Huawei Mate 20 Pro
Huawei lanceerde de Mate 20 en de Mate 20 Pro op 16 oktober tijdens een evenement in Londen. Ik kon een weekje eerder het toestel al even uitproberen en mijn eerste indrukken neerpennen. Vervolgens kreeg ik een testexemplaar en in deze review lees je dan ook mijn finale oordeel over dit vlaggenschip. Is mijn eerste indruk veranderd?
De Mate 20 Pro en de Mate 20 zijn twee telefoons die volgens Huawei gericht zijn op de zakenman, de hardwerkende alleskunner die verwacht dat zijn telefoon dat ook is. Toch werd me al meteen duidelijk dat de Mate 20 een totaal ander beestje is dan de Pro, dus je kan er niet vanuit gaan dat mijn bevindingen ook automatisch van toepassing zijn op de Mate 20.
Eerder besprak ik ook al de Mate 20 Lite die in tegenstelling tot de twee andere vrienden erg weinig nieuw wist te brengen, en vooral een verbeterde versie leek te zijn van de P Smart+ van Huawei. De Mate 20 Pro komt daarentegen wel met interessante nieuwigheden zoals de in-screen vingerafdrukscanner, de drie camera’s, verbeterde gezichtsontgrendeling en een oplader van 40 watt. De vraag is, doet deze ‘alleskunner’ ook alles goed?
Behuizing en design
Als je de Huawei Mate 20 Pro bekijkt zie je bijna niets anders dan glas. Aan de voorkant zit het schermpaneel met bovenaan een vrij brede notch. De inkeping bovenaan bevat naast een luidspreker, notificatielampje en de selfiecamera ook een reeks sensoren, maar daar komen we later op terug als we de gezichtsontgrendeling bespreken. De kin van het toestel is erg klein, en de Mate 20 Pro heeft mooie, gebogen schermranden die netjes verdwijnen in de fijne aluminium zijkanten.
Aan de rechter zijkant vinden we de volumeknop en daaronder de gekleurde power-knop. In tegenstelling tot de Lite-versie worden hier wel kwalitatieve knoppen gebruikt die niet als plastic aanvoelen. De gekleurde power-knop, die overigens niet nieuw is bij premium-telefoons, is een leuk accent. Aan de linkerzijkant is helemaal niets te zien.
Dat brengt ons naar de bovenkant waar we naast de subtiele antennelijnen ook een microfoon zien en een IR-blaster waarmee je de telefoon als afstandbediening kan gebruiken om elektronische apparaten te besturen. Onderaan vinden we opnieuw twee antennelijnen en een microfoon en daarnaast een usb-c poort en een nanosimslot. Een grote afwezige is de 3,5mm audiojack, maar Huawei levert een dongle waarmee je via de usb-c poort je hoofdtelefoon kan aansluiten.
Nano Memory-kaart
Nog even over dat nanosimslot. Huawei heeft niet alleen de 3,5mm audiojack verwijderd maar ook de microSD. Aan de achterkant van het nanosimslot zit een inkeping die bedoeld is voor de zogenaamde Nano Memory-kaart (NM-kaart). Een microSD-kaart neemt veel plaats in en Huawei neemt met de Mate 20 en de Mate 20 Pro het initiatief om een nieuwe standaard het leven in te roepen.
Of dat ook gaat lukken valt nog af te wachten. Voorlopig is nog niets geweten over opslaggroottes of prijzen van de kaarten en het kan nog lang duren alvorens het ook als een echte standaard erkend wordt. Het voordeel van NM-kaart is dat het de grootte heeft van een simkaart, waardoor een slot aan de achterkant kan worden geplaatst van het gebruikelijke simkaartslot. Op die manier komt er ruimte vrij die voor andere technologie kan worden gebruikt.
Ik vind NM absoluut een goed initiatief. Uitbreidbare opslag is sowieso al optioneel – ik geef de voorkeur voor een ruime interne opslag – en als het kleiner kan, waarom niet. In tegenstelling tot het verwijderen van de audiojack – waar ik wel een probleem mee heb – verlies je geen functionaliteit door een andere type van kaart te gebruiken. Zonder audiojack is tegelijkertijd opladen en bedraad naar muziek luisteren geen optie meer.
NM maakt dus ruimte vrij voor andere technologie in de behuizing, bijvoorbeeld een in-screen vingerafdrukscanner. Wie aan de achterkant met zijn vinger op zoek gaat naar de scanner, komt bedrogen uit, want Huawei plaatste die in het scherm. Hoe goed dat werkt, daar kom ik graag later op terug. Aan de glimmende, glazen achterkant vinden we verder alleen de tekst ‘Huawei’ en daarboven het zogenaamde camera-eiland met drie lenzen en een dual tone-flitser met kleurensensor. De vierkantige opstelling van de camera is zeker een fraai designelement.
De Mate 20 Pro is absoluut een mooi toestel en door de afgeronde hoeken ligt hij ook erg aangenaam in de hand. Hij voelt erg solide aan en elk element straalt premium uit. Vingerafdrukken stoorden me minder dan bij andere glazen toestellen, maar de telefoon trekt wel enorm veel stof aan, vooral rond de grote cameramodule aan de achterkant, wat het nog eens extra opvallend maakt.
Huawei heeft twee kleurenopties voorzien genaamd Mignight Blue en Emerald Green die een einde willen maken aan vingerafdrukken en stof. Huawei maakt daarbij gebruik van het zogenaamde ‘Hyper Optical Pattern’, een ribbelpatroon dat ook voor meer grip zorgt. Ik kon het al even testen tijdens het evenement in Londen, en ik stel vast dat het de telefoon inderdaad beter in de hand doet liggen, en dat minder stof wordt aangetrokken. Als ik zelf een Mate 20 Pro zou kiezen, zou ik geen glad exemplaar nemen zoals mijn zwarte testtoestel, maar wel de groene of blauwe variant.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm
Het nieuwe paradepaardje van Huawei heeft een 6,39 inch AMOLED-scherm met een QHD-resolutie van 3120 bij 1440 pixels. Het paneel heeft een beeldschermverhouding van 19:5:9. Verder is er ondersteuning voor High Dynamic range (HDR) waardoor het contrast tussen licht en donkere beelden vergroot wordt. Het scherm heeft een screen-to-body-ratio van 87.9%.
In de praktijk heeft het scherm van dit vlaggenschip me aangenaam verrast. In de eerste plaats was de notch een weinig storende factor, en dat komt omdat hij wel breed is, maar niet dik. Op die manier verdwijnt hij beter op de achtergrond. Toch raad ik aan om hem via de weergave-instellingen softwarematig weg te werken.
Zoals gezegd is hij helemaal niet dik, en als je de pixels aan de zijkanten van de notch niet mee laat lichten, krijg je eigenlijk een bezel die erg gelijk op die van de gemiddelde Samsung-telefoon. Het AMOLED-scherm laat de notch ook op een geloofwaardige manier verdwijnen, en je bespaart een beetje batterij omdat een hoeveelheid pixels niet mee lichten geven. Vervolgens verschijnt aan de zijkanten van de notch je notificatie-icoontjes, waardoor de ruimte nuttig gebruikt wordt. Een streling voor het oog.
Huawei heeft ook zorg besteed aan de software-instellingen voor omtrent het scherm van de Mate 20 Pro. Standaard staat op de telefoon automatische helderheid geactiveerd waarmee de lichtsensor de schermhelderheid bepaalt afhankelijk van de lichtomstandigheden in de ruimte waarin je bevindt. Ik heb nog geen telefoon getest waarbij de helderheid op dergelijke natuurlijke wijze werd aangepast. Waarom? Automatische schermhelderheid is een functie die alomtegenwoordig is geworden, maar normaal gezien kan ik na afloop van een testperiode niet op twee handen tellen hoeveel keer ik manueel de helderheid heb moeten aanpassen omdat het scherm te fel of te donker was. Dat kan ik bij de Mate 20 Pro wel en dat is een goede prestatie.
Ook wordt het omgevingslicht gebruikt om de kleurtonen die worden weergegeven natuurlijk te doen gelijken, en ik heb nooit het gevoel gehad dat kleuren te koud of warm aanvoelden. Kleuren zijn levendig, maar niet overdreven. Wie toch niet tevreden is over de instelling kan ook via manuele instellingen de kleurtemperatuur aanpassen.
Huawei heeft nog een andere leuke instelling waarmee de telefoon rekening houdend met het batterijniveau de resolutie van de telefoon kiest. Zo kan hij schakelen tussen QHD, FHD en HD. In de praktijk gaf de telefoon vreemd genoeg altijd aan dat hij FHD gebruikte, wat er prima uitziet, maar lang niet zo indrukwekkend is als QHD. Ik zette de telefoon dus manueel in QHD na een tijd. Er is een opmerkelijk verschil tussen de twee als als je bijvoorbeeld aan de slag gaat met video’s in een hogere resolutie of zelfs met de standaard achtergronden van het toestel.
In hevig buitenlicht houdt het scherm van de Mate 20 Pro stand, en de kijkhoeken zijn niet uitmuntend, maar ook niet matig te noemen. Samengevat kan je het schermpaneel van de Mate 20 Pro absoluut indrukwekkend noemen. Het beste in zijn prijssegment? Dat jammer genoeg niet, maar de telefoon kan zich zonder problemen meten met de concurrentie en Huawei gaat uitstekend om met de notch.
Prestaties
De Huawei Mate 20 Pro is de eerste Android-telefoon die werkt op een nieuwe generatie van SoC’s. Jaarlijks brengt zowel Qualcomm, Samsung als Huawei zijn eigen high-end SoC’s uit die vervolgens verschijnen in een nieuwe generatie vlaggenschepen. Huawei stelt de nieuwe Kirin al in het najaar voor, en dus kan die meteen in de nieuwe Mate-reeks.
De Kirin 980 is een octa-core waarbij de verdeling van de cpu-kernen net iets anders is dan we gewend zijn. Twee krachtige kernen zijn geklokt op 2,6GHz en dienen voor de allerzwaarste en belangrijke taken. Verder zijn er nog twee cores geklokt op 1,92GHz en vier energiezuinige cores van 1,8GHz. Het toestel heeft 128GB aan opslag ter beschikking dat via een NM-kaart kan worden uitgebreid.
De SoC wordt ook een handje geholpen door de toevoeging van twee neural processing units (NPU’s) die de rekenkracht overnemen bij taken die gerelateerd zijn aan kunstmatige intelligentie. De Mate 20 en Mate 20 Pro ondersteunen AI in maximaal 10 verschillende lagen waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen hoofd- en bijzaken.
Als we de resultaten van een AnTuTu-benchmarktest erbij nemen, stellen we vast dat hij met zijn nieuwe chipset de concurrentie ver achter zich laat. Het toestel behaald een score van 313.516 en is daarmee op papier de snelste smartphone van de moment. Hieronder zie je een vergelijking met enkele andere vlaggenschepen.
> Huawei Mate 20 Pro (999 euro): 313.561
> OnePlus 6 (520 euro): 267.657
> HTC U12+ (635 euro): 254.686
> LG G7 ThinQ (589 euro): 254.010
> Samsung Galaxy Note 9 (999 euro): 240.987
Natuurlijk zal het vooral interessant zijn om de Mate 20 Pro te vergelijken met vlaggenschepen van volgend jaar, want in het voorjaar van 2019 krijgen we de eerste telefoons te zien die werken op de nieuwe Snapdragon. Pas dan kunnen we een beeld vormen over hoe goed deze Kirin 980 is. Toch laten we de Mate 20 Pro nog even genieten van zijn titel van ‘krachtigste smartphone’.
Ook in de praktijk kan ik alleen maar vaststellen dat de Mate 20 Pro razendsnel is, ook in combinatie met de EMUI 9-interface. Of hij nu zware games speelt, of AI-effecten toepast via de camera-app, hij stelt je niet teleur. Bovendien wordt hij bij het uitvoeren van zware taken ook minder warm dan de meeste telefoons. Het toestel kreeg ook 6GB RAM mee, en dat is meer dan voldoende om vlot te multitasken zonder dat app-processen worden afgebroken.
Accuduur
Ik had grote verwachtingen van de 4200 mAh-batterij die met dit toestel kwam, en ik kan zeggen dat de telefoon die volledig heeft ingelost. Als ik mijn testtoestel doorheen de werkdag normaal gebruikte en ’s avonds meer intensief, dan gaf hij omstreeks 22:00 uur 30 procent weer. Ik kom aan dat tijdstip door de automatische helderheid in te schakelen en ook de functie die automatisch de schermresolutie aanpast (en hem eigenlijk permanent in FHD zet). Ik heb ook de accuprestaties in het oog gehouden als ik de telefoon permanent in QHD gebruikte, en ik stelde vast dat hij niet zo gek veel meer verbruikt in dat geval.
Een van de nieuwe features is draadloos opladen, maar een leuke meerwaarde is een nieuwe feature waarmee de telefoon ook draadloos via de qi-chip zijn capaciteit kan ontladen om zo een andere telefoon met een qi-chip op te laden. Je plaatst de telefoons eenvoudigweg met de de achterkanten tegen elkaar. De Mate 20 Pro heeft goede batterijprestaties, dus het is zeker en vast een meerwaarde om even een vriend uit de nood te helpen door wat van je capaciteit af te staan.
Draadloos opladen kon ik jammer genoeg niet testen omdat Huawei zijn draadloze oplader niet met mijn testtoestel heeft geleverd, al pakt het bedrijf er wel graag mee uit dat de Mate 20 Pro sneller draadloos oplaadt dan de iPhone X bedraad oplaadt. Wat ik wel kon testen was de krachtige 40 watt oplader van de telefoon. Huawei beweert dat je de reusachtige 4200 mAh-batterij voor 70 procent kan opladen in een halfuur tijd. Uit mijn test bleek dat mijn toestel in die gegeven tijd strand op 62 procent, nog steeds een uitstekend resultaat uiteraard.
Een ander pluspunt is de stand-by-tijd van de telefoon. In mijn test met de Galaxy Tab S4 onlangs stelde ik vast dat het toestel bijna 10 procent van zijn accucapaciteit verliest door hem aan te laten tijdens de nacht. Natuurlijk deed ik dat met het scherm vergrendeld. Ik had de Huawei Mate 20 Pro tot 100 procent opgeladen en verwijderde de usb-c-stekker voor het slapen gaan. ’s Morgens merkte ik op dat de telefoon nog steeds 100 procent weergaf.
Vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning
Huawei pakt met de Mate 20 Pro uit met zowel geavanceerde technologie om je te ontgrendelen met je gezicht, als een splinternieuwe vingerafdrukscanner die zich onder het scherm bevindt. Laten we met die eerste beginnen.
Net zoals bijvoorbeeld bij de iPhone X die volledig afhankelijk is van gezichtsontgrendeling, werd ook de notch van de Mate 20 Pro vol technologie gestopt. Ten eerste is er de 24MP selfiecamera, maar die wordt ondersteund door een DOT-projector en een TOF Proximity-sensor. Het herkennen van je gezicht gebeurt niet alleen erg snel en zonder fouten, de prestaties in een donkere omgeving zijn eveneens erg goed en betrouwbaar.
Ook het instellen van je gezicht verliep erg vlot. Je telefoon neemt een foto en vraagt vervolgens om je gezicht een aantal keer te kantelen zodat alles goed wordt vastgelegd. Ik ben er ook niet in geslaagd om de gezichtsherkenning te misleiden door bijvoorbeeld een foto, hoewel er al wel incidenten zijn verschenen waarbij twee leden van eenzelfde nieuwsredactie die op elkaar leken beide de telefoon konden ontgrendelen. Het lijkt hierbij niet te gaan om een incident dat zich vaker voordoet, en ik verwacht dat Huawei de technologie softwarematig verder zal optimaliseren. Al blijft het zeker een zaak om verder op te volgen.
De Mate 20 komt met een vingerafdrukscanner op de achterkant van de telefoon, terwijl de Pro zijn scanner onder het AMOLED-scherm plaatst. De optische scanner waarvan de telefoon gebruik maakt, werkt ook alleen met AMOLED-schermen en niet met LCD. Wil je meer weten over soorten van vingerafdrukscanners, lees dan dit artikel. Een optische scanner werkt op een gelijkaardige manier als een camerasensor, en een licht wordt daarbij weergegeven door de pixels op de plaats waar de scan plaatsvindt.
het leuke is dat de telefoon herkent wanneer je je toestel wil ontgrendelen en daarom geeft het de plaats weer waar je precies je vinger moet plaatsen. Vervolgens ontgrendelt hij zoals met een scanner aan de achterkant. De technologie werkt, maar ze is op dit moment geen verbetering ten opzichte van de gebruikelijke scanner aan de achterkant.
In de eerste plaats moet je je vinger heel precies plaatsen en fysiek voel je ook niet waar dat precies moet. Je moet ook altijd via het scherm scannen en zo komt er een einde aan het gebruikelijke ontgrendelen terwijl je je telefoon uit je broekzak haalt. Gelukkig komt de telefoon met een vlotte gezichtsherkenning waardoor de pijn verzacht wordt. Zonder die gezichtsherkenning had de Mate 20 Pro zeker en vast in de problemen gekomen zoals de verschrikkelijke vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy A6, alleen gaat het in dit geval om een telefoon van maar liefst 1000 euro.
De vingerafdrukscanner wordt zelfs letterlijk overklast door de gezichtsherkenning als je beide methodes tegelijk geactiveerd hebt. Als je je telefoon bovenhaalt, is je telefoon al ontgrendeld door 3D Face Unlock terwijl je duim zich nutteloos op de plaats bevindt waar je normaal de vingerafdrukscanner wilde gebruiken. Het is ook een hele opgave alvorens een vinger geregistreerd is, want het duurt gemiddeld een stuk langer dan bij de een scanner aan de achterkant.
Geluid
Ik heb de speakers van de Huawei Mate 20 Pro vergeleken met de speaker van mijn Google Pixel, en dat leverde interessante resultaten op. De Mate 20 Pro heeft stereospeakers, want geluid komt zowel langs de onderkant als via de telefoonluidspreker aan de bovenkant. De Google Pixel heeft slechts een luidspreker aan de onderkant waarmee hij geluid van media afspeelt.
Ik ontdekte dat geluid op de Pixel helderder klonk en ook luider dan bij de Mate. Huawei’s vlaggenschip werd ook IP68-waterdicht gemaakt en dat heeft vaak invloed op de speakers, en in het geval van de Mate 20 Pro is dat erg merkbaar. Langs de andere kant viel me wel op dat de Mate 20 Pro verrassend een stevigere bas vertoonde, en het feit dat je stereogeluid hebt is ook een voordeel.
Het geluid van de Mate 20 Pro is aangenamer als je hem gebruikt om bijvoorbeeld Netflix te kijken omdat klank dan meer naar voren is gericht vanuit twee geluidsbronnen. Anderzijds als je gewoon de boel wil opvrolijken met muziek dan levert de Google Pixel wel een stevigere geluidsproductie op.
Als je een hoofdtelefoon wil aansluiten dan ben je afhankelijk van de meegeleverde dongle van usb-c naar de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. #donglelife is geen pretje is voor wie een bedrade hoofdtelefoon bezit en jammer genoeg is ook de kwaliteit van de muziek die je door de hoofdtelefoon hoort minder indrukwekkend vergeleken met een toestel dat je rechtstreeks op een analoge poort aansluit.
Camera
Foto’s
De Huawei Mate 20 Pro presenteert een aantal nieuwe features gesteund door kunstmatige intelligentie, maar de echte ster zijn de prestaties van de drie lenze aan de achterkant. Huawei dumpt de monochrome camerasensor en komt met een nieuwe set-up. Een 40MP camera met een groothoeklens wordt gecombineerd met een 20MP ultra wide angle en een 8MP telefotolens. Je hebt dus letterlijk 3 perspectieven om foto’s mee te nemen.
Met de ultra wide angle neem je foto’s in een heel brede hoek waardoor je brede landschapsfoto’s kan nemen. Daarnaast dient hij ook als een macrolens waarmee je foto’s tot op 2,5 cm afstand kan nemen. Verder heb je de normale stand die je nog steeds het meeste zal gebruiken voor je foto’s, en met de telefotolens kan je zonder kwaliteitsverlies dichter bij je onderwerp komen met de 3 x optische zoom. Ten slotte is er nog een softwarematige stand, De 5x hybrid zoom waarbij de telefotolens aan de hand van image processing tot 5x kan inzoomen.
Je vindt links telkens foto’s gemaakt met de Huawei Mate 20 Pro met de 40 MP groothoeklens en rechts zie je foto’s genomen met de Google Pixel.
Vervolgens zie je in onderstaande galerij de verschillende lenzen van de Mate 20 Pro in actie. Je ziet respectievelijk de 5 x hybrid zoom, de 3 x optische zoom via de telefotolens, de 40 MP groothoeklens en de 20MP ultra wide angle
Huawei pakt ook uit met zijn nachtmodus waarbij foto’s geoptimaliseerd worden voor omstandigheden met weinig licht. In dit geval maakte ik een vergelijking met de Night Sight feature die voor de Google Pixel 3 bedoeld is, maar dankzij een mod ook gebruikt kan worden op de oudere Pixels. Natuurlijk zullen de Night Sight-prestaties van de Google Pixel 3 nog beter scoren met de nieuwere camera-hardware. Je ziet respectievelijk een beeld van Night Sight via de Google Pixel en een beeld met de nachtmodus van de Huawei Mate 20 Pro.
Verder is het ook leuk om te weten dat er nog steeds een monochrome modus is ook al heeft het toestel geen toegewijde lens met monochrome sensor meer. Een vreemde keuze is ook de manuele HDR-modus. Hoewel de Mate 20 Pro uitpakt met zijn AI features, is hij dus niet in staat om zelf te bepalen wanneer je een foto wil met High Dynamic Range. Een feature die we bij de meeste camera’s wel terugzien.
Ten slotte krijg je nog de selfiecamera in actie te zien in onderstaand beeld. Je vindt links een foto met mijn Google Pixel en rechts zie je de foto genomen met de Huawei Mate 20 Pro.
Video’s
Huawei pakt uit met zijn nieuwe camera-features op het gebied van video’s. Voordien zagen we al kunstmatige intelligentie toepassingen bij foto’s, zo word je bijvoorbeeld in een foto op een andere achtergrond gezet, bijvoorbeeld een onbewoond eiland. Huawei zegt dat het dankzij de rekenkracht van de nieuwe Kirin die prestaties kan evenaren in video.
Huawei komt met de AI Cinema-functie waarmee je een onderwerp kan isoleren in real-time van zijn achtergrond. Je kan bijvoorbeeld een onderwerp in kleur filmen en de rest avn de achtergrond is dan zwart-wit. Ik ging er al even mee aan de slag met enkele testtoestellen bij de Mate 20 Pro-preview, en ik paste de functie toe bij een test die door Huawei zelf werd opgezet. Een man in een kleurrijk rood pak en een zwarte paraplu zat op een stoel met een achtergrond van gekleurde ballonnen. Ik merkte toen als dat de AI CInema niet helemaal nauwkeurig was, want zijn hand en de paraplu werden niet meer als onderdeel van het onderwerp beschouw, terwijl de AI zou moeten weten dat een mens handen heeft.
Ik heb in een kort filmpje dat je hier kan bekijken de feature verder uitgetest. Je kan niet zomaar een voorwerp aanduiden tijdens het filmen om het als onderwerp te beschouwen. Ik probeerde in het begin van de video tevergeefs om met de ultra wide lens de bloem in zijn felle rode kleur weer te geven. Vervolgens richtte ik het beeld op mijn arm, en ik merkte dat hij heel netjes bepaalde wat in kleur moest worden weergegeven en wat niet.
Mijn hand en de volledige mauw van mijn jas worden netjes in het beeld uitgesneden, een prima resultaat. Er is slecht een groot minpunt, het effect blijft niet constant werken. Je hoeft zelfs je arm niet hevig te verplaatsen om het beeld te zien flikkeren, en dat is erg jammer. Vermoedelijk kan Huawei nog softwarematige verbeteringen doorvoeren om de functie verder te optimaliseren.
Verder komt de camera ook met AI Zoom waardoor hij een onderwerp in beeld kan houden terwijl het verder beweegt. Een handige extra voor wie wil filmen met de telefoon. Verder heeft de camera geen optische beeldstabilisatie, enkel op de 8MP telefotolens. Filmen is dus afhankelijk van de elektronische beeldstabilisatie en die werkt behoorlijk goed, maar niet buitengewoon. Filmen kan maximaal in een 4K-resolutie en aan 30 frames per seconde, helaas geen 60fps.
Camera-app
De camera-app van Huawei werkt erg vlot op de Mate 20 Pro, welke modus je ook uitprobeert. Ik stelde alleen vast dat de app een beetje een rommeltje is. Het is soms niet altijd duidelijk welke features nu deel uitmaken van het carrouselsysteem en welke apart bij ‘Meer’ horen. Naarmate je de telefoon meer gebruikt leer je de app gelukkig wel beter kennen.
Software
De Huawei Mate 20 Pie komt uit de doos met Android Pie. Hij draait wel op de EMUI 9-schil die van Huawei enkele Pie-verbeteringen heeft gekregen. Huawei hanteert bijvoorbeeld zijn eigen gesture-navigatie, en precies zoals we gewend zijn op het gebied van zijn Android-schil kijkt de Chinese gigant eerder naar wat Apple doet met zijn iPhone naar wat Google of de andere Android-fabrikanten doen. De veegbewegingen waarmee je de navigatietoetsen kan vervangen in Pie zijn totaal anders dan wat Google voor ogen had.
Huawei maakt bijvoorbeeld komaf met de Terug-toets, want je veegt naar rechts om terug te gaan. De pilvormige knop waarmee je recente-apps opent en die je als home-knop gebruikt, is ook verdwenen en maakt plaats voor een veegbeweging naar boven. Recente taken activeer je door naar boven te vegen en even vast te houden. vervolgens krijg je al je recente apps te zien. Je kan de Google Assistent activeren door naar boven te vegen vanuit een hoek van het scherm.
Ik ben geen voorstander van het feit dat Huawei een andere gesture-navigatie toepast, omdat gestures alleen werken als ze intuïtief aanvoelen. Als elke fabrikant zijn eigen navigatie toepast wordt het een rommeltje. Ik vond persoonlijk de gestures van Huawei ook minder vlot werken. Vooral de multitask-beweging waarbij je naar boven veegt en vasthoudt is erg vervelend. Je zit langer dan je zou willen te wachten tot je eindelijk tussen apps kan wisselen. Huawei heeft nog een tweede optie die de klassieke navigatietoetsen moet vervangen, namelijk een drijvende startknop die je overal op het scherm kan plaatsen. Ik heb hem even uitgeprobeerd, om dan al snel vast te stellen dat ik het erg vervelend vond, zo’n verplaatsbare startknop.
Toch zien we dat Huawei ook positieve veranderingen aanbrengt. Je kan al langer een app-drawer activeren als je geen fan bent van de startschermstijl die we ook bij de iPhone zien. Je moest daarvoor alleen wel naar aparte instellingen trekken in plaats van de startscherminstellingen die verder alle opties bevatten om je telefoon naar wens aan te passen. Ik merkte dat de app drawer niet langer in de aparte weergave-instellingen te vinden is, en dat is een goede zaak.
Huawei pakt ook uit met zijn eigen Google Lens-alternatief vanuit de camera-app van de telefoon. Je kan objecten identificeren, er is een shopping-functie, een QR-code scanner en een optie om te vertalen vanuit een beeld. Dat laatste werkt helaas nog niet met het Nederlands, en dat is jammer, want er zijn genoeg alternatieven die het wel kunnen. Het herkennen van objecten werkt niet even nauwkeurig als bij Lens. De AI van Huawei herkent minder, en begrijpt maar moeilijk wat je precies wil identificeren. Soms neemt hij ook een foto automatisch van een onderwerp dat je helemaal niet voor ogen had. Wat de shopping-dienst betreft stelde ik vast dat de Mate 20 Pro wel resultaten vond, maar met minder relevante info kwam dan Lens. Bekijk de vergelijking hieronder met links Huawei’s AI en rechts Google Lens.
Verder mis je wel typische Pie-functies in de Huawei-schil zoals de app-acties vanuit de app drawer. Wat wel gebleven is, is de integratie met Google Feed of Discover waardoor je relevante artikelen te zien krijgt door naar rechts te vegen. Ondanks de gestures die me niet konden overtuigen, zet EMUI ook stappen en de schil werkt erg vlot op de Mate 20 Pro.
Voorgeïnstalleerde apps
De Mate 20 Pro komt niet zoals de meeste midrange telefoons van Huawei met de gebruikelijke bloatware en dat is een goede zaak. Verder zien we nog steeds dat Huawei de berichten-app van Google gebruikt, Android Berichten, maar wel SwiftKey als toetsenbord verkiest. Verder heeft Huawei nog steeds een aantal eigen apps zoals ‘E-mail’ en ‘Bestanden’ die je niet kan verwijderen.
Updatebeleid
Als we het updatebeleid van Huawei mogen geloven dan kunnen toestellen die meer dan 299 euro kosten rekenen op maandelijkse beveiligingsupdates. Ondersteuning geldt minimaal twee jaar voor zowel versie-updates als beveiliging, maar in de praktijk verwachten we dat zeker beveiligingsondersteuning nog langer zal worden toegepast bij dit vlaggenschip.
Conclusie
De Huawei Mate 20 Pro is echt een krachtbeest dat bomvol features en vernieuwingen zit. Hij heeft sterke prestaties, een, erg sterke set-up van de camera en interessante features zoals de vingerafdrukscanner onder het scherm en het ontladen van de batterij om een vriend uit de nood te helpen. Verder legt hij ook goede accuprestaties voor.
Zoals dat vaak gaat met een toestel dat heel vernieuwend wil zijn, is niet elke feature een even groot succes. Bij name de vingerafdrukscanner onder het scherm. Of hij nu aanwezig is of niet, je zal hem niet missen, en dat is een jammere zaak. Toch zijn er veel dingen waarbij Huawei het wel aan het rechte eind heeft. Ondanks de twijfelachtige AI-features is het gebruik van de meerdere lenzen erg goed.
Wat software betreft blijft Huawei nog steeds voor een groot stuk naar iOS kijken in plaats van naar Android. Dat bewijst het bedrijf met de nieuwe gesture-navigatie. Toch maakt het bedrijf ook goede keuzes wat software betreft, want zaken die het niet beter kan dan de concurrentie probeert Huawei ook niet te vooruit te duwen. denk aan het SwiftKey-toetsenbord en de berichten-app.
Huawei blijft ook sterk inzetten op AI en we zien dat op het gebied van camera-features het bedrijf leuke dingen laat zien, al moet er nog wel verder softwarematig gepolijst worden. Wat de eigen benadering van Google Lens betreft stel ik wel vast dat het bedrijf een duidelijke achterstand heeft ten opzichte van Google, en de vraag is of het op dit gebied nog een meerwaarde biedt om de eigen AI-features te blijven ontwikkelen.
De Mate 20 Pro wil een telefoon zijn voor de veeleisende zakenman. Een toestel dat betrouwbaar wil zijn, krachtig en op elk vlak de beste. Hij scoort op heel veel belangrijke gebieden erg verdienstelijk. Denk aan de sterke accu, de innovatieve camera set-up, het goede AMOLED-scherm en de sterke prestaties van de chipset. De Mate 20 Pro is misschien nog niet in alles de beste, maar hij heeft wel de ambitie die een goede zakenman beaamt.
Positieve punten
+ Uitstekend design
+ Knap scherm
+ Erg leuke camera set-up
+ Goede accuduur
+ Sterke prestaties
Negatieve punten
– Vingerafdrukscanner onder het scherm is voorlopig een gimmick
– EMUI 9 worstelt nog steeds tussen Android en iOS-features
– AI-software toepassingen zijn matig
– Geen 3,5mm aansluiting en geluidskwaliteit stelt teleur
Huawei Mate 20 Pro kopen
De Huawei Mate 20 Pro is leverbaar in het zwart, Midnight Blue en Twilight voor een adviesprijs van 999 euro. Je vindt hem bijvoorbeeld bij de MediaMarkt, Belsimpel, Coolblue en Mobiel.nl.
Hieronder vind je nog meer prijzen, ook in combinatie met een abonnement.
[tds=6484]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten