OnePlus 3: het verhaal
Met de OnePlus 3 wordt het derde vlaggenschip van het jonge bedrijf gelanceerd. OnePlus doet één ding erg goed en dat is zorgen dat ze veel aandacht van de pers krijgen. Ook bij de OnePlus 3 was dit weer het geval, op papier een smartphone met high-end-specs en een bijzonder goede prijs. Of de OnePlus 3 het dit jaar waar gaat maken, daar ga ik komende periode achterkomen. Wel wil ik alvast mijn initiële ervaringen met deze potentiële topper met jullie delen.
Design en prestaties: meer mainstream
Het design van de OnePlus was uniek, mede doordat er gekozen was voor een sandstone-afwerking aan de achterzijde. Dit unieke materiaal gaf de OnePlus One ook zijn kenmerkende look en feel. Bij de OnePlus 2 zijn ze hier al enigszins vanaf gestapt en de OnePlus 3 is met zijn metalen body nog meer mainstream geworden. Hierbij is er gekozen voor een full metal-body en zijn er een aantal smartphones die ik hierin herken. Aan de achterzijde is dit vooral de HTC One M8 en Huawei Mate S. Hiermee bewijst OnePlus dat ze een groter publiek willen aanspreken en mee willen gaan met de nieuwe trend van een metalen body.
De OnePlus 3 ligt goed in de hand en is niet te dik. Wel is de achterzijde vrij glad en moet je dus wel voorzichtig zijn dat deze niet uit je handen glijdt. Wel ben ik erg blij dat ook hier weer het schuifje aan de zijkant aanwezig is, om het toestel al dan niet in de ‘niet-storen’- of prioriteitsmodus te zetten. Dit zouden meer fabrikanten moeten doen.
Alhoewel prestaties erg lastig te beoordelen zijn in een korte periode, heb ik weinig te klagen gehad over de OnePlus 3. Op papier is de Snapdragon 820 in combinatie met 6GB RAMgeheugen het beste wat je kunt krijgen, maar of dat ook daadwerkelijk zo is, zal blijken na een iets langer gebruik. Ook de spaarzame momenten dat ik een game heb gespeeld op de OP3, waren er geen vertragingen merkbaar.
Het scherm, daar is de OnePlus afgeweken van de ‘standaard’. Veel fabrikanten kiezen er tegenwoordig voor de flagships uit te rusten met een QHD-scherm, maar dat zul je niet vinden op de OnePlus 3. Hier is gekozen voor een 5,5 inch full HD-scherm, een opvallende keuze die ongetwijfeld met kostenreductie (en dus verkoopprijs) te maken heeft. Nog opvallender is dat het bedrijf aangeeft dat je dit vooral voor VR nodig hebt, maar dat dit nog niet extreem veel gebruikt worden. Toevallig is OnePlus wel het bedrijf dat zijn productlancering in VR deed…
Op het scherm is in eerste instantie overigens weinig aan te merken, de kleuren zijn vrij helder en diep. In de volledige review zal ik daar dieper op ingaan.
Software en camera: ja en ja
De OnePlus draait op Android 6.0.1 en direct bij het opstarten werd er een update voorgeschoteld. De software is zoals we dat gewend zijn van OxygenOS, ingetogen met een aantal extra functies. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘Shelf’, een extra scherm dat tevoorschijn komt door naar rechts te swipen op het homescreen. Als stock-Androidfan kan ik deze versie waarderen, maar ben wel erg benieuwd wat de updateplannen en tijdlijn is voor Android N.
Er is een gekozen voor een 16 megapixelcamera met OIS (Optical Image Stabilization) en de eerste indrukken zijn goed te noemen. De geschoten foto’s zijn van goede kwaliteit, maar ik heb de OP3 te kort kunnen gebruiken om hier al iets zinnigs over te zeggen. De focus is relatief snel en het scherpstellen gaat soepel. OnePlus heeft ondersteuning voor het RAW-formaat toegevoegd en de mogelijkheid om video’s op te nemen in 4K. De frontcam is een 8 megapixel-exemplaar en mijn eerste selfies werden niet zo goed ontvangen door mijn collega’s, maar of dat aan de camera ligt…
De camera-app is wel relatief eenvoudig, wil je meer opties, dan zijn er voldoende opties in de Play Store te vinden.
Vingerafdrukscanner en opladen
De vingerafdrukscanner van OnePlus 3 is verbeterd ten opzichte van vorig jaar en er lijken minder problemen mee te zijn. Het instelling ging vrij soepel en tot nu toe werkt deze in zo’n 95% van de gevallen direct. Dit is vergelijkbaar met andere topsmartphones van dit moment.
Eén van de USP (Unique Selling Points) van de OnePlus 3 is Dash Charge. Een nieuwe snelle manier van opladen via USB-C met een interessante eigenschap. Zo zit de techniek voor het opladen niet in het toestel zelf, maar in de lader en kabel, waardoor de warmteregulatie beter zou moeten zijn. Het opladen zelf gaat snel: binnen een half uur heb je ongeveer 60% geladen. Deze functie ontbrak op de OnePlus 2 en het lijkt er dus op dat het bedrijf geluisterd heeft naar de vraag van gebruikers.
Conclusie
Ook al is 24 uur kort om een goed oordeel te vellen over een smartphone, toch wil ik alvast mijn voorlopige conclusie delen. De OnePlus 3 is meer mainstream, het design zal meer mensen aanspreken, maar misschien de supporters van het eerste uur doen besluiten om niet voor deze opvolger te kiezen. Toch denk ik dat het een goede keuze is, alhoewel OnePlus ervoor moet waken geen eenheidsworst te worden met een volgend toestel.
De software was en ben ik fan van, alsmede de vingerafdrukscanner. Het snel opladen is een mooie extra toevoeging die tegenwoordig bijzonder belangrijk voor mij persoonlijk is. De camera presteert ook goed op het eerste gezicht, maar zullen we komende tijd verder aan de tand voelen.
Met de prijs van € 399 (64GB) in mijn achterhoofd durf ik voorzichtig te concluderen dat de OnePlus 3 het waarmaakt. Binnenkort meer in de volledige review.
OnePlus 3 kopen
Wat een verademing: geen invites meer. Deze speciale manier om smartphones te kopen heeft OnePlus veel gebracht, maar tevens veel kopzorgen gegeven. Dit jaar pakt OnePlus het anders aan is de OnePlus 3 gewoon te koop, voor iedereen, minuten na de aankondiging. Voor € 399 koop je een 64GB-model met gratis verzending naar Nederland.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten