Project Mainline
Project Treble is voor Google de nummer één visie geweest om updates voor Android sneller te laten uitrollen. Het moet fabrikanten helpen om systeemupdates sneller uit te brengen doordat Android wordt opgesplitst in twee gedeeltes: het software en hardware aspect van het Android Framework en daarnaast het gedeelte dat bestemd is voor de chipfabrikant die de processor maakt van jouw telefoon. Alvorens een volledige systeemupdate kan worden uitgestuurd, moeten smartphonefabrikanten namelijk tal van stappen doorlopen. Zo moeten ze wachten op een software-update van chipmakers als Qualcomm, updates passeren ook nog langs de providers en ook met hun eigen softwareschil moet alles vlot werken
Nu wil Google een extra inspanning leveren wat betreft beveiligingsupdates, want op zijn Google I/O-ontwikkelaarsconferentie heeft het Project Mainline aangekondigd. De kern van Android wordt daarmee opgesplitst in 12 verschillende modules die allemaal een ander aspect van de beveiliging van je telefoon vertegenwoordigen. Die modules zullen voortaan rechtstreeks vanuit de Play Store door Google worden bijgewerkt, alsof het apps zijn. Zodra de Android-ontwikkelaars dus op de hoogte zijn van een kritieke fout, kunnen ze meteen een patch uitsturen om het probleem te verhelpen.
Niet afhankelijk van fabrikanten
Het sterke aspect van Project Mainline is dat de updates zonder benodigde acties van de fabrikant van je telefoon worden uitgestuurd. Het grote voordeel daarvan is dat gebruikers niet hoeven te wachten op de update van een fabrikant voor de laatste beveiligingsupdate. Beveiligingsupdates gebeuren nu stelselmatig in de achtergrond vanuit de Play Store.
Project Mainline bouwt verder op de eerdere opsplitsing die al door Poject Treble werd gemaakt
De 12 modules van Project Mainline blijven volledig open-source en maken deel uit van het Android Open Source Project (AOSP). De nieuwigheid zal deel gaan uitmaken van Android Q, dus enkel telefoons die op de toekomstige Android-versie draaien zullen van de snelle beveiligingsupdates kunnen genieten. Mainline werkt standaard op Android Q-telefoons van alle merken, opnieuw zonder dat er actie is vereist langs de kant van de fabrikanten.
Win-winsituatie
Al kan een fabrikant er wel voor kiezen om niet met Project Mainline te werken. Gelukkig is de kans eerder klein dat fabrikanten niet met het nieuwe updatesysteem van Google aan de slag willen, omdat Google in feite werk uit hun handen neemt. Beveiligingsupdates uituren, kost tijde en geld voor telefoonmakers. Google heeft dus met Mainline voor een win-winsituatie gezorgd.
In de tweede bètaversie van Android Q zat al een sterke aanwijzing naar Project Mainline verstopt doordat Google alvast Android-updates via de Play Store testte. Vorig jaar maakten we een analyse van de resultaten die Project Treble heeft opgeleverd en dat leverde geen goed rapport op voor Google. De omschakeling van oudere versies van Android naar Android Pie is er niet spectaculair sneller op geworden. Het is natuurlijk de vraag of Mainline er ook voor zal zorgen dat fabrikanten sneller versie-updates doorvoeren, nu Google het beveiligingsgedeelte zelf in handen neemt.