De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Honor 20 Pro: honderd euro meer betalen, is dat de moeite waard?

Sebastien Marien
Sebastien Marien
15 juli 2019, 20:05
6 min leestijd
Honor 20 Pro: honderd euro meer betalen, is dat de moeite waard?

Lees verder na de advertentie.

Honor 20 Pro

Het verschil tussen de Honor 20 en de Pro-versie van het nieuwe Honor-vlaggenschip bedraagt precies honderd euro. De Honor 20 kreeg een adviesprijs van 499 euro en voor 599 euro heb je de meer premium Pro-versie. Wat krijg je voor die extra cashinjectie in ruil? Op papier behoorlijk wat: 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslag, een stevigere accu, een extra telelens op de camera, en een 48 MP hoofdcamera met een opmerkelijke, grote f/1.4 diafragmagrootte.

Verder blijven een heleboel zaken ook hetzelfde. Neem bijvoorbeeld de vingerafdrukscanner die nog steeds een plaatsje krijgt aan de zijkant, de Kirin 980-processor en het LCD-scherm dat behouden blijft, net als de glazen afwerking. Daarom lees je hier meer over de punten waarmee de Honor 20 Pro zich onderscheidt, nadat ik hem een week heb getest. Wil je meer leren over deze telefoons? Lees dan zeker onze uitgebreide review van de Honor 20.

Cameratest

> Honor 20 Pro

Hoofdcamera: 48 MP, f/1.4, OIS

Groothoeklens: 16 MP, f/2.2 

Telelens: 8 MP, f/2.4, OIS

Macrocamera: 2 MP, f/2.4

> Honor 20

Hoofdcamera: 48 MP, f/1.8

Groothoeklens: 16 MP, f/2.2 

Dieptecamera: 2 MP, f/2.4

Macrocamera: 2 MP, f/2.4

Laten we beginnen met de camera van de telefoons. Geen van beide toestellen kan rekenen op de technologie uit de P30 Pro, Huawei’s vlaggenschip, dat een SuperZoom-camera kreeg met 5x optische zoom en daarnaast een SuperSpectrum-lens die bestemd is om betere nachtfoto’s te nemen. Waar de Pro wel mee uitpakt, is een opstelling met een 48 MP hoofdcamera, een groothoeklens en een telelens. Die laatste was een opvallende afwezige bij de Honor 20 die in ruil een dieptecamera achterop kreeg. Beide camera’s hebben ook een 2 MP macrocamera als extra om scherpe foto’s vanop 4 centimeter afstand te nemen. 

De Honor 20 is ondertussen alweer onderweg naar Honor, maar ik kon wel een vergelijking maken tussen de Honor 20 Pro en de Mate 20 Pro van Huawei waarmee ik eerder de Honor 20-camera vergeleek in dit artikel. Ik onderzocht bij de Pro-versie de kwaliteit van de 48 MP hoofdcamera met f/1.4 en de telelens die op de Honor 20 ontbreken. Als eerste nemen we die opmerkelijke hoofdcamera van de Mate 20 Pro en de Honor 20 Pro erbij. Die eerste schiet maximaal foto’s met 40 MP, tegenover de 48 MP van de Honor 20 en beide sensors trachten optimaal het licht te verdelen over de vele pixels dankzij pixel-binning. Standaard nemen de telefoons respectievelijk foto’s aan 10 MP en 12 MP.

Hierboven zie je een foto van links de Honor 20 Pro en rechts de Mate 20 Pro aan respectievelijk 12 MP en 10 MP. We zien dat de Honor 20 Pro natuurlijkere kleuren weergeeft en meer details toont.

De Honor 20 Pro pakt ook uit met zijn AI Ultra Clarity-modus waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om beelden extra getailleerd te maken in omgevingen die goed belicht zijn. We kennen die software al van de Honor View 20 die als eerste telefoon een 48 megapixel camera kreeg. Wat hierboven volgt, is respectievelijk een foto met 48 MP van de Honor 20 Pro, een beeld met 48 MP gecombineerd met AI Ultra Clarity en een 40 MP foto van de Huawei Mate 20 Pro. 

Wat opvalt is dat de AI Ultra Clarity-modus met zijn langere sluitertijd wel degelijk meer details vastlegt als je gaat inzoomen, maar anderzijds krijg je een iets donkerder beeld in de plaats. Hoewel de Mate 20 Pro met zijn 40 MP en kleinere f/1.8 diafragma de donkerste beelden van de drie toont, lijken foto’s nauwelijks minder gedetailleerd vergeleken met de 48 MP camera. Zoom bijvoorbeeld even in op het hoofd van de man die op de schildpad zit en je begrijpt wat ik bedoel. Als je daarentegen vergelijkt met de AI Ultra Clarity-modus, dan merk je dat de Honor 20 Pro zijn tegenstander wel bijbeent. Daarnaast is ook het dynamisch bereik van de Honor 20 Pro-camera beter.

Vervolgens is er nog de telelens die de gewone Honor 20 moet missen. De Huawei Mate 20 Pro was bij zijn lancering vorig jaar nagenoeg de enige met een telelens die voor 3x optische zoom zorgt, maar dat is ondertussen al lang niet meer het geval. Links zie je hierboven een foto die genomen is met de Honor 20 Pro en rechts zie je het beeld van de Mate 20 Pro. We merken dat het kleine f/2.4 diafragma veel meer moeite heeft om voldoende licht te verzamelen vergeleken met het f/1.4 diafragma van de hoofdcamera. 

Accuduur en prestaties

Een meer veelzijdige camera-opstelling met telelens is één ding, maar de Pro-versie heeft ook een dikkere behuizing en daarmee een grotere 4000 mAh accu. Dankzij die extra capaciteit houdt de Honor 20 Pro het beduidend langer vol. Als je je toestel een dag lang gebruikt, dan kan je nog bijna een halve dag verder de dag nadien. Ik merkte eerder dat de Honor 20 ’s avonds daarentegen wel dorstig was naar zijn oplader. De twee vlaggenschepen hebben eenzelfde processor en schermgrootte, dus de extra capaciteit van de Pro-versie maakt duidelijk het verschil. Beide telefoons missen de mogelijkheid om draadloos op te laden en komen met een 22,5 watt snellader.

De Pro-versie komt ook met een mooie upgrade op het vlak van werkgeheugen en opslag, en vooral dat laatste is welkom, want je kan je opslag niet uitbreiden via microSD om plaats vrij te maken voor je grote muziekcollectie. Ook de de extra RAM is een meerwaarde voor gebruikers die graag goochelen met een heleboel apps die niet op de achtergrond mogen afsluiten.

Conclusie

Voor wie cameraprestaties op de eerste plaats komt, is de upgrade naar een Honor 20 Pro erg mooi, want de telelens en de uitstekende hoofdcamera geven de veelzijdigheid waar die gebruiker op zit te wachten. Al zijn we ook niet razend enthousiast over de prestaties van die telelens. Dat Honor daarnaast ook een grotere accuduur tevoorschijn tovert, is ook een sterke extra, maar roept wel de vraag op waarom die grotere accu niet gewoon aanwezig was in de Honor 20. Als kers op de taart krijg je nog een extra portie RAM.

De Honor 20 Pro is dus een goede deal voor wie het net iets meer mag zijn, en prijs-kwaliteit staat deze telefoon sterker dan zijn kleinere broer. De Honor 20 heeft het in zijn prijsklasse van 499 euro namelijk veel moeilijker om bijvoorbeeld een krachtig vlaggenschip als de Xiaomi Mi 9 de baas te kunnen. Voor 599 euro krijg je met Pro-versie voldoende in ruil, zeker als je bekijkt dat je bij andere telefoonfabrikanten – zoals het bekende ‘fruitmerk’ – al snel 100 euro betaalt voor de extra opslag alleen. Toch blijft ook hier de conclusie dat deze reeks je nog steeds niet de prijs-kwaliteit bezorgt die de Honor 10 voor 399 euro bracht.

Honor 20 Pro pre-orderen

Je kan de Phantom Blue-variant van de Honor 20 Pro vanaf nu vooraf bestellen bij Belsimpel, Bol.com en Coolblue voor 599 euro. Je vindt ook voor diezelfde prijs een Phantom Black-variant bij BelsimpelBol.com en Coolblue. De toestellen liggen vanaf eind juli in de winkels.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!