Chromecast 2 vs Chromecast
Voordat ik in detail inga op de Chromecast 2, wil ik graag eerste de verschillen tussen beide devices op een rij zetten. Deze zijn deels technisch, maar ook het design is natuurlijk volledig op de schop gegaan in de nieuwste versie van deze streamingwidget. Onderstaand de belangrijkste verschillen.
De Chromecast 2 heeft:
→ Ondersteuning voor WiFi op 5GHz-frequenties inclusief 2 WiFi-antennes
→ Compleet nieuw design
→ HDMI-kabel (inclusief ‘verlengstuk’) direct verbonden aan Chromecast
Met deze veranderingen in het achterhoofd heb ik eerder al een koopgids geschreven met antwoord op de vraag: moet ik upgraden van de eerste Chromecast?
Chromecast 2: design en installatie
Met het nieuwe design is Google afgestapt van de traditionele ‘stick’ en is meer voor de hockey-puck-look gegaan. Hierdoor is er direct een kabel verbonden aan de Chromecast, waardoor het eenvoudiger is deze te gebruiken in de TV zonder een verlengstuk te gebruiken. Leuk detail: er zit een kleine magneet op de HDMI-stekker, waardoor deze op de Chromecast zelf ‘geplakt’ kan worden. Het design van de Chromecast is vooral belangrijk op het moment dat hij net uit de doos komt, vervolgens zit deze streaming-gadget waarschijnlijk toch achter de tv. De Chromecast 2, heeft net als zijn voorganger, een microUSB-aansluiting en dient hiermee op een USB-poort of netstroom aangesloten worden.
De installatie van de Chromecast is even eenvoudig als je zou verwachten. Aansluiten en vervolgens de app of browser openen. Na het doorlopen van een aantal stappen en verbinden met WiFi, is deze gebruiksklaar. Bij de eerste installatie werd er direct een update uitgevoerd, die ervoor zorgde dat het volledige proces zo’n vijf minuten in beslag nam.
Snelheid van de Chromecast
Mede door gebruik te maken van de nieuwe WiFi-standaarden (5GHz en ac) zorgt ervoor dat de Chromecast in potentie sneller is. Dit heeft deels met het WiFi-bereik te maken, er zijn immers ook twee antennes ingebouwd en de vaak minder drukke 5GHz-netwerken kunnen ook gebruikt worden.
De andere reden waarom de Chromecast sneller werkt wordt Fast Play genoemd. Hiermee wordt er op de achtergrond alvast verbinding gemaakt met de TV en, indien mogelijk, alvast een deel van de content gebufferd, zodat er sneller gestart kan worden. Dit verschil is wel degelijk merkbaar met de nieuwe Chromecast, de laadtijden zijn simpelweg veel korter. Of dit volledig toe te schrijven is aan de nieuwe Fast Play-functie is niet waarschijnlijk. Dit zal voornamelijk te maken hebben met de snellere WiFi, de snellere chipset en mogelijk software op de Chromecast. Feit is in ieder geval dat de laadtijden met zo’n 2-3 seconden teruggedrongen lijken te zijn. Nu is dit geen halszaak, die drie seconden maken het geen betere of slechtere gadget, maar de snelheid is in ieder geval sterk verbeterd. Deze nieuwe Fast Play-functie komt ook naar de eerste versie van de Chromecast.
Wat kan ik ermee
De nieuwe Chromecast is natuurlijk een leuk apparaatje, maar wat kun je er allemaal mee? Natuurlijk kan er in 1080p-content mee gestreamd worden van diensten als Netflix, YouTube en nog vele andere apps en services. Ook het streamen van media in de browser is mogelijk met een speciale extensie voor Chrome. Naast het consumeren van media, is ook gaming een steeds belangrijker wordend onderdeel van van de ontspanning die geboden wordt met de Chromecast. Het is een kwestie van verbinding maken met de Chromecast vanuit een game die ondersteuning heeft en spelen maar. Hierbij wordt het geheel bediend via een smartphone of tablet, waarbij er bijvoorbeeld een quiz gespeeld kan worden. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider, meer apps en games krijgen ondersteuning voor de gadget van Google en nieuwe diensten sluiten zich aan.
Maar, is de Chromecast 2 helemaal perfect? Nee, dat niet. Er zijn nog steeds verbeterpunten. Zo ontbreekt ondersteuning voor 4K-streaming, de nieuwe standaard die langzaam (maar zeker) zijn intrede maakt. Om echt klaar te zijn voor de toekomst zal deze support geboden moeten worden, maar helaas niet in deze versie. Een ander bekend euvel lijkt ook nog niet aangepakt te zijn met de Chromecast en dat is het verbreken van de verbinding tijdens het streamen. Dit wil niet zeggen dat de stream zelf onderbroken wordt, maar dat de verbinding met de bijbehorende smartphone of tablet niet meer actief is. Als er dan een actie uitgevoerd moet worden, zoals een volgende aflevering of andere stream opzetten, moet er eerst opnieuw verbinding gemaakt worden. Dit euvel was (en is) aanwezig bij de eerste Chromecast, maar ook bij de Chromecast 2.
Conclusie
Al met al ben ik nog steeds enthousiast over de Chromecast 2 en is het zeker een aanrader om aan te schaffen. De snelheid is verbeterd, de mogelijkheden worden steeds groter en er is een bredere ondersteuning voor WiFi-frequenties. Toch zou ik persoonlijk een upgraden vanaf de Chromecast afraden, het voegt simpelweg weinig toe. Heb je nog geen Chromecast, dan is er maar juist advies: kopen!
+ Snelheid
+ WiFi: ondersteuning voor 5GHz en ac
+ Bevestiging prettiger door soepele kabel
– Geen 4k
– Verbinding wordt regelmatig verbroken
Wil je de Chromecast 2 kopen, dit kan onder andere bij retailers zoals Coolblue en bol.com, maar ook in de Google Store. De adviesprijs van de Chromecast 2 is € 39.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten