Michael Kors Access Runway
Fossil Group bestaande uit diverse merken heeft afgelopen najaar een hele rits aan nieuwe smartwatches gelanceerd. Al deze smartwatches hebben diverse verbeteringen gekregen tegenover voorgaande generaties. De Michael Kors Access Runway hoort hier ook bij. Waar je deze nieuwe horloges direct aan kan herkennen zijn de drie knoppen aan de zijkant van het horloge. Daarnaast staan er 5 functies centraal:
> GPS voor het tracken van je workouts
> NFC voor het uitvoeren van draadloze betalingen (nog niet beschikbaar in NE)
> Hartslagsensor voor het bijhouden van je hartslag door de dag heen & tijdens het sporten
> Waterdichtheid zodat je met het horloge kan zwemmen
> Snel opladen
De Access Runway richt zich specifiek op vrouwen door een iets kleiner scherm, een dun ontwerp en een kleinere diameter. Voor heel veel zaken die in deze review worden behandeld geldt dat deze voor de Fossil Q Explorist HR identiek zijn. Daarom zal niet alles worden herhaald wat in die review wordt genoemd, tenzij zaken verschillen. Immers: beide horloges zijn grotendeels identiek op het uiterlijk na.
Behuizing en design
Fossil onderscheidt zich tegenover andere smartwatches door de focus op veel functies te leggen zonder dat het uiterlijk hieronder lijdt. Dat zien we bij de Michael Kors Access Runway meteen terug. Het scherm is volledig rond en bevat een ingebouwde lichtsensor voor automatisch helderheid. De behuizing is voor een smartwatch relatief klein gemaakt. Dit komt enerzijds door het kleine 1,19 inch scherm en anderzijds door de diameter van 41 mm. Het horloge is ook niet heel dik met een dikte van 9 mm.
Een relatief smalle vrouwenpols
Dit schappelijke formaat zorgt ervoor dat dit horloge redelijk goed te dragen is op een vrouwenpols. Ter vergelijking: de Fossil Q Venture HR, ook specifiek voor vrouwen gemaakt, heeft dan wel een iets kleinere diameter maar is een stuk dikker met 13 mm. De grotere Fossil Q Explorist HR heeft een diameter van 44 mm en een dikte van 9 mm.
Op de achterkant van het horloge zien we dezelfde plasticen afwerking als de Q Explorist HR. Hierdoor kan er zowel een hartslagsensor als snel opladen worden verwerkt, waarover later meer.
Het meegeleverde bandje van dit specifieke reviewexemplaar is van metaal. Dit bandje valt mooi om een smalle vrouwenpols door de soepele schakels. De band is in dezelfde kleur uitgevoerd als de gouden behuizing. Deze gouden kleur is wel erg fel en meerdere mensen hadden het commentaar dat het horloge er hierdoor wat goedkoop uitzag.
Het bandje heeft een gesp die je naar binnen vast kan klikken. Zoals we van Fossil gewend zijn is de afwerking van dit bandje prima op orde en geeft het bevestigingsmechanisme een fijne klik. Het enige nadeel van een metalen band is dat je er niet mee kan sporten. Gelukkig kan je makkelijk bandjes wisselen door de universele 18 mm aansluiting. Met een pinnetje in het bandje zelf verwerkt schuif je makkelijk het bandje los of weer vast.
Andere opties voor bandjes zijn er ook: een siliconen bandje in het zwart of roze of een metalen bandje in het zilver of rosé goud behoren tot de standaard opties. De kastkleuren bestaan uit goud, rosé goud of zilver. Een aantal productfoto’s van deze varianten kan je hieronder zien.
Scherm en bediening
Zoals genoemd is het scherm van de Michael Kors niet heel groot. Met 1,19 inch behoort deze zelfs tot de kleinere formaten onder de smartwatches. Het scherm zelf is uitstekend. Dit is een AMOLED scherm met een resolutie van 390 bij 390 pixels. Doordat de achterliggende techniek AMOLED is kost het weergeven van zwart geen energie. Een watchface de hele dag zichtbaar aan laten staan kost daarmee relatief weinig stroom.
De bediening van het horloge kan via het scherm maar wordt aangevuld met drie knoppen aan de zijkant. De bovenste en onderste knop kan je instellen om een specifieke app in openen, bijvoorbeeld je agenda, Google Keep, Google Maps of Spotify. De middelste knop kan je gebruiken om door de interface heen te navigeren, waarbij vooral de draaifunctie om te scrollen handig is. Hierbij blokkeert je vinger het scherm niet.
Een opvallende keuze is het ontbreken van de speaker. Fossil gaf aan dat dit nodig was om de zwembestendigheid van het horloge voor elkaar te krijgen. Met een speaker kan je met mensen bellen en met de Google Assistent praten. Deze twee zaken zijn nu niet meer mogelijk en dat is een nadeel, zeker voor de Google Assistent die sinds kort in het Nederlands kan praten. Technisch gezien is een speaker en zwembestendigheid tegelijkertijd implementeren wel mogelijk, aangezien de Samsung Galaxy Watch dit ook heeft. Toch heeft Fossil dit (nog) niet voor elkaar gekregen.
Prestaties en accuduur
Voor de prestaties zorgt de oude Snapdragon Wear 2100. Oud, aangezien deze processor al enkele jaren meegaat en de Wear 3100 dit najaar is uitgekomen. Toch gaat de adoptie van deze laatste chipset niet bijzonder snel, al heeft Fossil met de Sport al wel een model in hun assortiment. Aangezien Fossil één keer per jaar een soort van ‘blue-print’ voor haar horloges maakt is er voor afgelopen jaar voor gekozen de Wear 2100 in de meeste horloges te zetten.
Gezien andere reviews maakt het ontbreken van de Wear 3100 niet veel uit betreffende snelheid maar is het wel voordelig voor de accuduur. Prestaties zijn zoals je van elk ander Wear OS horloge verwacht: niet erg snel maar ook niet traag. Een Galaxy Watch is bijvoorbeeld veel sneller bij het openen van apps, waar Wear OS hier de nodige moeite mee heeft. Met de recente update van Wear OS versie H gaat het al wel een stuk beter, maar denderend is het niet.
Gelukkig gaat dit opladen een stuk sneller dan voorheen. In een half uur tijd kan je rond de 40% bijtanken, terwijl het horloge opladen van 50 naar 100% in 45 min gepiept is. Opladen ging voorgaande jaren nog een stuk trager maar de toevoeging van snel opladen is een hele fijne als je nog ‘s avonds laat op pad moet en het horloge bijna leeg is.
Software
Wear OS
Op het horloge draait zoals genoemd Wear OS, het besturingssysteem van Google. Hierbij kan een fabrikant niet erg veel aanpassen. Wel zijn er de nodige watchfaces meegeleverd en kan je deze opslaan met een aparte app genaamd Michael Kors Access.
De specifieke versie van Wear OS is versie H gebaseerd op Android Pie. Deze update brengt drie grote verbeteringen tegenover voorgaande versies met zich mee.
> Apps gaan verder waar je was gebleven nadat je ze sluit
> Een nieuwe batterijbesparings-modus
> Als je het horloge afdoet zal deze na een half uur in een diepe slaapmodus gaan
Voor alle veranderingen zoals het toevoegen van het Google Sans lettertype kan je dit artikel lezen.
Meegeleverde apps / watchfaces
Voor apps kan je natuurlijk terecht in de Google Play Store. Deze staat zelfstandig op het horloge. Een app via je telefoon installeren is daarmee niet mogelijk: de app draait zelf op het horloge en zal je dus ook zelfstandig moeten downloaden. Wel krijg je suggesties in de Play Store om apps te installeren die tal op je smartphone staan.
Een handige app is die van Spotify. Deze is laatst helemaal vernieuwd en heeft ondersteuning voor Spotify Connect gekregen. De muziek bedienen vanaf je horloge terwijl je deze niet op je smartphone hebt gestart is daarmee mogelijk, erg handig.
Watchfaces (wijzerplaten) kan je ook downloaden vanuit de Play Store. Michael Kors levert echter standaard ook diverse watchfaces mee. Deze kan je via de Wear OS-app inzien op je telefoon of instellen via je het horloge zelf. Voordeel van deze ingebouwde watchfaces is de hoge mate van aanpasbaarheid: de kleur van de wijzers, de achtergrondkleur of de compilaties – kleine stukjes informatie van apps zoals het weer, agenda of Google Fit – zijn allemaal naar eigen hand te zetten. In de screenshot hierboven kan je zien welke watchfaces standaard worden meegeleverd.
Sport en fitness
Zoals genoemd heeft de Michael Kors genoeg functies om goed mee te kunnen sporten. Zo kan je tijdens een workout precies je hartslag meten met de hartslagsensor op de achterkant. Ook is er GPS aanwezig voor het precies tracken van je locatie als je bijvoorbeeld aan het hardlopen of fietsen bent. Helaas heb ik door het metalen bandje (en het bling-bling uiterlijk) dit horloge niet meegenomen tijdens mijn diverse sportactiviteiten. Aangezien de Fossil Q Explorist HR dezelfde sportfuncties zoals een hartslagsensor en GPS heeft kunnen we toch wel een beeld krijgen van hoe dit horloge zich verhoudt tijdens het sporten.
Hartslag en GPS
De hartslagsensor is redelijk accuraat en de waardes hiervan verschillen niet veel van andere horloges zoals de Huawei Watch 2. Perfect zal het echter niet zijn, hiervoor kan je bijvoorbeeld beter een borstband gebruiken. Normaal gesproken meet het horloge door de dag heen om de 20 minuten je hartslag om zo de batterij zo min mogelijk te belasten. Tijdens het sporten staat deze echter continu aan en krijg je grafiekjes zoals onderstaande te zien.
De GPS op het horloge zorgt ervoor dat je kan gaan fietsen of hardlopen zonder je telefoon mee te nemen, terwijl je onderweg toch kan zien welke afstand je hebt afgelegd en wat je snelheid is. Achteraf krijg je op een kaartje te zien welke route je hebt genomen.
Ook ben ik niet het zwembad in gedoken om de zwembestendigheid te testen. Dit is overigens iets anders dan een IP-certificering, die de vorige generaties horloges vorig jaar ook al hadden. Tijdens het zwemmen komt er meer druk op het horloge waar deze bestendig tegen moet zijn wat het geval is bij de Michael Kors Access Runway.
Apps
Je sportactiviteiten kan je met diverse apps zoals Strava of Runkeeper bijhouden maar standaard werkt de Michael Kors Access Runway met Wear OS met Google Fit. Hiermee zijn er talloze activiteiten te tracken maar moet je deze wel handmatig starten. Opmerkelijk genoeg ontbreekt zwemmen als activiteit binnen Google Fit.
Voorbeeld van Google Fit op Wear OS
Hiervoor kan je bijvoorbeeld een app als MySwimPro installeren. Zoals we in een recente vergelijking al constateerden is Samsung met zijn tracking van sportactiviteiten al een stukje verder: hier worden tot 6 activiteiten automatisch herkend en is de getrackte data een stuk uitgebreider. Wil je dit horloge daarom primair voor fitness gebruiken dan is de Galaxy Watch of Fitbit Versa een betere keuze.
Conclusie
Voor een vrouwelijke smartwatch doet de Michael Kors Access Runway veel goed. Het compacte uiterlijk met een mooi scherm is wellicht het belangrijkste: een te groot horloge voor dames is meteen een afknapper. Verder is het horloge zoals we van heel veel andere smartwatches van Fossil kennen: boordevol handige features zoals GPS, hartslagsensor, zwembestendigheid, snel opladen en meer.
Een bekend nadeel van smartwatches komt hier ook weer terug: het horloge gaat niet erg lang mee op de accu door de verouderde chipset. Tel daarbij het ontbreken van een speaker en de relatief hoge adviesprijs van 369 euro – 329 euro met een siliconen band – bij op voor dit specifieke reviewexemplaar, en je zult goed moeten nadenken of dit horloge het beste bij jou past. Desalniettemin behoort de Michael Kors Acces Runway tot één van de beste smartwatches voor vrouwen bedoeld. De grootste concurrentie komt wellicht uit eigen stal met de bijna identieke Fossil Q Venture HR. Dit horloge gaat voor 279 euro over de toonbank en je levert qua functies niets in. Daarmee lijkt dit horloge een iets betere deal, maar over smaak (en naamsbekendheid) valt niet te twisten…
Positieve punten
+ Veel features zoals hartslagsensor, GPS en zwembestendigheid
+ Klein compact uiterlijk
+ Scherm
Negatieve punten
– Niet toekomstbestendig door verouderde processor
– Relatief hoge prijs
– Geen speaker
Michael Kors Access Runway kopen
De Michael Kors Access Runway is voor een vanafprijs van 329 euro te verkrijgen. Hiermee krijg je een exemplaar met een siliconen band die je onder andere bij Coolblue, Bijenkorf of Brandfield kan verkrijgen. Een variant met een metalen bandje zoals in deze review kost 369 euro, die je ook bij de blauwe bekende webwinkel kan verkrijgen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten