Xiaomi Mi 4i in Nederland
Xiaomi is in Azië een grote speler, wat komt door de kwalitatief goede toestellen die het bedrijf op de markt brengt tegen lage prijzen. High-end modellen kosten honderden euro’s minder dan de vlaggenschepen van traditionele fabrikanten en bieden een vergelijkbare gebruikservaring. Xiaomi verkoopt zijn smartphones officieel niet in Nederland, maar via buitenlandse webshops kun je eenvoudig en voor een betaalbare prijs een toestel importeren. Wij hebben de Xiaomi Mi 4i uitgebreid getest en onze ervaringen lees je in deze review.
Ontwerp
De Xiaomi Mi 4i heeft een plastic behuizing die mij doet denken aan recente Lumia-smartphones. De matte afwerking is ongevoelig voor vingerafdrukken en voelt vergelijkbaar aan met de witte achterkant van de OnePlus One, voor wie daar ervaring mee heeft. De Mi 4i is goed afgewerkt, al voelen de knoppen aan de rechterkant wat goedkoop aan. Het toestel maakt gebruik van capacitieve knoppen onder het beeldscherm, is 7.8 millimeter dik en verkrijgbaar vijf kleuren, waaronder kanariegeel.
De Xiaomi Mi 4i slikt twee simkaarten en kan overweg met de Nederlandse netwerken, al is de 4G-ondersteuning beperkt tot FDD-LTE banden B3 en B7. Een bezoekje aan Wikipedia leert dat dit de 1800 en 2600 MHz zijn, wat betekent dat de 800 MHz (B20) en 900 MHz (B8) ontbreken.
De interne opslagruimte van 16GB of 32GB is niet uitbreidbaar. Het toestel ondersteunt gangbare zaken als Bluetooth en GPS maar mist een NFC-chip.
Beeldscherm en geluid
Het toestel heeft een 5 inch beeldscherm met een Full-HD resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De scherpte zit dan ook wel goed en de toegepaste IPS-technologie zorgt voor uitstekende kijkhoeken. De kleurweergave lijkt minder accuraat: alhoewel felle kleuren als blauw en rood er goed uitzien, neigt wit meer naar lichtgrijs. Het beeldscherm wordt beschermd door Corning Concore Glass en heeft een hoge maximale helderheid, waardoor je ook op een zonnige dag het scherm vrij goed kan aflezen.
Aan de achterkant van de Mi 4i is een speaker geplaatst. Die doet zijn werk naar behoren, maar kan qua kwaliteit niet tippen aan bijvoorbeeld de HTC One-serie met zijn BoomSound-speakers.
Software
De Xiaomi Mi 4i draait op Android 5.0.2 Lollipop. Over eventuele toekomstige updates heeft Xiaomi op moment van schrijven nog niets losgelaten, al is het aannemelijk dat de Mi 4i voorzien wordt van het nieuwe 6.0 Marshmallow. Voor nu moet je het dus doen met Lollipop, waar Xiaomi zijn zeer aanwezige MIUI-schil overheen heeft gelegd. MIUI wijkt vooral visueel sterk af van vanille Android en daar moet je van houden. Ikzelf ben er geen fan van en vind de schil te ingewikkeld, overdreven en vooral Aziatisch overkomen.
Wel interessant zijn de uitgebreide instellingen op vlakken als privacy, accuduur en applicatiebeheer. Een handig is de ingebouwde permissiemanager, die Google pas in Android 6.0 Marshmallow heeft ingebouwd. Daarnaast kun je sleutelen aan de functies van de knoppen onder het beeldscherm en is er een slimme ‘éénhandige modus’ aanwezig die het scherm verkleint naar 3,5 of 4 inch. Er is ook een themawinkel aanwezig die qua werking vergelijkbaar is met die van bijvoorbeeld Samsung en Sony.
Camera’s
Aan de achterkant heeft de Xiaomi Mi 4i een 13 megapixel camera. Deze bevat een f/2.0 diafragma, dubbele ledflitser en kan filmen in Full-HD resolutie. Foto’s die bij daglicht genomen zijn, ogen prima en zijn ruim voldoende voor social media. In het donker heeft de Xiaomi Mi 4i meer moeite met het schieten van nette plaatjes. Er treedt vaak veel ruis op en foto’s blijven donker, daar kan ook de flitser weinig aan veranderen. Met de prijs in het achterhoofd houdend, doet de Mi 4i het prima maar het mag duidelijk zijn dat de kwaliteit van de foto’s een niveau lager is dan bij duurdere modellen als de Samsung Galaxy S6.
Voor selfies en videogesprekken kun je gebruik maken van de 5 megapixel frontcamera, die voorzien is van een f/1.9 diafragma. Kiekjes ogen detailrijk en bij het voeren van een videogesprek komt die scherpte goed van pas. Er zijn tientallen schoonheidsfilters voor je selfies aanwezig, maar of die je nou echt knapper maken valt te betwisten.
Prestaties en accuduur
De Xiaomi Mi 4i loopt op een Qualcomm Snapdragon 615 chipset met 1,7Ghz octacore processor. Er is 2GB werkgeheugen aanwezig. De telefoon draait vlot en is volgens benchmarktests qua snelheid vergelijkbaar met de Nexus 5 en Samsung Galaxy S5. Wachttijden zijn acceptabel en er treden niet vaak haperingen op. In zijn prijsklasse is de Mi 4i één van de snelste smartphones.
De 3120 mAh – niet verwisselbare – accu is bovengemiddeld groot voor een 5 inch smartphone met een Full-HD scherm, maar als zware gebruiker moet ik de Xiaomi Mi 4i na het avondeten aan de oplader leggen. De gemiddelde gebruiker zal een lange dag vooruit kunnen, maar ik had meer verwacht van de accuduur. De Xiaomi Mi 4i heeft een Micro-USB poort en mist ondersteuning voor features als draadloos opladen.
Conclusie
Alhoewel goede specificaties op papier niet alles zeggen, blijkt de Xiaomi Mi 4i ook in de praktijk op de meeste vlakken een ruim voldoende te halen. Het grootste minpunt is voor mij de software, die radicaal anders is dan standaard Android en doet denken aan de schil van Huawei. Let er ook op dat je de Xiaomi Mi 4i moet aanschaffen via een buitenlands verkoopkanaal. Vind je dat geen probleem dan haal je voor iets meer dan tweehonderd euro een prima smartphone in huis. Zoek je een ‘Nederlands alternatief’, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar de Motorola Moto G (2015).
De Xiaomi Mi 4i is onder andere verkrijgbaar bij Gearbest, de webshop die ook dit reviewmodel ter beschikking heeft gesteld.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten