Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Review Honor Play: weinig ‘play’ wel een degelijk en betrouwbaar toestel

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
17 oktober 2018, 20:01
9 min leestijd
Review Honor Play: weinig ‘play’ wel een degelijk en betrouwbaar toestel

Lees verder na de advertentie.

Honor Play

De Honor Play heeft Honor drie keer aangekondigd. Een keer in China, een keer tijdens Gamescom in Duitsland en nog eens een derde keer tijdens de IFA in Berlijn. Je zou verwachten dat het dan om een heel bijzonder toestel gaat. Of dat zo is kun je hieronder lezen in de review  van de Honor Play.

Behuizing en design

Het testtoestel dat we hebben gekregen heeft een mooie paarse kleur (niet in Nederland te koop) en heeft een mat-metalen body. Erg fraai en goed dat Honor hier een beetje buiten de gebaande paden treedt met deze kleur, het mag allemaal best wel eens wat spannender. Aan de achterzijde zien we aan de boven en onderzijde de antenne-uitsparingen die opgevuld zijn met een grijze kleur en een mooi contrast vormen aan de achterzijde. Aan de linkerzijde zien we de dubbele camera die verticaal geplaatst zijn. In het midden de vingerafdruk-sensor. Links onderaan staat de branding en dat is een hippe manier om toch de verplichte tekst op de achterzijde te krijgen. Aan de rechterzijde zitten de twee knoppen voor volume en om het toestel aan en uit te zetten. Deze knoppen voelen stevig aan en ‘wiebelen’ niet.  De voorzijde heeft een vrij brede notch met de camera, speaker en de sensor. De ‘kin’ aan de onderzijde is ook lekker smal zodat je over veel scherm beschikt. Aan de onderzijde zien we een enkele spreakergrille, een USB C-aansluiting en een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting. Honor heeft hem dus nog wel.

Wat betreft het design ben ik wel tevreden over de Honor Play. Natuurlijk lijkt hij op een bepaald toestel van een ander merk maar afgezien daarvan is het een stevig en strak vormgegeven smartphone. Je hoeft je er absoluut niet voor te schamen wanneer je hem op tafel legt.

Scherm, prestaties en accuduur

Aan een mooi ontworpen esthetisch verantwoorde smartphone heb je niets wanneer de rest niet klopt. Hieronder bekijken we de technische facetten van de Honor Play.

Scherm en weergave

Zoals we al schreven in de alinea bestaat de voorzijde bijna helemaal uit scherm. Het IPS LCD- beeldscherm is 6,3 inch groot en heeft een 83% screen-to-body ratio wat voor een verhouding van 19,5:9 zorgt. Het scherm heeft prima kleuren en via de instellingen kun je de aantal pixels van het scherm aanpassen. 

Je zult begrijpen dat wanneer je voor de slimme resolutie kiest je niet altijd over het optimale beeldresultaat beschikt. Dat is ook niet altijd nodig, het scherm is nu eenmaal een grote stroomvreter en dan kun je daar ook de grootste winst halen.

Ben je geen fan van de notch (of inkeping)? Dan kun je deze ook uitzetten. Als je dat doet heb je gewoon een zwarte balk aan de bovenkant en mis je dat kleine beetje extra scherm.

Prestaties

De prestaties van de Honor Play zijn prima. Ik heb geruime tijd dit toestel dagelijks gebruikt en eigenlijk nooit problemen gehad met de prestaties ervan. Dat is vrij logisch gezien het feit dat het toestel gebruik maakt van de Kirin 970-chipset. Hoewel de Kirin 980-chipset nu de nieuwste en de snelste is mag de Kirin 970 er nog steeds zijn. Ook deze chipset maakt al gebruik van een NPU (Neural Processing Unit) waardoor het toestel een aantal kunstjes kan op het gebied van kunstmatige intelligentie. Deze ‘kunstjes’ beperken zich vooral nog tot de camera waar de software bepaalde situaties en voorwerpen kan herkennen en de camera daarop aanpast.

Natuurlijk hebben we een test gedraaid via de benchmark-tool van AnTuTu waarvan je hieronder de resultaten kunt zien. Benchmark-resultaten zijn prima om wat harde data te verkrijgen om te zien waar het toestel staat. De geschiedenis heeft ook bewezen dat het ook weer niet alles zegt.

Accuduur

Voordat ik mijn simkaart in de Honor Play stak gebruikte ik de HTC U12+. Met dit toestel haalde ik meestal net het einde van de dag. Van de accuduur van de Honor Play word ik dan weer wel vrolijker. Om 7.00 uur in de ochtend van de lader halen en pas de andere dag rond de lunch weer aan de oplader gaan is wat mij betreft een hele goede prestatie. In deze anderhalve dag heb ik gereisd, gestreamd, gebeld en de Play als hotspot gebruikt en dat maakt de prestatie van de accu nog bijzonderder. 

Bovenstaande waarde werd gehaald zonder de batterijbesparingsmodus. Op het linkerscreenshot kun je zien dat dat uit staat.  Wat wel ingeschakeld stond was de slimme schermresolutie, zoals je weet ‘vreet’ het scherm de meeste energie. Als je deze wat lager zet bespaar je genoeg energie om het bovenstaande te behalen.

Er is wel een kleine ‘maar’ na verloop van tijd werden de prestaties wel iets minder. Het is regelmatig voorgekomen dat ik om acht uur in de avond onder de 15% dook op het toestel. Om het eind van de avond te halen moest ik de Honor Play wel weer even aan de lader hangen. Mijn uiteindelijk conclusie wat betreft de accu is dat deze prima is, maar met een klein beetje meer vermogen zou deze perfect zijn.

Vingerafdrukscanner

Het ontgrendelen van de Honor Play gaat met de standaard code of figuur op het beeldscherm en met de vingerafdruksensor aan de achterzijde. Van de Huawei en Honor weten we dat ze een van de beste vingerafdruksensors maken op de markt. Ook op de Honor Play is deze razendsnel en ontzettend betrouwbaar.

Geluid

Aan de onderzijde van het toestel zit een enkele speaker die net als bij veel andere toestellen middelmatig geluid voort brengt. Wil je via een bedrade koptelefoon muziek luisteren? Dan kan dat nog gewoon via de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting. Om het geluid verder finetunen, is er Huawei Histen.

Camera

De camera’s op de Honor Play zijn niet zo uitgebreid als op andere toestellen van Honor. Het toestel heeft aan de achterzijde een 16 megapixel en een 2 megapixelcamera. De eerste camera heeft een diafragma van f/2.2 (hoe lager hoe beter) en dat is redelijk maar het zal in het donker niet altijd de beste plaatjes opleveren. De tweede camera heeft een diafragma van f/2.4 maar zijn voornaamste taak is het zorgen voor diepte in de foto’s (bokeh). Aan de voorzijde zit een enkele camera voorzien van 16 megapixel en een diafragma van f/2.0 en dat is inderdaad een beter cijfer dan aan de achterzijde.

Camera-app

De camera-app op de Honor Play heeft geen Pro-modus maar is wel vrij uitgebreid. Zo heeft een aparte knop voor de scanner van QR-codes, een instelling waarmee je ‘bewegende foto’s’ kunt maken en natuurlijk de kunstmatige intelligentie.  De “A”-instelling kan bijvoorbeeld een hond of een plant ontdekken en daar de instellingen op aanpassen. Met deze instelling ingeschakeld kan het nog wel eens voor overtrokken beelden leiden.

Op de bovenstaande foto kun je zien dat de bloem die aan de deur hangt veel fellere kleuren krijgt dan de rest van de kamer wat weer een niet-natuurgetrouw beeld geeft van de situatie.

Ook de boom in de tuin op de bovenstaande foto krijgt een onnatuurlijke kleur mee van de Honor Play.

De camera-app beschikt ook over een AR-lens waarmee je allemaal grappige figuurtjes of achtergronden live aan je foto kunt toevoegen. Dat werkt over het algemeen aardig maar niet supergoed want de software weet niet altijd de achtergrond goed weg te werken zoals je op de onderstaande foto’s kunt zien. 

Foto’s

Deze foto is vanuit een gondel genomen waarbij de lichtomstandigheden dus niet op zijn best zijn. Hiermee krijgt de foto een beetje een saaie uitstraling.

Foto genomen bij goede omstandigheden. Het laat natuur getrouwe kleuren zien en goede details.

Met tegenlicht heeft het toestel wel wat moeite waardoor de gezichten niet meer te onderscheiden zijn.

Video

Honor Play - cameratest

Ook bij de video zien we dat de kleuren soms iets te fel zijn. De overgangen van licht naar donker en het inzoomen gaan soepel. Bij het laatste zien we wel veel kwaliteitsverlies. 

Software

Op het toestel draait Android 8.1 Oreo met daar overheen de EMUI-skin van Honor (en Huawei). Bij Androidworld zijn we geen fans van skins maar weten we ook dat je er aan kunt wennen. Gelukkig zijn er bijna geen skins meer die echt slecht zijn. Ook deze van Honor is wel mee te leven maar heeft wel een aantal nadelen. De eerste is de complexiteit van de software, men gaat ervan uit dat je als gebruiker zoveel mogelijk instellingen wilt hebben en daardoor wordt alles niet even duidelijk. Wanneer je bijvoorbeeld ’tethering’ wil aanzetten moet je 4 hoofdstukken door om uiteindelijk de schakelaar over te halen. 

Daarnaast gaat Honor ervan uit dat je niet alle notificaties wil ontvangen. Dat is heel erg lief van ze maar dat maak ik graag zelf uit. De notificaties van mijn Ring-deurbel komen bijvoorbeeld niet door op de Honor Play waardoor die arme postbode al vier keer voor niks mijn oprijlaan van wel 1,5 meter heeft moeten op en aflopen. Je kunt in de instellingen wel applicaties ‘whitelisten’ (toestemming geven) maar ook dat is weer een enorm uitzoekkarwei. Dat wij dat als supercoole Androidworld-lezers dat nu niet erg vinden maar ik denk dat de gemiddelde consument hier helemaal niet uitkomt.

Overigens staan de meldingen voor deze app wel aan maar ontvang ik ze niet. Behalve wanneer ik de app zo nu en dan open, zijn ze er opeens wel, erg verwarrend allemaal. Nu we toch aan het klagen zijn, er zit een hele rare bug in het Bluetooth-gedeelte van de smartphone. Als je muziek luistert en een Facebook-melding binnenkrijgt, heb je een aantal seconden heel erg slecht geluid. Dan is het alsof je naar muziek in een grote hal zit te luisteren.

De eigen skin van Honor heeft een aantal eigen apps voorgeïnstalleerd. Ik zou niet zo ver willen gaan om dit bloatware te noemen. Het zijn apps als Partymodus waarmee je muziek kunt afspelen op meerdere smartphones. Daarnaast vinden we ook nog HiCare en AppGallery.

Extra mogelijkheden 

De Honor Play maakt ook gebruik van GPU Turbo waarmee je tijdelijk de prestaties van je apparaat een boost van 30% kunt geven. Dat is vooral handig wanneer je veel games speelt op je smartphone waarbij je deze snelheid nodig hebt. GPU Turbo klinkt in theorie heel erg mooi maar in praktijk valt het tegen. Het werkt namelijk maar met twee games. PUBG en Mobile Legends; BangBang. In de praktijk zul je dit dus weinig tot nooit gebruiken.

Conclusie

Ik heb zeker een maand met dit toestel rondgelopen en in deze weken heb ik geen enkel probleem gehad met het toestel. Wat mij betreft mag de accu beter en de EMUI-skin heeft zijn uitdagingen maar verder is het een prima en degelijk toestel. Wanneer je geen supergoede camera zoekt en een dikke accu nodig hebt dan is dit toestel zeker het overwegen waard. 

Positieve punten

+ Uiterlijk

+ Stabiel en betrouwbaar

Negatieve punten

– Accu kan beter (voor velen zal het genoeg zijn)

– EMUI blijft een uitdaging

– Camera goed maar niet bijzonder

Honor Play kopen

De Honor Play is beschikbaar in de kleuren zwart en blauw voor een prijs van €329. Je kunt het toestel kopen bij Coolblue, Belsimpel en MediaMarkt.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!