De Chromecast met Google TV is de opvolger van de Chromecast Ultra maar dan met een aantal leuke extra’s. In deze review lees je alles over dit handige apparaatje.
Chromecast: de geschiedenis
Google brengt al enkele jaren zijn Chromecast uit. Dat is een kleine HDMI-dongle die elke ‘domme’ tv slim kan maken. Met zo’n apparaatje kun je namelijk content vanaf je telefoon, tablet of de Chrome-browser op je laptop naar je tv streamen. Dit wordt ook wel ‘casten’ genoemd. Je kan films en series casten maar ook je eigen foto’s en video’s of presentaties en documenten. Vele populaire Android-apps en -games bevatten ook een Chromecast-ondersteuning. Je kan met bijvoorbeeld NOS, Files by Google, Google Foto’s of PocketCast) content vanuit deze apps naar je tv streamen.
De eerste Chromecast is sinds maart 2014 in Nederland en België beschikbaar. De tweede generatie van de Chromecast werd samen met de Chromecast Audio in 2015 uitgebracht. De audio-variant maakte van ‘offline’ speakers heuse internetradio-spelers. In 2016 volgde de Chromecast Ultra met ondersteuning voor het streamen in 4K. Toen zag in 2018 de derde generatie Chromecast het licht. Deze versie kwam alleen met snelheidsverbeteringen en 1080p op 60fps. De opvolger van de derde generatie Chromecast is een stuk spannender, dat is namelijk de nieuwe Chromecast met Google TV. Dit apparaatje heb ik nu een tijdje in huis en je leest hier wat je ervan kan verwachten.
Chromecast met Google TV: wat is het?
De Chromecast met Google TV is in september van 2020 aangekondigd als de nieuwste variant van de Chromecast. Dit is ook een HDMI-dongle maar wel met drie belangrijke verschillen ten opzichte van oudere Chromecast-dongles. Deze nieuwe variant komt met een afstandsbediening en Google TV. Google TV is een schil die over Android TV heen ligt en bevat een nieuwe interface. Je kan het vergelijken met Samsungs One UI, dat is ook een softwareschil die met Android gebruikt wordt. Google TV zal op termijn Android TV gaan vervangen. Het derde verschil is de keuze in uitvoering. Deze variant is namelijk leverbaar in frisse kleuren.
Je kan de Chromecast met Google TV dus eerder als mediaspeler zien dan als Chromecast waarmee je content kan casten. Het apparaat is dan ook concurrent van Apple TV of de NVIDIA Shield TV-dongle. Apple TV is ook een multimedia-apparaat waarmee je films, video’s en foto’s bekijkt via je televisie en je sluit het apparaat ook aan via een HDMI-kabel. Dat geldt ook voor de NVIDIA Shield TV, maar deze dongle draait op Android TV. De Chromecast met Google TV concurreert ook met de andere NVIDIA Shield-mediaspelers.
Op het gebied van prijs is de nieuwe dongle van Google iedereen te slim af. Je koopt hem namelijk in de Duitse Google Store voor 68,23 euro. Ik heb de mijne dan ook via deze winkel aangeschaft.
Specificaties
Chromecast met Google TV | |
Afmetingen: | 162 mm x 61 mm x 12.5 mm |
Gewicht: | 56,7 gram |
Kabellengte: | 1,5 meter |
Output: | HDMI 2.0 |
Input: | 110-240 V AC 50/60 Hz |
Stroom: | 5 Volt DC, 1.5 amp |
Poorten: | HDMI, usb-c |
Processor: | Amlogic S905X2 |
Werkgeheugen: | 2 GB |
Opslaggeheugen: | 8 GB |
Resolutie: | 4K Ultra HD tot 60 fps |
Type HDR | HDR10, HDR10+, Dolby Vision, VP9, HLG |
Type audio: | Dolby Atmos, Dolby Digital 2ch, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 7.1, MPEG 4, aac, dts, flac, mpa, ogg, ogg vorbis, wav |
Connectiviteit: | 802.11ac Wi-Fi (2.4GHz/5GHz); Bluetooth 4.2, WPA2 |
Kleuren: | Snow, Sunrise en Sky |
Adviesprijs: | 69,99 euro |
In de doos
De Chomecast met Google TV zit in een kleine doos met daarbij een afstandsbediening met spraakherkenning, een usb-kabel, een adapter en twee AAA-batterijen. Alles wordt in de kleur van jouw keuze geleverd, wit, roze of lichtblauw. Aangezien het apparaat voor de eeuwigheid achter de tv verdwijnt, vindt ik die frisse kleuren niet interessant en heb ik voor wit gekozen. In mijn geval zijn alle onderdelen, tot aan de batterijen, in het wit uitgevoerd.
Het liefst had ik een zwarte Chromecast, maar Google heeft ervoor gekozen om de nieuwe Chromecast voor 49% van gerecycled plastic te maken. Een zwarte uitvoering was hierdoor helaas te lastig om te maken, aldus de recyclingbedrijven.
Zowel de dongle als de afstandsbediening zijn gemaakt van softtouch plastic en vooral de Chromecast ziet er prima uit. De afstandsbediening voelt wat ‘goedkoper’ aan vanwege het materiaal en het gewicht. Een val op een stenen vloer zal hij waarschijnlijk niet overleven. Wel zitten alle knoppen erop die je zou verwachten, al zijn deze in het donker niet verlicht.
Je vindt er onder andere een terugknop en Google Assistent-knop, een Home-knop en Mute-knop, een YouTube-knop en Netflix-knop en de volumeknoppen aan de zijkant. Bovenaan zit een d-pad voor de bediening van de menu’s van Google TV.
Plug-and-play? Nee
Je steekt de Chomecast in de HDMI-poort op je tv, verbindt het apparaat met je wifi-netwerk en je kan meteen aan de slag. Althans, dat is het geval bij voorgaande Chromecast-dongles. Deze Chromecast vergt ietsje meer van je tijd.
Allereerst zit er een adapter in de doos die vanwege het 7,5 watt stroomverbruik van de Chromecast benodigd is. Je kan het apparaat dus niet in een ongebruikte usb-poort op je tv of AV-receiver pluggen om hem van stroom te voorzien. De HDMI-kabel zit aan de Chromecast vast en die steek je in de tv of je soundbar of receiver. Daarna verbind je de Chromecast met Google TV met je wifi-netwerk.
Een aparte ethernetkabel hiervoor gebruiken behoort helaas niet tot de mogelijkheden. De Chromecast Ultra had wel zo’n ethernet-aansluiting in de stroomadapter. Hierdoor kon je eenvoudig via de vaste verbinding streamen. Google heeft wel een aparte Ethernet-adapter hiervoor en die kun je in de Google Store te vinden.
Chromecast met Google TV in verschillende kleuren
Instellen via de Google Home-app
Daarna kan je de Google Home-app op je telefoon erbij pakken om het apparaat te koppelen met je netwerk, je Google-account en de Google Assistent. Tijdens het instelproces krijg je ook meteen de vraag of je een aantal apps alvast wilt installeren zoals YouTube, Netflix, Spotify, Disney+, Prime Video en meer.
Een tip voor tijdens het instellen, gebruik de in de Google TV-app ingebouwde virtuele afstandsbediening voor het invoeren van je inloggegevens in de Google Home-app en andere apps waar je moet inloggen. Je kan dan makkelijk je lange e-mailadres en je wachtwoord met 5 vreemde tekens, 11 hoofdletters, 8 kleine letters en 4 cijfers makkelijk kopiëren vanuit je wachtwoordbeheerder naar de Google TV-app. Deze app plakt de gegevens vervolgens in de invulvelden op de Chromecast. Dit werkt ook met andere Chromecast-dongles.
Afstandsbediening koppelen
Als je deze stappen hebt doorlopen, wacht er nog een stappenplan op je. De Chromecast wil namelijk weten met welk apparaat je het geluid wilt afspelen (tv, soundbar of AV-receiver) en welk merk tv je hebt. Op deze manier kun je de afstandsbediening gebruiken voor de volumeregeling via het gekozen apparaat en deze ook via gebruiken om het apparaat aan- en uit te zetten.
Gelukkig beperkt Google zich hier niet tot de populaire merken tv’s en receivers. Je komt er ook minder bekende fabrikanten tegen zoals NAD en Rotel. Je kan daarna meteen testen of de volumeregeling werkt en of je het apparaat kun aan- en uitzetten. Je kan hier desgewenst ook nog de uitgang aanpassen.
Je hoeft de meegeleverde afstandsbediening niet te koppelen. Je kan er ook voor kiezen om je eigen remote te gebruiken. Ik vind het wel fijn om de kleinere remote te gebruiken, omdat deze toch wat compacter is.
Google TV-interface
Nu alle hardware is ingesteld, komen we aan bij Google TV. De Google TV-interface komt grotendeels overeen met die van Android TV. Ik ben de laatste gewend van de NVIDIA Shield dus de verschillende rijen met tegels komt met meteen bekend voor. Google heeft wel een nieuwe horizontale navigatiebalk bovenaan geplaatst en de snelkoppelingen aan de linkerzijde verwijderd.
Via de navigatiebalk bovenin kun je navigeren tussen de onderdelen Google Assistent, apps, bibliotheek en het beginscherm (Home). In welk onderdeel je je ook bevindt, de rij met geïnstalleerde apps (Je apps) blijft bovenaan staan. Er ontbreekt overigens een onderdeel, dat heet Voor jou. Dit onderdeel zal gepersonaliseerde content bevatten, maar hier nog niet beschikbaar zijn, omdat de nieuwe Chromecast hier nog niet is aangekondigd.
Home
Zodra je in dit onderdeel naar beneden navigeert in de menu’s kom je content tegen van Google Play Films, YouTube, Spotify. Ook Ziggo GO TV en Videoland kom je hier tegen, maar dat afhankelijk van de apps die je hebt geïnstalleerd. Op regel twee kom je films en series tegen die je aan het kijken was. Je kan hier meteen verder met bingewatchen.
Apps
Dit onderdeel staat geheel in het teken van apps en games. Je kan hier onder andere browsen tussen verschillende categorieën. Ik mis hier trouwens de categorie games. Je kan hier ook via de rij ‘Apps van mijn andere apparaten’ onder het menu ‘Apps’ meteen bekende apps van je telefoon naar de Chromecast downloaden. De meeste bekende apps kwam ik hier tegen zoals NOS, NLZiet, dplay, NPO, KIJK, Pathé Thuis, Canaal Digitaal, T-Mobile TV GO, YouTube Kids en het eerder genoemde Ziggo GO TV en Videoland.
Daarnaast vind je hier verschillende rijen met apps zoals de beste apps, aanbevolen apps, stream een afspeellijst, entertainment-apps en onmisbare games.
Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Dan gebruik je de Google Assistent-knop op de afstandsbediening of je typt de naam van de app in via het toetsenbord. Dat is trouwens de aangepaste versie van Gboard. Het tikken van een zoekopdracht in de Play Store op je telefoon gaat overigens een stuk sneller en de Google Assistent begreep ook niet altijd de naam van de app die ik uitsprak.
Bibliotheek
In dit tabblad vind je aangeschaft content zoals films, tv-programma’s of games. Deze content kan je hier op je kijklijst zetten.
Zoeken met de Google Assistent
De Google Assistent staat meer dan ooit centraal in de Google TV-interface. Je kan de afstandsbediening gebruiken om te zoeken naar een film of het weer op te vragen. Je smarthome-apparaten bedienen is niet mogelijk. Als je de Assistent-knop ingedrukt houdt, kun je de opdracht inspreken. Je hoeft de remote hiervoor niet voor je mond te houden, je kan hand met daarin de afstandsbediening gewoon op de bank laten rusten.
Niet alle opdrachten werken trouwens. “Zoek een horrorfilm op Videoland” brengt YouTube-resultaten naar boven. “Speel Coldplay op Spotify” brengt je ook naar YouTube en niet naar de artiest op Spotify. Ook de opdracht “Zoek de film Borat” wordt niet helemaal juist uitgevoerd. Je krijgt wel huur- en koopopties te zien, maar daarbij ook een gesproken uitleg via Wikipedia. Al met al worden verschillende opdrachten verschillend uitgevoerd, en in veel gevallen krijg je niet het gewenste resultaat voorgeschoteld. Dat deze Chromecast officieel niet in de Benelux uitgebracht is kan natuurlijk ook beperkingen met zich meebrengen. Wat het ook is, ik hoop dat het slimme hulpje snel een cursus krijgt.
Instellingen
Rechts bovenin vind je onder je profielfoto vind je de instellingen. Dit menu ziet er erg overzichtelijk uit en lijkt op dat van Android TV op Sony-tv’s maar ook op andere smart-tv-interfaces. Dat is geen minpunt, integendeel. Het instellingenmenu ziet er overzichtelijk uit en bevat mooie afgeronde kaarten.
Je kan hier kiezen voor je accountinstellingen, de algemene instellingen, de sfeerstand en je meldingen. De sfeerstand is de screensaver van het apparaat en je kan hier een selectie maken uit Google Foto’s, een kunstgalerie en experimentele nieuwe bronnen. Je kan overigens meerdere Google-accounts koppelen.
Verder vind je in de instellingen veel bekende opties terug zoals Toegankelijkheid, Taal, Privacy, Energiebesparing, en Over. Het menu is intuïtief en niet al te uitgebreid en zal voor menigeen erg makkelijk te bedienen zijn.
In de instellingen zie je ook dat de Chromecast op versie 10 van Android TV draait en op het beveiligingsniveau van augustus zit.
Gamen met de Chromecast met Google TV
Google heeft 4K-ondersteuning met 60 fps in de nieuwe Chromecast gestopt, samen met een speciale Gamemode. Ondersteuning voor Googles cloudgamingplatform ontbreekt vooralsnog. Dit terwijl de Chromecast Ultra al wel voorzien is van die mogelijkheid. Je kan de Stadia-app wel al via een omweg op het apparaat krijgen, maar dat is niet optimaal. Google meldt overigens dat de ondersteuning ‘in de eerste helft van 2021’ volgt.
Andere cloudgamingplatformen zoals Steam en NVIDIA’s GeForce Now zijn wel in de Play Store te vinden. Je kan dus wel gamen via deze diensten. Je kan de Chromecast met Google TV dus als alternatief zien voor de NVIDIA Shield-mediaspelers vanwege GeForce Now, al zijn de Shield-apparaten qua specificaties beter uitgerust voor het spelen van games.
Conclusie
De Chromecast met Google TV moet het entertainment-centrum van je woonkamer zijn. Althans dat gevoel krijg ik en daar slaagt het stickje ook grotendeels in. De interface van Google TV is erg overzichtelijk en intuïtief. De (account-)instellingen zijn niet al te ingewikkeld en erg makkelijk te begrijpen. De afstandsbediening werkt ook prima, ook in combinatie met stemopdrachten (van een afstandje). Je kan het apparaat al snel met je ogen dicht bedienen. Als denk ik niet dat het bestand is tegen een val op de stenen vloer.
Alleen het slimme hulpje van Google doet niet mee aan de gebruikersvriendelijkheid van het apparaat. Veel opdrachten worden slecht uitgevoerd en leveren niet het gewenste resultaat op. Dat maakt je tv net wat minder slim en dat is jammer. Ik hoop dan ook dat dit in de toekomst wordt verbeterd. Sterker nog, ik hoop dat Google het voor elkaar krijgt om de Chromecast met Google TV naar Nederland en België te halen. Google is in ieder geval van plan om de dongle in meer landen uit te brengen, maar het bedrijf heeft momenteel geen details over welke landen en op welke termijn dit zou zijn.
Toch kan ik iedereen dit apparaatje aanbevelen. Je krijgt namelijk voor nog geen 70 euro toegang tot een volledig smart-tv-platform, dat je op elke tv met HDMI-aansluiting kan laten draaien.
Positieve punten
+ Je tv slim maken kost maar 70 euro
+ Google TV-interface werkt erg intuïtief
+ Ondersteuning voor 4K, HDR10(+), Dolby Atmos, et cetera
+ Groot aanbod lokale apps
Negatieve punten
– Google Assistent geeft niet de gewenste resultaten
– Aparte adapter voor ethernet
– Aparte adapter voor de stroomvoorziening
Chromecast met Google TV kopen
De Chromecast met Google TV kost 68,23 euro en is onder andere beschikbaar in de Duitse Google Store. Je kan het apparaatje ook kopen bij Nederlandse webwinkels. In dit artikel lees je waar je de Chromecast met Google TV kunt kopen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
vanaf nu te koop bij Mediamarkt
Hij is in Nederland nog niet te koop helaas.
Hij is in Nederland nog niet te koop helaas.
in België nu o.a. te koop bij Vandenborre. Voor het kleine prijsverschil zou ik de moeite niet meer nemen deze aan te kopen in het buitenland.
Artikel kan best aangepast worden hieromtrent