Ontwerp
Om te garanderen dat de CAT S40 zonder problemen gebruikt kan worden in veeleisende omstandigheden, heeft het toestel een erg stevig ontwerp. Het grootste deel van de behuizing bestaat uit rubber, terwijl het metalen frame een degelijk en luxe gevoel geeft. De gele knop aan de linkerzijkant is naar eigen wens in te stellen en kan bijvoorbeeld een specifieke applicatie of de flitser opstarten. Het toestel meet 144,9 bij 74,08 bij 12,45 millimeter en weegt 185 gram.
De CAT S40 is IP68, wat betekent dat hij volledig stofdicht is. Waterdicht is hij tot een meter diep, maximaal een uur lang. De aansluitingen zijn afgesloten met klepjes en de telefoon maakt gebruik van fysieke navigatieknoppen. De knoppen werken alleen als het scherm aan is en kunnen de telefoon niet uit de slaapstand halen, wat jammer is. Verder is het toestel Military Standard 810G-gecertificeerd om een val van 1,8 meter te overleven en blijkt in de praktijk inderdaad tegen een stootje te kunnen. Na twee weken onvoorzichtig gebruik zijn er wel zichtbare beschadigingen aanwezig, maar de CAT S40 werkt nog naar behoren.
Het toestel beschikt over 16 GB aan opslag, die uitbreidbaar is met een Micro-SD kaartje (maximaal 64GB). De Cat S40 ondersteunt Wifi 802.11/b/g/n, GPS, Bluetooth 4.1, 4G-netwerken en NFC (Near Field Communication). Handig is dat de telefoon overweg kan met twee simkaarten, al zal niet iedereen deze feature even belangrijk vinden.
Beeldscherm en geluid
Het 4,7 inch-scherm telt 960 bij 540 pixels, ook wel bekend als qHD-resolutie. Met 234 pixels per inch is het scherm allesbehalve scherp en dat is jammer, zeker als je bedenkt dat we te maken hebben met een smartphone van ruim vierhonderd euro. De doelgroep van deze telefoon hecht waarschijnlijk minder waarde een scherp beeld dan aan stevigheid, maar voor dit geld had CAT best voor een HD-scherm mogen kiezen.
Gelukkig is er op andere zaken met betrekking tot het scherm niet bezuinigd: zo zorgt het IPS-paneel voor goede kijkhoeken en wordt het display beschermd door Gorilla Glass 4. De maximale helderheid is lekker hoog en dat is in de buitenlucht wel zo handig.
Onder het scherm is een speaker geplaatst. Een goede positie: het geluid wordt immers naar je toe gestuurd. Helaas is de geluidskwaliteit niet om over naar huis te schrijven. Lage tonen ontbreken, hoge tonen klinken schel en het maximale volume is vrij laag. Dat kan erg vervelend zijn op een lawaaierige bouwplaats.
Software
De CAT S40 draait op Android 5.1 Lollipop, op moment van schrijven de meest recente versie van het besturingssysteem. CAT heeft niet aan de software gesleuteld en levert alleen een handvol applicaties mee. Deze ogen nogal gedateerd maar zitten niet in de weg en zijn eenvoudig te vervangen door applicaties uit de Play Store.
Het is aannemelijk dat de CAT S40 een update krijgt naar Android M, al is hier officieel nog niets over bekend.
Camera’s
Aan de achterkant van de CAT S40 is een 8 megapixel-camera geplaatst. Ook een LED-flitser ontbreekt niet. Alhoewel dat op papier niet slecht klinkt, zijn de praktijkresultaten ronduit teleurstellend. Het duurt opvallend lang om een foto te maken, wat waarschijnlijk komt door de trage hardware. Bij daglicht geschoten foto’s zijn snel bewogen en bevatten weinig details. In donkere situaties zorgt de flitser voor een witte gloed en is het schieten van een goede foto onbegonnen werk. Ook de 2 megapixel-camera aan de voorzijde heeft grote moeite om bruikbare kiekjes te produceren.
Tenslotte de applicatie: die oogt gedateerd en werkt niet zo intuïtief als bijvoorbeeld Google’s eigen camera-app.
Prestaties en accuduur
CAT heeft de S40 uitgerust met hardware die bedoeld is voor instapsmartphones. De Qualcomm Snapdragon 210-quadcore-chipset en 1GB werkgeheugen laten de telefoon traag aanvoelen. Applicaties als Spotify, Facebook en Google+ haperen regelmatig en ook het wisselen van applicaties gaat met horten en stoten. Het spelen van populaire spelletjes is op de Cat S40 praktisch onmogelijk. In benchmarktest Anutu scoort het toestel een magere 18.000 punten.
De 3000 mAh-accu die niet verwijderbaar is, gaat bij intensief gebruik zonder problemen een lange dag mee. Bij lichter gebruik kon ik – zonder tussentijds opladen – bijna drie dagen uit de CAT S40 persen, een respectabele score.
Conclusie
Het belangrijkste verkooppunt van de CAT S40 is de degelijkheid, en dat zit wel goed. De oersterke behuizing is bestand tegen heel wat geweld en zorgt ervoor dat je de telefoon zorgeloos in ruigere situaties kunt gebruiken. Ook de accuduur van twee dagen is dik in orde en het toestel loopt op een nagenoeg kale versie van Android 5.1 Lollipop. Nadelen zijn er ook. Zo zorgt de lage schermresolutie voor een matig display, is de telefoon traag en zijn de camera’s verre van goed. Het lage maximale volume zorgt er ook voor dat hij slecht te horen is bij veel achtergrondgeluid, wat niet handig is voor de doelgroep.
De CAT S40 mag zich met recht een stevige bouwvakkerstelefoon noemen, maar hij scoort op bepaalde vlakken slechter dan de gemiddelde budgetsmartphone. De prijs van 439 euro is dan ook aan de hoge kant om deze echt aan te raden. Het toestel is onder meer te koop bij Phonebucks, dat ons het toestel heeft aangeboden voor review.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten