Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Google Pixel 8a review: fijne eyecatcher die het zichzelf moeilijk maakt

Laura Jenny
Laura Jenny
27 mei 2024, 15:00
8 min leestijd
Google Pixel 8a review: fijne eyecatcher die het zichzelf moeilijk maakt

Lees verder na de advertentie.

8.5

Reviewscore

Ooit is het erin geslopen dat telefoonmakers niet alleen elk jaar met een luxe vlaggenschip kwamen, maar na ongeveer een half jaar ook nog met een toestel dat net even wat minder was qua specificaties, maar wel een zachtere prijs bood. Dat is ook precies wat Pixel 8a doet, maar Google maakt het zich ditmaal wel moeilijk.

Google Pixel 8a

Pixel 8a verschijnt in een steeds langer wordende lijn van a-toestellen, die altijd met wat goede kenmerken komen uit de ‘hoofdtelefoon’ uit die reeks, maar wel inleveren op bijvoorbeeld de laadsnelheid en de camerasensoren. Google heeft de a-toestellen en de vlaggenschepen zodanig dicht bij elkaar laten komen, dat het bijna de vraag is welk toestel eigenlijk beter is. Dat zagen we bijvoorbeeld bij de Pixel 7a, die een betere camera had qua megapixels, maar een minder goede sensor. Ook had dat toestel een kleiner scherm en was er een miniem laadverschil.

Aangezien de a’s altijd ongeveer een half jaar na de vlaggenschepen verschijnen, zijn die vlaggenschepen vaak ook alweer in prijs gedaald. Hierdoor kun je in sommige gevallen beter meteen voor het toptoestel gaan. Geldt dat ook voor Pixel 8a? We nemen het onder de loep in deze review van de Pixel 8a.

Voor deze review heb ik de baaiblauwe Google Pixel 8a met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen gebruikt.

Specificaties Google Pixel 8a

Specificaties

Google Pixel 8a
Afmetingen en gewicht15,21 x 7,27 x 0,89 cm, 188 gram
BehuizingAluminium, plastic en glas
Scherm6,1 inch oled, 120Hz, 1080 x 2400 pixels
ProcessorTensor G3
Werkgeheugen8 GB
Opslag128 GB of 256 GB
Camera’s achter64 MP hoofdcamera, 13 MP groothoeklens
Selfiecamera13 MP
Accu4492 mAh
AndroidversieAndroid 14
KleurenObsidiaan, Porselein, Baaiblauw en Aloë
AdviesprijsVanaf 549 euro

Wat zit er in de doos

  • Google Pixel 8a
  • Usb-c-kabel
  • usb-a-usb-c-verloopstekker
  • Simpinnetje
  • Handleiding

Google Pixel 8a: de pluspunten

1. Een herkenbaar design

Terwijl Google zelf inmiddels zo langzamerhand afscheid neemt van zijn camerabalk en deze verruilt voor een meer pilvormig Material You-design, heeft deze Pixel 8a de balk nog wel. Het ziet er heel herkenbaar uit: je weet meteen dat je met een Pixel te maken hebt. Bovendien is de kleur ook lekker vrolijk: Baaiblauw met de matte afwerking ziet er opvallend en mooi uit. Bovendien ligt Pixel 8a met zijn grote ronde hoeken en enigszins kleine formaat van 6,1 inch lekker in de hand en kun je ‘m goed bedienen met één hand. Wel vond ik hem wat aan de kleine kant voor mijn grote, Hollandse kolenschoppen, maar dat is persoonlijk -en ook maar net wat je gewend bent. 

2. Veel AI-opties

Pixel 8a heeft niet alle kunstmatige intelligentie die zijn grote zussen hebben, maar wel heel veel. Zo kun je met Audio Magic Eraser herrie in de achtergrond van je video laten verwijderen, zodat het stemgeluid (bijvoorbeeld van iemand die iets uitlegt) extra goed kunt horen. Daarnaast is Best Take van de partij, waarbij je als je een groepsfoto maakt uit meerdere gemaakte foto’s van iedereen het leukste gezicht kunt kiezen om zo op een groepsfoto uit te komen waar iedereen blij mee is. Mijn favoriet is de Magic Editor, waarmee je objecten in een foto kunt verwijderen, wat bijvoorbeeld handig is als je op een heel toeristische plek bent en liever wat minder figuranten op je foto wil. Ook kun je objecten vergroten en op een andere plek zetten. Fijn dat Google heeft gekozen voor dezelfde Tensor G3-chip als in Pixel 8 te vinden is, want hierdoor werken deze opties ook nog eens snel.

3. Een bejubelbaar updatebeleid

Waar veel telefoonmakers bij de goedkopere modellen zeggen dat lang ondersteunen teveel kost en te weinig oplevert, heeft Google er voor de Pixel 8a (hoewel die ook weer niet heel goedkoop is, maar daarover later meer) gekozen voor hetzelfde updatebeleid als bij de Pixel 8. Dat betekent dat je 7 jaar mag rekenen op Android-updates, waardoor je zelfs in 2031 nog volop plezier haalt uit dit toestel. Ook de beveiligingsupdates zijn beloofd voor 7 jaar. Ideaal als je lang met je toestel wil doen, of als je het op den duur aan iemand anders wil geven die er nog vele jaren mee vooruit kan. 

4. Knappe foto’s

De Pixel 8a heeft dezelfde camera’s als de Pixel 7a. maar combineert die met een Tensor G3-chip waardoor het alles sneller lijkt te worden verwerkt. Snelheid is altijd fijn als je foto’s maakt, omdat je er vaak meerdere wil maken in een rap tempo achter elkaar. Dat doet Pixel 8a erg goed. De hoofdcamera van 64 megapixel creëert met pixel binning een 16 megapixel-foto. Verder zie je op foto’s vooral dat ze lekker kleurrijk zijn. Je kunt dat onder andere bij de foto van de rozen hieronder opmerken: de kleuren spatten ervan af en worden precies zo weergegeven als hoe het er in het echt uitzag. Zoomen gaat wat dat betreft stukken beter. Je kunt met Pixel 8a prima foto’s maken, maar dat is wel vooral bij de beste omstandigheden. Je merkt dat wanneer het wat grauwer is buiten, Pixel 8a daar al snel in meegaat. Het is aan jou of je dat realisme prettig vindt, of liever toch nog wat meer levendige foto’s wil zien. Aan het scherm ligt het overigens niet, die is kwalitatief goed en met 2000 nits erg helder.

5. Geen bloatware

Je had het vroeger op de basisschool misschien ook: dat heerlijke gevoel als je op de eerste pagina in een nieuw schriftje mocht schrijven. Zo voelt de Pixel 8a ook bij het instellen. Het is bijna saai te noemen, maar het is toch in de eerste plaats een zege: je krijgt een volledige schone Android-ervaring. Je staat niet bij het instellen al 1-0 achter zoals bij andere telefoons, die vol staan met bloatware. In het onderstaande screenshot zie je het: dit zijn alle apps die erop staan. Geen vage apps waarvan je niet weet wat je ermee moet, niet talloze apps die je toch nooit gaat gebruiken. Heel helder, heel schoon. Android zoals het bedoeld is.

Google Pixel 8a: de minpunten

1. Macrofotografie is niet makkelijk

Het is op dit toestel niet makkelijk om een foto van heel dichtbij te nemen. Je merkt dat de focus dan flipt en het toestel bovendien aangeeft dat je wat meer van veraf een foto moet nemen om een scherpe foto te maken. Pixel 8 gaat dan naar de ultragroothoeklens en schiet dan in de macromodus, maar dat is bij Pixel 8a geen optie. Jammer, want zeker voor de verandering wil je soms een foto van een textuur maken om een beetje te breken met de andere foto’s en het een nog rijker geheel te maken. Daarvoor kun je dus beter niet bij Pixel 8a zijn.

pixel 8a bloem

2. Laadt nog steeds niet zo snel

Waar ik weinig te klagen heb over de accuduur van Pixel 8a (je kunt er zeker een dag mee vooruit, ook als je er veel op doet), heb ik dat wel over de snelheid van opladen. Je kunt het toestel 18 Watt bedraad opladen en 7,5 Watt draadloos, maar ook die 18 Watt is ontzettend langzaam, helemaal vergeleken bij de concurrentie. Dit is een heikel punt dat we niet voor het eerst aankaarten bij Pixel en het is dan ook jammer dat Google hier geen focus op legt. Misschien dat het hier voor duurzaamheid kiest, omdat een batterij nu eenmaal sneller achteruitgaat naarmate hij warmer wordt bij het laden, maar inmiddels kan het echt beter en elke telefoon die er langer over doet dan een uur om op te laden, is wat mij betreft erg ouderwets. En dit toestel heeft er bijna twee uur voor nodig. Juist omdat we niet heel lang doen op één batterijlading, is dit een essentieel punt. Je wil aan het einde van de dag gewoon spontaan kunnen bedenken ergens naartoe te gaan en je dan geen zorgen hoeven maken dat je telefoon nog moet worden opgeladen.

3. Vrij prijzig

Pixel 8a mag dan qua adviesprijs goedkoper zijn dan Pixel 8: inmiddels is dat ook niet helemaal meer zo. Pixel 8 en 8 Pro zijn allebei als losse toestellen al aanzienlijk in prijs gezakt: Pixel 8 kost 489 euro, Pixel 8 Pro 799 euro, en dan heb ik het over een los toestel, dus niet eens een goede deal met een abonnement. En dan komt Pixel 8a aan met zijn adviesprijs van 549 euro. Het is dus erg verleidelijk om dan toch te gaan voor het vlaggenschip. Google concurreert hiermee eigenlijk zichzelf de tent uit. Hoe fijn het ook is dat het zijn vlaggenschepen niet al te duur maakt, misschien laat het zijn a-serie zodanig goed zijn en lijken op die vlaggenschepen, dat ze qua prijs te snel in elkaars vaarwater zitten. 

Conclusie

Pixel 8a is een heel fijn toestel: het zijn vooral veel omstandigheden eromheen die zorgen dat deze Pixel-telefoon iets minder aantrekkelijk wordt. Pixel 8a maakt goede foto’s, heeft een prima batterijduur, ziet er tof uit, ligt lekker in de hand en biedt een heerlijk schone versie van Android waardoor het voelt als een schone lei. Eentje waar je ook nog eens vele jaren van geniet, want dit toestel gaat maar liefst 7 jaar mee kijkend naar het updatebeleid. 

Er zijn ook nadelen: het is nog steeds een behoorlijk langzaam ladend toestel en dat er geen macrofotografie aanwezig is, is een groot gemis. En ja, dan is er dus die prijs. Pixel 8a is ten eerste weer wat duurder geworden, maar ook bokst hij eigenlijk niet op tegen zijn grotere zussen, 8 en 8 Pro. Ondanks dat de Pixel 8a veel gebruikmaakt van de mogelijkheden die de Pixel 8’s ook bieden, wordt hij daardoor toch al snel voorbijgestreefd door zijn familieleden. Qua aankoopprijs zeker als je naar de Pixel 8 kijkt.

Pluspunten

  • Een herkenbaar design
  • Veel AI-opties
  • Een bejubelbaar updatebeleid
  • Knappe foto’s
  • Geen bloatware

Minpunten

  • Macrofotografie is niet makkelijk
  • Laadt nog steeds niet zo snel
  • Vrij prijzig

Alternatieven

Alternatieven voor de Pixel 8a zijn wat mij betreft vooral de Pixel 8, die bijna hetzelfde doet, maar inmiddels goedkoper wordt aangeboden dan de 8a. Je zou bijvoorbeeld een telefoon als de Samsung A55 als alternatief kunnen zien, hoewel dit toestel veel goedkoper is. Wel is die inmiddels ook voorzien van Galaxy AI, waardoor je ook daarop veel AI-mogelijkheden hebt die het aanzienlijk makkelijker maken om te vertalen en foto’s aan te passen. 

pixel 8a kip

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

1 juni 2024, 9:05

Leg artikel

Gewist profiel
29 mei 2024, 11:54

Google 8 pro hier heel tevreden over perfect toestel zonder schil er bij gaat altijd voor een kale android. Ik zit niet op rommel erop te wachten. Ook de prijs geeft voor mij geen indruk. Of ze geven mij er gratis een ik blijf op Google zitten zonder rommel allemaal. En het update beleid is prima. Geen Chinees al zijnde nog zo goedkoop of snel.

29 mei 2024, 1:59

?

27 mei 2024, 19:23

kan het niet lezen

27 mei 2024, 17:19

@Laura: Ik snap niet echt wat het probleem is met dat langzame laden. Ik krijg soms de melding te zien dat de backup van m’n gegevens niet gelukt is, dat ik daarvoor minstens 2 uur moet opladen, m’n smartphone online moet houden en met rust moet laten. Dit zie ik op de nokia 7.2. Maar opladen duurt bij mij nooit 2 uur etc. dus weet ik niet hoe ik die backup dan goed moet doen als ik snel zou moeten laden. Wat is er op tegen om tijdens het opladen van je toestel iets anders te doen en je toestel rustig de tijd te geven om te laden?