Rapport
Een aantal grote smartphonemerken is door ComputerWorld onder de loep genomen over hun updatebeleid. Vervolgens zijn er percentages gegeven van 0 tot 100 (0 is heel slecht en 100 perfect) bij drie verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn: de duur van het brengen van een update naar het nieuwste vlaggenschip, de duur van het brengen van een update naar het vlaggenschip van de vorige generatie, en de communicatie over het verschaffen van de update. Vervolgens wordt er uit die drie een totaalpercentage berekent en ontstaat daaruit een waardering die varieert van A (perfect) tot F (heel slecht).
Rangorde
Uiteraard wijst ComputerWorld erop dat, als je echt om updates geeft, de enige geschikte Android-smartphone de Google Pixel betreft. Google scoorde opnieuw een perfecte 100% en kreeg dus een A vanwege de directe toepassing van het nieuwste besturingssysteem op zijn apparaten en de goede communicatie hierover. Dat is natuurlijk logisch gezien het feit dat Google deze apparaten zelf maakt en ook het besturingssysteem verzorgt. Wanneer je zowel hardware als software op je eigen naam hebt staan, dan is overschakelen naar de nieuwste versie gebeurt in een mum van tijd. Essential krijgt ook een eervolle vermelding, maar aangezien het bedrijf slechts 1 toestel op de markt heeft gebracht in 2017, heeft deze geen cijfer gekregen. Toch moet opgemerkt worden dat Essential waarschijnlijk ook een A zou hebben gekregen.
Op de tweede plaats dit jaar staat OnePlus. Het Chinese bedrijf behaalde een percentage van 74% en verdiende daarmee een C, wat een verbetering is ten opzichte van het rapportcijfer van vorig jaar. Het duurde 47 dagen totdat het huidige vlaggenschip van het bedrijf, de OnePlus 6, Android Pie kreeg en 142 dagen tot apparaten van de vorige generatie werden geüpdatet. Voor Oreo behaalde OnePlus vorig jaar slechts een D met een percentage van 65%, dus er wordt zeker vooruitgang geboekt. Desondanks is het natuurlijk onacceptabel dat het bedrijf dat op de tweede plaats staat slechts een C scoort.
Een positieve verrassing van dit rapport komt van Samsung. Het bedrijf heeft de Android Pie / One UI-update in de afgelopen weken verschaft, waarmee hij sneller is dan voorheen en een score behaalt van 37%. Dat is echter nog steeds een F op deze schaal, maar het is in ieder geval een enorme verbetering ten opzichte van het percentage van vorig jaar, namelijk 0%. Het duurde 77 dagen totdat het bedrijf Android Pie naar zijn huidige vlaggenschip bracht, in dit geval de Galaxy S9. Samsung heeft daarentegen nog steeds geen apparaten van de vorige generatie bijgewerkt.
De verbetering van Samsung is opmerkelijk, niet omdat hij prijzenswaardig is, maar omdat hij zich begint te onderscheiden van de rest van de markt. De eerstvolgende in de rangorde is namelijk Motorola met een waardeloze 3%, gevolgd door HTC met slechts 2%, en LG met niet meer dan 0%. Omdat Samsung de grootste smartphonefabrikant is, is het behalen van een tweecijferige score bemoedigend. Het rapportcijfer verdient zeker geen lof – zes maanden wachten op een update, terwijl je betaald hebt voor een duur vlaggenschip is nog steeds belachelijk – maar het toont tenminste vooruitgang. Huawei verdient ook een schouderklopje voor het in december uitbrengen van Pie op verschillende apparaten.
De resultaten van dit rapport komen enigszins overeen met Google’s eigen voorspelling. Het bedrijf zei dat aan het einde van vorig jaar meer apparaten Android Pie zouden zien in vergelijking tot Oreo in 2017. Laten we hopen dat de cijfers vanaf nu omhoog blijven gaan en telefoons sneller de eerstvolgende grote update mogen ontvangen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Het is ook een grote beperking dat de focus van dit onderzoek op de vlaggenschepen ligt. Er zijn heel veel mensen die geen vlaggenschip kopen. Wat mij betreft mag er vooral erkenning naar bedrijven die in elke prijsklasse veel software ondersteuning voor je geld bieden.
Zoals gezegd mist er inderdaad een aantal grote spelers. Daarnaast, hoe snel je een update krijgt zegt niet zo veel. De ervaring van de update zegt veel meer.
Zitten er eigenlijk altijd hinderlijke bugs zodra je de nieuwste versie ontvangt (mijn ervaring met de Pixel)? Voegen fabrikanten zelf nieuwe functies toe waardoor het zo snel mogelijk ontvangen van de nieuwste update wellicht minder interessant is (mijn ervaring met Xiaomi en Samsung, en zo zijn er ongetwijfeld nog meer).
Zo kan een Pixel in deze test fantastisch scoren, maar kun je nog steeds een betere update-ervaring hebben bij een lager scorende smartphonefabrikant. Kortom, deze test zegt niet zo veel, en de uitslag ervan nog minder.
Beetje een raar onderzoek – waar zijn Nokia, Sony en Huawei? Toch niet de minste bedrijven. 😉