Honor View 20
De Honor View-reeks bekijkt Honor als hun vlaggenschip, en dat geldt ook voor de nieuwe View 20 die zopas in Parijs werd voorgesteld. Het merk wil duidelijke een nieuwe weg inslaan, want het presenteerde een nieuw logo en de nieuwe slogan: Honor my world’. Ook voor Nederland wordt hiermee nu helemaal het startschot gegeven nadat het merk eerder in Rotterdam de Honor 8X aan het grote publiek voorstelde.
De View 20 is een telefoon die veel kwaliteit wil leveren voor weinig geld, maar dan binnen de doelgroep die het merk voorop stelt, en dat is in de eerste plaats jongeren. Zogenaamde ‘digital natives’ die veel van hun telefoon verwachten en online een toestel aanschaffen voor een voordelig prijskaartje. Verder zou ook creativiteit en lef centraal staan, maar maakt het merk die beloftes ook waar?
Specificaties
Afmetingen: 156,9 X 75,4 X 8,1 mm
Scherm: 6,4 inch Full HD+ 2310 X 1080 LCD
Processor: HiSilicon Kirin 980
RAM: 6 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB niet uitbreidbaar
Selfiecamera: 25 MP met f/2.0
Hoofdcamera: 48 MP RGB met f/1.8, TOF 3D Camera
Accu: 4000 mAh
Softwareversie: Magic UI 2.0.1 gebaseerd op Android 9.0 Pie
Extra: (Vingerafdrukscanner, 3,5mm audioaansluiting)
Scherm en design
Het allerbeste aspect van dit toestel is meteen de looks van deze telefoon. Het toestel is gewoon beeldig met zijn groot 6,4 inch LCD scherm met in de linker bovenhoek een kleine camera-inkeping. Door de plaatsing in de hoek bovenaan en de kleine uitsnijding van de selfiecamera, verdwijnt het schermgat van 4,5 mm meteen naar de achtergrond. Ik vond het een grote stap voorwaarts ten opzichte van een gewone scherminkeping of ‘notch’, en het is ook nog net iets subtieler dan de ‘waterdruppelnotch’. Onderaan het scherm zit een kleine kin, maar die is vrij klein, onder andere kleiner dan de schermrand van de Huawei Mate 20 Pro.
De Huawei Mate 20 Pro naast de Honor View 20
Het uiterlijk van een telefoon is nog meer dan andere aspecten uiterst subjectief, maar ik was wel echt onder de indruk van de glazen achterkant. Honor ging niet opnieuw voor een gewone gradiëntkleur zoals we wel meer smartphonefabrikanten zien doen, ook bij budgettoestellen. De fabrikant koos daarentegen voor een blinkend design waarin de letter ‘V’ terug te vinden is. De randen aan de achterkant zijn donker en in in het midden toont de telefoon lichter. De View 20 is in Nederland beschikbaar in de kleuren Saphire Blue en Midnight Black.
Bovenaan op de achterkant zit de camera van de telefoon met daarnaast een aparte module voor de Time of Flight (TOF) 3D Camera en de flitser. Het is alleen minder oogstrelend dat er tussen de flitser en die TOF-camera nog een grote ruimte zit. Onder de camera zit een vingerafdrukscanner, en de behuizing is verder gemaakt van aluminium. Ook de knoppen aan de rechter zijkant voelen erg premium aan. Bovenaan heeft de telefoon ook een hoofdtelefoonaansluiting en onderaan zit een usb-c-aansluiting naast de speaker.
Hier zie je blinkende V-vorm op de achterkant
Prestaties en accu
Honor beklemtoont tegenover de pers dat het een merk is dat onafhankelijk van moederbedrijf Huawei handelt, en het bedrijf staat dus in voor zijn eigen keuzes voor hardware- en software. Toch maakt het merk traditiegetrouw van Huawei-technologie gebruik, zoals de nieuwe Kirin 980 chipset. Dat is Huawei’s 7 nanometer processor die we eerder zagen in de Huawei Mate 20 Pro, alleen zit hij dit keer niet in een telefoon van 799 euro of 999 euro, maar in een van 549 euro.
De telefoon kan daarmee rekenen op sterke prestaties voor zware apps en grafisch veeleisende games. Opmerkelijk is dat het merk zelfs uitpakt met zijn prestaties in het bekende spel Fortnite, omdat het toestel tijdens het spelen een framerate zou halen van 59,13 frames per seconde. Verder ging het merk ook vanuit zijn focus op jongeren de samenwerking aan met ontwikkelaar Epic Games voor de lancering van een speciale cosmetische skin in het spel. Er is ook waterkoeling voorzien die vanaf de camera tot onder de chipset loopt om zo de boel koel te houden.
Het is ook interessant dat Honor een technologie voorstelt genaamd GPU Turbo waarmee het scherm van de telefoon tot 55 procent meer responsief zou zijn. Dat is eveneens speciaal voor games bedoeld, al werkt het alleen bij een zestal compatibele spellen waaronder PUBG en Arena of Valor.
De rode kleur is helaas in Nederland niet beschikbaar
Het is nog te vroeg om een oordeel te vellen over de prestaties in combinatie met de software van de telefoon, maar op het eerste gezicht voelt hij erg krachtig aan. Een uitgebreidere test voor de review in combinatie met benchmarks zal hier binnenkort meer duidelijkheid over scheppen.
De View 20 komt met een stevige 4000 mAh batterij die via de meegeleverde snellader van Huawei opgeladen kan worden. Het gaat hierbij om een 22 watt oplader vergelijkbaar met die van de gewone Mate 20. Het is opmerkelijk dat Honor niets heeft vermeld over de oplaadsnelheid van de telefoon, dus dat wordt een punt dat ik zeker in de review zal opnemen. Honor belooft wel dat je afhankelijk van je gebruik tot twee dagen met het accu verder kan.
Camera
De View 20 met de Kirin 980 aan boord kan profiteren van de twee NPU’s van deze chipset voor meer rekenkracht voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI). NPU staat voor Neural Processing Unit, en de bedoeling is dat twee aparte kernen van de processor ervoor zorgen dat er meer mogelijk wordt op het gebied van AI.
Het toestel kreeg een razendsnelle vingerafdrukscanner aan de achterkant
We zien heel concreet bijvoorbeeld de AI Cinema-functie uit de Huawei Mate-reeks zijn opwachting maken op het Honor-vlaggenschip. Dankzij de Kirin 980 kan AI nu ook toegepast worden in video-toepassingen. Je kan daarmee iemand filmen, terwijl er op de achtergrond een filter wordt toegepast. Zo kan de omgeving in zwart-wit getoond worden en de persoon die je filmt in kleur. Ik merkte alvast dat de technologie ook hier nog steeds dezelfde kinderfoutjes bevat die ik in mijn review van Mate 20 Pro al aanhaalde.
Waar wil de View 20 dan wel het verschil maken? Wel, Honor pakt uit met de eerste 48 megapixel camera in een smartphone, want het merk gebruikt daarvoor de Sony IMX586-sensor. Die heeft een f.1.8 diafragma, een 1/2 inch sensorgrootte en een 1.6 µm pixelgrootte waardoor er meer licht wordt doorgelaten. In zijn presentatie maakte George Zhao, president van Honor, duidelijk dat Honor voor die lens gekozen heeft, niet om professionele fotografen aan te spreken, maar wel om elke gebruiker een instrument in handen te geven waarmee hij professioneel ogende foto’s kan nemen. Vervolgens organiseerde Honor een demo waarbij een foto werd genomen met de iPhone XS Max en vervolgens met de View 20. Daarna werd er op beide beelden ingezoomt om aan te tonen dat de Honor veel meer detail toont.
Ik ging zelf even met de camera van de telefoon aan de slag en kon ook in mijn tests vaststellen dat de 48 megapixel camera inderdaad op het eerste gezicht meer details in foto’s kan tonen. Het verschil in kwaliteit leek tot mijn verbazing in de eerste testen al zichtbaar in vergelijking met de 40 MP camera van de Mate 20 Pro. Ik nam daarbij vanaf dezelfde afstand een foto van een flesje water, maar bij de View 20 kon ik de kleine lettertjes op de achterkant van het etiket lezen als ik op de afbeelding inzoomde, en bij de Huawei lukte het niet. Natuurlijk zijn er nog intensievere testen nodig die deel gaan uitmaken van de review die dit verder zullen behandelen.
Links: de foto van de Huawei Mate 20 Pro. rechts: de foto van de Honor View 20
TOF 3D Camera
Is de camera van de View 20 dan helemaal een schot in de roos? Nee, eigenlijk niet. Naast de interessante 48 MP hoofdcamera is er nog een tweede lens namelijk een Time of Flight (TOF) camera die afstand en diepte kan meten. We zagen zo’n camera al eerder bij de OPPO RX17 Pro waarbij hij gebruikt kan worden om objecten te meten. Honor gooit het over een heel andere boeg – weer gedreven door die focus op jongeren – en gebruikt de camera voor games en cameratoepassingen.
We zagen tijdens de presentatie hoe de camera tijdens het spelen van een ski-game je bewegingen registreert om zo een skiër te bedienen. Tijdens de demo viel me op dat er best veel tijdsverschil zat tussen het uitvoeren van de bewegingen door de gebruiker en het registreren door de camera en vervolgens uitvoeren in het spel. Een tweede toepassing was een augmented reality toepassing (AR) waarbij je de camera op je kon richten en een virtueel mannetje in beeld kan brengen. Vervolgens kopieert het poppetje al jouw bewegingen zodat je bijvoorbeeld samen een dansje kan uitvoeren.
Je kan in de interface kiezen voor een kleine camera-inkeping of een softwarematige opvulling door middel van een zwarte strook
Het is leuk om Honor creatief met camerafeatures aan de slag te zien gaan, maar toch zie ik de camera set-up van deze telefoon op het eerste gezicht als een gemiste kans. Ik begrijp dat Honor met deze games en toepassingen jongeren wil aanspreken, maar anderzijds lijkt ook deze doelgroep me meer geïnteresseerd in de veelzijdigheid van cameralenzen die een andere brandpuntafstand bieden zoals een telefotolens en een groothoeklens. Jongeren zijn namelijk erg gefocust op sociale media, en daarom is er veel meer mogelijk met dat soort van lenzen in tegenstelling van de TOF-camera.
Ik vroeg aan Michael Pan, president van Honor in West-Europa waarom het merk voor de TOF Camera had gekozen. Hij stelde dat de TOF Camera wel degelijk de juiste keuze was voor de jonge doelgroep van Honor. Bovendien zouden er in de komende maanden ook steeds meer toepassingen moeten verschijnen naast de skigame en AR-modus die we al gezien hadden. Honor zou daarvoor ook willen samenwerken met derde partijen.
Software
Ondanks dat Honor duidelijk zijn onafhankelijkheid benadrukt op het gebied van zowel hardware als software kan ik het niet helpen dat de Magic UI 2-schil gebaseerd op Android Pie gewoon Huawei’s EMUI ademt. Je kan het me ook moeilijk kwalijk nemen, want alle vensters en instellingen zien er precies hetzelfde uit.
SwiftKey is ook hier het standaard toetsenbord, Android Berichten is weer de standaard berichten-app, Google Discover zit ook hier ingebouwd in het startscherm en in de instellingen kan je zelfs inloggen met je Huawei ID. Hier en daar zie je dat Honor minuscuul andere accenten legt. Het kiest voor blauw in plaats van geel in de camera-app en voor cirkels in plaats van afgeronde rechthoeken. Mijn eerste indruk over Magic UI 2 is dan ook even positief als bij EMUI, want de schil lijkt ook hier ontzettend vlot te draaien met voldoende personalisatiemogelijkheden en een beperkt aantal bloatware-applicaties.
Magic UI gelijkt bijna als twee druppels water op Huawei’s EMUI-schil
Toch is er in mijn ogen een duidelijke bezorgdheid, en dat is de ondersteuning voor het toestel. Honor noemt de View 20 zijn vlaggenschip, en daarom lijkt het me ook eerlijk dat die ook zo behandeld wordt op het gebied van beveiligings- en versieupdates. In mijn interview met Michael Pan vroeg ik meermaals op verschillende manieren of de telefoon kan rekenen op maandelijkse beveiligingspatches of eerder updates per kwartaal. Pan wilde daarover geen duidelijk antwoord geven. Hij stelde alleen dat beveiliging belangrijk is voor Honor en dat er een verantwoordelijk is voor de distributie van updates en nieuwe features.
Voorlopige conclusie
De Honor View 20 is een prachtig toestel met een uitstekend design dat verder ook nog eens met de Kirin 980 over de nodige paardenkracht beschikt. Het is leuk om weer een vlaggenschip te zien met een 3,5 mm audio-aansluiting en een snelle vingerafdrukscanner aan de achterkant. Toch is het tegelijk ook fijn dat de View 20 zich wil onderscheiden met zijn boeiende camera set-up. Enerzijds is er die 48 MP sensor – ik kijk ernaar uit om ermee aan de slag te gaan – en daarnaast is er die TOF 3D Camera die op het eerste gezicht de indruk geeft dat het vooral om een gimmick gaat.
Alles samengenomen kan de View 20 voor zijn prijskaartje van 549 euro een interessante telefoon zijn die veel in ruil geeft voor je geld. Een grote bezorgdheid blijft wel de software-ondersteuning, vermits andere telefoons in deze prijsklasse – neem bijvoorbeeld de OnePlus 6T – wel de nodige regelmatigheid in hun updatebeleid kunnen bieden.
Ik kijk ernaar uit om deze telefoon grondig verder onder de loep te kunnen nemen. Binnenkort krijg je meer te zien over dit toestel in onze hands-on video, en daarna volgt nog een uitgebreide review. Laat alvast weten wat jouw eerste indruk is van de Honor View 20. Zou hij weleens een plaatsje kunnen veroveren in jouw broekzak of handtas? Laat ons weten waarom wel, of juist niet in de reacties onderaan dit artikel.
De Honor View 20 komt met een 3,5 mm audio-aansluiting bovenaan
Honor View 20 kopen
De Honor View 20 is vanaf 29 januari in Nederland verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van 549 euro. Het toestel kan in de kleuren ‘Midnight Black’ en ‘Sapphire Blue’ worden aangeschaft bij Belsimpel, Bol.com en Coolblue.
Pre-order: Bestel je de Honor View 20 tussen 22 en 28 januari bij één van bovenstaande winkels? Dan krijg je er een Honor Watch Magic ter waarde van 179 euro gratis bij.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten