Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Google TV Streamer review: op alle fronten veel bekijks

Marloes Urff
Marloes Urff
10 oktober 2024, 16:13
12 min leestijd
Google TV Streamer review: op alle fronten veel bekijks

Lees verder na de advertentie.

8.0

Reviewscore

De Google TV Streamer is de opvolger van de Chromecast met Google TV, een geliefde streaminggadget. Met het nieuws dat juist dat apparaatje verdwijnt, proberen we met gemengde gevoelens de Google TV Streamer uit. Met zowel een Chromecast met Google TV als de Google TV Streamer op de redactie is er één belangrijke vraag: is dit een waardige opvolger, of misschien zelfs wel de betere keuze?

Google TV Streamer

Google heeft een aantal zaken drastisch veranderd bij de Google TV Streamer als je die vergelijkt met de Chromecast. Allereerst is het niet langer een dongle die uit je tv hangt, maar een kastje op je tv-meubel. Als je je televisie aan de muur hebt hangen, is dat dus even uitvogelen met de lengte van je kabels en hoe je genoeg ruimte op een eventueel aanwezige kast creëert. 

de google tv streamer op een tv-meubel

De nieuwe mediaspeler beschikt over een ethernetpoort, een usb-c-ingang voor de voeding en een knopje op de achterkant. Dat laatste helpt je met je afstandsbediening vinden. Over de afstandsbediening gesproken: die heeft diverse wijzigingen ondergaan. Wederom stop je er batterijen in, maar de volumeknoppen zijn nu op de afstandsbediening bij de andere knoppen geplaatst. Ook is er een programmeerbare knop, waarmee je zelf kiest welke actie uitgevoerd wordt als je die indrukt. 

De Google TV Streamer wordt gepromoot met diverse AI-functies, maar die waren op het moment van reviewen nog niet beschikbaar. Dit komt naar verwachting op een later moment naar de streaming-gadget. Zo kan Gemini, Google’s kunstmatige intelligentie, gepersonaliseerde aanbevelingen doen en samenvatten wat andere gebruikers van een film of serie vinden. Ook kan je met de AI screensavers laten genereren.

Een van de grootste onderdelen die bij de Google TV Streamer zit, is Google Home. De streaming-gadget kan als hub fungeren. Zo check je bijvoorbeeld gemakkelijk je camera’s vanuit het paneel, zet je de lampen aan of uit en check je wie er aangebeld heeft. Gemini kan eveneens beschrijven wat er op camerabeelden te zien is. Ideaal als je nog niet was opgevallen dat de schuurdeur open staat of er nog fietsen buiten staan.

Google TV Streamer: de pluspunten

1. Moeiteloos alle taken uitvoeren

Het was bij de Chromecast met Google TV soms wat afzien: even snel wisselen van app of het openen van de instellingen duurde lang of leverde haperingen op. Ook was het scrollen door een catalogus van je favoriete streamingdienst soms allesbehalve soepel. Is dat bij de Google TV Streamer beter? Oh, jazeker. 

Voor de Google TV Streamer heeft Google de drie jaar oude MediaTek MT8696 gekozen. Ondanks de leeftijd weet de chipset alles moeiteloos uit te voeren. De chipset biedt onder meer ondersteuning voor Dolby Vision, HDR 10, HDR10+, HLG, H.265, H.264, VP9 en AV1. Daar komen nog diverse audio-formats bij: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, DTS en DTS-HD HDR bij. Codecs als Dolby Vision, HDR 10 en Dolby Atmos worden door een groot deel van streamingdiensten zoals Netflix en HBO Max ondersteund en zorgen voor een betere kijkervaring.

Eveneens zit er nu twee keer zoveel werkgeheugen in de Google TV Streamer in vergelijking met de Chromecast met Google TV: 4 GB. Dat verschil tussen 2 GB en 4 GB werkgeheugen is merkbaar. Even snel wisselen tussen bijvoorbeeld HBO Max of Netflix om te zien waar die ene serie aangeboden wordt gaat vlot en soepel. Ook bladeren door de YouTube-app of de instellingen openen verloopt een stuk beter dan op de Chromecast.

Ook het installeren van apps en software-updates verloopt een stuk sneller. Waar je met de Chromecast met Google TV soms haast een kop koffie zou kunnen zetten voor een grotere app klaar was, is het nu (mits je een goede internetverbinding hebt) een kwestie van seconden. Aangezien apps door de jaren heen steeds groter en zwaarder zijn, is het fijn dat de downloadsnelheid aandacht heeft gekregen van Google. De resolutie gaat tot wel 4K HDR met 60 frames per seconde, waardoor alle content er vloeiend uit ziet. Eveneens helpt het mee dat de Google TV Streamer op Android TV 14 draait, een Android 14-variant speciaal voor televisies.

google tv met de google tv streamer

2. Fijne afstandsbediening

De afstandsbediening van de Chromecast met Google TV is in mijn ogen een prima ding. Mijn grootste klacht bij de oude afstandsbediening is dat die vrij glad is en door het compacte formaat soms wat lastig te pakken is. Een tikje tegen het ding op de koffietafel en hij tolt naar de andere kant. Grrrr.

Ook bij de Google TV Streamer is de afstandsbediening bol, maar je hebt wel een groter model in handen. Dat komt onder meer doordat de volumeknoppen niet langer op de zijkant zitten, maar erbovenop. Een flinke verbetering: het voelt intuïtiever en zorgt voor een ontspannen grip op de afstandsbediening.

afstandsbedieningen van de chromecast met google tv en google tv streamer

Nieuw op de afstandsbediening is een klein luidsprekertje, voornamelijk voor de functie Zoek mijn afstandsbediening. Gooit je kind (of je kat) de afstandsbediening onder de kast of achter de bank, dan kan je het knopje op de TV Streamer indrukken om geluiden af te spelen. Een geinige functie die vooral voor drukke huishoudens een uitkomst kan zijn. De afstandsbediening is hoe dan ook luid genoeg en is in een kast of tussen de bankkussens hoorbaar.

3. Meer opslag

De opslag van de Google TV Streamer is maar liefst vier keer groter dan bij de Chromecast met Google TV: 32 GB. Ik heb voor de lol zoveel mogelijk apps erop gezet die ik ken en gebruik, maar veel verder dan 12 GB kwam ik niet. 

Het is een verademing dat er meer apps op de Google TV Streamer te installeren zijn: met 8 GB kwamen we bij mij thuis eigenlijk net niet uit. Ik geef de schuld maar aan de verzadigde streamingdienstmarkt van dit moment: voor bijna elke voetballeague, motorsport en Hollywoodstudio heb je onderhand een dienst om af te nemen. 

Hoe dan ook: 32 GB past beter in het jaar 2024. De komende jaren worden apps en diensten ongetwijfeld zwaarder en groter en dus is het fijn dat er een (nu nog) royale opslagruimte bij de Google TV Streamer geboden wordt. Mocht je op miraculeuze wijze nog meer opslagruimte nodig hebben, kan je via een usb-c-hub een externe opslag verbinden.

4. Ethernetpoort

Voor mij is een ethernetpoort heilig: meer snelheid door de kabel en minder kans op kleine hikken in de verbinding. Dat een ethernetkabel net wat vlotter internet biedt, merk je vooral bij het bufferen van content of het kijken van streams. De Google TV Streamer biedt ondersteuning voor 1 Gbit: lekker vlot dus. 

Vooral bij streams van bijvoorbeeld Viaplay en Twitch valt op hoe snel de kwaliteit verbetert bij het opstarten en het wisselen van stream. Behoorlijk fijn als je net inschakelt op spannende momenten. De Chromecast Ultra bood overigens ook een ethernet-ingang, dus is het weinig verrassend dat Google bij een grotere streaming-gadget de poort heeft meegenomen.

Belangrijke kanttekening is ook dat de Google TV Streamer slechts wifi 5 aanbiedt en dat is vreemd in 2024: we zitten tenslotte op de vooravond van wifi 7. Waar bij veel apparaten wifi 6 en wifi 6E al standaard aanwezig is, is het toch achter de oren krabben waarom bij Google het limiet wifi 5 is.

de achterkant van de google tv streamer

5. Op de hoogte met Google Home

Iets wat Google bij de aankondiging aanprees, is het Google Home-paneel. Ietwat vreemd, want die functionaliteit is in de tussentijd ook op de Chromecast met Google TV verschenen. Toch benoem ik dit als pluspunt, want het biedt enkele voordelen.

Zo kan je gemakkelijk je lampen aan- en uitzetten door het paneel te openen. Even de YouTube-video op pauze, het thuisscherm opzoeken en via het paneel op het lampen-icoontje klikken. Eerlijk is eerlijk: als je met meerdere mensen iets aan het kijken bent, laat je liever je content doorlopen en pak je je smartphone erbij om via de Google Home-app je verlichting te bedienen. En je smartphone erbij pakken gebeurt vaker dan je denkt, want die is immers nooit ver weg.

Maar toch, het is wel een pluspunt dat we eerder niet kenden van bijvoorbeeld Chromecast. Ook de meldingen van je Google Nest-deurbel verschijnen op de Google TV Streamer. Een kleine kanttekening: de pakketbezorgers in Nederland zijn zo vlug, dat je vlot op de pop-up moet kijken en dan naar je (voor)deur moet rennen. Mocht je dus twijfelen of buurvrouw Marga of PostNL aan de deur staat: ren maar gewoon. De pop-up verdwijnt overigens net zo snel als dat hij gekomen is. Heb je een deurbel van een ander merk, maar wel gekoppeld aan Google Home? Dan komt er een tekst in beeld te staan in plaats van een pop-up.

Een tip die ik je kan geven is om bij het installeren van je Google TV Streamer meteen de programmeerbare knop in te stellen voor de Google Home-intregratie. Zo hoef je niet uit je content om je lampen of thermostaat aan te passen of je camerabeelden te bekijken. 

google tv streamer knop op afstandsbediening programmeren

Google TV Streamer: de minpunten

1. Waar laat je het?

Een dongle, zoals de Chromecast met Google TV, hangt mooi verborgen net uit de achterkant van je tv. Je hoeft je dus niet druk te maken over de plaatsing, of je er ruimte voor hebt of welke kleur die is. Tja, de Google TV Streamer is in dat opzicht toch even wat lastiger. 

Bij mij thuis hangt de televisie aan een beugel, zodat we zowel aan de eettafel als vanaf de bank tv kunnen kijken. Ik zeg ‘tv kijken’, maar dat is 99 procent van de tijd met een streaminggadget als de Google TV Streamer. Een enkele keer slingerde de Google TV Streamer mee wanneer de tv naar de eettafel werd toe gedraaid. Een collectief ‘oh nee!’ volgde, maar het geluk wil dat de streaminggadget een centimeter boven de grond bleef hangen.

de google tv streamer op een tv-meubel geplaatst

Heb je je televisie mooi in een nis gewerkt of heb je geen tv-meubel eronder staan, dan is het even uitvogelen hoe je de Google TV Streamer precies gaat wegwerken. Het apparaatje is ongeveer even groot als een telefoondoosje, maar er steken ook onder andere een stroomkabel en HDMI-kabel uit. Zomaar laten bungelen, dat is ook niet ideaal. 

2. Mist wat kleur

In de Verenigde Staten zijn er twee kleuren voor de Google TV Streamer: Porcelain (wit) en Hazel (donkergrijs). Helaas zijn we in Nederland (voorlopig) aangewezen op Porcelain. Zelf ben ik fan van witte gadgets (monitoren, toetsenborden, laptops), maar in het geval van de Google TV Streamer had ik liever de grijze of een zwarte optie gehad. Het wit komt niet overeen met bijvoorbeeld een PlayStation 5 of zelfs de kabels van genoemde gadgets. 

De Chromecast verscheen in diverse kleuren, terwijl het aan het einde van de dag de kleur afstandsbediening hier de grootste rol speelde: de Chromecast-dongle zit tenslotte verborgen achter je tv. Een roze of blauwe Google TV Streamer, of ook die ene Hazel-optie, geven net wat meer persoonlijkheid. Eveneens fijn voor wie geen moderne of strakke woonkamer heeft en zo’n wit, gestroomlijnd streaming-apparaatje een vreemde eend in de bijt is.

google tv streamer met bijbehorende afstandsbediening

3. HDMI-kabel niet meegeleverd

Opvallend: bij de Google TV Streamer wordt geen HDMI-kabel meegeleverd. Dat staat op de verpakking van de streamer al wel aangegeven, maar met de hogere prijs is dat toch wat vreemd. Zeker omdat je natuurlijk er zeker van wil zijn dat je de juiste snelheid en resolutie met een kabel krijgt.

In mijn geval had ik nog een geschikte HDMI-kabel (Google raadt HDMI 2.1 aan) los in huis liggen, maar niet elk huishouden in Nederland heeft wellicht de beruchte kabeldoos met extra HDMI-kabels in huis. En zelfs als je een witte HDMI-kabel bestelt, wijkt de kleur weer af van de Google TV Streamer. Nu de gadget zichtbaar is, ben ik toch kritischer of een kabel matcht of niet.

4. Prijzig(er)

Nou is concurrent Apple een stuk prijziger met de Apple TV 4K (op het moment van schrijven zo’n 189 euro), maar toch heeft de prijs van de Google TV Streamer tegen de haren ingestreken bij Android-fans. Waar je voor de Chromecast met Google TV 4K voor ongeveer zes tientjes klaar was, betaal je nu het dubbele.

Het is per persoon wellicht wisselend of zij dit prijskaartje passend vinden voor de Google TV Streamer. Je krijgt weliswaar meer werkgeheugen en opslag, een ethernetpoort en vernieuwde afstandsbediening, maar tegelijkertijd ontbreekt de HDMI-kabel en is de software niet radicaal vernieuwd.

Mijn partner en ik zijn zelf zo snugger geweest een hoger prijskaartje te betalen voor de Apple TV 4K (stop die hooivork weg!), maar daar komt een opslagruimte van maar liefst 128 GB (zie dat maar eens vol te krijgen), een HDMI-kabel, een afstandsbediening die oplaadbaar is met usb-c én een scrolfunctie bij. Nu ben ik me bewust dat het A-woord hier de nodige opschudding veroorzaakt, maar ik wil enkele verschillen en gelijkenissen desondanks even onderstrepen. Net als bij de Google TV Streamer kan de Apple TV 4K als Thread border-router en Matter-hub fungeren én ondersteunt het apparaatje wifi 6, maar zit er ook een ethernet-poort op.

Conclusie

Is de Google TV Streamer een geslaagde opvolger van de Chromecast met Google TV? Na het testen zeg ik van wel. Vooral op het gebied van hardware, zoals een grotere opslag, meer werkgeheugen en een ethernet-poort die 1 Gbit ondersteunt, weet Google een fijne mediaspeler neer te zetten waar menig huishouden vele uren plezier van heeft. Bovendien biedt de Google TV Streamer een behoorlijke lijst aan audio- en beeldformats die ondersteund worden. De nieuwe afstandsbediening is een verademing dankzij een iets groter formaat, de volumeknoppen bovenop en een speaker voor het terugvinden van het ding.

Wel is het een heuse worsteling voor Chromecast-fans zonder tv-meubel of een tv die aan de muur bevestigd is. De Google TV Streamer is een stuk groter dan een Chromecast en vereist bovendien maar liefst drie kabels, twee als je gebruikmaakt van wifi. Het is dus wel even uitvogelen hoe je het apparaatje het handigst (en meest stijlvol) in je tv-setup verwerkt. Ook is wifi 5 inmiddels verouderd, waardoor je voor de beste snelheid al gauw aangewezen bent op een kabel. Ook zit er een drie jaar oude processor in: het is de vraag hoelang die met de tijd meegaat.

Ook het prijskaartje, dat vrijwel het dubbele is van de Chromecast met Google TV, valt niet bij iedereen goed. Zeker omdat een HDMI-kabel niet meegeleverd wordt en de software niet radicaal vernieuwd is, is het ietwat lastiger te verantwoorden. Ook wat meer keuze qua kleuren zou geen overbodige luxe zijn: wit past niet in elk interieur, tenslotte.

De Google TV Streamer kopen

De Google TV Streamer is sinds 24 september in Nederland te koop. Voor de streaming-gadget geldt een adviesprijs van 119 euro. Er is op dit moment één kleuroptie: Porcelain (wit).

Bekijk de Google TV Streamer bij Coolblue (bij enkele winkels verkrijgbaar)

Bekijk de Google TV Streamer bij MediaMarkt (bij enkele winkels verkrijgbaar)

Bekijk de Google TV Streamer bij Bol

Bekijk de Google TV Streamer bij Amazon

Google TV Streamer

8.0
Reviewscore
  • Vlotte en soepele prestaties
  • Fijne afstandsbediening
  • Meer opslagruimte
  • Ethernet-poort
  • Smart home-hub-mogelijkheid
  • Lastiger te plaatsen
  • Mist wat kleur
  • Geen HDMI-kabel
  • Prijzig(er)

Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

13

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

14 oktober 2024, 2:06

Ik zie weliswaar voordelen maar ook nadelen. Enne, ik ben nog steeds tevreden over de oude cc+gtv en die blijft voorlopig. Snap ook.niet zo goed waarom ze zo’n groot ding hebben gemaakt. Had hij achter het scherm gekund had ik het heel misschien overwogen.

11 oktober 2024, 14:53

Ik zie de Google TV Streamer als een verandering, niet per se als verbetering wegens de genoemde nadelen.

Opvallend vind ik ook dat er niets aan de software en interface is gedaan. Die is op zich prima maar ik zou een aanpassing verwachting als je de hardware ook vernieuwd. Ik wil alle betaalde streamingdiensten (bv Disney+) blijvend uit mijn interface krijgen maar dat schijnt niet te kunnen. Ik snap dat Google graag extra geld verdient maar het is niet altijd in belang van de gebruiker.

11 oktober 2024, 14:26

Ik wacht nog wel even. Mijn chromecast doet het nog goed en over enige tijd zal de prijs vast nog wel wat dalen.

11 oktober 2024, 10:47

Ik heb nu alleen een HD Chromecast. Kan ik nu beter wachten op goede alternatieven een Chromecast 4kmhalen of toch deze?

11 oktober 2024, 0:09

Chromecast ultra werkt nog perfect. 4k, goed geluid. Geef me 1 reden om over te stappen

10 oktober 2024, 19:16

Geen enkele reden om mijn Nvidia Shield die ik 9 jaar heb hier voor in te ruilen

10 oktober 2024, 19:11

Odido TV app werkt niet op Google TV Android 14 (Streamer). App is waarschijnlijk onvoorbereid. Ze werken aan een fix! ? ?

10 oktober 2024, 18:38

Voor mij geen reden om de huidige te vervangen, grootste minpunt vind ik de bolle afstandsbediening en het formaat van het kastje.

10 oktober 2024, 18:24

Hier vanaf dag 1 geen problemen ermee. Alleen jammer dat ik en vele anderen de Odido app niet werkend krijgen. Is niet de fout van Google maar het probleem ligt momenteel bij Odido zelf. Plex etc werkt beter en sneller. Usb-C hub erop aangesloten. Voor ons een perfecte streamer ?.