Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Kleine maar fijne dingetjes!

Wear OS versie H gebaseerd op Android Pie: dit is er nieuw

· 18 november 2018

Google kondigde afgelopen donderdag een nieuwe update van Wear OS aan. Deze heeft de naam 'H' meegekregen en is nog steeds Wear OS 2.1. In dit artikel gaan we hands-on met de update om precies te kijken wat er nieuw is en hoe alles eruitziet.

Wear OS versie H

Google geeft opnieuw een update aan zijn besturingssysteem voor smartwatches genaamd Wear OS. Nadat we in september al een grote interface-update kregen met versie 2.1, is er nu een update met als systeemversie 'H' doorgevoerd. In de bijbehorende blogpost werd niet duidelijk welke horloges precies de update zouden krijgen en wanneer. Gelukkig heeft mijn Fossil Q Explorist (3de generatie) de update al wel ontvangen en kunnen we dus een kijkje gaan nemen wat er precies is veranderd.

Een eerste verrassing zien we niet direct, maar heeft Google goed weten te verbergen: systeemversie H is gebaseerd op Android Pie. Dit staat niet in het 'over' gedeelte van het horloge, maar is wel te zien via de app AIDA64. Dit verklaart ook waarom de update als een systeemupdate is gearriveerd en als zodanig moet worden geïnstalleerd.  

Een deel van de veranderingen weten we natuurlijk al van Google zelf. Een korte samenvatting:

> Verbeterde accubesparing: een weergave waarin alleen de tijd zichtbaar is bespaart veel energie
> Als je je horloge afdoet zal het horloge na een half uur in een 'diepe slaapmodus' gaan
> Apps zullen verder gaan op de plek waar je ze voor het laatst achterliet
> Een speciaal bootmenu waarmee je je horloge snel kan afsluiten

Wear OS versie H Android Pie

Weergave van batterijbesparingsmodus

Accubesparingsmodus

Eerst bovenstaande bekende veranderingen. De accubesparingsmodus kan je op twee manieren activeren. Via een knop in snelle instellingen, en via een nieuwe menu genaamd Batterij, die je kan bereiken via instellingen > Systeem.

Hier kan je ook instellen dat de batterijbesparingsmodus onder de 10% automatisch aanmoet. Hierbij zal het horloge enkel nog de tijd weergeven om nog zo lang mogelijk mee te gaan. Het altijd-aan scherm zal tevens ook niet meer werken. De modus kan weer worden uitgeschakeld als je twee keer achter elkaar op de powerbutton klikt. 

Diepe slaapmodus

De diepe slaapmodus als je het horloge een half uur niet meer hebt gedragen is ook nieuw. In maart, toen Google de eerste (en enige) previewversie van Android P voor Wear OS uitgaf, deed het een aantal details over deze modus al uit de doeken. Verbindingen zoals Bluetooth, data en Wi-Fi worden uitgeschakeld als de smartwatch een tijdje niet wordt gedragen. Dit moet het energieverbruik danig drukken.

Over het beperken van achtergrondprocessen op watchfaces en bijbehorende complicaties zoals bij de previewversie nog het geval was, wordt echter met geen woord gerept. Het is daarom niet duidelijk of dit in versie H is geïmplementeerd is of niet. Het enige dat me is opgevallen is dat bij de update naar Wear OS 2.1 met de nieuwe interface mijn accuduur met 10 tot 20% per dag is verbeterd, dus nog zo'n aanzienlijke sprong lijkt niet waarschijnlijk. 

Hervatten van apps & bootmenu

Over het hervatten van apps is niet veel te melden. Als je een app op een bepaald scherm achterlaat en je direct daarna weer terug naar deze app gaat, zal deze weer verder gaan bij dit scherm. Dit werkt ook nog als het scherm uit is geweest / in always-on modus gaat. Heel fijn, aangezien het nu veelvuldig voorkwam dat ik weer een aantal klikken moest doen voordat ik weer op de plek was waar ik was gebleven, bijvoorbeeld bij de Google Play Store. 

Wear OS versie H Android Pie

Het afsluiten van je horloge kan nu ook sneller dan via de instellingen. Houdt de powerknop lang ingedrukt en je zult twee opties krijgen: uitschakelen en opnieuw opstarten. De functionaliteit om de Google Assistent met je powerknop op te roepen blijft gelukkig behouden: je zult gewoon nog wat langer de knop ingedrukt moeten houden om dit bootmenu op te roepen. 

De niet genoemde wijzigingen

Naast bovengenoemde wijzigingen zijn er nog enkele andere zaken doorgevoerd. De meest opvallende is het gebruik van Google Sans, het sierlijke eigen lettertype van Google. Het was oorspronkelijk de planning dat deze bij de update naar Wear OS 2.1 al zou worden gebruikt, maar dat is dus nu pas het geval. In ieder geval vind ik het fantastisch staan! 

Verschil in lettertypen duidelijk te zien, met links Google Sans en rechts de oude lettertype

Een andere zichtbare wijziging is voor Fossil-smartwatches vooral relevant: de rand bij het oplaadscherm is nu oranje gemaakt in plaats van wit. Ook is het icoontje van de zaklamp-app van blauw naar geel veranderd. Over details gesproken!

Wear OS versie H Android Pie

Het laatste wat ik kon ontdekken is de toevoeging van algemene instellingen. Deze staan als een nieuw kopje onder de instellingen vernoemd. Hier kan je zaken instellen of er een meldingspuntje onderin je scherm verschijnt als je een nieuwe melding hebt ontvangen, en of de -schermvullende- mediabediening als je naar muziek luistert of een video bekijkt automatisch tevoorschijn moet komen. Ten slotte kan je hier de training om je horloge te leren kennen opnieuw starten. 

Wear OS versie H Android Pie

Beschikbaarheid versie H Wear OS

Ondanks de onduidelijkheid waar de naam 'H' nou vandaar komt, heb je nu een beter beeld van wat er precies nieuw is in deze update. Wear OS versie H wordt vanaf nu uitgerold. Het verschilt per horloge(merk) wanneer jij de update kan ontvangen. Google liet echter weten dat de update de komende maanden naar verschillende horloges zal worden uitgerold. Details over welke horloges precies in aanmerking komen zijn er helaas niet. Aangezien het hier om een systeemupdate gaat zullen oudere horloges wel eens buiten de boot kunnen vallen, maar zeker weten doen we dit dus niet. Als jij de update al hebt, wat vind je er tot nu van? Laat het weten in de comments hieronder! 

Dank aan dit topic van reddit!

De nieuwste artikelen over Wear OS by Google (was Android Wear)

Suunto 7 review: dit zijn de plus- en minpunten

Samsung Galaxy Watch-app herinnert je aan het wassen van je handen

‘Google onderzoekt hoe het Wear OS kan verbeteren’

Runkeeper stopt met ontwikkeling voor Wear OS

Wear OS app laat je nu Tegels (widgets) beheren voor je slimme horloge

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (7)
Bezig met laden van reacties...