Android Wear is het feit dat apps niet dubbel geïnstalleerd hoeven te worden. Als er een app is die ondersteuning heeft voor Wear, dan zal deze automatisch synchroniseren met de wearable, zonder dat hier een actie van een gebruiker voor nodig is. Op deze manier heb je eenvoudig, up-to-date apps voor je wearables.
In de accu wordt ook onderscheid gemaakt voor de verschillende versies. De mannenversie van 42mm en de vrouwenversie zijn voorzien van een 300mAh-accu en de 46mm versie voor mannen mag het doen met een 400mAh-exemplaar. Bij dagelijks, regulier gebruik was ik eenvoudig in staat om het einde van de dag te halen. Dit betekent dat er de hele dag door meldingen binnenkomen, maar ook het scherm constant aan staat in de zogenaamde Ambient Mode. Dit wil zeggen dat er continu een watchface wordt getoond, hetgeen natuurlijk zorgt voor wat extra accuverbruik. Mijn ervaring met Android Wear-watches is dat het even duurt voordat de accuduur volledig op peil is, maar tot dusver ben ik tevreden na ruim een week gebruik.
Het opladen van de Moto 360 gaat met een soortgelijke dock als vorig jaar. Hierin wordt de watch gezet, om deze vervolgens draadloos op te laden.
Conclusie
Met de Moto 360 komt Motorola met een interessante smartwatch, die veel plooien gladstrijkt. Zo zijn de prestaties weer naar behoren, is het design iets verder verfijnd onder meer door het verplaatsen van de powerbutton.
Ook de nieuwe, eenvoudig te verwijderen bandjes en acceptabele accu maken de Moto 360 tot een waardige smartwatch. Het gevolg hiervan is wel dat de Moto 360 duurder is geworden met een vanafprijs van € 299. Wel geeft Motorola meer keuze met versies voor mannen, vrouwen en sportliefhebbers. Al met al, de Moto 360 is een onopvallende smartwatch, maar dan is de beste zin van het woord.
+ Verfijnd design
+ Voldoende accuduur
+ Goede prestaties
+ Keuze door verschillende versies
– Duurder
– Nog steeds de ‘flat tire’
Beschikbaarheid
De Moto 360 is te koop vanaf € 299 in Nederland.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten