Review Chromecast: klein, handig, goedkoop maar beperkt

Review Chromecast: klein, handig, goedkoop maar beperkt

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Chromecast

De Chromecast is een apparaat dat het jaren eerder gelanceerde Google TV in mijn optiek bijna overbodig maakt. Alleen de prijs van de Chromecast maakt al dat je hem wilt hebben, voor $35 steek je deze gadget in je TV en kun je aan de slag. Helaas is de Chromecast nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland en België maar de mensen van USA2You waren zo vriendelijk om een exemplaar naar Nederland te halen en deze ter beschikking te stellen.

Als ik eerlijk ben heb ik deze kleine vriend al meer dan een maand in huis en was de opwinding in het begin best groot. Het is een klein en simpel apparaatje en de set-up is zo eenvoudig dat ik hem hier niet eens ga beschrijven. Maar toen ik hem voor het eerst aansloot kon je eigenlijk alleen nog maar YouTube en webpagina's via de Chrome plug-in bekijken en dat verveelde me al snel. Ik ben niet het type dat uren lang YouTube-filmpjes gaat kijken, want ik kijk dat meestal op mijn laptop of mobiel. Websites zie ik al heel de dag op mijn kantoor op drie schermen dus die hoef ik niet nog eens op mijn televisie te zien. Direct gevolg was dat de Chromecast toch even werkeloos de HDMI-aansluiting stofvrij aan het houden was.

Netflix

Chromecast en Netflix

Met de komst van Netflix van Nederland en het gratis probeer-abonnement dat ik genomen heb (Hollander hè) heeft de Chromecast eindelijk een bijna dagelijks doel gekregen. Tenzij je een nieuwe smartTV hebt of je laptop via de HDMI wilt verbinden met je televisie ben je op een computer-of tabletscherm aangewezen om de series te bekijken die op netflix verschijnen.
Maar met de Chromecast hoeft dat niet meer want via de ingebouwde Chromecastfunctionaliteit stuurt de series direct naar mijn TV.

Play Music

Play Music

We hebben eindelijk ook Play Music in Nederland (in België was deze al iets langer) en ook deze applicatie kunnen we gebruiken met de Chromecast. In principe voegt dit niet veel extra toe dan wanneer je je telefoon met een Bluetooth speaker verbonden hebt. Het enige dat je met de Chromecast wel hebt is dat je de tracknaam en de afbeelding van de hoes op het beeldscherm ziet ronddwalen.

Het moet volgens mij mogelijk zijn om met meerdere mensen in de ruimte nummers in de afspeelrij te zetten, zodat je op een feestje of iets dergelijks. Dat kon al met de Nexus Q en het lijkt mij dat het ook met de Chromecast moet kunnen, ik heb het helaas nog niet kunnen proberen.

Screenshot Play Music

Chromecast bedienen

De Chromecast wordt bediend via smartphone, tablet of PC. Dit werkt altijd via een gekoppelde dienst zoals bijvoorbeeld Netflix of YouTube. Deze applicaties hebben een eigen lockscreenwidget die ervoor zorgt dat je uitzendingen kunt pauzeren, terugspoelen en/of stoppen. Deze functionaliteit is nog redelijk beperkt en werkt niet altijd even snel. Het instellen van de Chromecast (wijzigenn WiFi-netwerk bijvoorbeeld) kan via de Chromecast-applicatie (niet in NL en BE officieel) via via de PC. Wat betreft de besturing is er wel nog ruimte voor verbetering.

Conclusie

De Chromecast is een apparaatje van $35 dat mijn plannen om een smartTV van meer dan €800 even in de ijskast heeft gezet. Want dit kleine HDMI-dingetje doet precies wat ik wil. Daarnaast zal de komende tijd het aantal applicaties dat gebruik maakt van de Chromecast alleen maar toenemen. We hebben al kunnen lezen dat onze vrienden van RTL ook al werken aan het inbouwen van de Chromecast mogelijkheid.

Er kan nog wel het een en ander verbeterd worden aan de Chromecast, in het gebruik met Play Music kreeg ik wel een aantal foutmeldingen. Daarnaast zou het Google niet misstaan om de Google Plus-applicatie ook te kunnen Chromecasten, zeker makkelijk met de foto's die je daar op zet.

Waar kopen?

De Chromecast is officieel alleen nog maar te koop in de Verenigde Staten en ook via Amazon (wordt inmiddels ook naar Nederland en België verzonden via Amazon voor ongeveer € 40). Dit exemplaar werd ons beschikbaar gesteld door USA2YOU.nl. Dit is een zogenaamde freightforwarder; ofwel een doorzendbedrijf in de USA. Dit 2-mans bedrijf wordt gerund door 2 Nederlandse broers: Richard Kuipers in de USA en Remco Kuipers in NL die dagelijks dit soort items verwerken. Bedankt daarvoor!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk