Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Review Sony Xperia Z1: hete, stijlvolle krachtpatser met 20 megapixel-camera

Awel
29 oktober 2013, 20:00
10 min leestijd
Review Sony Xperia Z1: hete, stijlvolle krachtpatser met 20 megapixel-camera

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia Z1

Toen de geruchtenstroom op gang kwam en de eerste gelekte foto’s van Sony’s nieuwste vlaggenschip uitkwamen was de Sony Xperia Z1 een toestel dat ik als opvolger van mijn trouwe Nexus 4 zag. Ik was dan ook zeer verheugd toen ik bericht kreeg dat ik dit toestel aan een review mocht onderwerpen. Het toestel maakt gebruik van een Snapdragon 800-chipset van Qualcomm, beschikt over 2 GB RAM- en 16 GB opslagruimte en er zit een stevige liefst 20.7 megapixel-camera aan de achterzijde.

Design

Gemaakt uit een stuk aluminium en met glas aan de voor- en achterzijde geeft de Z1 een premium uitstraling. Wat dat betreft was het zeker geen tegenvaller toen ik het toestel uit de doos haalde en het beschermende plastic verwijderde. De Z1 voelt zeer degelijk aan en dankzij de gebruikte materialen kraakt en beweegt het toestel niet. Mijn Nexus 4 bestaat ook uit twee glasplaten maar omdat de rand van plastic is gemaakt kraakt en beweegt het plastic op sommige plaatsen wat ik persoonlijk hinderlijk vind. Aan de voorzijde van de Z1 zien we een 2 megapixel-camera, een luidspreker met ingebouwde notificatie-LED, het 5 inch-scherm met 1080 x 1920 resolutie en zitten er geen fysieke knoppen omdat Sony ervoor gekozen heeft om gebruik te maken van softwarematige knoppen. Op zich vind ik dat jammer want nu zit er een grote rand om het scherm die heel goed gebruikt had kunnen worden om daar de knoppen in te verwerken. Aan de rechterzijde zit een cameraknop, de volumeknoppen, de typische powerknop van Sony en een klepje waarachter de opening voor de SIMkaart zit.

Aan de bovenzijde zit de aansluiting voor een hoofdtelefoon, deze is niet afgesloten maar wel voorzien van een speciale coating waardoor deze opening toch waterdicht is. Aan de linkerzijde zitten twee klepjes met daarachter de openingen voor een micro-geheugenkaart en een micro USB-poort. Ook zit er een sleufje met twee pinnetjes om het toestel in een dock te plaatsen en op te laden. Aan de onderzijde van de Z1 zit de luidspreker. Ook zit er een lanyard-opening al geloof ik niet er tegenwoordig nog mensen zijn die daar gebruik van maken. Aan de achterzijde zit een LED-flash en de 20.7 megapixel-camera. Ik vind het toestel niet erg prettig om langere tijd vast te houden. Normaal loop ik de hele dag met een smartphone in mijn handen maar de Z1 is met 170 gram best zwaar en groot voor een 5 inch-toestel. Ook zijn de volumeknoppen van het door mij gereviewd exemplaar nogal scherp en hetzelfde geldt voor de sleuf met de dockaansluiting waardoor het toestel niet fijn aanvoelt. De klepjes voor de SIM- en geheugenkaartopeningen die er mede voor zorgen dat het toestel waterdicht is zijn gemakkelijk te openen en weer dicht te maken. Tussen de randen en het scherm zit een opening waar op den duur nogal wat stof in gaat zitten dat niet gemakkelijk schoon is te maken.

Scherm

De Z1 beschikt over een 5 inch scherm, fullHD met 1080 x 1920 pixels en een ppi (pixels per inch) van 441. Zit je er recht voor dan geeft het een mooi beeld met heldere kleuren die vooral in films en video’s tot hun recht komen. Kijk je echter vanuit een andere hoek dan vervagen de kleuren, wit wordt bijvoorbeeld grijs en is het beeld niet zo mooi meer. Waarschijnlijk komt dit door de beschermende laag die over het display zit, een soort screenprotector. Dit was een veelgehoorde klacht van de voorganger van de Z1, de Xperia Z, waarvan Sony zei dat ze het scherm op dit punt hadden verbeterd. Echter vind ik de kijkhoek nog relatief slecht. Meestal kijk je natuurlijk recht op het scherm maar het komt wel eens voor dat je vanuit een ander hoek kijkt, als je met meerdere mensen bijvoorbeeld foto’s zit te bekijken, en dan zijn de kleuren te vaag en is het beeld te wazig.

Belkwaliteit en geluid

De belkwaliteit van de Z1 is goed te noemen. Sprekers aan de andere kant van de lijn zijn goed verstaanbaar en ook zij verstaan de beller prima. Gebruik je echter de speakerphone dan is het geluid blikkerig en storend. Hetzelfde geldt bij het beluisteren van muziek of het bekijken van een video, het geluid dat uit de luidspreker aan de onderzijde komt kraakt en is blikkerig. Gebruik je echter een hoofdtelefoon dan klinkt het erg goed, mede dankzij de geluidsverbeteringen die je automatisch verbetert via Sony’s ClearAudio+ maar ook zelf handmatig kunt aanpassen.

Camera

De camera heeft maar liefst 20.7 megapixels, dat is uitzonderlijk veel voor een smartphone-camera. Wil je echter ook gebruikmaken van die 20.7 megapixels dan zul je de camera op handmatig moeten zetten maar dan heb je wel weinig instellingen tot je beschikking. Bij 20.7 megapixel-foto’s kun je namelijk alleen de witbalans en belichting instellen hetgeen erg beperkt is. Kies je voor automatisch dan wordt de camera optimaal ingesteld voor het maken van foto’s en video’s met 8 megapixels. Daarnaast heeft Sony diverse extra’s ingebouwd. Zo is er Tijdsprongopname waarmee er met een klik op de knop een aantal foto’s tegelijk worden gemaakt en waar je dan de beste uit kunt kiezen. Met Foto-effect creëer je diverse effecten zoals Nostalgisch, Schets en Gedeeltelijke Kleuren.

Dan is er Veegpanorama waarmee je op eenvoudige wijze panorama-foto’s maakt. Wil je foto’s maken met virtuele personages en scenes zoals dinosaurussen of kabouters dan gebruik je AR-effect. Met Info-eye kun je informatie opzoeken van locaties en objecten die zich in de gemaakte foto bevinden. Je kunt Info-eye ook gebruiken voor QR-codes, visitekaartjes en tekst. Tot slot is er nog Social Life waarmee je foto’s en video’s direct met je vrienden op Facebook kunt delen.

Ik ben geen echte fotograaf, sterker nog, ik vergeet zelfs vaak om foto’s te maken. Maar de kwaliteit van de foto’s gemaakt met de Z1 vallen mij behoorlijk tegen. Bij het maken van handmatige foto’s in 20.7 megapixel kun je erg weinig instellen en de foto’s die ik daarmee maakte waren niet beter dan die ik maakte via automatische instellingen op 8 megapixels. Opvallend is dat er nogal wat ruis in de foto’s zit zodra de omstandigheden niet optimaal zijn. De Z1 wordt erg warm tijdens het gebruik van de camera waardoor de camera soms uitgeschakeld wordt. Dit gebeurt al na enkele minuten bij een omgevingstemperatuur van rond de 20 graden en ik vraag mij dan ook af hoe bruikbaar de camera is als je ergens bent waar hogere temperaturen heersen. Ik moest trouwens wel opletten bij het maken van foto’s dat mijn vinger niet voor de lens zat. De lens zit namelijk erg dicht bij de rand van het toestel en bij het maken van opnames in landscape zat mijn vinger regelmatig gedeeltelijk in beeld. Hieronder enkele voorbeeldfoto’s gemaakt met de Sony Xperia Z1.

Software

Sony heeft ervoor gekozen om de schil die over Android ligt zo licht mogelijk te maken. Hierdoor komt het uiterlijk dan ook erg dicht bij het standaard Android-uiterlijk en dat vind ik als liefhebber van de Nexus Android-ervaring erg prettig. De launcher is kaal gehouden met weinig opties. Wel kan de grootte van de widgets worden aangepast, er kunnen natuurlijk mappen met apps worden aangemaakt en de appdrawer kan naar eigen keuze worden ingedeeld. Sony levert de Z1 met een aantal apps voorgeïnstalleerd zoals Spotify, Box en OfficeSuite maar die kunnen makkelijk verwijderd worden indien je er geen gebruik van wenst te maken. Ook zijn er Sony-eigen apps meegeleverd waaronder Walkman om muziek mee te beluisteren, Films en Video Unlimited, TrackID waarmee je muziek kunt opzoeken en TrackID TV waarmee je kunt opzoeken wat de film of serie is waar je naar kijkt op TV (TrackID TV is helaas niet beschikbaar voor Nederland).

In het notificatiescherm kun je zelf instellen welke snelle instellingen en in welke volgorde je wilt hebben met een maximum van 10. Klein minpunt vind ik dat de alarm-applicatie niet in landscape werkt. Ik heb de Z1 in landscape naast mijn bed staan en als ’s ochtends het alarm afgaat dan staat de app in portretmodus wat het uitschakelen van het alarm niet makkelijker maakt. Het toetsenbord is prima, je kunt verschillende indelingen en skins kiezen en er zit een leerfunctie in die leert van jouw schrijfstijl op Facebook, Twitter, SMS en e-mail (mits je daar toestemming voor geeft). De Z1 heeft een aantal mini-apps ter beschikking, dit zijn apps die je bovenop andere apps kunt plaatsen zodat je bijvoorbeeld notities kunt maken maken terwijl je een webpagina bekijkt. Deze mini-apps kun je naar keuze op het scherm neerzetten waarbij je ook de grootte hiervan kunt aanpassen.

 

Te heet

Mede dankzij de gebruikte Snapdragon 800-chipset is de Z1 erg snel. Ik heb geen haperingen kunnen ontdekken, ook niet tijdens het spelen van games en het afspelen van films. Wat ik wel merkte is dat het toestel erg heet wordt aan de achterkant wat op den duur zelfs voelbaar is aan de voorkant. Na 20 minuten Plants vs Zombies 2 werd het toestel te heet om nog vast te kunnen houden. Tijdens het maken van foto’s wordt de Z1 ook erg warm en ik kreeg regelmatig de melding dat de camera was uitgeschakeld als gevolg van een te hoge temperatuur. Dat is iets waar je niet op zit te wachten, zeker niet bij een toestel waarvan de camera door de fabrikant toch wel het meest aangeprezen is. Dat ik overigens niet de enige ben die dit ervaart is wel te zien op de diverse fora hoewel er ook genoeg gebruikers zijn die zeggen er geen last van te hebben.

Accuduur

Mijn ervaring met de accuduur van de Z1 is positief te noemen. Waar ik bij voor mij normaal gebruik met de Nexus 4 aan het einde van een werkdag nog rond de 10% acculading over heb, zit de Z1 gemiddeld nog op 40% zonder gebruik te maken van de Stamina (energiebesparende)-modus.

Prestaties

Aangezien de Z1 is uitgerust met een Snapdragon 800-chipset moet dit wel een snel toestel zijn, althans, in theorie. De grafische benchmarktest met 3Dmark geeft een score van 17390 bij de Best Ice Storm Unlimited-test. AnTuTu komt met een score van maar liefst 35961 en de Z1 scoort daarmee hoger dan de LG G2 en de Samsung Galaxy Note 3. Nu zeggen deze scores niet al te veel, zeker niet nu het onlangs bekend is geworden dat fabrikanten nogal eens deze scores manipuleren door benchmark-apps extra processorkracht toe te wijzen.

Toch kan ik zeggen dat de Sony Xperia Z1 een zeer snel toestel is. In de praktijk heb ik geen haperingen opgemerkt, of het nu films of games zijn, de Z1 zorgt ervoor dat alles soepel loopt. Deze kracht gaat echter wel gepaard met de eerder in deze review genoemde hitte-ontwikkeling. Hopelijk weet Sony dit binnen de perken te houden met een volgende software-update zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.

Conclusie

Sony heeft met de Xperia Z1 een toestel afgeleverd dat dankzij het aluminium en het glas aan de voor- en achterzijde een premium uiterlijk en gevoel geeft. De Z1 is erg snel dankzij de Snapdragon 800-chipset maar wordt hierdoor wel (te) warm als je de camera gebruikt of films bekijkt. De gemaakte foto’s van de 20.7 megapixel-camera vallen nogal tegen met name doordat er nogal wat ruis op de foto’s zichtbaar is maar misschien dat Sony dit, alsook de oververhitting, weet op te lossen met een software-update. 

Minpunten

Pluspunten

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia Z1 ligt nu in de winkels met een adviesprijs van €645.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!