Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Nokia 9 PureView

HMD Global heeft in Barcelona tijdens het Mobile World Congress voor een beperkte groep van pers zijn Nokia 9 PureView voorgesteld en Androidword hoorde bij de genodigden. De Nokia 9 PureView is de afgelopen maanden veelvuldig gelekt en ook uitgesteld in release, maar aan dat wachten is eindelijk een einde gekomen.

Design

Het design van de Nokia 9 PureView is tegelijk indrukwekkend en ietwat teleurstellend tegelijk. Dat klinkt niet meteen als een logische analyse, dus daar is enige toelichting voor vereist. Het minder goede aspect zijn de schermranden als het je hem vergelijkt met andere vlaggenschepen. Sommige gebruikers gaan daar vast en zeker over vallen in tijden waar de meeste fabrikanten ernaar streven om een zo randloos mogelijk design te bekomen.

Als randloos voor jou geen vereiste is, dan zie ik alleen maar voordelen. De telefoon heeft een mooie metalen body en een aluminium frame. Waar het scherm van uitzicht teleurstelt, is de achterkant juist erg imposant met 7 ringen met onder andere de camera's in een prachtige opstelling en op die manier heeft de Nokia 9 PureView een unieke look. Een leuk detail is dat de lenzen volledig deel uitmaken van de behuizing en er dus niet uitsteken. Nokia heeft er ook aan gedacht om de telefoon IP 67 waterbestendig te maken waarmee hij tot 1 meter diep gedurende een halfuur onder water kan blijven. Alleen maar een pluspunt en goed om ongevallen te vermijden.

Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Nokia heeft wel een compromis gemaakt op het vlak van aansluitingen, want de telefoon heeft enkel een usb-c aansluiting en geen 3,5 mm aansluiting die gebruikers wel van Nokia gewend zijn. In de bovenste schermrand pronkt erg duidelijk het Nokia-logo dat ook in het groot op de achterkant van het toestel te zien is. We hebben ook het antwoord gehad op de vraag waarom we alleen renders met een blauwe Nokia 9 PureView te zien krijgen, want 'Midnight Blue' is de enige kleur die beschikbaar is.

Scherm

De Nokia 9 PureView heeft misschien opvallende schermranden, anderzijds is het scherm wel van ontzettend goede kwaliteit. Het gaat om een QHD AMOLED-paneel met grootte van 5,99 inch. Het scherm is daarmee kleiner dan we bij de meeste vlaggenschepen zien, dus als je fan bent van grotere schermen is dat een punt dat je in beschouwing moet nemen. Het scherm kreeg Corning Gorilla Glass 5 bescherming voor krassen en kennismakingen met het aardoppervlak.

Naast de hoge resolutie viel meteen ook op hoe helder het display was en Nokia heeft ook HDR10 compatibel gemaakt, wat een voordeel zal zijn als je video's bekijkt die het rijkere dynamisch bereik ondersteunen. Video's met HDR 10 zijn veel rijker in kleurcontrasten. Netflix werkt met zo'n content, maar de streamingdienst moet elk toestel ook eerst officieel ondersteunen. Vermoedelijk komlt die ondersteuning in de komende maanden.

Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Een laatste aspect is de vingerafdrukscanner die in het scherm werd gebouwd en het gaat om een optische scanner. Een in-screen vingerafdrukscanner lijkt me geen 'must' voor deze telefoon, zeker omdat ik een koele minnaar ben van de huidige generatie optische scanners, maar ik begrijp wel dat Nokia hierin met rest van de markt wilde volgen.

Ik was over het algemeen onder de indruk van het schermpaneel door de helderheid, de hoge resolutie en de kwaliteit. Zeker als je weet dat de Nokia 9 PureView een vlaggenschip is dat erg scherp geprijsd is. Je hebt de telefoon voor 599 euro, maar je zal verderop in het artikel nog wel vaker merken dat je best veel krijgt voor je geld met deze Nokia 9 PureView.

Prestaties

De Nokia 9 PureView is zonder twijfel een vlaggenschip, maar het merk neemt niet deel aan de race om de allermeeste RAM en de meeste paardenkracht. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat deze telefoon eind vorig jaar verscheen en dat merk je eenvoudigweg aan zijn specificaties. De telefoon komt met een Snapdragon 845 van Qualcomm in plaats van de laatste Snapdragon 855. Je loopt daarmee de allersnelste processor mis die er voor handen is, maar dat zou voor het merendeel van de consumenten geen 'dealbreker' mogen zijn, want de Snapdragon 855 blijft een absoluut krachtbeest.

De 9 PureView heeft verder 6 GB aan RAM en ook 128 GB aan opslag en er is geen krachtiger model op dit moment beschikbaar. Nokia heeft dus duidelijk bezuinigd op het vlag van ruwe kracht, maar ook hier moet ik vaststellen dat voor de meeste consumenten 6 GB of 8 GB RAM weinig merkbaar zal zijn, dus je kan het dus ook als een voordeel beschouwen dat Nokia hiermee de prijs wist te drukken.

Uiteindelijk zullen benchmarks en praktijktesten moesten uitwijzen hoe de Nokia 9 PureView staat tegenover zijn concurrenten op het vlak van prestaties. AL hebben we ook gehoord uit geruchten dat we binnenkort mogelijk al een krachtigere variant van deze telefoon mogen verwachten met een Snapdragon 855, meer RAM en 5G. Wie alvast op de boot van 5G wil springen of nood heeft aan meer RAM of opslag kan beter op die variant wachten.

Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Een laatste punt is de accu en het opladen. Het toestel komt met een 3320 mAh batterij wat te verwachten was gezien de schermgrootte van 5,9 inch. Nokia stelt ook snellaadtechnologie voor, maar het bedrijf is hierin duidelijk geen voorloper met zijn 18 watt snellader. Het toestel ondersteund ook draadloos laden en dat is zeker een pluspunt en een goede prestatie gezien het prijskaartje. OnePlus dat toestellen in een vergelijkbare prijsklasse brengt, stelt namelijk dat het juist niet voor draadloos opladen kiest om de prijs te drukken.

Camera

Al maandenlang wordt er hierover gepraat, de penta camera van de Nokia 9 PureView. De telefoon heeft achterop vijf lenzen, en het merk is daarmee de eerste die dergelijke cameratechnologie introduceert. We zijn erg enthousiast over de manier waarop Nokia zijn camera heeft aangepakt, omdat het erg gedurfd is en anders dan wat de concurrentie brengt.

Er zijn vijf 12 megapixel camera's met allemaal een f/1.8 diafragma en een 1.25 µm pixelgrootte, maar er is wel een verschil in de sensors van deze ZEISS-lenzen. Er zijn twee RGB-camera's, camerasensors die in kleur fotograferen en verder gebruikt Nokia drie monochrome sensors die enkel in zwart-wit foto's nemen. De lenzen werken met vijf tegelijk en de bedoeling is dat de beelden via machinelearning samen gebruikt worden om het best mogelijke, meest gedetailleerder beeld vast te leggen.

Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Heeft de ene lens onscherpte vastgelegd of onzuiverheid in een schaduw, dan springt de andere te hulp en de software breidt het geheel aan elkaar. Nokia gebruikt monochrome lenzen want deze zijn uiterst geschikt om extra veel detail en zuiverheid vast te leggen in moeilijk omstandigheden zoals bij schaduwen of juist bij fel licht.

Nokia wil echt een 'statement' maken op het vlak van fotografie bij dit toestel en dat merk je aan de naam 'PureView' die stamt uit het Windows Phone tijdperk en daarvoor waarbij het merk sterke cameratelefoons maakte onder die naam. Anderzijds ging Nokia ook samenwerkingen aan met sterke partners om ook op het gebied van fotobewerking het optimale naar boven te halen van deze vijf camera's. In Google foto's kan je speciaal voor de Nokia 9 PureView het dynamisch bereik aanpassen, dat is het verschil tussen lichte en donkere elementen in een foto. Daarnaast sloeg Nokia ook de handen in elkaar met Adobe om geavanceerdere fotobewerkingen mogelijk te maken in de Lightroom-app. We kregen hier al een korte demo van te zien, maar we kijken er vooral naar uit om het zelf uit te testen.

Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Op dit moment is het nog niet mogelijk om te te stellen dat Nokia wel of niet als enige de heilige graal van smartphonefotografie heeft ontdekt. Dat zal een eigen cameratest moeten uitwijzen. Wel wil ik nog een kleine bedenking kwijt en dat heeft te maken met verscheidenheid. Nokia wilde met zijn set-up van vijf lezen de algemene cameraprestaties verhogen, maar het merk mist wel de verscheidenheid van een telelens en een groothoeklens. In de praktijk hebben dergelijke lenzen voor mij al meermaals hun nut bewezen, omdat ze in tal van situaties gewoon een veel betere keuze zijn dan de standaard hoofdcamera. Ik denk daarom dat dit wel degelijk een gemis kan zijn in deze set-up, maar dat zullen we nog moeten ervaren.

Software

Nokia staat bekend om zijn kale Android-ervaring op het vlak van software en dat is zeker een pluspunt. Het maakt de telefoons gebruiksvriendelijker en ook aangenaam in gebruik zonder al te veel bloatware en overbodige toeters en bellen. Het merk pakte tijdens zijn persconferentie - terecht - ook uit met zijn updatebeleid. HMD Global is één van de fabrikanten die het snelste is met de uitrol van Android Pie, ook voor zijn minder prijzige toestellen. Een recent voorbeeld daarvan is de Nokia 2.1, een voordelige Android Go-telefoon die onlangs werd bijgewerkt naar Android 9.0 Pie Go Edition.

Ook deze Nokia 9 PureView komt op de voorste rij te staan wat update-ondersteuning betreft. Het is een Android One-toestel en volgens het Finse merk mogen we ons verwachten aan maandelijkse beveiligingsupdates gedurende drie jaar lang en ook twee jaar aan versie-updates. Als we dan vergelijken met merken als LG waar zelfs bij vlaggenschepen het updatebeleid eerder teleurstellend is, kan je dit echt als een troef beschouwen van de Nokia 9 PureView.

Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Conclusie

Het was lang wachten op de Nokia 9 PureView, maar we kunnen wel zeggen dat deze telefoon het wachten waard was. Nokia heeft in mijn ogen op de juiste punten bezuinigd en zet zo een krachtig vlaggenschip neer met een unieke camera-opstelling die we maar al te graag willen testen, en dat voor een vrij sterke prijs van 599 euro. Ook de samenwerkingen op het gebied van software met Google en Adobe zullen vast lonen voor gebruikers die erg in fotografie geïnteresseerd zijn.

Nokia 9 PureView eerste indruk: toptoestel met unieke camera en sterke prijs

Een bezorgdheid is nog wel de verscheidenheid van de lenzen door het gemis van een telelens en groothoeklens, maar onze cameratesten zullen moeten uitwijzen in hoe verre de penta camera ons dat gemis kan doen vergeten. We kijken ook nu al uit naar een krachtige variant van deze Nokia 9 PureView, voor de absolute 'power users', en gezien het prijskaartje van deze Nokia 9 PureView, zou ook die weleens sterk geprijsd kunnen zijn. Binnenkort lees je op Androidworld een review van de Nokia 9 PureView samen met nog veel meer content over deze telefoon.

Lees meer over:
Nokia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Boerenprotesten, dit zijn de beste apps voor verkeersinfo, files en verkeersdrukte

Een groep boeren is van plan vanaf vandaag 'het hele land plat te leggen' uit onvrede over de stikstokplannen van het kabinet...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 27

In 'Beste Android-apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer een video-edit...

Bij aanschaf van de Samsung Galaxy S22 krijg je nu tijdelijk 100 euro retour

Samsung geeft tijdelijk 100 euro retour bij aanschaf van de Galaxy S22, S22+ of S22 Ultra. De actie geldt tot en met 31 juli...

Xiaomi 12S-serie officieel: alle specificaties op een rij

Xiaomi heeft de Xiaomi 12S, de Xiaomi 12S Pro en de Xiaomi 12S Ultra in China onthuld. De Xiaomi 12S-serie is het eerste resu...

Arlo Go 2 review: slimme beveiligingscamera met wifi en 4G

Smarthomemerk Arlo heeft in mei van dit jaar een nieuwe beveiligingscamera gelanceerd, de Arlo Go 2. Dit is een buitencamera...

Homey lanceert Advanced Flow add-on met nieuwe mogelijkheden

Smarthomemerk Homey kondigt Advanced Flow aan, een betaalde add-on die te gebruiken op de Homey Pro. Advanced Flow combineert...

Zo sleep je afbeeldingen vanuit Google Keep naar andere apps

Je kan nu afbeeldingen die zijn opgeslagen in je Keep-notities makkelijk invoegen in andere apps. Dat werkt via slepen en nee...

'Samsung Galaxy S22 Ultra is de meest populaire Note in jaren'

De geruchtenverspreider Ice Universe stelt dat de Samsung met zijn Galaxy S22 Ultra op schema ligt voor wat betreft verkopen....

Lees meer

Net binnen

'Samsung Galaxy S22 Ultra is de meest populaire Note in jaren'

De geruchtenverspreider Ice Universe stelt dat de Samsung met zijn Galaxy S22 Ultra op schema ligt voor wat betreft verkopen....

Beste Android-apps in de Google Play Store week 27

In 'Beste Android-apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer een video-edit...

Bij aanschaf van de Samsung Galaxy S22 krijg je nu tijdelijk 100 euro retour

Samsung geeft tijdelijk 100 euro retour bij aanschaf van de Galaxy S22, S22+ of S22 Ultra. De actie geldt tot en met 31 juli...

Xiaomi 12S-serie officieel: alle specificaties op een rij

Xiaomi heeft de Xiaomi 12S, de Xiaomi 12S Pro en de Xiaomi 12S Ultra in China onthuld. De Xiaomi 12S-serie is het eerste resu...

Arlo Go 2 review: slimme beveiligingscamera met wifi en 4G

Smarthomemerk Arlo heeft in mei van dit jaar een nieuwe beveiligingscamera gelanceerd, de Arlo Go 2. Dit is een buitencamera...

Lees meer