De Realme GT2 Pro is volgens de fabrikant een toptoestel dat geschikt is voor de mensen die op zoek zijn naar een snelle smartphone met een AMOLED-scherm voor een zeer scherpe prijs. Maakt Realme deze belofte waar? Je leest het in deze review.
Realme GT2 Pro
Realme is een vrij nieuwe speler op de Nederlandse smartphonemarkt. De fabrikant wil indruk maken op ons Nederlanders maken met telefoons die zijn voorzien van stevige specificaties voor een aantrekkelijke prijs. We hebben op Androidworld inmiddels als veel Relame-telefoons mogen testen en de GT2 Pro is de nieuwste die we aan dat rijtje mogen toevoegen. Realme stuurde mij een exemplaar met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag in de kleur Paper Green op om te testen. Benieuwd wat deze smartphone allemaal in huis heeft? Lees dan vooral verder.
Specificaties
Realme GT2 Pro | |
Afmetingen | 163,2 x 74,7 x 8,2 mm |
Gewicht | 189/199 gram |
Behuizing | Corning Gorilla Glass Victus (voorkant) |
Scherm | 6,7 inch AMOLED, 120 Hz, LTPO2, 1440 x 3216 pixels, HDR10+, 509 ppi |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 |
Werkgeheugen | 8 GB / 12 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB / 256 GB / 512 GB UFS 3.1 |
Camera’s achter | |
Ultragroothoekcamera | 50 MP met f/1.8 |
Groothoekcamera | 50 MP met f/2.2 |
Camera | 3 MP met f/2.0 (microscoop) |
Camera’s voor | |
32 MP met f/2.4 | |
Accu | 5.000 mAh, 65W snelladen |
Software | Realme UI 3.0 gebaseerd op Android 12 |
Kleuren | Paper White, Paper Green, Steel Black en Titanium Blue |
Extra’s | 5G, stereospeakers, in-screen vingerafdrukscanner |
Adviesprijs | 749 euro / 849 euro |
Wat zit er (niet) in de doos
- Realme GT2 Pro
- Oplader
- Handleiding
- Hoesje
Realme GT2 Pro: de pluspunten
1. Prima scherm
Het grote 6,7 inch AMOLED-scherm heeft een behoorlijk hoge maximale helderheid van 1.400 nits waardoor het in fel zonlicht goed afleesbaar is. Daarnaast gaat het om een LTPO-scherm, dat kan wisselen tussen een verversingssnelheid van tussen de 10 en 120 Hertz en zo’n scherm heeft meerdere voordelen.
Ben je overigens de schermen van Samsungtelefoons gewend, dan zal je zien dat Realme een stuk realistischere kleurweergave nastreeft. Het scherm kan ook tegen een stootje dankzij Corning’s Gorilla Glass Victus. Al met al kan de GT2 Pro zich met deze kwaliteiten meten met de dure jongens in het high-end segment.
2. Duurzaam
Volgens Realme speelt het milieu een belangrijke factor bij de ontwikkeling van een telefoon. De fabrikant heeft zodoende de achterkant van de Realme GT2 Pro gemaakt van speciaal bio-copolymeermateriaal. Dit levert een CO2-reductie van twee kilogram per kilogram op. Daarnaast is de verpakking van de Realme GT2 te recyclen. Realme houdt dus rekening met zijn ecologische voetafdruk, en dat is goed om te zien.
3. Software en updates
Ook Realme ziet in dat updates belangrijk zijn, niet in de laatste plaats om de levensduur van een smartphone te verlengen. De fabrikant gaat nog niet zover als Samsung, dat een aantal Galaxy-apparaten vier nieuwe Androidversies en vijf jaar beveiligingsupdates geeft. Realme komt daar wel in de buurt, want het merk wil de Realme GT2 en de Realme GT2 Pro drie Androidversies geven, Android 13, 14 en 15. Daarnaast zet het bedrijf zich in om de telefoons vier jaar lang van beveiligingsupdates te voorzien. Behoorlijk duurzaam dus!
De telefoon komt met Realme UI 3.0 dat is gebaseerd op Android 12. In deze software zitten ontzettend veel handige opties om bijvoorbeeld de kleurweergave van het scherm of haptiek en trillingen aan te passen Er is een handig zijmenu, je kan het uiterlijk van de software aanpassen zoals de kleuren en vingerafdrukanimatie en ga zo maar door.
Overigens krijgt de GT2 Pro veel bloatware-apps van Realme. Dat is een manier voor een fabrikant om de prijs van een telefoon laag te kunnen houden. De apps en games van derden kan je allemaal na het instellen van de telefoon weer verwijderen. Het valt me overigens wel op dat de bloatware-apps, en de overige apps vrijwel overeenkomen met die van de OPPO Find X5 Pro. De softwareschil lijkt te worden uitgewisseld tussen verschillende merken die zich onder de hoede van grootheid BBK Electronics bevinden. En inderdaad, daar horen Vivo en OnePlus ook bij. Alleen op details in de software wordt onderscheid gemaakt, om de kosten voor de ontwikkeling van de telefoons te kunnen drukken. Althans, dat is mijn veronderstelling.
4. Supersnel opgeladen
De accu heeft een capaciteit van 5000 mAh en ondersteunt 65W SuperDart Charge-snelladen. Dat betekent dat de accu in 33 minuten helemaal vol is. Indrukwekkend en zo praktisch in het dagelijks leven. De accu zelf is trouwens geen hoogvlieger. De GT2 Pro haalt het einde van de dag wel, maar dan moet je de telefoon niet een paar uur in de trein gebruikt hebben als hotspot.
- Samsung Galaxy S22 Ultra: actieve schermtijd 7 uur 6 minuten
- Realme GT2 Pro: actieve schermtijd 7 uur 1 minuten
5. Prima camera’s
De hoofcamera bevat een 50-megapixelsensor, de Sony IMX766, die ook in de OPPO Find X5 Pro zit. Dat toestel beschikt over optische beeldstabilisatie die via vijf assen reageert op schokken. Een primeur voor OPPO. De Realme GT2 Pro profiteert hierin niet mee. Wel krijgt de telefoon een andere primeur. De ultragroothoekcamera in de telefoon heeft namelijk de ruimste beeldhoek in een smartphonecamera tot nu toe: een beeldhoek van 150 graden. Die camera presteert ontzettend goed als je kijkt naar de vervormingen aan de randen van de foto’s die ze maakt. Die zijn vrijwel nihil. Als ik kijk naar de kwaliteit van de plaatjes, dan maak ik het liefst gebruik van de ultragroothoekcamera. Maar ook de andere camera-opties zoals de fisheye-lens, tilt-shift en 3D-foto zijn leuk om te gebruiken.
De microscoopcamera ken ik van de OPPO Find X3 Pro en je kan in dit artikel zien hoeveel zo’n camera weet vast te leggen wat je met het blote oog niet kan zien. De variant op de Realme GT2 Pro kan de vezels op je spijkerbroek tot 20x of tot 40x dichterbij halen en dat ziet er best indrukwekkend uit. Er zijn ook weer wat gekke filters om mee te experimenteren. Pas wel op met bewegen, want je moet een vaste hand hebben als je duidelijke plaatjes met deze lens wilt schieten. Er is geen autofocus.
- 50 MP groothoekcamera met f/1.8 en OIS en PDAF
- 50 MP ultragroothoekcamera (150 graden) met f/2.2
- 3 MP microscoopcamera
- 32 MP selfiecamera met f/2.4
V.l.n.r.: Ultragroothoek, groothoek, 2x zoom
Microscoopcamera
Foto’s gemaakt bij daglicht, kunstlicht en ’s avonds
Realme GT2 Pro: de minpunten
1. Geen zoomlens
De GT2 Pro heeft twee prima camera’s, een groothoekcamera en ultragroothoekcamera. Daarnaast is de microscoopcamera een leuke gimmick. Toch mis ik een telefotocamera waarmee je tenminste tot 2x of 3x optisch kunt inzoomen. Wil je nu objecten dichterbij halen, dan kan je rekenen op kwaliteitsverlies. Daarnaast zorgt het inzoomen met de hoofdcamera ook aanzienlijke overbelichting.
2. Papier hier, handtekening daar
Voor het ontwerp van de GT2-serie werkt Realme net als bij de Realme GT Master Edition weer samen met ontwerper Naoto Fukasawa. Fukasawa heeft het design van de telefoon gebaseerd op papierkunst, ‘Paper Tech Master Design’. Dankzij de speciale afwerking van plastic krijg je het gevoel alsof je papier aanraakt. Dat gevoel kreeg ik niet echt, maar wellicht jij wel. Daarnaast vraag ik me af wat een druppel koffie doet met de achterzijde. Als je snel bent, kan je die er wellicht nog goed afpoetsen. Of dat na een kwartier nog steeds kan? Ik heb het niet getest. Wat is wel heb getest, is het achterlaten van vingerafdrukken en die zie je bijna niet.
Fukasawa mocht van Realme ook zijn handtekening op de achterkant van de telefoon achterlaten. Leuk voor zijn naamsbekendheid, maar van mij had het wat subtieler gemogen. Je kan natuurlijk de meegeleverde siliconen hoes (inclusief handtekening) gebruiken om de handtekening te verbergen en de telefoon te beschermen voor koffiespetters. Maar… die case is grijs en saai. Het beste alternatief is wat mij betreft: gaan voor de Steel Black-uitvoering.
3. Bevriezingen
De Realme GT2 Pro wordt geleverd met de nieuwste en krachtigste chipset van Qualcomm, de Snapdragon 8 Gen 1. Daarnaast heeft dit exemplaar 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag. Het werkgeheugen kun je zelfs uitbreiden door een deel van de interne opslag vrij te maken en in te zetten als werkgeheugen. Zodoende kan je telefoon meer processen tegelijkertijd uitvoeren.
Al dit geweld heeft er helaas niet voor gezorgd dat de telefoon te allen tijde soepeltjes draaide. Ik had meerdere keren last van zogenaamde ‘freezes’ waardoor de telefoon enkele seconden bleef hangen. Vaak loste het euvel zich na enige tijd weer vanzelf op, maar soms moest ik de telefoon opnieuw starten. Hopelijk kan een software-update dit probleem snel verhelpen.
4. Niet waterdicht of draadloos laden
De Realme GT2 Pro kan zich op bijna alle vlakken meten met de dure premium smartphones, maar op twee vlakken niet. De telefoon heeft geen IP-certificaat voor bescherming tegen stof en water. telefoon onder te dompelen in het zwembad, want ze is niet waterdicht. Daarnaast kan je het apparaat niet draadloos opladen.
Conclusie
De GT 2 Pro is de meest geavanceerde smartphone die Realme tot nu toe heeft gelanceerd en bevat een aantal aantrekkelijke mogelijkheden. Of je er nu van houdt of niet, de papierachtige achterkant van de telefoon is uniek, en vingerafdrukken maken geen kans. Duurzaamheid op lange termijn valt nog te bezien, maar uitwijken naar de ietwat saaie meegeleverde case is altijd een optie. Wat niet zo uniek is, is de softwareschil, die op vele vlakken overeenkomt met andere merken van het moederbedrijf. De komt de herkenbaarheid van een merk niet ten goede, maar het doet niets af aan de software zelf. Die zit vol met handige extraatjes en wordt ook nog eens jarenlang voorzien van updates.
Voor de adviesprijs van 749 euro of 849 euro krijg je een smartphone met een mooi AMOLED-scherm, prima camera’s en een accu die supersnel opgeladen is. Als je de telefotocamera niet belangrijk vindt, en draadloos laden en een IP-certificaat niet mist, dan is de Realme GT2 Pro voor jou een zeer goede kanshebber. Wel hoop ik dan dat via updates de haperingen in de software snel opgelost worden.
Alternatieven voor de Realme GT 2 Pro zijn de Samsung Galaxy S22 (849 euro), de Google Pixel 6 Pro (899 euro), en de OnePlus 9 Pro (899 euro).
Pluspunten
Minpunten
Realme GT2 en GT2 Pro kopen
De Realme GT2 Pro met 8 GB RAM kost 749 euro en de variant met 12 GB RAM is te koop voor 849 euro. De telefoon is beschikbaar in de kleuren Paper White, Paper Green, en Steel Black. Snelle bestellers krijgen een earlybird-korting van 50 euro. Je krijgt daarnaast ook een Realme Pad 64 GB cadeau, als je de telefoon voor 21 maart bestelt.
- Realme GT2 Pro kopen (8 GB/256 GB) – Belsimpel –
749 euro– 699 euro - Realme GT2 Pro kopen (12 GB/256 GB) – Belsimpel –
849 euro– 799 euro - Realme GT2 kopen (8 GB/128 GB) – Belsimpel –
549 euro– 499 euro - Realme GT2 kopen (12 GB/256 GB) – Belsimpel –
599 euro– 549 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Als er inderdaad 4 jaar beveiligingsupdates komen dan zou het een interessant toestel kunnen worden mits de prijs met €250 zakt in een paar maanden. De BBK groep heeft teveel merken. Wat is het verschil nu nog tussen Oppo, One Plus, Realme en Vivo? Dit lijkt verdacht op een Oppo Find X3 Pro van vorig jaar die niet waterdicht is en een andere processor heeft en er iets anders uitziet. Ik heb verder ook het idee dat toestellen en hun software niet goed uitgetest worden en te snel op de markt gesmeten worden. De eerste kopers die ook nog eens de hoofdprijs betalen zijn proefkonijnen. Beter is het om een halfjaar tot een jaar te wachten met de koop, dan zijn hopelijk de kinderziektes er uit en is de prijs ook lager.