Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Review Xiaomi Redmi Note 3 Pro: budgettopper mikt op Europa

Rens Blom
25 december 2016, 10:00
7 min leestijd

Xiaomi breidt uit naar Europa

Lees verder na de advertentie.

De kans is groot dat je bekend bent met Xiaomi. De Chinese smartphonemaker is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een miljardenbedrijf dat betaalbare toestellen met een goede gebruikservaring verkoopt. Officieel opereert Xiaomi maar in een handvol landen, al kun je de smartphones eenvoudig in huis halen via internationale webshops. Xiaomi weet dat en werkt inmiddels hard aan uitbreiding naar de VS (begin volgend jaar) en Europese landen (eind dit jaar gestart). 

Dat is fijn, want geïmporteerde Xiaomi-telefoons hebben nu twee nadelen. Ze zijn standaard voorzien van Aziatische software met allerlei apps maar geen Google-diensten. Die moet je er via een stappenplan zelf opzetten. Onhandig, maar vrij eenvoudig op te lossen. Het tweede probleem is dat niet: de toestellen bieden om verschillende redenen geen ondersteuning voor voor 4G-band 20, de 800 MHz frequentie. Die is voor de meeste Nederlandse providers belangrijk om een stabiel en landelijk 4G-netwerk te kunnen garanderen. Xiaomi-smartphones werken daarom slecht op de 4G-netwerken van onder meer KPN, Vodafone en Tele2.

De eerste Xiaomi-telefoon die speciaal ontworpen is voor Europese gebruikers, lost deze twee problemen op. De Redmi Note 3 Pro, zoals hij heet, wordt geleverd met het Android-besturingssysteem inclusief Google-apps en ondersteunt alle 4G-banden. Daarnaast lijkt de scherpe prijs/kwaliteitsverhouding behouden: het toestel kost 150 euro en heeft een full-hd-scherm, snelle processor en grote accu. We nemen hem onder de loep.

Ontwerp

De Xiaomi Redmi Note 3 Pro is in drie kleuren te koop: zwart, wit en goud (reviewmodel). De behuizing is van metaal met plastic randen aan de boven- en onderkant voor goede draadloze ontvangst. Het apparaat meet 15 x 7,6 x 0,87 centimeter en is 164 gram zwaar. Hij laat een degelijke indruk achter, al zijn de randen aan de zijkanten van het beeldscherm wat hoog en scherp. En de navigatieknoppen onder het scherm zijn een kwestie van smaak. Er zijn genoeg mensen die ze prefereren boven softwarematige knoppen, maar ik ben er niet een van. Wel ben ik erg tevreden over de vingerafdrukscanner aan de achterkant van de smartphone. Die is accuraat, snel en werkt beter dan je op een goedkope telefoon zou verwachten. 
Qua aansluitingen is de Redmi Note 3 Pro voorzien van een 3,5mm-poort, micro-usb en een infraroodsensor. Dat is bijzonder in deze prijsklasse en stelt je in staat huishoudelijke apparatuur als je tv met de smartphone-app te bedienen.

Beeldscherm, geluid en camera’s

Het lcd-beeldscherm van de Redmi Note 3 Pro is 5,5 inch groot en oogt door de full-hd-resolutie lekker scherp. De kleurweergave is goed en eventueel iets aan te passen in de instellingen, de kijkhoeken zijn ruim voldoende en de maximale helderheid is dat ook. Xiaomi maakt echter geen melding van een krasbestendige laag over het scherm, wat doet vermoeden dat die er niet is. Een screenprotector lijkt dus geen overbodige luxe.

De speaker die aan de achterkant van de smartphone zit, laat geen bijzondere indruk achter. De geluidskwaliteit is acceptabel zonder op te vallen en de speaker kan hard genoeg. De locatie is niet fijn omdat je de speaker snel met je handen bedekt, of hem op een tafel legt en het volume gedempt wordt.

Foto’s en (full-hd) video’s maak je met de 16 megapixel camera. En die levert overdag aardige resultaten af, met genoeg scherpte, weinig ruis en een snelle pdaf-autofocus. De kleuren zijn wat grauw, maar de HDR-stand lost dat probleem op. s’ Avonds schiet de camera minder goede foto’s, maar bruikbaar zijn ze zeker. De 5 megapixel frontcamera doet wat hij belooft en maakt bij voldoende (dag)licht prima selfies. Je kan de camera ook gebruiken voor videobellen in full-hd-kwaliteit. 

Hardware

Dat de Redmi Note 3 Pro een budgetsmartphone is, merk je niet aan de snelheid van het toestel. De gebruikte Snapdragon 650-chip zit namelijk ook in de drie keer zo dure Sony Xperia X Compact en staat garant voor goede prestaties. In benchmarktests scoort hij hoog, met ruim 76.000 punten in Antutu als voorbeeld. Het werkgeheugen is met 2GB echter wat kleiner en dat merk je bij het wisselen tussen apps. Er blijven er minder in het geheugen open, maar het is een minpunt dat we vaak zien in deze prijsklasse.

De accu is met een capaciteit van 4000 mAh opvallend groot, maar de Xiaomi-toestellen die ik eerder getest heb, wisten een grote accu niet te vertalen naar een lange accuduur. De Redmi Note 3 Pro doet dat beter, maar is na een lange dag gebruik wel leeg. Ondersteuning voor snelladen of draadloos opladen ontbreekt, maar dat zijn begrijpelijke bezuinigingen. 

Ook op de grootte van het interne opslaggeheugen is bespaard. Er is 16GB aanwezig, waarvan 12GB beschikbaar is. Heb je daar niet genoeg aan (en dat is goed mogelijk) dan kun je een micro-sd-kaartje in de telefoon prikken. Je verliest dan wel de dual-sim-functie voor twee simkaarten. Een nfc-chip voor bijvoorbeeld contactloos betalen is niet aanwezig op de Xiaomi-smartphone.

Belangrijker is de volledige Nederlandse 4G-ondersteuning; een primeur voor Xiaomi. Een belangrijke primeur, want voorgaande modellen waren voor veel Nederlanders niet zo interessant omdat ze slecht werken met de 4G-netwerken van onder meer KPN en Tele2. De Redmi Note 3 Pro heeft de benodigde 4G-band (20) aan boord zodat je overal in Nederland goed 4G-bereik hebt. Dat werkt naar behoren en maakt de telefoon overall een stuk aantrekkelijker.

Software

Het grootste minpunt van Xiaomi-smartphones is voor mij al jaren de software. De MIUI 8-schil die het bedrijf momenteel over Android legt, is op alle vlakken ingrijpend en dat pakt naar mijn mening bijna altijd negatief uit. De software heeft bijvoorbeeld geen Nederlandse taal, er is geen appoverzicht zodat je a la iPhone al je apps over startschermen moet verdelen, er wordt gerommeld met notificaties en er zijn veel onnodige apps geïnstalleerd. Al die veranderingen, ook visueel, maken MIUI compleet anders dan de standaard Android-versie en die van fabrikanten als Samsung, HTC en Motorola. Xiaomi wil zich ermee onderscheiden van de rest en dat is logisch, maar MIUI moet nog vele stappen zetten qua gebruiksvriendelijkheid. De software heeft ook goede kanten: zo kun je twee keer dezelfde app installeren en gebruiken, dus bijvoorbeeld twee keer Pokémon Go en twee keer Whatsapp. Android biedt die functie niet, maar Xiaomi heeft hem uitstekend toegevoegd. Iets anders dat Xiaomi heeft toegevoegd, zijn Google-apps en diensten. Dat gebeurde op vorige smartphones niet, waardoor je het zelf moest regelen. Onhandig, en dat Xiaomi het nu vooraf doet geeft aan dat de bedrijf aan zijn software werkt.

Jammer genoeg is het updatebeleid van de Chinese fabrikant belabberd: de Redmi Note 3 Pro draait op moment van schrijven nog steeds op Android 5.1 Lollipop, dat bijna twee jaar geleden is uitgekomen. Xiaomi rolt op dit moment een Android 6.0-update uit, terwijl andere fabrikanten al Android 7.0-updates verspreiden. Of die software naar de Redmi Note 3 Pro komt is sterk de vraag, maar ik reken er niet op. Ook loopt Xiaomi achter met de release van maandelijkse Android-beveiligingsupdates. Google heeft de 1 december-update beschikbaar gesteld, maar de Xiaomi-smartphone is momenteel voorzien van de 1 augustus-update.

Conclusie

Xiaomi is na een paar jaar zover om zijn smartphones in Europa aan te bieden. Voorlopig nog steeds via import, maar de 4G-ondersteuning is eindelijk in orde en de Redmi Note 3 Pro wordt ook netjes geleverd met een Europese stekker. Dat de MIUI-software geen Nederlandse taal heeft, is dan ook jammer. Hetzelfde geldt voor de vele onnodige aanpassingen en het achterlopen met de Android-versie en beveiligingsupdates. Hier moet Xiaomi nog veel verbeteren. Het ontwerp is gelukkig wel in orde, en omvat een premium behuizing met vingerafdrukscanner en een goed beeldscherm. En onder de motorkap is prima hardware geplaatst, zodat de Redmi Note 3 Pro snel is, een lange dag meegaat en nette foto’s maakt. Op de software na valt er dan ook weinig negatiefs te zeggen over de Xiaomi Redmi Note 3 Pro.

+ Luxe en stevige behuizing met vingerafdrukscanner
+ Fraai full-hd-beeldscherm
+ Snel in gebruik
+ Goede camera’s
+ Gaat een lange dag mee
+ Volledige 4G-ondersteuning

– Verouderde Android-versie
– MIUI 8-software is onprettig
– Beeldscherm lijkt niet zo krasbestendig

Voor 150 euro (exclusief importkosten) haal je een uitstekende smartphone in huis die Xiaomi’s Europese ambities toont.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!