Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Onderzoek: Nederlandse tieners slapen slechter door schermgebruik in de avond

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
6 maart 2019, 12:02
3 min leestijd

Slaaptekort

Lees verder na de advertentie.

Veel Nederlanders gebruiken hun smartphone in de avond en het zijn vooral de jongeren die voor het slapengaan hun telefoon pakken. Het onderzoek van het RIVM richt zich dus op kinderen en tieners in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar. Onder andere is gebleken dat het schermgebruik in de avond het hoogst is onder tieners tussen de 13 en de 18 jaar. Deze groep gebruikt de computer, smartphone of tablet ’s avonds vaak meer dan twee uur en dat leidt tot slaaptekort van 40 minuten ten opzichte van de tieners die dit niet, of korter, doet. Het slaaptekort is voornamelijk te wijten aan het later naar bed gaan.

Tieners die een uur voor het slapengaan nog naar het blauwe licht staren, geven aan dat ze meer slaapklachten hebben, zoals later in slaap vallen, korter slapen en ’s nachts wakker worden. Overdag hebben ze moeite om wakker te blijven. Tijdens het onderzoek heeft een groep jongeren een week lang geen scherm gebruikt of tijdens het schermgebruik een oranje bril gedragen die het blauwe licht blokkeert. Bij deze groep verminderden deze klachten.

Blauw licht (filteren)

Het is niet voor het eerst dat we te horen krijgen dat het gebruik van schermen met blauw licht (laptop, pc, smartphone, tablet) voor het slapen gaan slecht is. Volgens het RIVM zenden de nieuwe schermen meer blauw licht uit dan de traditionele bronnen, omdat zij gebruikmaken van led-technologie. Dat blauwe licht heeft invloed op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Slaaptekort kan invloed hebben op je gezondheid zoals meer trek hebben, somber zijn, concentratieproblemen en vergeetachtigheid en meer. 

Inmiddels zijn vele apps die de kleurstelling van het scherm automatisch aanpast aan de tijd van de dag wat kan resulteren in een betere nachtrust. Het gebruik van deze apps is goed voor de ogen in vooral de avonduren, waardoor deze wat rust krijgen en je beter in slaap zult vallen.

Android 9.0 Pie denkt ook aan je (digitale) gezondheid, alhoewel het gebruik van je smartphone tegengaan met een smartphone nogal tegenstrijdig is. In deze Androidversie zit Digital Wellbeing, een app om smartphonegebruik inzichtelijk te maken. In deze tool zit de optie ‘Wind Down’of ‘Bijna bedtijd’. Deze optie vult de bestaande niet storen-modus in Android aan en moet ervoor zorgen dat je je smartphone eerder uitschakelt zodat je (een keer) op tijd naar bed gaat. Onderdeel hiervan is ‘Grijstinten’ die het scherm van grijze tinten voorziet zodat je smartphone ’s avonds eerder weglegt. Meer over Digitaal Welzijn lees je hier.

Het onderzoek van het RIVM bevestigt de eerdere bevindingen dat het frequent of langdurig schermgebruik in de avond samenhangt met verstoorde slaap. Het RIVM voegt hieraan toe: “Bewustwording van het gebruik is dan ook belangrijk, voornamelijk wanneer een computer, smartphone of tablet in het uur voor het slapen gaan wordt gebruikt.” Het RIVM vindt vervolgonderzoek noodzakelijk om te bepalen of beschikbare (ingebouwde) blauwlichtfilters op apparaten de effecten op slaap kunnen verminderen. 

Digitaal welzijn

Google LLC

7.2
Gratis
Via Google Play

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

29 maart 2019, 20:51

Heel mooi gezecht al die infomatie echt super goed

7 maart 2019, 12:30

Twilight en Night Owl helpen hierbij… ?

6 maart 2019, 18:00

Niet alleen tieners denk ik 😉