Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Review Google Glass: revolutie in wording

Ruud Caris
Ruud Caris
17 april 2014, 20:00
10 min leestijd
Review Google Glass: revolutie in wording

Lees verder na de advertentie.

Wat is Google Glass?

Google Glass is een slimme bril, waarbij er informatie getoond wordt op een schermpje voor je rechteroog. Daarnaast is het mogelijk om met het apparaatje foto’s en video’s te maken en natuurlijk te delen via allerlei verschillende kanalen. Google Glass werd voor het eerst echt aan het grote publiek getoond tijdens Google I/O 2012 en ruim anderhalf jaar later zijn er wereldwijd een paar duizend zogenaamde Glass Explorers, mensen die Google Glass mogen testen. 

Setup

Na het feest dat Google Glass uitgepakt is en je ermee aan de slag kunt, begint het instellen en afstellen van de bril. Na verbinding gemaakt te hebben via Bluetooth met behulp van een setupwizard in de MyGlass-app voor Android, kun je aan de slag. De initiële setup is kinderlijk eenvoudig, het afstellen van het schermpje voor het oog had iets langer nodig, na een aantal dagen zat dit pas helemaal goed. Maar als je er eenmaal aan gewend bent en het goed afgesteld is, heb je er relatief weinig ‘last’ van, ook al lijkt dat op het eerste gezicht wel het geval.

Design

Google Glass wordt gedragen als een bril, voor de niet brildragers misschien even wennen, maar dat was voor mij geen issue. Achter het rechteroor zit de accu en andere hardware die nodig is om Google Glass te laten werken. Eveneens aan de rechterzijde zit het touchpad, waarmee je doormiddel van swipe-bewegingen Glass kunt bedienen. Dit werkt makkelijk en voelt natuurlijk aan, een paar minuutjes wennen en je veegt door de menu’s van Google Glass alsof het niets is. Het touchpad voelt stevig en degelijk aan, het lijkt tegen een stootje te kunnen.

Aan de voorzijde vinden we het kleine schermpje, dat een beeld weergeeft gelijk aan een 25 inch-scherm op 2,5 meter afstand. Als deze goed is afgesteld, is het volledig beeld te zien, waarbij de helderheid eventueel aangepast kan worden.

Accessoires 

Er worden standaard een aantal accessoires meegeleverd met Google Glass. Zo vinden we in ieder geval een mono headset in de doos die aangesloten kan worden op de microUSB-poort. Ook zit er een ‘shade’ in de doos, een clip met zonnebril-glazen die makkelijk op Google Glass gemonteerd kan worden en als laatste wordt er een pouch meegeleverd, een opberghoes voor Google Glass. Voor mij persoonlijk onbruikbaar, mijn frame past hier helaas niet.

Foto’s maken

Een veelgebruikte functie van Google Glass is het maken van foto’s. Er zijn een aantal manieren om foto’s te maken. Allereerst door het knopje aan de rechterbovenzijde van Glass in te drukken, er wordt dan binnen een seconde een foto gemaakt, ook vanuit stand-by. De tweede mogelijkheid is door met de touchpad te navigeren in de menu’s naar het maken van foto’s. Deze zelfde actie kan ook gedaan worden door middel van spraakcommando’s, op dit moment alleen nog in het Engels. Dat gaat als volgt:

<Google Glass aan ’tikken’ via de touchpad>

Zeg: ‘OK Glass’

Zeg: ‘Take a picture’

Voilà, de foto wordt gemaakt! De laatste mogelijkheid om de foto te maken is iets bewerkelijker, het lukt namelijk niet altijd, maar is wel een innovatieve manier. Door simpelweg te knipogen met het rechteroog, kan er ook een foto gemaakt worden. Deze beweging wordt gezien door een sensor, die vervolgens, als de instelling geactiveerd is, een foto zal maken. Dit is overigens de enige manier om ‘stiekem’ foto’s te maken met Google Glass. De bediening via touchpad, het drukken op de camera-button en spraakbesturing geven allemaal duidelijk signalen naar de omgeving dat er een foto wordt gemaakt. 

Dat is dan ook één van de grote zorgen van de mensheid: hoe zit het met privacy en Google Glass? Zijn Glass-gebruikers hele dagen stiekem aan het filmen in winkelcentra of in de trein? Theoretisch is het mogelijk, maar alleen met de knipoog-functie (wink). Dit neemt niet weg dat er wellicht een duidelijk aanduiding moet komen, zoals bijvoorbeeld een recording-lampje wanneer iemand opnames aan het maken is. 

Google Glass maakt gebruik van een 5 megapixel-camera die eveneens in 720P video-opnames kan maken.

Accu 

De accu is een heikel punt van Google Glass en wat mij betreft op dit moment één van de grootste minpunten. De accu heeft een capaciteit van 570 mAh en is goed voor ‘een aantal uren gebruik’. Dit is sterk afhankelijk van de actieve verbindingen en de frequentie van gebruik. Bij het regelmatig ontvangen van notificaties en Bluetooth met data-verbinding gaat Google Glass een vier tot vijf uur mee. Dat is niet extreem kort, maar een dag op pad is vaak toch net iets langer dan de genoemde tijdsduur en is een externe accu vaak handig. Er zijn een aantal oplossing, waarbij de simpelste een batterypack is, microUSB insteken en laden maar. Misschien zelfs de externe accu verbergen onder de kleding en een draadje achter het oor langs, het kan allemaal, maar eigenlijk moet Google Glass gewoon een betere accu krijgen.

Geluid

Google Glass maakt gebruik van een zogenaamde bone-conducting speaker, die boven het rechter oor zit. Hiermee worden geluiden en trillingen via het kaakbeen en het binnenoor de hersenen ingestuurd. Dit werkt in een relatief rustig omgeving redelijk, maar voor betere audiokwaliteit is het zeker aan te raden de oordopjes te gebruiken, deze meegeleverde mono-speaker is te gebruiken via de microUSB-poort. Optioneel zijn er stereo-earbuds te bestellen voor Google Glass, waarmee er twee oordopjes gebruikt kunnen worden.

Glazen op sterkte

Zelf ben ik brildrager en heb ik Google Glass in het begin over mijn gewone bril gebruikt. Dit was te doen, maar niet handig. Na een flink aantal weken wachten kwamen de prescription frames van Wetley binnen. Deze had ik besteld voordat de officiële Google-frames aangekondigd werden en helaas kon ik niet meer wisselen. Naast het feit dat ze niet bepaald stijlvol zijn en een bepaald ‘Breaking Bad’-gehalte hebben, zijn ze ook vrij lastig te monteren. Er dient flink wat kracht uitgeoefend te worden om ze vast te klemmen tussen de bevestiging van de neusvleugels op Google Glass. 

De frames die Google zelf op de markt heeft gebracht zijn in principe complete brillen (zonder glazen), waar Google Glass als het ware opgeschroefd kan worden. 

In de frames van Wetley zaten nog glazen, dus de lokale opticien heeft dit voor mij gedaan. Hij viel wel van zijn stoel toen er iemand met Google Glass binnenkwam. Het resultaat: een artikel in Oculus, het vakblad voor opticiens met een aantal levensgrote foto’s van ondergetekende. 

Software

De software van Google Glass wordt met grote regelmaat van updates voorzien. In 2013 was er een maandelijks updateschema, in 2014 wordt dit niet meer gehaald, maar worden er grotere updates uitgerold. In april is  XE16, uitgerold en zorgt dat de basis van Google Glass Android 4.4 is, hetgeen in ieder geval Bluetooth Low Energy (BLE) met zich meebrengt.

Verder vertoont de software wel nog een aantal gebreken, of onhandigheidjes. De software van Google Glass is nog in ontwikkeling, maar onder andere met de stap naar Android 4.4 en misschien ook wel de lessen van Android Wear, is er veel potentie. Natuurlijk is software enerzijds belangrijk, maar ook de apps maken of breken een dergelijk systeem.

Eén van de handige functies van Google Glass, vooral in deze fase, is de mogelijkheid het screen te casten (of te mirroren) op een Android-toestel. Zo is er ook voor ‘buitenstaanders’ beter te zien wat er daadwerkelijk op Glass gebeurt. Onderstaand een aantal foto’s van gemaakt met Google Glass met daarbij behorende de informatie die op het scherm getoond wordt.

Apps

Er is een handvol applicaties beschikbaar in de officiële appstore voor Google Glass. De apps worden Glassware genoemd en zijn gelukkig ook buiten de officiële appstore te installeren. Standaard zijn veel Google-diensten aanwezig, zoals bijvoorbeeld Hangouts, Gmail en Google Now. Op dit moment is er nog geen ‘vriendelijke’ manier om apps buiten de appstore te installeren, dit dient via ADB te gebeuren met een commando in de terminal. Nu klinkt dit allemaal erg spannend, maar als de ontwikkelaarsomgeving eenmaal geïnstalleerd is, is het een kwestie van een commando intikken en de GlassAPK wordt naar Google Glass verzonden.

Op dit moment zijn er veel, heel veel apps voor Google Glass in ontwikkeling. Waar apps eerst beperkt waren tot bijvoorbeeld een smartphone of tablet, kan deze nu permanent in het gezichtsveld aanwezig zijn. Dit biedt kansen en we staan aan het begin van een hele lading nieuwe toepassingen waar we nog van versteld zullen staan. 

Opslag

Google Glass wordt geleverd met ongeveer 12GB vrije opslagruimte op het apparaat zelf. Dit is, vooral voor het maken van een foto’s en video’s zeker voldoende, mede doordat er automatisch een back-up gemaakt wordt naar Google+. Zodra Google Glass met WiFi verbonden is en aan de lader ligt, dan worden foto’s automatisch, privé, opgeslagen in de gekoppelde Google+-account.

Dagelijks gebruik

Een veelgestelde vraag is ‘Wat doe je nu met Google Glass’? Dat is natuurlijk een hele goede en vooral logische vraag. Allereerst zorgt Google Glass, mits de accu niet leeg, dat ik mijn smartphone minder in mijn handen heb. Het is relatief eenvoudig te filteren welke meldingen er al dan niet moeten binnenkomen op Glass. Door hier alleen de meldingen te selecteren waar je voor gestoord wilt worden, weet je dat er nooit belangrijke berichten gemist worden. Dit zorgt ervoor dat mijn smartphone vaker in mijn zak blijft zitten. 

Ten tweede gebruik ik Glass zeer regelmatig voor het maken van foto’s. Door gebruik te maken van het knopje bovenop, wordt er binnen een seconden een foto (of video) gemaakt. Na het uit mijn zak pakken, ontgrendelen van het toestel en openen van de camera-app op mijn Android-toestel, ben ik al vele seconden verder. Glass is simpel, gewoon een druk op de knop en in 90% van de gevallen heb je de foto gemaakt die je graag zou willen. 

Een andere, toekomstige relevante functie is het verkrijgen van informatie op het juiste moment, op de juiste plaats. Dit werkt nu enigszins, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Uiteindelijk denk ik dat dit misschien wel dé functie voor Google Glass gaat worden, mede doordat bijvoorbeeld Google Now ook nog sterk in ontwikkeling is. 

Op dit moment is Google Glass dus vooral geschikt voor het ontvangen van meldingen, maken van foto’s en video’s en deels voor het tonen van relevante informatie op basis van tijd en locatie. Er zullen in de toekomst ongetwijfeld nog vele mogelijkheden worden toegevoegd, ik kijk er naar uit!

Conclusie

Google Glass is duidelijk nog niet klaar voor het grote publiek, maar ook andersom, het grote publiek is nog niet klaar voor Google Glass. Er zijn nog onvolkomenheden in de software, er moeten nog veel apps bij gaan komen en de accuduur moet absoluut verbeterd worden, maar de basis staat. Google heeft met Glass een interessant product in handen, alleen moet er nog het één en ander gebeuren. Wellicht kan Android Wear uitkomst bieden, maar hoe dan ook, Google Glass is een revolutie in wording.

Google Glass kopen?

Google Glass is alleen te koop op uitnodiging, je dient dus een uitnodiging te ontvangen van een andere explorer om toegang te krijgen tot het Explorer-programma. Restrictie is wel dat je inwoner van de Verenigde Staten bent en er $1500 voor over hebt. Wij hebben de Google Glass besteld via USA2YOU, een dienst die producten vanuit Amerika naar Nederland kan verzenden. De uiteindelijke versie van Google Glass, die voor het grote publiek beschikbaar komt, zal vermoedelijk een stuk goedkoper worden. 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!