Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting én Galaxy Watch7 cadeau!

Chromecast V3 review: maak van elke tv een ‘smart tv’

Jiri Truijen
10 december 2018, 19:00
5 min leestijd
Chromecast V3 review: maak van elke tv een ‘smart tv’

Lees verder na de advertentie.

Chromecast V3

De Chromecast V3 is, zoals de naam al doet vermoeden, de derde generatie van de Google Chromecast. Tijdens Black Friday ging de prijs van 39 euro naar 29 euro, dus kon ik het niet laten liggen. Het slimme apparaatje werd in oktober 2018 gelanceerd, gelijktijdig met het #MadeByGoogle event, maar kreeg op het event geen aandacht. Dat komt namelijk omdat er eigenlijk niet veel nieuws te vertellen is over de nieuwe Chromecast.

Toch is het een heel interessant apparaatje voor iedereen die nog geen Chromecast in huis heeft en geen slimme TV heeft, of waarvan de slimme functies niet goed werken zoals bij mij.

Behuizing en design

De derde generatie van de Google Chromecast heeft hetzelfde cirkelvormige design als zijn voorganger. Waar de Chromecast V2 nog een glimmende afwerking had, heeft de Chromecast V3 een matte kleur gekregen. De mijne is de mat zwarte uitvoering geworden, maar er is ook een mat witte uitvoering van de Chromecast V3. Ook de lader, stroomkabel en HDMI-stekker hebben diezelfde mat zwarte afwerking gekregen.

Over de HDMI-stekker gesproken: bij de Chromecast V2 zat er een klein magneetje op de HDMI-stekker, zodat die tegen de Chromecast zelf ‘gekleeft’ kon worden. Bij de derde generatie Chromecast is dat helaas verdwenen.

De stroomkabel is 1,75 m en voor mij lang genoeg om gemakkelijk aan het stopcontact te geraken. Helaas zien we op de Chromecast geen usb-c ingang, maar moeten we het doen met de oude micro usb. Dat zal vast zijn om de prijs laag te houden, maar we zijn eind 2018 en usb-c zou ondertussen toch echt de norm moeten zijn.

Installatie

De installatie van de Chromecast V3 is nog steeds even eenvoudig als zijn voorgangers.

Je sluit de HDMI-stekker aan op je TV en steekt de stroomkabel in het stopcontact, vervolgens open je de Google Home-app op je smartphone. Zorg dat de wifi aan staat op je smartphone, dat is nodig om de Chromecast te kunnen vinden.

Zodra het streaming-apparaatje is gevonden, zal die zich beginnen instellen. Eventjes wachten en je TV toont een code, als diezelfde code ook in de app getoond wordt is de verbinding gemaakt. Hierna duid je nog aan via welk wifi-netwerk je de Chromecast wilt gebruiken. Aangezien de 5.0 Ghz frequentie de snelste is, ga je die willen gebruiken. Zo voorkom je haperingen of lange laadtijden tijdens het streamen.

Vervolgens koppel je je Google-account, nog een paar streamingdiensten zoals Netflix en je bent klaar om de Chromecast te gaan gebruiken. Dit hele proces neemt ongeveer 5 minuten in beslag.

Hoe werkt de Chromecast?

Na de installatie word je meteen naar de demo doorgestuurd. De Home-app toont je naar welk symbool je moet zoeken in apps om te kunnen casten naar je TV. Met je telefoon of met je laptop kan je het volume regelen, doorspoelen, terugspoelen of het casten beëindigen.

Door de betere wifi-antenne in de Chromecast V3 is er een stabielere en snellere internetverbinding tegenover de tweede generatie Chromecast. Laadtijden zijn ietsje sneller en haperingen ben ik nog niet tegengekomen. Dat hangt natuurlijk ook deels van je internetprovider af. Als je wifi-snelheid laag ligt, dan zal het natuurlijk ook wat langer duren eer je YouTube-video bijvoorbeeld is geladen.

De belangrijkste wijziging tegenover de vorige Chromecast, is dat je nu Full HD video’s (1920 x 1080p) kunt bekijken met 60 frames (beelden) per seconde. Bij de de V2 kon dit enkel in HD-kwaliteit (1280 x 720p). Helaas biedt de derde generatie Chromecast nog steeds geen 4K-ondersteuning, daarvoor zal je de Chromecast Ultra moeten kopen. Toch een gemis aangezien ik de Chromecast vooral gebruik voor YouTube te streamen en ik heel veel kanalen volg die hun content in 4K uploaden. Ik kan gelukkig nog altijd mijn PS4 Pro gebruiken om die video’s in 4K te kijken, maar de Chromecast werkt veel sneller, dus had het wel leuk geweest als die meteen in 4K kon streamen.

Ook zonder Android te gebruiken

De Chromecast V3 is ook zonder een Android-telefoon te gebruiken. Ik kan bijvoorbeeld via mijn laptop mijn browser casten naar mijn TV, maar ik kan even goed ook mijn iPad gebruiken om Netflix te streamen. Google houdt de Chromecast dus niet exclusief voor Android-gebruikers en dat is fijn. Iedereen met een iPhone, iPad, Mac-toestel, Windows laptop of desktop en uiteraard een Android-telefoon of tablet kan gebruik maken van de Chromecast.

Verschillende diensten

Met de Chromecast stream je films, foto’s, apps, games en je hele Chrome-browser naar je televisie. Zoals je hierboven al kon lezen zijn YouTube en Netflix de voornaamste diensten waarmee je video kunt afspelen op je TV, maar ook de apps van Nederlandse omroepen als de NOS of RTL Nieuws werken prima met het apparaatje.

Ook Spotify en TuneIn Radio (en uiteraard ook Google Play Music) hebben de cast-knop geïntegreerd in hun app. De Chromecast V3 heeft ondersteuning voor multiroom-audio. Dat wil zeggen dat als je verschillende ‘smart speakers’ in huis hebt, je de muziek van Spotify bijvoorbeeld kunt laten afspelen op al die speakers tegelijkertijd via Chromecast.

Conclusie

Ik ben enorme fan van de Chromecast en de derde generatie maakt me alleen maar enthousiaster. De nieuwe wifi-antenne zorgt voor een snellere en betere wifi-verbinding, er is nu ook ondersteuning voor 60 frames per seconde in Full HD en de ondersteuning voor multiroom-audio is ook mooi meegenomen. Toegegeven: ik had toch graag 4K ondersteuning gehad en usb-c gezien in plaats van MicroUSB. We zijn tenslotte 2018, bijna 2019.

Heb je de tweede generatie Chromecast al in huis? Dan voegt de nieuwe vrij weinig toe en zou ik niet upgraden. Heb je die niet en ook geen ‘smart TV’? Dan zou ik echt aanraden om deze kleine mediaspeler in huis te halen. Ook als je slimme televisie enorm slecht omgaat met je internetverbinding, zoals die van mij, raad ik de Chromecast V3 zeker aan!

Positieve punten

+ Goedkoop

+ Snellere en betere wifi-verbinding

+ Full HD 60fps

+ Multiroom-audio

Negatieve punten

– Geen 4K

– Geen usb-c

Kopen

Je kan de Google Chromecast V3 kopen via de Nederlandse Google Store. Daarnaast kan je hem ook kopen via verschillende winkels en webshops, zoals bij Coolblue en Bol.com. Daar is de Chromecast in het zwart te koop voor dezelfde prijs van 39 euro als in de Google Store. Voorlopig is hij in het wit nog nergens te vinden.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!