Samsung Galaxy TabPro-serie: drie nieuwe tablets met snelle chipset en hogeresolutiescherm

Samsung Galaxy TabPro-serie: drie nieuwe tablets met snelle chipset en hogeresolutiescherm

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy Tab-serie

De allereerste Samsung Galaxy Tab was een bijzonder apparaat. Deze tablet werd door het Zuid-Koreaanse bedrijf uitgebracht toen Android eigenlijk nog helemaal niet geschikt was voor tablets. Ja, verschillende Chinese fabrikanten hadden al tablets voorzien van Google's besturingssysteem, maar Samsung kwam als eerste grote fabrikant met een (relatief) high-end tablet. Dit past eigenlijk wel in het straatje van Samsung: het bedrijf heeft een breed portfolio en probeert iedere consument te bedienen.

De Tab was geen succes, door een combinatie van factoren. Ten eerste had het apparaat een kleiner scherm dan de toen al enorm populaire iPad, maar was niet goedkoper dan het apparaat van Apple. Ten tweede waren er geen Androidapplicaties die echt geschikt waren voor tabletschermen. Ja, Android was al erg vroeg geschikt voor tabletschermen, maar echte tabletoptimalisaties volgenden pas veel later, toen Google Android 3.0 (Honeycomb uitbracht). Samsung vond het toen inmiddels tijd worden voor een grotere tablet, de Samsung Galaxy Tab 10.1. Deze tablet werd beter verkocht dan de Galaxy Tab, maar had toch wel wat mankementen, waaronder een systeem dat snel traag werd.

Met de Galaxy Tab 2 bleek Samsung de consument te willen bedienen op verschillende schermgroottes. Het bedrijf bracht een tweetal tablets uit, een kleine (7 inch) en een grote (10.1 inch). Deze tablets werden niet in de markt gezet als high-end-tablets en vielen meer in het middensegment. Dit bleek een gouden greep: de Galaxy Tab 2-tablets vlogen als warme broodjes over de toonbank. Dit verhaal kreeg een vervolg met de Galaxy Tab 3-serie, waarbij Samsung het aantal tablets zelfs nog verder uitbreidde: de Tab 3-familie kreeg ook een 8 inch-broertje om te kunnen concurreren met de iPad mini qua schermformaat.

Samsung Galaxy TabPRO-serie

Door met de Galaxy Tab 2- en 3-serie in te zetten op tablets die niet tot de top van de markt qua specificaties horen, behaalde Samsung een groot succes. Het overgrote gedeelte van de Androidtablets komt inmiddels van Samsung. Door de Samsung Galaxy Note-serie in te zetten om de high-end-markt te bedienen, heeft het bedrijf ook tablets in dat segment. Niet iedereen zit echter te wachten op een tablet waarop je gebruik kunt maken van een actieve pen. De Galaxy TabPRO-serie zou hier een oplossing moeten bieden.

We zien als we kijken naar de Galaxy TabPro-tablets dat Samsung de designlijn die het bedrijf met de Samsung Galaxy Note 3 heeft geïntroduceerd, verder doorzet. De apparaten hebben aan de achterkant een neplederen afwerking. In het verleden was er heel vaak kritiek op de afwerking van Samsung-smartphones en -tablets, omdat deze door het gebruikte gladde plastic goedkoop aanvoelden. De neplederen afwerking van de Galaxy Note 3 kreeg overwegend positieve reacties en Samsung heeft daarop ook andere nieuwe toestellen van deze afwerking voorzien. Dit geldt nu dus ook voor de drie Samsung Galaxy TabPRO-tablets. Deze drie tablets zullen in het eerste kwartaal van 2014 in Nederland op de markt komen.

Interessant is dat de nieuwe Samsung Galaxy TabPro-apparaten niet langer voorzien zijn van een menu-knop, die eigenlijk al overbodig werd in Android 4.0. De menu-knop is vervangen door een 'recente apps'-knop, zoals we dat ook bij concurrenten en bij standaard Android gezien hebben. Wel heeft Samsung zijn tablets opnieuw voorzien van hardware-buttons onderaan het scherm en van nieuwe software-mogelijkheden, waaronder een aangepast homescherm met onder andere een nieuwfeed.

Samsung Galaxy TabPro

Samsung Galaxy TabPRO 8.4

De Tab Pro 8.4 heeft een, 8,4 inch scherm en is daarmee de eerste Samsung-tablet met dit schermformaat. Door de randen rondom het apparaat dun te houden, heeft het apparaat toch een compacte uitstraling.

De schermresolutie van 2560x1600 pixels zorgt voor een erg scherp beeld op deze tablet. Het werkgeheugen en interne geheugen zijn hetzelfde als bij het 10.1-model en bedragen 2GB aan werkgeheugen en 16 GB of 32 GB aan intern geheugen. De camera op de achterkant heeft een resolutie van 8 megapixels en die op de voorkant is een 2 megapixel-exemplaar. De accu heeft een capaciteit van 4800mAh en ook deze tablet zal out-of-the-box worden geleverd met Android 4.4 KitKat. Alleen de 16 GB-versie van deze tablet zal naar Nederland komen. Het apparaat komt wel in twee versies: één met WiFi-only met een adviesprijs van €389 en één met LTE (4G) voor €519.

Samsung Galaxy TabPRO 8.4

Samsung Galaxy TabPRO 10.1

Samsung komt ook met een grotere, krachtige tablet op de markt. Deze 10.1 inch-tablet heeft een resolutie van 2560x1600 pixels en komt met een Exynos 5 Octa-chipset aan boord bij de WiFi-variant en wordt uitgeleverd met een Qualcomm Snapdragon 800-chipset als men de LTE-variant aanschaft. Ook hier zijn twee camera's aanwezig met een resolutie van 8 megapixels en 2 megapixels. Het apparaat heeft 2 GB aan RAM-geheugen aan boord. De tablet lijkt daarmee het iets minder krachtige broertje (1 GB minder RAM-geheugen) van de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 edition). Ook beschikt deze tablet uiteraard niet over de actieve S-Pen.

Er komen 16GB en 32GB opslaggeheugen en de accu heeft een capaciteit van 8220 mAh. Ook deze tablet zal worden uitgeleverd met Android 4.4 (KitKat). De TabPro 10.1 zal ook (in ieder geval voorlopig) alleen in een 16 GB-variant uitkomen. Ook hier zijn er wel twee verschillende versies, namelijk één met WiFi-only voor €479 en één met 4G-internet voor €609.

Samsung Galaxy TabPRO 10.1

Samsung Galaxy TabPRO 12.2

Het tweede nieuwe schermformaat in de Samsung Galaxy TabPRO-serie is de TabPro 12.2. Dit schermformaat klinkt reusachtig, maar in de praktijk is het apparaat niet veel groter dan de Samsung Galaxy Tab 3 10.1.

De WiFi-variant van deze grote tablet heeft een Exynos 5 Octa-chipset aan boord, die werkt met vier kernen die geklokt zijn op een hoge snelheid voor het zware werk en vier kernen die lager geklokt zijn voor de simpele taken. De LTE-variant, dus de variant met 4G-internet, wordt uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 800-chipset die loopt op maximaal 2,3 GHz. De schermresolutie is 2560x1600 pixels en er is 3GB aan RAM-geheugen aanwezig. Het interne geheugen is 32 GB of 64GB. De twee camera's hebben een resolutie van respectievelijk 8 megapixels en 2 megapixels. Ook de Galaxy TabPro 12.2 draait op Android 4.4 (KitKat) en de accu heeft een capaciteit van 9500mAh. De tablet lijkt nagenoeg identiek aan de ook zojuist aangekondigde Samsung Galaxy NotePro 12.2, maar heeft geen actieve stylus (de S-Pen).

De Samsung Galaxy TabPRO 12.2 komt in twee varianten, maar je krijgt geen keuze over de hoeveelheid geheugen: in Nederland krijg je alleen de 32 GB-versie. De WiFi-only-variant krijgt een adviesprijs van €649 mee en de LTE-versie krijgt een adviesprijs van €749.

Samsung Galaxy TabPRO 12.2

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk