Nokia legt ons uit hoe zij telefoons updaten naar Android Pie

Nokia legt ons uit hoe zij telefoons updaten naar Android Pie

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Nokia en Android Pie

Android Pie is de nieuwste versie van Android en fabrikanten zijn volop aan het werk om hun telefoons die op Android 8 of 8.1 Oreo draaien bij te werken naar versie 9 Pie. Nokia is een van de fabrikanten die al ver staat met het bijwerken van zijn telefoons, en het bedrijf gunt ons nu een blik in zijn keuken waar het de taart bereidt.

Infotabel met uitleg updateprocedure Nokia

De Google-update wordt aan chipfabrikanten voorgelegd

Een update begint altijd bij de verschijning van de nieuwe code van het besturingssysteem aan de fabrikanten van chipsets, dat is een collectie van bronbestanden en software ontwikkelaarskits (SDK's). Vervolgens zijn het fabrikanten als Qualcomm en MediaTek die bepalen welke chipsets de prioriteit krijgen, en dus als eerste op een update kunnen rekenen.

Infotabel met uitleg updateprocedure Nokia

Van zodra chipfabrikanten een update klaar hebben beginnen de aanpassingen door Nokia

Android One en testen

In de volgende stap begint het werk van Nokia, want van zodra Android Pie compatibel is met een chipset die het bedrijf voor zijn telefoons gebruikt, voegt Nokia zelf features toe die speciaal bedoeld zijn voor de Nokia softwareschil. in het geval van Android One-toestellen worden er speciale Android One-functies als bijvoorbeeld Digitaal Welzijn toegevoegd aan Android Pie.

Infotabel met uitleg updateprocedure Nokia

Nokia doet geregeld beroep op een open bèta om meteen gebruikersfeedback te krijgen

Vanaf nu begint het testen. Sommige telefoons krijgen een bèta waar gebruikers aan kunnen deelnemen. Het merk stelt dat 120.000 bèta-gebruikers Nokia helpen met het testen van toestellen. Verder gebeuren testen door ingenieurs in het lab en netwerkgerelateerde functies als VoLTE, sms en mobiel internet worden getest. Daarbij wordt ook gekeken of het toestel voldoet aan standaarden als bluetooth en wifi, en Nokia doet naar eigen zeggen een dubbelcheck.

Infotabel met uitleg updateprocedure Nokia

Een update moet eerst goedgekeurd worden door de telecomoperators

Daarna wordt de update nog voorgelegd aan de operators om na te gaan of alle functies voor hun klanten en regio werkt. Elke operator heeft zijn eigen testschema, en in sommige gevallen kan het langer duren alvorens een update wordt goedgekeurd dan in andere gevallen. Als bij een van de bovengenoemde testen iets fout gaat, kunnen de ontwikkelaars aanpassingen maken aan de Nokia-softwareschil om het probleem te verhelpen. Ten slotte is de update klaar om zo snel mogelijk uitgerold te worden naar de gebruikers.

Infotabel met uitleg updateprocedure Nokia

Na alle goedkeuringen worden updates ten slotte in fasen uitgerold naar de gebruikers

Vergelijking Sony

Onlangs gaf ook Sony inkijk in zijn updateproces en er zijn een aantal verschillen in de omschrijving die de twee merken geven. Nog voor Nokia met de software aan de slag gaat, wachten ze eerst tot de chipmaker zijn chipset heeft aangepast aan de Android Pie update van Google, en pas daarna begint het werk. Sony geeft aan dat het met andere componenten werkt dan Qualcomm, dus dat wil zeggen dat zij ook zelf instaan voor dit proces dat het aanpassen van de Hardware Abstraction Layer (HAL) heet.

Verder heeft Nokia een schil die erg dicht bij stock Android aanleunt en veel toestellen draaien ook op Android One. Sony's schil wijkt ook niet erg veel af van stock Android in vergelijking met andere schillen. Een laatste verschilpunt is dat Sony doorgaans geen open bèta houdt waar gebruikers aan kunnen deelnemen, waardoor het grootste gedeelte van het testen intern en door ingenieurs gebeurt. Achteraf houdt het Japanse bedrijf naar eigen zeggen wel rekening met de feedback van gebruikers.

Nokia 7.1

Dim ging aan de slag met de Nokia 7.1 en schreef zijn bevindingen in een review

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk