Android Mini-pc's: goedkoop alternatief voor SmartTV's

Android Mini-pc's: goedkoop alternatief voor SmartTV's

Tom Enthoven

door Tom Enthoven

Laatst geüpdatet

Android en TV

Dat Android een veelzijdig besturingssysteem is, moge duidelijk zijn. Je vindt het op smartphones, tablets, camera's en zelfs brillen. Maar dat Android met een paar aanpassingen ook zeer geschikt is voor televisies, dat weten nog maar relatief weinig mensen. Natuurlijk is er Google TV dat gebruik maakt van Android maar we kunnen gerust stellen dat dit niet bepaald een succesvol product is gebleken. Weinig mogelijkheden, weinig apps; de wereld loopt er nog niet zo warm voor als voor bijvoorbeeld Apple TV. En wie wil er nou een hoop geld neerleggen voor een kastje dat maar vrij weinig toevoegt aan de hele beleving van televisiekijken?

En dan is er natuurlijk Chromecast, de HDMI-dongle van Google die je in staat stelt om via bepaalde apps content naar je televisie te streamen. Dit werkt goed, maar nog wel met een beperkt aantal apps. Daarnaast is de Chromecast nog niet heel makkelijk te verkrijgen, maar daar komt in de (nabije) toekomst wellicht verandering in.

Wie graag toch voor weinig geld zijn televisie slimmer wil maken, doet er goed aan om de aanschaf van een Android-stick of Android mini-pc te overwegen. Deze kleine maar slimme apparaatjes maken de mogelijkheden op je televisie bijna eindeloos.

Hoe werkt het?

Een Android-stick of mini-pc sluit je aan op de HDMI-poort van je televisie waarna deze simpel gezegd de software van een Android-tablet laadt. Nu heeft jouw televisie zeer waarschijnlijk geen touchscreen, dus een muis en/of toetsenbord aansluiten is wel zo handig. Veel Android-sticks worden verkocht in combinatie met een zogenoemde Air Mouse, een soort afstandsbediening die je via WiFi of Bluetooth kunt gebruiken om het Androidkastje aan te sturen. Er zijn ook applicaties in de Play Store te vinden die het mogelijk maken om je smartphone als muis of touchscreen te gebruiken.

En nu?

Goed, dan heb je dus een enorme Androidtablet zonder touchscreen tot je beschikking. En dan? In een handomdraai verander je je televisie in een krachtige multimediaspeler. Vrijwel alle Android-applicaties die je kent uit de Play Store, kun je nu op je televisie gebruiken. Denk aan Youtube, Netflix, Spotify, Google Play Music en ook NPO Uitzending Gemist. Diverse tv-providers bieden applicaties aan waardoor je televisie op je tablet kunt kijken; deze werken dus ook op een Android-stick. Veel van deze Android-apparaatjes ondersteunen gewoon HD-video.

Android op een oude Samsung LCD-tv

Met een speciale launcher is je Android-tv nog overzichtelijker

USB-opties

De meeste mini-pc's hebben een USB-aansluiting, dus je kunt bijvoorbeeld je externe harde schijf aansluiten die tjokvol films en series staat. Of een webcam, voor als je ontspannen op de bank een Skype-gesprek wilt voeren. Ook gamen kan natuurlijk prima als je een gamepad op de USB-poort aansluit. Behalve de welbekende Android-games, kun je ook klassiekers van Nintendo en Playstation spelen door middel van emulators.

Cheapcast

Eén van de must-have-apps op een Android mini-pc is wel Cheapcast. Deze slimme applicatie doet niets anders dan zich voordoen als een Chromecast-dongle. Wanneer Cheapcast is ingeschakeld, kun je video en audio van diensten zoals Youtube en Play Music streamen naar je televisie zonder dat je daarvoor je mini-pc hoeft aan te sturen. Dit werkt precies hetzelfde als bij de Chromecast, alhoewel de ondersteuning nog niet zo uitgebreid is als bij de échte Chromecast. Netflix bijvoorbeeld werkt (nog) niet via Cheapcast.

Muziek streamen via Cheapcast, Chromecast-style

XBMC

Wellicht ben je bekend met XBMC, het mediacenter-platform dat ooit ontwikkeld werd voor de Xbox. Met XBMC kun je onder andere jouw media ordenen en afspelen en -nog veel interessanter- streaming video afspelen van allerlei (al dan niet legale) bronnen. Dus de nieuwste films, de vetste series en dit alles in een overzichtelijke app die een beetje de ervaring van Apple TV imiteert. XBMC werkt niet (goed) op alle Android-sticks maar als je de juiste uitzoekt, kun je gebruik maken van deze zeer uitgebreide dienst. De stick moet liefst een processor hebben welke NEON compatible is. De Rockchip (RK3066) is dit, net als alle andere Cortex-A9 chips. Het vergt wel wat tijd en moeite om XBMC werkende te krijgen, maar als het eenmaal werkt is het gegarandeerd een geweldige toevoeging. Op deze website vind je instructies om XBMC werkende te krijgen.

XBMC op een Android mini-pc

ad_transformer_a15

Welke moet ik kopen?

Mocht je door dit artikel enthousiast zijn gemaakt om een Android-stick te gaan proberen, dan wacht je nog een schone taak. Het barst werkelijk van de verschillende modellen en van sommige modellen zijn ook weer diverse versies die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het is dus wel zaak om je goed in te lezen; lees reviews van eerdere gebruikers en kijk goed wat de mogelijkheden zijn van het apparaatje dat je op het oog hebt.

Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:

Kan de stick HD-video afspelen?
Is de processor sterk genoeg?
Kan ik hetzelfde model ook goedkoper krijgen?
Hoe is de bouwkwaliteit?

Over deze zaken is op verschillende fora en in reviews voldoende informatie te vinden om een Android mini-pc te kopen die bij jouw wensen past. Google is zoals altijd je vriend! Er zijn veel Chinese websites die de kastjes verkopen waarvan DealExtreme een van onze favorieten is. Hier vind je voor schappelijke prijzen prima Androidkastjes die veel kunnen, vaak ook in combinatie met een Air Mouse of draadloos toetsenbord. Vind je het niet prettig om zo ver van huis te bestellen? Dan zijn er ook Nederlandse websites (2,3) die ze verkopen maar daarvoor betaal je wel een hogere prijs.

Hieronder vind je een lijstje van een aantal veel verkochte modellen. Let wel dat veel van deze Chinese apparaatjes niet echt een merknaam hebben, je zoekt vooral op modellen. Vergelijk ook de modellen die dezelfde naam dragen want vaak zijn de specificaties toch verschillend:

- MK808 (gekocht en uitgebreid getest door Androidworld)
- MK908 (de opvolger van bovenstaand model)
- MINIX Neo X5
- Rikomagic MK802
- CX 919
- Point of View 200 BT

De MK808 die Androidworld uitgebreid getest heeft

Kopen of wachten?

Google ziet naar verluidt nog altijd heil in Google TV dus we sluiten niet uit dat er ooit een goedwerkende versie van komt. Volgens berichten uit december zou het project dit jaar nog wel eens boost kunnen krijgen onder een andere naam. De titels 'Nexus TV' en 'Android TV' zijn al gevallen. Tot die tijd zijn de Android-sticks en mini-pc's echt een uitkomst. De mogelijkheden zijn eindeloos, zeker als je niet bang bent om dingen te proberen en uit te vogelen.

Wij zijn erg benieuwd hoeveel van onze lezers al gebruik maken van dergelijke apparaatjes. Kijk jij al tv via Android? En hoe bevalt dit? Laat het ons weten in de comments!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk