Review Cat S41: sterke telefoon mist kracht

Review Cat S41: sterke telefoon mist kracht

Frank Holdijk

door Frank Holdijk

Laatst geüpdatet

CAT S41

De eerste telefoons met een Caterpillar-logo werden in 2015 gelanceerd. De CAT S30 en de CAT S40 werden eind vorig jaar opgevolgd door de CAT S31 en de CAT S41. Het zijn robuuste smartphones die gemaakt zijn om te functioneren onder zware omstandigheden. De CAT S41 kan tegen een stootje, is stof- en waterdicht en verdraagt grote temperatuurschommelingen. Daarnaast beschikt hij over een grotere batterij batterij dan we gemiddeld gewend zijn. De meeste van zijn duurzame kwaliteiten heb ik niet getest. In deze review gaan we vooral in op het gebruiksgemak en de mogelijkheden die hij biedt voor de omstandigheden waarvoor hij gemaakt is. Is de CAT S41 een goede keuze in de werkomgeving en voor outdoorgebruik?

Voorkant CAT S41

Behuizing en design

Het eerste wat opvalt aan de CAT S41 is dat hij groot is, hij is met recht robuust te noemen. Je koopt deze telefoon waarschijnlijk niet voor het design. Mocht je dit wel doen, dan zul je dit doen omdat de vormgeving van de Caterpillar-machines je aanspreekt. Het toestel geeft je het gevoel dat je te maken hebt met een stuk gereedschap. De behuizing is bekleed met een rubberen laag die aan de voorkant iets voorbij het scherm steekt. Dit verkleint de kans op barsten, mocht je toestel op zijn scherm vallen.

CAT S41

De ingang van de micro-USB (nee, geen USB-C), de koptelefoon en de simkaart/geheugenkaart zijn afgesloten met rubberen klepjes en die moeten ook echt afgesloten zijn om het toestel water- en stofdicht te houden. De klepjes zijn van rubber en je drukt ze dicht. Een extra vergrendeling had deze klepjes in mijn ogen niet misstaan.

CAT S41

Het toestel beschikt over fysieke knoppen en dit lijkt een handige keuze voor outdoor-gebruik. Je kunt het toestel ook zonder touchscreen bedienen. Er is een van aluminium-ogende knop aan de zijkant geplaatst die je kunt instellen. Zo kun je eenvoudig je telefoon opnemen, of je zaklamp inschakelen. Ik had gehoopt dat er in de extra knop een vingerafdruk-scanner aanwezig was, maar daar beschikt dit toestel niet over.

Aan de andere zijde vinden we de knoppen de aan/uit-knop en daar redelijk dicht onder de knoppen voor volume-regeling. Deze knoppen steken ook niet ver uit buiten de behuizing en ze zitten naar mijn mening te dicht op elkaar. Ik kan de knoppen met mijn blote handen op de tast moeilijk vinden. Het is vaak voorgekomen dat ik het volume wilde regelen en dat ik mijn scherm vergrendelde. Het bedienen van deze knoppen met handschoenen is nog onhandiger. De fysieke knoppen onder het scherm zijn in dat opzicht beter bedacht. De drie knoppen steken wat uit en zijn op de tast ook goed te onderscheiden.

Het voordeel dat ik zie is dat je de telefoon in alle omstandigheden kan bedienen. De fysieke knoppen maken het mogelijk om dit te doen. Je kunt de extra knop instellen zodat je er ook telefoongesprekken mee op kan nemen en kan ophangen. Toch val ik ook over de plaatsing van deze knop. Hij is met handschoenen niet te vinden en tijdens het bellen vind ik hem juist te makkelijk. Ik moet opletten waar ik mijn vingers neerleg, want anders hang ik het gesprek op. Verder vind ik het maken van screenshots niet handig door de plaatsing van de knoppen.

In het gebruik bij het bellen merk ik sowieso op dat ik wat moest zoeken naar de juiste manier om hem vast te houden. Dat is niet comfortabel te noemen. Het is een telefoon van een groot formaat. Met 218 gram is hij niet superzwaar, maar je merkt het wel bij langere telefoongesprekken.

Op de achterzijde is de camera iets dieper in de behuizing geplaatst, de kans op het beschadigen van de lens wordt zo wat kleiner

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Hoewel het toestel vrij groot is, is het scherm dat niet. Naar de huidige standaarden is het 5 inch-scherm zelfs wel klein te noemen. Het schermpje beslaat slechts 60,5 procent van het oppervlak van de telefoon en dat is wel mager. De resolutie van 1080 x 1920 pixels zorgt daarentegen wel voor een mooi en scherp beeld. Voor buitengebruik werkt het scherm prima. Het IPS-scherm is goed af te lezen in het zonlicht, maar moet het wel afleggen tegen de kwaliteit van AMOLED op dit gebied.

Prestaties

De CAT S41 is voorzien van een MediaTek Helio P20 6757, deze processor heeft 8 kernen die draaien op een max van 2,3 Ghz, beschikt over 3GB werkgeheugen en 32GB aan opslag dat is uit te breiden tot 128GB. Op papier zijn de specificaties prima, maar toch voelt het toestel niet snel aan. Hij doet alles wat hij moet doen, maar hij heeft vaak een vertraging in zijn reactie. Op het grafische vlak hoef je niet heel veel te verwachten van deze smartphone, maar wederom doet hij wat hij moet doen. Het is wel goed om te vermelden dat ik de prestaties van de Samsung Galaxy S8 gewend ben. Na een tijdje de CAT S41 gebruikt te hebben moet ik zeggen dat de vertraging mij niet meer opvalt.

Geekbench resultaten

Accuduur

De CAT S41 komt met een accu van 5000mAh. Nu zegt capaciteit niet alles, hoe het apparaat met zijn energie omgaat speelt ook mee in hoelang je met je toestel aan de gang kunt. Ik heb het toestel een aantal weken in gebruik gehad en gemiddeld doe ik zo'n anderhalve dag met één lading.

Met de app AccuBattery kun je goed beeld krijgen van de prestaties van je accu, maar bij dit toestel krijg ik een melding dat de gebruiksmetingen niet uitgelezen kunnen worden. Dit zou te maken hebben met verouderde hardware. Wanneer ik met de Ampere-app de in en output probeer te meten is dit ook niet te meten. Hier krijg ik de melding dat het toestel “Power Profiles for Android” niet ondersteund. Ik krijg dus geen inzicht in het actuele stroomverbruik op de CAT S41.

Cat s41 accu

De aanwezige MediaTek 6757-processor is wellicht niet niet de beste keuze wanneer het om de accu gaat. De processor is gebakken op het 16nm-proces en dit betekent dat het niet de meest zuinige processor van het moment is. Voor een accu van van 5000 mah heb ik zelf in het dagelijks gebruik niet de indruk dat hij bijzonder lang mee gaat.

De accu heeft ook de mogelijkheid om als powerbank te dienen. Deze feature werkt prima en is een handig extraatje als je op pad bent en je kunt zo een reisgenoot van wat extra batterijduur voorzien. Er is een extra kabeltje meegeleverd waarmee je apparaat op de CAT S41 kunt aansluiten. Wanneer je het toestel uitzet laadt hij met ongeveer 1000mAh een ander apparaat op. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er wel wat stroom verloren gaat en het leegladen gaat best snel. Je kunt echter ook een drempel instellen om te zorgen dat je zelf nog wat lading in je batterij overhoudt.

De Cat S41 is het best op te laden met de bijgeleverde lader en ik moet zeggen dat dit snel gaat dankzij de MediaTek PumpExpress 2.0-technologie aan boord van de MediaTek-processor. In twee en een half uur tijd heb je de accu zo goed als volgeladen. Het laden met andere laders duurt beduidend langer. Aangesloten op een Quick Charge 3.0-poort laadt het toestel nog steeds opvallend langzaam op. CAT raadt zelf ook af andere snelladers te gebruiken dan de eigen.

Geluid

Het geluid wat uit de de mono-speaker komt is luid te te noemen. Hij lijkt meer geluid te produceren dan uit mijn Samsung Galaxy S8 komt en dat is prima. Het geluid via de 3.5mm jack klinkt ook naar behoren. Een koptelefoon zul je zelf moeten aanschaffen, want die vond ik niet in de verpakking.

Camera

De CAT S41 is aan de voorzijde voorzien van een 8MP-camera en op de achterkant vinden we een 13 MP-camera. Ik kan niet zeggen dat ik heel erg onder de indruk ben van de kwaliteit van deze camera. Het is een eenvoudige camera en de app is dat ook. Je kunt onder de instellingen scenes kiezen, en de timer instellen. Verder is er de mogelijkheid je formaat in te stellen en kun je witbalans, ISO en antiflicker instellen. In het beginscherm van de app kun je met een knop HDR aan of uit zetten. De HDR-functie kun je beter constant aan laten staan, want zonder lijkt de camera niet in staat mooie foto's te maken.

Wanneer de HDR niet ingeschakeld is, ontbreekt wel erg veel kleur en diepte in de foto's en is het verschil in kwaliteit wel erg groot

Ter vergelijking foto's gemaakt met de Samsung Galaxy S8

Uit de handleiding wordt niet duidelijk wat het diafragma van de portretcamera is en het is dus de vraag hoe de camera presteert onder omstandigheden met weinig licht. Een telefoon die is toespitst op outdoorgebruik zou toch ook goede foto's moeten kunnen maken wanneer het schemert, of wanneer de zon nog niet is opgekomen. Ook hier verricht deze camera geen wonderen.

De linker foto is gemaakt door de CAT S41 en de rechter door de Samsung Galaxy S8

Software

De Cat S41 is geleverd draaiend op Android 7.0 Nougat en tot op heden heeft er nog geen versie-update plaatsgevonden. Op dit moment is de beveiligingsupdate van april geleverd in de laatste update hier is ook een dubbeldruk-functie toegevoegd aan de extra knop. Ondanks het uitblijven van Oreo lijkt het updatebeleid aardig op orde.

Voorgeïnstalleerde apps

De software die op de CAT S41 draait, betreft een kale versie van Android en dat vind ik zelf een fijne interface. Er zijn geen onnodige apps geïnstalleerd en ook dat kan ik waarderen. Zelf heeft de CAT S41 een aantal apps die zijn toegespitst op de telefoon. De handigste daarvan is de Share-app die je kunt inzetten om van je toestel een powerbank te maken. Verder is er een Toolbox-app en daarin vind je categoriseerde apps uit de Play Store die nuttig zijn voor gebruik op je toestel. Ik had zelf een voorgeïnstalleerde app voor het gebruik van de PTT-knopfunctie wel verwacht, maar die vind je in dus de Toolbox. Andere apps zijn eigenlijk linkjes naar de website van de CAT-toestellen, zo kun je registreren en je handleiding downloaden. Als laatste is er nog een eigen camera-app.

Extra functies

De belangrijkste reden om dit toestel aan te schaffen is dat hij goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf. De CAT S41 voldoet aan de MIL-STD-810G-standaard en deze militaire standaard maakt het toestel bestendig tegen zout, stof, vocht, regen, trillingen, zonnestraling en grote temperatuurschommelingen (-25/+55 graden Celsius). Daarnaast kan hij een val tot 180 cm op een betonnen vloer prima aan. Dankzij Gorilla Glass 5 is het scherm ook redelijk beschermd, maar het blijft raadzaam om een screenprotector te gebruiken wanneer je niet al voorzichtig met je toestel bent. CAT is zo vriendelijke geweest er één mee te leveren.

De CAT S41 is goed toegerust op gebruik bij slecht weer of zelfs onderwater. Het is toestel is in de regen en met handschoenen te bedienen. Hij kan een uur lang 2 meter onderwater en is dan ook nog in staat bediend te worden wanneer je de onderwatermodus inschakelt. Je kunt dan je telefoon met de volumeknoppen bedienen om foto's te maken.

De extra knop is op verschillende toepassingen in te stellen. Met lang of kort indrukken kun je bijvoorbeeld je telefoon opnemen/ophangen of je zaklamp aanzetten. Ik moet zeggen dat ik dit ook meteen de twee meest handige functies voor deze knop vind. De zaklamp lijkt ook een stuk krachtiger dan ik gewend ben en hij houdt het ook lang uit dankzij de de grote batterij. Een functie die ik zelf niet getest heb is het instellen van een PTT-knop. Met wat extra software uit Google Play kun je van je telefoon een ouderwets 'bakkie' maken, met een druk op de knop heb je direct contact met je collega's of reisgenoten.

Verder is er ook een FM-radio aanwezig, maar daarvoor moet je wel het rubberen klepje van de 3.5mm-aansluiting opentrekken om er een kabel in te steken. Tijdens een stortbui naar je radio luisteren lijkt zo wel een risico. De handleiding is er duidelijk over dat het toestel alleen waterdicht is met alle klepjes gesloten.

Eén functie die ontbreekt is een vingerafdrukscanner en daarnaast moet dit toestel ook gezichtsherkenning ontberen. Nu is er wat voor te zeggen dat wanneer je dit toestel met handschoenen kunt bedienen, een vingerafdrukscanner overbodig is. Het is alleen haast onmogelijk dit toestel dit toestel met één hand te ontgrendelen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een telefoon waar je mee kunt gooien dan is de CAT S41 zeker een overweging waardig. Hij heeft een uiterlijk wat krachtig oogt, maar op innerlijke kracht is niet voluit ingezet. Hij heeft een stoer design, maar dit design had praktischer gekund. Het kan zijn dat de doelgroep voor deze telefoon geen behoefte heeft aan een groot scherm, een vingerafdrukscanner, USB-C, een snelle processor of Android 8.0 Oreo. Ik persoonlijk vind het opgeteld toch wat te mager. Het toestel is vrij prijzig voor zijn midrange specs en een goedkoper alternatief is de Samsung Xcover 4.

Positieve punten

+ Een robuust design voor CAT-liefhebbers

+ Kan tegen een stootje

+ Geschikt voor outdoor gebruik

+ Handig voor op de werkvloer

+ Grote Accu met snel-laadfunctie

Negatieve punten

- Processor had wel iets sneller gekund

- Plaatsing van de knoppen is onhandig

- Gewicht en grootte

- Matige camera

- Geen vingerafdrukscanner

- Geen Oreo

CAT S41 kopen

Sinds de lancering is de CAT S41 iets in prijs gedaald en hij is nu verkrijgbaar vanaf 358 euro. Hij is enkel leverbaar in in zwart. Hieronder vind je meer aanbiedingen met en zonder abonnement.

[tds=6170]

0 reacties

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk