Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony heeft de derde generatie van zijn Xperia 10 III-telefoon het middensegment voorgesteld. Hij heeft nog steeds het eigenzinnige en herkenbare ontwerp van Sony-telefoons, maar met een verbeterd scherm en ondersteuning voor 5G. Is deze telefoon iets voor jou? Je ontdekt het in de review.

Sony Xperia 10 III

Sony pakt uit met drie modellen van telefoons. Allereest is er het absolute toptoestel, de Xperia 1 III dat de concurrentie aangaat met toestellen als de Galaxy S21 Ultra en de OPPO Find X3 Pro. Sony heeft ook een kleiner vlaggenschip, de Xperia 5 III, en die moet een publiek aanspreken dat een compactere smartphone verkiest.

Als laatste is er nog de midrange telefoon, genaamde de Xperia 10 III (429 euro). Hij neemt veel van de ideeën van de duurdere toestellen over, waaronder het lange 21:9-scherm. Hij is op het moment van schrijven ook de enige Sony-telefoon die dit jaar al in Nederland en België is verschenen. Het blijft nog wachten op detail van zijn duurdere broertjes. Maar hoe brengt de Xperia 10 III het ervan af in het competitieve middensegment? Wij konden hem enkele weken testen.

Specificaties

Sony Xperia 10 III
Behuizing:Corning Gorilla Glass 6 (voorkant), Corning Gorilla Glass 6 (achterkant)
Afmetingen en gewicht:154 mm × 68 mm × 8.3 mm, 169 gram
Scherm:6,0 inch FHD+ OLED (FullHD+ 2520 x 1080 pixels), 21:9, HDR, 457 ppi
Processor:Qualcomm Snapdragon 690 5G
Werkgeheugen:6 GB
Opslaggeheugen:128 GB 
Camera's achter:12 MP hoofdcamera (f/1.8), 8 MP groothoekcamera (f/2.2), 8 MP telefotocamera (f/2.4)
Camera's voor:8 MP selfiecamera (f/2.0)
Accu:4500 mAh, 18 watt snelladen
Androidversie:Android 11
Extra's:IP65/IP68-waterdicht, Dual speakers, 3.5 mm jack, Bluetooth 5.1, vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop
Kleuren:Zwart, blauw, wit
Adviesprijs:429 euro

Sony Xperia 10 III - de pluspunten

1. Eigenzinnig design op een goede manier

Laat ons beginnen met het overduidelijke: de Sony Xperia 10 III ziet er niet uit als menig smartphone. Of dat een goeie zaak is in het geval van deze middenklasser, wel daarover kan je discussiëren. Het is vast en zeker goed dat Sony wat ander probeert, en duidelijk niet de focus legt op smalle schermranden. De screen-to-body-ratio van de Xperia 10 II is erop vooruitgegaan ten opzichte van zijn voorganger, maar het blijft een telefoon met stevige randen.

De bewoording "ouderwets" doet de telefoon onrecht aan. Niet alleen omdat het slanke uiterlijk van het 21:9-scherm er best leuk uitziet, maar ook omdat Sony een aantal extra's uit zijn toverhoed kan toveren, juist onder meer dankzij de designkeuzes die het maakt.

Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

Allereerst maakt de 3,5 mm audiojack zijn terugkeer. Een goede zet, hoewel dat ook niet zeldzaam is bij midrange toestellen. Verder is er er een notificatieled die telkens met een andere kleur je aandacht trekt, afhankelijk van de omstandigheden. Sony koos er verder ook voor om in de onderste schermrand meteen de luidspreker te implementeren, zodat die naar voren is gericht. De speaker levert niet het luidste geluid, maar de klank is helder, en de richting naar voren biedt wel degelijk een meerwaarde voor het geluid. Al hadden we graag de volgende keer gezien dat ook de telefoonluidspreker gebruikt wordt om media af te spelen, want een dubbele luidspreker geeft de telefoon pas echt een streepje voor.

Het Japanse merk gaat verder echt voor degelijkheid bij dit midrange toestel. Het gebruikt Corning Gorilla Glass 6 op voor- en achterkant, en dat is eigenlijk quasi ongezien voor telefoons met deze prijs. Weet wel dat het frame van plastic is gemaakt in plaats van aluminium. De telefoon is ook IP68-waterbestendig, en dat wil zeggen dat hij gedurende een halfuur 1,5 meter diep onderwater kan blijven. Opnieuw zo'n kenmerk dat doorgaans bij het hoge segment te vinden is, al zagen we het ook bij Samsungs Galaxy A52 dit jaar.

2. Schitterende accuduur

Sony's telefoon heeft een veel grotere 4500 mAh accu gekregen vergeleken met de 3600 mAh accu van zijn voorganger. Toch is het toestel ditmaal kleiner van formaat en slechts 0,1 mm dikker. Ik ben ontzettend tevreden van de accuduur van deze Sony-smartphone, want ik haal vlot het einde van de dag met één oplaadbeurt. Doorgaans eindig ik met zo'n 40 procent, en daarom lukt het meestal om ongeveer anderhalve dag de smartphone te gebruiken. De Sony Xperia 10 III doet het daarmee veel beter vergeleken met de meeste telefoons.

Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

Die vaststelling sluit ook aan bij de metingen van AccuBattery, een app die de accuduur van telefoons analyseert. Bij normaal gebruik (gecombineerde tijd) houdt deze smartphone het maar liefst 37 uur en 41 minuten vol. Met het scherm actief is dat een stevige 17 uur en 28 minuten, en in stand-by kan je hem gedurende 71 uur en 43 minuten gebruiken. Hij veegt daarmee zowat al zijn concurrenten van tafel, een erg sterk resultaat. En Sony bewijst daarmee dat het ook kan zonder agressieve software die apps op de achtergrond afsluit.

Die goede accuduur doet ons ook makkelijk vergeven dat deze smartphone zonder snellader komt. Hij kan in feite snelladen met een vermogen van 30 watt aan, maar hij krijgt een gewone oplader in de verpakking, hoogstwaarschijnlijk om de prijs te drukken. In dit artikel artikel geven we je koopadvies omtrent snelladers.

3. Prettige camera voor de prijs

Samen met de sterke accuduur vormt de camera een grote meerwaarde bij deze telefoon. Sony komt niet met grote vernieuwingen ten opzichte van de Xperia 10 II, want de hoofdcamera, telecamera en groothoekcamera hebben nagenoeg dezelfde specificaties als bij dat toestel. Ondanks dat verbeteringen op het vlak van de hardware uitblijven, kan de Xperia 10 III wel een sterk resultaat neerzetten.

  • 12 MP hoofdcamera (f/1.8)
  • 8 MP groothoekcamera (f/2.2)
  • 8 MP telefotocamera (f/2.4)
Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

De hoofdcamera weet foto's af te leveren die voldoende scherpte en detail bevatten, met ook realistische kleuren. Foto's zien er prima uit, zowel als ze in goede lichtomstandigheden zijn genomen als bij moeilijkere lichtsituaties. Het enige waar de camera moeite mee heeft, en met name de beeldverwerking, is de belichting. Foto's zijn soms te donker en dan moet je handmatig in de nabewerking de helderheid verhogen.

De groothoekcamera is de minst goede sensor van dit drietal. In goede lichtomstandigheden zijn de foto's die hij maakt gewoon bruikbaar, maar als je binnen in kunstlicht of 's nachts beelden maakt dan krijg je last van onscherpte, en foto's missen ook details. De sensor heeft ook problemen met het dynamisch bereik, dat is het verschil tussen de lichte en donkere elementen van een foto. Het resultaat is dat beelden soms overbelicht zijn.

De grootste verrassing van deze cameraopstelling is de telecamera. Hij heeft slechts 2x optische zoom, maar in deze prijsklasse is zo'n camera veel vaker niet dan wel aanwezig. Daarbovenop komt nog dat de kleuren en details erg goed worden weergegeven, en de belichting is zelfs beter geoptimaliseerd dan bij de foto's die de hoofdcamera neemt.

Groothoekcamera
Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten
Hoofdcamera
Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten
Telecamera
Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Aangename Sony-software

Over de software van de Sony Xperia 10 III valt eigenlijk weinig te zeggen. Het lijkt allemaal heel erg op een kale Android-interface. Dat zie je aan de vormgeving van de menu's en de snelle instellingen. De launcher van Sony heeft wel erg weinig opties wat betreft personalisatie, en standaard komt hij met Google Discover. Dat is een overzicht van relevante nieuwsartikelen.

De telefoon komt ook standaard met nagenoeg alle Google-apps. Van Google Telefoon tot Berichten, Duo, Foto's en Agenda. Verder is ook YouTube Music aanwezig, maar Sony voegt daarnaast zijn eigen muziekapp toe. Je kan daarmee muziek afspelen die je in de cloud hebt staan. Verder heeft Sony nog een app toegevoegd waarmee je beelden van Sony's camera's kan overdragen naar je telefoon, en een Hoofdtelefoon-app helpt je om de muziekervaring te optimaliseren samen met de koptelefoons van het merk. Het heeft weinig zin om die apps vooraf op te telefoons te installeren, want als je dergelijke Sony-producten in huis hebt, weet je ze ook wel in de Play Store te vinden. Daarnaast heeft de Xperia 10 III veel bloatware-apps. Hij komt onder meer standaard met: Amazon Shopping, Booking.com, LinkedIn, Facebook Amazon Prime Video en Netflix. Gelukkig kan je deze apps wel gewoon verwijderen.

Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony stelt dat de telefoon updates krijgt volgens de industriestandaard, en dat wil zeggen dat je twee jaar lang beveiligingsupdates zal ontvangen, en dat per kwartaal, Je hebt recht op minstens een versie-update, in dit geval de update naar Android 12. Van dat minimum kan je dus het beste uitgaan.

Sony Xperia 10 III - de minpunten

1. Geen topscherm

Sony pakt ontzettend graag uit met zijn 21:9-scherm. Dat wil zeggen dat het paneel een beeldverhouding heeft die wat smaller is dan bij de meeste andere toestellen. Het bedrijf is ook de laatste jaren een van de enige die bij zulke scherm blijft zweren, en ik begrijp ook waarom. De beeldverhouding is vooral bedoeld om films te kijken in cinemaformaat, terwijl de meeste filmpjes nog steeds in 16:9 te bekijken zijn. En uitgerekend bij dat formaat krijg je bij een 21:9-scherm grote zwarte balken aan weerszijden te zien. Dat is niet erg prettig.

Ongeacht of je nu voor- of tegenstander bent van deze beeldverhouding bij telefoons, moet ook gezegd dat de telefoon een relatief klein 6.0 inch scherm heeft. De telefoon lijkt nog steeds vrij groot met de schermranden, maar als je hem gebruikt is de schermruimte toch beperkt.

Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

Verder weet het OLED-scherm van Sony me zeker niet omver te blazen als het om de kwaliteit gaat. De tinten lijk best wel koel, en ook de aanpassingsmogelijkheden zijn beperkt. Daarnaast is de maximale helderheid vrij beperkt. Dat merk je doordat de automatische helderheid het scherm bijna altijd maximaal laat oplichten bij dagelijks gebruik. Uiteraard mag je het toestel niet vergelijken met het premiumsegment, maar ook binnen zijn eigen prijsklasse brengt hij zeker niet het beste van wat erop de markt is.

2. Trager dan je zou willen

Het grootste minpunt van de Xperia 10 III is zonder twijfel zijn prestaties. Als je deze telefoon gebruikt dan heb je het gevoel dat het om een budgettoestel gaat. Af en toe loopt het navigeren door de interface gewoon wat minder vlot dan je zou verwachten, en hetzelfde geldt voor het laden in apps en het wisselen tussen apps.

Dat is ook allemaal niet verrassend, want Sony heeft zijn Xperia 10 III, net als de telefoon van vorig jaar, uitgerust met een chipset voor budgetsmartphones. In dit geval koos het Japanse merk voor de Snapdragon 690, omdat die ondersteuning biedt voor 5G. Verder is er nog 6 GB RAM aanwezig samen met 128 GB opslag, en dat is dan weer eerder normaal gezien de prijs.

De minder goede prestaties worden ook bevestigd door onderstaande benchmarks. Je ziet daarin dat de telefoon niet opgewassen is tegen de Motorola Moto G100 (499 euro) en de Samsung Galaxy A72 (449 euro).

Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Niet de beste vingerafdrukscanner

De Xperia 10 III verschijnt met een vingerafdrukscanner die aan de zijkant zit. Net als over de algehele prestaties van de telefoon, ben ik ook maar een koele minnaar van deze scanner aan de zijkant. Soms wacht je secondenlang om toegang te krijgen tot je telefoon, en dat is gewoon niet meer van deze tijd, ook niet in de budgetklasse. Over de nauwkeurigheid heb ik niet te klagen bij dit toestel.

Conclusie

Sony heeft met de Xperia 10 III geen grootse sprongen voorwaarts gemaakt. De behuizing is verder verfijnd en de hoofdtelefooningang maakte een terugkeer. De waterdichtheid en het Gorilla Glass 6 zijn zeker troeven, alleen zullen potentiële kopers mogelijk afgeschrikt worden door dat uiterlijk met de grote schermranden. De telefoon heeft ook nog steeds niet de beste prestaties en het is ook jammer dat de vingerafdrukscanner niet erg snel werkt.

Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

Toch heeft deze telefoon ook duidelijke troeven. Hij heeft een goede cameraopstelling voor de prijs die je goede beelden kan laten maken bij 2x zoom. De accuduur is ook echt een plezier, want je kan bijna twee dagen doorkomen met een oplaadbeurt. Het zijn doorgaans alleen enkele budgettoestellen die dat kunnen nadoen. Alleen is het dan weer jammer dat Sony niet even de puntjes op de 'i' zet door een 30 watt snellader mee te leveren. Zeker ook omdat de telefoon niet voor een lage prijs verschijnt. De Xperia 10 II kwam voor 369 euro op de markt, en dat betekent dat de telefoon maar liefst 70 euro duurder is geworden vergeleken met zijn voorganger.

Sony slaagt er wel vaker in om telefoons uit te brengen die op een aantal nichepunten heel goed scoren, terwijl ze een aantal prioritaire aspecten helemaal lijken te vergeten. Dat is het geval bij de vlaggenschepen, maar we zien het ook terug met de Xperia 10 III. Wie in deze prijsklasse een goede cameratelefoon wil, gecharmeerd is door het 21:9-scherm, of erg veel belang hecht aan een goede accuduur, heeft een motief om voor deze Sony-smartphone te kiezen.

Sony Xperia 10 III review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 10 III kopen

De Sony Xperia 10 III is beschikbaar in de kleuren zwart, blauw en wit bij onderstaande winkels.

Sony Xperia 10 III
4500 mAh
128 GB
Qualco Snapdragon 690 5G

Meer info

Lees meer over:
Sony Xperia 10 III

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Samsung Galaxy Note 10 en S10 Lite ontvangen Android 12 in Nederland [update]

Eind vorig jaar begon Samsung met de uitrol van de Android 12-update naar een hele reeks vlaggenschepen uit 2020, en die upda...

Android 12 is niet perfect: zo maak je het beter

Niet vaak hebben we zo’n flinke update voor Android gehad als met Android 12. Hij  biedt vooral visueel flinke aanpassingen e...

App van de week: Fietsnetwerk brengt je langs de mooiste spots in Nederland

De Fietsnetwerk-app is ideaal voor een dagje uit of een weekendje weg. Met behulp van deze fietsknooppunten-app zet je heel m...

'Dit wordt de naam van Googles voordelige vouwtelefoon'

Googles vouwbare telefoon zal de 'Pixel Notepad' heten. Het apparaat is een foldable die werkt volgens het idee van de Galaxy...

Alle geheime codes om je Android-telefoon te bedienen

Android-telefoons werken met codes die je via de telefoon-app gebruikt om informatie over je smartphone te bekomen of toegang...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 3

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer brengen we onder meer e...

Fitbit Charge 5 versus Fitbit Charge 4: welke moet je kopen?

Als één van je goede voornemens is om meer stappen te zetten, dan is het handig om daarbij niet je telefoon te gebruiken, maa...

OnePlus stopt softwareondersteuning voor OnePlus 6(T)

Vorig jaar kondigde OnePlus aan dat telefoons vóór de OnePlus 8-serie twee grote Android-updates en drie jaar beveiligingsupd...

'Strenge EU-regels voor big tech brengt nadelen voor consument'

De Europese Commissie gaat over enkele maanden nieuwe regels voorstellen die restricties oplegt voor grote techbedrijven. De...

Samsung Exynos 2200-chipset officieel: pc-graphics voor telefoons

Samsung heeft de Exynos 2200-processor voorgesteld, de nieuwe high-end chipset van het bedrijf die mogelijk in de Galaxy S22-...

Lees meer

Net binnen

'In deze kleuren kun je de Samsung Galaxy S22 Plus kopen'

Afbeeldingen van de Samsung Galaxy S22 Plus in alle beschikbare kleuren zijn opgedoken. In deze kleuren kan je de telefoon st...

Samsung Exynos 2200-chipset officieel: pc-graphics voor telefoons

Samsung heeft de Exynos 2200-processor voorgesteld, de nieuwe high-end chipset van het bedrijf die mogelijk in de Galaxy S22-...

Samsung Galaxy Note 10 en S10 Lite ontvangen Android 12 in Nederland [update]

Eind vorig jaar begon Samsung met de uitrol van de Android 12-update naar een hele reeks vlaggenschepen uit 2020, en die upda...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 3

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer brengen we onder meer e...

Android 12 is niet perfect: zo maak je het beter

Niet vaak hebben we zo’n flinke update voor Android gehad als met Android 12. Hij  biedt vooral visueel flinke aanpassingen e...

Lees meer