"Wat is een Chromecast?" en andere vragen over de Chromecast

"Wat is een Chromecast?" en andere vragen over de Chromecast

Wat is een Chromecast?

De Chromecast is een HDMI-dongle van Google. Het apparaatje heeft veel weg van een USB-stick, maar wordt in een HDMI-poort op de tv aangesloten. Eigenlijk is het een minicomputertje die muziek en films kan afspelen op de televisie. De Chromecast heeft daar geen afstandsbediening voor, maar wordt bediend via je smartphone, tablet of computer. Het idee is simpel: je hebt geen afstandsbediening nodig als je al een smartphone of tablet hebt die prima die functies kan vervullen.

Wanneer je de Chromecast op je televisie hebt aangesloten en hebt voorzien van stroom, kun je met je Androidtoestel films en muziek op de Chromecast afspelen. Neem YouTube als voorbeeld. Wanneer je een YouTube-filmpje hebt uitgezocht, druk je in de applicatie op het 'cast'-icoontje (hieronder weergegeven). Je kiest dan de Chromecast en de YouTube-video wordt automatisch afgespeeld op de televisie. Dit gaat niet via de telefoon: de telefoon geeft slechts aan de Chromecast door welk filmpje je wilt kijken. De smartphone fungeert dan als afstandsbediening en niet als doorgeefluik voor de video. Dit zorgt er voor dat de accu van de smartphone gespaard blijft.

Chromecast

Waar kan ik de Chromecast kopen?

Momenteel is de Chromecast in Nederland te koop in de Google Play Store. Het apparaatje kost 35 euro (exclusief 2 euro aan verzendkosten) en moet afgerekend worden met een creditcard. Dit kan ook een prepaid creditcard uit de supermarkt zijn. Let wel op dat Google Play Giftcards (die bijvoorbeeld in Duitsland verkrijgbaar zijn) niet gebruikt kunnen worden om apparaten aan te schaffen.

Verwacht wordt dat de Chromecast op korte termijn ook in andere Nederlandse winkels te vinden is.

Welke applicaties werken met de Chromecast?

In eerste instantie waren er slechts enkele apps beschikbaar voor de Chromecast, maar sinds Google vorige maand de ontwikkelaarstools voor het apparaatje heeft vrijgegeven, komen er steeds meer apps bij. Apps die met de Chromecast werken zijn onder meer YouTube, Plex, Netflix en AllCast.

De handige app Cast Store geeft een overzicht van alle apps waarvan bekend is dat er Chromecast-ondersteuning in zit. Inmiddels zijn er meer dan 3000 ontwikkelaars aan de slag met Chromecast-applicaties.

Je kunt ook via je computer de Chromecast gebruiken. Op bijvoorbeeld de websites van YouTube en Netflix kun je 'casten' naar de Chromecast. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om presentaties via Google Documenten (of Google Drive) weer te geven op de Chromecast. Daarnaast kun je vanuit browser Google Chrome ook een tabblad direct laten weergeven op de Chromecast. Hierdoor kun je zo goed als alle content vanuit de browser weergeven op je tv.

Werkt de Chromecast ook als ik niet met WiFi verbonden ben?

De Chromecast dient voortdurend een WiFi-verbinding te hebben. Aangezien het apparaatje zelf de content streamt van bijvoorbeeld de YouTube- of Netflix-servers stopt het afspelen wanneer de WiFi-verbinding afgebroken wordt.

Jouw telefoon of tablet hoeft niet steeds verbonden te zijn met het WiFi-netwerk, alleen wanneer je wil starten met afspelen (of wilt stoppen of pauzeren) moet je toestel verbonden zijn met hetzelfde netwerk als de Chromecast. Dit geldt ook wanneer je via je computer media naar de Chromecast stuurt.

Kan ik ook lokale muziek of films afspelen?

In eerste instantie kon je met de Chromecast alleen content van het Internet afspelen. Jouw telefoon, tablet of computer geeft door aan de Chromecast welke video hij af moet spelen en de Chromecast laadt deze direct vanaf het Internet. Inmiddels is het ook mogelijk om lokale content af te spelen. Dit kan via bijvoorbeeld Plex Media Server, waarmee je films vanaf je NAS of computer kunt afspelen. Ook kun je foto's, video's en muziek die op jouw Androidtoestel staan afspelen op de Chromecast. Dit kan bijvoorbeeld met de applicatie AllCast.

Wat is het verschil tussen de Chromecast en een 'normale' HDMI-minipc of Android-stick?

Er zijn veel HDMI-sticks op de markt die voor een groot gedeelte op Android draaien. Deze sticks hebben vaak een eigen afstandsbediening en maken het mogelijk om video's en muziek af te spelen, bijvoorbeeld via YouTube. Er is echter wel degelijk een verschil tussen deze 'mini-computers' en de Chromecast: op deze apparaatjes kunnen ook normale Androidapps worden geïnstalleerd. Op de Chromecast is dat niet mogelijk: er kan alleen content gestreamd worden.

Overigens kun je wel van je HDMI-minipc een 'nep-Chromecast' maken. Daar is de applicatie Cheapcast voor die er voor zorgt dat de minipc zich voordoet als Chromecast en dan ook de functionaliteit van de Chromecast imiteert. Het is echter niet mogelijk om beveiligde content (via bijvoorbeeld Google Play Films en Netflix) weer te geven via Cheapcast. Als alternatief kun je vaak wel op deze sticks gewoon de officiële Netflix-app installeren.

Het grote verschil tussen de apparaten zit 'm vooral in de eenvoud: de Chromecast biedt minder opties, maar werkt eigenlijk 'altijd', terwijl daar bij minipc's nog wel eens haken en ogen aanzitten en het bedieningsgemak nog wel eens tegenvalt.

Kan ik meerdere Chromecasts op één netwerk gebruiken?

Ja, het mogelijk om meerdere Chromecasts op een enkel netwerk te gebruiken. Tijdens het instellen van de Chromecast kun je deze een naam geven, waardoor je eenvoudig onderscheid kunt maken tussen verschillende Chromecasts. In mijn situatie heb ik bijvoorbeeld mijn Chromecasts de (weinig geïnspireerde maar wel duidelijke) namen Woonkamer en Slaapkamer gegeven.

Bij de meeste Chromecast-applicaties kun je zonder problemen overschakelen tussen de verschillende Chromecasts. Stel je bent een filmpje op Netflix aan het kijken via de Chromecast en je wordt toch wel een beetje moe. Dan kun je door de Chromecast in de slaapkamer de selecteren verder in bed verder kijken waar je gebleven was. Ook kun je verder kijken waar je gebleven was op je telefoon.

Chromecast

Kan ik het scherm van mijn toestel weergeven op de tv?

Google werkt momenteel aan de mogelijkheid om het scherm van je telefoon of tablet direct te 'casten' naar de Chromecast. Je hebt dan geen Miracast-televisie meer nodig of HDMI-kabel: het kan gewoon via de Chromecast. Momenteel is deze mogelijkheid nog niet beschikbaar.

Het is wel mogelijk om het scherm van je telefoon weer te geven via de Chromecast als je je toestel geroot hebt. Dat kan met de applicatie Mirror. Deze kun je alleen downloaden als je lid wordt van deze Google+-groep en je dan hier aanmeldt.

Kan ik de Chromecast met meerdere apparaten bedienen? 

Het is mogelijk om de Chromecast met meerdere apparaten te bedienen. Stel, je kijkt een filmpje via YouTube op de Chromecast. Deze heb je opgestart vanaf je telefoon. Jouw partner kan dan met zijn of haar telefoon dan de video pauzeren of een andere video opstarten. Het kan wel zijn dat je dan de melding krijgt dat er van controller gewisseld wordt. Dit kan een paar seconden duren.

Kan ik een wachtwoord op de Chromecast zetten?

Het is normaal dat er in een gezin meerdere smartphones en tablets aanwezig zijn. Wanneer iemand dan grappig wil zijn, kan hij de video die jij aan het afspelen bent op pauze zetten of misschien een marathon-uitvoering van Nyan Cat opstarten. Het is echter niet mogelijk om de Chromecast op dit moment met een wachtwoord te beveiligen: wanneer iemand op hetzelfde netwerk zit als jij, kan deze persoon jouw Chromecast bedienen. Daardoor is de Chromecast nog niet geschikt voor presentaties wanneer er gebruik wordt gemaakt van een publiek netwerk.

Ook kan het gebrek aan beveiligingsmogelijkheden vervelend zijn bij mensen die gebruik maken van de zogenaamde CEC-functie die het mogelijk maakt om de tv aan te laten zetten via een extern apparaat. In dat geval kan de Chromecast de televisie inschakelen, waardoor je nog wel eens voor een vervelende verrassing zou kunnen komen te staan wanneer je televisie midden in de nacht wordt ingeschakeld door een huisgenoot of gezinslid.

Het is mogelijk dat Google in de toekomst wel beveiligingsmogelijkheden gaat toevoegen.

Ondersteunt de Chromecast mijn 5 GHz-WiFi-netwerk?

De meeste moderne WiFi-modems of -routers bieden de mogelijkheid om twee netwerken op te zetten, één op de 2,4 GHz-frequentieband en de andere op de 5 GHz-band. Er zijn echter nog veel apparaten die de 5 GHz-band niet ondersteunen en de Chromecast is daar één van. Het antwoord is dus: nee, de Chromecast ondersteunt geen 5 GHz-netwerken. Ook heeft de Chromecast geen ondersteuning voor de snelle 802.11 ac-netwerken.

Kan ik de Chromecast gebruiken als ik geen USB-aansluiting op mijn televisie heb?

De Chromecast heeft stroom nodig om te werken. Op hele nieuwe televisies is vaak een HDMI 1.4-aansluiting te vinden, waardoor het bij veel apparaten niet noodzakelijk is om een externe stroombron aan te sluiten. Bij de Chromecast is het volgens de berichten in elk geval wél noodzakelijk om een externe stroombron aan te sluiten. Dat doe je door een USB-stekkertje (dat is meegeleverd) in de achterkant van de Chromecast te stoppen en de andere kant aan te sluiten op een stroombron.

Veel nieuwere televisies hebben een USB-aansluiting, waardoor de Chromecast direct door de televisie van stroom kan worden voorzien. Heeft jouw tv dat niet, dan is dat geen probleem: er wordt een stekker meegeleverd die je aansluit op de USB-kabel en dan gewoon in het stopcontact kunt stoppen. Ook voor mensen die gebruik willen maken van de mogelijkheid om de televisie aan te laten zetten door de Chromecast is dat een uitkomst: vaak staat er geen stroom op de USB-poort van een televisie wanneer deze uit staat, waardoor de Chromecast pas werkt wanneer de tv ingeschakeld wordt.

Chromecast USB

Hoe stel ik de Chromecast in?

Het handigste is om de Chromecast in te stellen met de officiële applicatie. Wanneer je de Chromecast voor de eerste keer aansluit, maakt deze automatisch een eigen draadloos netwerk aan. De applicatie verbindt je met dat netwerk, waarna de Chromcast eenvoudig ingesteld kan worden. Je hoeft alleen maar het beestje een naam te geven, jouw WiFi-netwerk te kiezen en eventueel het wachtwoord in te geven.

Waarom kan de Chromecast geen verbinding maken met mijn netwerk?

Het instellen van de Chromecast is erg eenvoudig, maar toch liepen wij (althans toen de Chromecast nog niet officieel beschikbaar was in Nederland) tegen problemen aan. De officiële Chromecast-applicatie waarmee je de Chromecast instelt, kon een netwerk wel vinden, maar de Chromecast zelf gaf steeds een verbindingsfout. Dit heeft er mee te maken dat op dat moment de Chromecast WiFi-kanaal 13 nog niet ondersteunde. Dit WiFi-kanaal wordt in de Verenigde Staten niet gebruikt en het was dan ook logisch dat dit kanaal nog niet ondersteund werd op het moment dat het apparaat officieel alleen nog in de VS verkrijgbaar was.

Het is onduidelijk of dit probleem zich nog steeds voordoet, maar mocht je problemen met een verbinding krijgen ondervinden, probeer dan eens het WiFi-kanaal van je router te wijzigen. Met deze applicatie kun je kijken op welk kanaal jouw WiFi-router of -modem werkt. Probeer een (relatief) ongebruikt kanaal te kiezen om er voor te zorgen dat het bereik optimaal is.

Kan ik de Chromecast ook gebruiken op netwerken waar je je in moet loggen, bijvoorbeeld hotspots of hotel-WiFi?

Het korte antwoord is 'nee'. Momenteel biedt de Chromecast nog geen mogelijkheden om in te loggen op hotspots. Daarbij gaat het niet om netwerken met een wachtwoord (bijvoorbeeld WEP of WPA2), maar om hotspots als KPN Hotspots of het WiFi-netwerk in een hotel. Mogelijk zal Google deze mogelijkheid bij een toekomstige update toe gaan voegen.

Met een omweg kan het overigens wel. Je kunt met verschillende (goedkope) reis-routers verbinding maken met het WiFi-netwerk en de Chromecast dan weer (draadloos) verbinden met de reis-router. Bij het aanschaffen van een reis-router dien je er wel goed op te letten of deze het delen van een ander WiFi-netwerk ondersteunt of alleen een bedraad netwerk.

Werkt de Chromecast ook met een iPhone of iPad?

Wat? Informatie over iPhones en iPads op Androidworld? Ja, toch wel. Wanneer je een Chromecast aan wil schaffen, wil je graag dat de gadget met al je apparaten werkt. In een gezin zijn vaak verschillende smartphones en tablets te vinden en veel mensen hebben een iPad naast hun Androidtelefoon. Het antwoord op de vraag is positief: ja, de Chromecast werkt met iPhones en iPads. Wel zijn er minder applicaties beschikbaar die met de Chromecast werken op iOS dan op Android, maar de 'grote apps' als Netflix en YouTube hebben wel Chromecast-ondersteuning op iOS. In dit artikel van iPhoneclub vind je meer informatie over wat je kunt met de Chromecast op iOS. De Chromecast werkt niet met Windows Phone.

Lees meer over:
Chromecast

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties