Google Pixel 9a: tijdelijk met Google TV Streamer cadeau!

Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G review: herhaalrecept op maat

Jelle Passchier
Jelle Passchier
20 maart 2025, 15:00
9 min leestijd
7.5

Reviewscore

Sinds een paar weken heb ik heel veel déjà vu’s. Waar ik ook ga zie ik namelijk steeds dezelfde telefoon. Een prachtig ontworpen smartphone die heerlijk aanvoelt in de hand, mooie foto’s kan maken, razendsnel kan opladen en helaas beschikt over volgepropte software. Ik moet dit van me afschrijven. Welkom in de review van de Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G.

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G

Het gekke is dat ik de afgelopen weken een beeld van bepaalde smartphones telkens als een déjà vu ervaar, alsof ik die telefoons al eerder heb zien opduiken. Met dit euvel besloot ik naar de huisarts te gaan in de hoop dat hij mij kon helpen. Ik vertelde Dr. Jiao Mi mijn verhaal en bedachtzaam kijk hij mij aan. Hij vroeg vervolgens naar mijn werkzaamheden en kreeg hiermee een idee waar ik last van had.

‘’Beste Jelle’’ zei hij, ‘’het lijkt erop dat je hersenen oververzadigd zijn geraakt door al die smartphones die je hebt getest. Al die vergelijkbare schermen, designs, software, camera’s en functies hebben waarschijnlijk geleid tot een overstimulatie in je hersenpan, waardoor het moeite heeft om de telefoons van elkaar te onderscheiden. Dit kan zich voornamelijk ontwikkelen als fabrikanten alsmaar hetzelfde recept volgen bij het maken van hun toestellen’’

“Mijn advies is simpel” antwoordde Dr. Jiao Mi . “Je hebt mentale ruimte en rust nodig. Schrijf het lekker van je af. Schrijf over deze telefoon, wat je ervan denkt en wat je de goede en minder goede punten vindt.’’ Dit advies volg ik raadzaam op. Welkom in de review van de Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G!

Specificaties

Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus 5G
Schermgrootte6,67 inch AMOLED, 120 Hz, 3000 nits piekhelderheid
Afmetingen162.53mm x 74.67mm x 8.75mm, 210 gram
Gebruikte materialenGlas voor (Gorilla Glass Victus 2), glazen achterkant of nep leer (paarse versie)
BesturingssysteemAndroid 14, schil: Xiaomi HyperOS
UpdatebeleidDrie upgrades, vier jaar Android-updates
ProcessorSnapdragon 7s Gen 3
Werkgeheugen12 GB
Opslaggeheugen512 GB
Batterij5110 mAh, 120 Watt
Camera’s achter200 megapixel-hoofdcamera, 8 megapixel-ultragroothoeklens en 2 megapixel-macrolens
Camera voor20 megapixel
KleurenMidnight Black, Lavender Purple en Frost Blue
Adviesprijs529,90 euro

Wat zit er in de doos?

  • Toestel
  • Case
  • Handleiding +garantie
  • USB-C-kabel

Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G: de pluspunten

1. Design om van te houden

Waar ik weer naar verlang zijn gebogen schermranden. Ik houd er gewoon van. En ik weet dat het praktisch minder fijn is dan vlakke/platte schermen, want ongewilde aanrakingen komen sneller voor bij gebogen schermen. Ook zijn ze iets kwetsbaarder en aan de rand werken is lastiger – maar het oogt naar mijn mening zo mooi. Het maakt toestellen daarbij visueel kleiner en het kan zorgen voor minder scherpe randen.

De Redmi Note 14 Pro+ 5G beschikt over gebogen randen en ik ben hier heel blij mee. Dit in combinatie met de lila kleur en het vegan leer (chique naam voor plastic) maken de 14 Pro+ 5G een, voor 2025 begrippen, unieke telefoon. En daarbij komt: ”Het energieabsorberende schuim en buffermateriaal van polymeer verdelen de schokkrachten om te zorgen dat het scherm zacht landt.” Aldus Xiaomi dan…

Het toestel heeft een IP-rating van IP68. Hiermee is de Redmi stof- en waterdicht. Volgens Xiaomi beschikt de telefoon verder over een aluminiumcomposiet frame. Aluminiumcomposiet is een materiaal dat bestaat uit een kunststof kern, omhuld door twee dunne lagen aluminium. Maar het frame voelt niet aan als aluminium, het voelt echt als plastic.

2. Genoeg powerrr, maar toch iets geks

De Redmi 14 Pro+ wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3-chip. Een vrij vlotte chipset voor deze prijsklasse die zorgt dat de telefoon rap aanvoelt. Games spelen gaat soepel, ook de grafisch zwaardere spellen draait de smartphone goed. Wel merk je dat de chipset soms moeite heeft om de overvolle softwareschil van Xiaomi soepel te laten draaien. Hierover later in deze review meer.

Hiernaast komt het feit dat de MediaTek Dimensity 1200 Ultra-chip uit de Redmi Note 13 Pro+ 5G, de voorganger van deze Redmi Note 14 Pro+ 5G (wat een namen), vaak snellere prestaties laat zien. Desondanks ben ik tevreden met de Snapdragon 7s Gen 3 die erin zit, want die presteert goed.

3. Whoezie whoop: snel opladen van grote accu

Met een vermogen van maar liefst 120W is de Redmi Note 14 Pro+ 5G op te laden. In zo’n twintig minuten is de accu hiermee volledig gevuld. Twee nadelen:

  1. Er wordt geen lader meer meegeleverd (Waarom, Xiaomi?)
  2. Draadloos opladen is niet mogelijk, ook niet bij de glazen varianten

De accu an sich gaat redelijk lang mee, iets bovengemiddeld in mijn bevindingen. Een volledige dag op één accu haal je vrijwel altijd, anderhalve dag is de standaard. Een nette score.

4. Topper van een beeldscherm

We moeten het beeldscherm van deze Redmi niet vergeten. Allereerst is de resolutie van 2712×1220 erg hoog en heeft het scherm een 12bit-kleurdiepte. Belangrijkste voordeel hiervan is dat het paneel Dolby Vision ondersteunt. De piekhelderheid van 3000 nits is daarbij zeer fel. De 13 Pro+ had nog een piekhelderheid van 1800 nits. Dit zijn drie onderscheidende aspecten aan het 6,67 inch paneel. Naast dit alles gaat het om een AMOLED-paneel met een verversingssnelheid 120 Hz. Dit is de norm voor vrijwel alle smartphones boven de 300 euro, behalve bij Apple.

5. Uitstekende hoofdcamera

Op de achterkant van de 14 Pro+ 5G vinden we drie camera’s. Het gaat hier om een 200 megapixel hoofdcamera, 8 megapixel groothoeklens en een 2 megapixel macrocamera. Op papier zijn de camera’s qua specificaties hetzelfde als die op de 13 Pro+. De drie camera’s zitten, inclusief flitser, verwerkt in een groot rond camera-eiland op de achterkant van de telefoon.

  • 200 MP hoofdcamera, sensorgrootte 1/1.4”, f/1.7
  • 8 MP groothoeklens, sensorgrootte 1/4.0”, f/2.2
  • 2 MP macrocamera, sensorgrootte 1/1.4”, f/2.4

De hoofdcamera weet in het algemeen mooie beelden te schieten. Foto’s gemaakt met het toestel zijn goed scherp, hebben een mooie kleurweergave en een prima contrast. Het dynamisch bereik in de foto’s is voldoende. In moeilijke lichtomstandigheden blijven de foto’s voldoende overeind.

De 200 megapixel-camera schiet overigens standaard geen foto’s met 200 MP. De foto’s zullen qua bestandformat immers gigantisch worden en bovendien krijgen de 200 megapixels te weinig licht binnen om in alle omstandigheden goede foto’s te maken. In plaats hiervan wordt er gebruik gemaakt van pixelbinning. De 200 megapixels worden gecombineerd tot grotere pixels waardoor er standaard foto’s overblijven met een resolutie van 12,5 megapixel.

De resolutie van een camera zegt bovendien niet veel. Marketingtechnisch is het voor een fabrikant natuurlijk fantastisch om mee te pronken, maar andere aspecten aan een camera zijn steevast belangrijker. Denk hierbij aan de sensorgrootte. Deze is met 1/1.4” in de Redmi voor deze prijsklasse vrij groot, waardoor de sensor voldoende licht kan opvangen. Dit zorgt voor meer detail in foto’s. Er is wel een 200 MP-modus aanwezig. Het is aan te raden om deze alleen te gebruiken met voldoende licht. De camera kan dan nog meer details vastleggen. Het licht en dynamisch bereik in foto’s zal wel minder goed zijn. Het verschil is daarbij nihil en zal je alleen zien als je de foto flink vergroot.

200 MP links, normale modus rechts

Zoomen

Qua zoomen scoort de Pro 14 Pro+ vrij aardig. Het toestel heeft geen telelens waardoor er dus gebruik wordt gemaakt van digitaal zoomen. Door de vele megapixels kan er redelijk goed in de sensor worden gecropt.

Tot 4x zoomen levert redelijk goede resultaten op zoals je hieronder kunt zien. Het is mogelijk om tot 30x te zoomen. Het detail in kiekjes is dan echter al snel verdwenen.

Standaard brandpuntafstand, 2x zoom, 4x zoom

Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G: de minpunten

1. Overige camera’s

Helaas is de 8 megapixel groothoeklens niet al te best. De zijkanten van het beeld zijn al gauw erg wazig en de algehele kwaliteit, voornamelijk in detail, is ondermaats. Over de 2 megapixel macrocamera ben ik ook niet te spreken. Deze sensor is ronduit belabberd en levert slechte foto’s. Niet voor niks zit de macrofunctie een beetje verborgen in de camerasoftware.

AI: weer een account erbij

Er zitten verschillende AI-functies in de software van Xiaomi. Velen hiervan zijn al een aantal jaar bekend, zoals het veranderen van de hemel. Hiermee kun je luchten in foto’s aanpassen. Deze functie zit standaard in de galerij-app verwerkt. Er is ook een aantal functies waarvoor een Xiaomi-account nodig is, zoals de magische gum waarmee je elementen uit foto’s kunt verwijderen. Ik word er een beetje moe van dat ik weer ergens een account voor moet aanmaken, maar dit zie je helaas bij veel meer fabrikanten terug. Ook bij OPPO en Samsung moet je een account aanmaken om de AI-functies te kunnen gebruiken.

2. Software nog altijd bomvol

Xiaomi HyperOS is weer aanwezig, dit is de softwareschil van Xiaomi over Android 14. Nog altijd vind ik het één van de mindere softwareschillen. Sterker nog, de schil is voor mij een reden om niet voor een Xiaomi-telefoon te gaan. Er zijn weer ontelbaar veel voorgeïnstalleerde apps aanwezig. Van Bubble Shooter games tot Chinese spellen en diensten, mij niet bellen.

Daarbij, en dit is al jaren zo, kadert de software de Nederlandse woorden niet goed. Bij bestandsbeheer valt de r bijvoorbeeld van het woord af en krijg je dus bestandbeheer.

Dit zijn slordigheden die heel lang bestaan, maar ook allang opgelost hadden kunnen worden. Ook het feit dat niet alle apps sluiten als je alle apps wil sluiten blijf ik erg irritant vinden. De app die je op dat moment gebruikt wordt namelijk niet afgesloten. Maar als ik alle apps wil sluiten, dan wil ik echt alle apps sluiten.

Updatebeleid

Het updatebeleid is ietwat karig anno 2025. Je krijgt drie Android-upgrades en vier jaar lang beveiligingsupdates. Samsung levert voor dit geld tegenwoordig minimaal zes updates én updates, Google zeven jaar. Ook Nothing scoort hier beter met drie upgrades en zes jaar lang updates.

Conclusie

Zoals je in de review hebt kunnen zien en lezen is de Note 14 Pro+ een typische Redmi-telefoon die op veel punten gelijkenissen kent met zijn voorganger(s). Het algehele recept is daarbij al jaren hetzelfde: krachtige hardware met mooie designs, snelle chipsets, goede schermen, grote en snel op te laden accu’s én een goede hoofdcamera. Ook de nadelen blijven steevast gelijk: matige secundaire camera’s en een softwareschil vol bloatware en advertenties. De verschillen tussen zijn voorganger en kleine broertjes vind ik dit jaar overigens erg klein.

Dit alles maakt de Redmi Note 14 Pro+ 5G een mooi vormgegeven telefoon die op veel punten uitstekend scoort, maar die ik nooit zou kopen. De software is voor mij gewoonweg niet goed genoeg. Ik stoor me te snel aan de vele voorgeïnstalleerde apps en de foutjes die er nog altijd inzitten. Hierbij kun je denken aan het niet goed kaderen van Nederlandse tekst en het niet sluiten van alle apps als je op ‘’Sluit alle apps’’ tikt. Als je dit alles geen probleem vindt, dan haal je een met de 14 Pro+ een meer dan prima smartphone in huis.

Alternatieven

Op zoek naar een smartphone om en nabij de 350 euro? Dan zijn de Galaxy A55, Nothing (3a), POCO F6 en Motorola Edge 50 Neo goede alternatieven. Goedkoper? Kijk dan eens naar de Galaxy A35 of Redmi Note 13 Pro 5G (zonder +).

Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G: de pluspunten

  • Mooi design met gebogen randen
  • Prachtig paneel
  • Vlotte prestaties
  • Prima hoofdcamera
  • Grote accu razendsnel op te laden

Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G: de minpunten

  • Fouten in softwareschil Xiaomi
  • Softwareschil vol met voorgeïnstalleerde
  • Zeer matige groothoek- en macrolens
  • Verschil voorganger klein
  • Goedkopere broertjes zijn betere deal

Vind de beste Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G deal

Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G

Vergelijk en bespaar

Mobiel abonnement

Krijg korting bij een abonnement

Display +
Bekijk abonnementen

Laagste toestelprijs

Nu € 329,-

Display
Vergelijk prijzen

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!