Android 10 Q: derde bètaversie beschikbaar, dit is er nieuw

Android 10 Q: derde bètaversie beschikbaar, dit is er nieuw

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android Q tijdlijn

Google heeft in maart van 2019 de nieuwste Androidversie die vooralsnog door het leven gaat als 'Android Q' aangekondigd. Dit was meteen de eerste developer preview. Dat betekent dat deze testversie nog niet stabiel genoeg was om te draaien op een Pixeltelefoon. Een developer preview is dan ook hoofdzakelijk bedoeld voor ontwikkelaars.

Android Q - eerste bèta

In deze preview zagen we een aantal nieuwe zaken. Google focust zich in Android Q onder andere op privacy en dat komt tot uiting in een nieuw systeem voor toestemmingen. Daarnaast is het deelmenu in deze versie verbeterd en vooral sneller geworden, kunnen de vorig jaar aangekondigde App Slices nu ook deel uitmaken van apps van derden en zien we een systeembrede donkere modus. Android Q heeft tevens ingebouwde ondersteuning voor vouwbare telefoons en ondersteuning voor informatie over portretfoto'swaardoor er meer speciale effecten mogelijk zijn in combinatie met fotobewerking. Dit en meer is allemaal in de eerste bètaversie van Android Q aangekondigd en in dit artikel lees je er alles over.

Android Q - tweede bèta

In april volgde de tweede update voor het bètaprogramma van Android Q. In deze bèta lanceerde Google een nieuwe functie genaamd 'Scoped Storage' die van externe opslag een veiligere opslaglocatie moet maken om zo meer privacy te creëren in de externe opslag. Daarnaast zagen we de Bubbles voorbijkomen die heel veel lijken op de chatheads van Facebook Messenger. De Bubbles van Google zijn kleine bubbels die je kan verslepen op je scherm en die openen in volledig scherm als je ze aantikt. Android Q heeft als eerste Androidversie ondersteuning voor vouwbare telefoons of foldables en in de tweede bèta is er dan ook dat een Foldables Emulator toegevoegd in Android Studio. Een uitgebreide uitleg over al deze nieuwe mogelijkheden kun je in dit artikel vinden.

Vandaag is dus de derde bèta aangekondigd en in de vierde zal ergens in juni gelanceerd worden. Daarna zullen de vijfde en zesde preview als release candidates in het derde kwartaal vrijgegeven worden. De officiële versie van Android Q zal waarschijnlijk in augustus het daglicht gaan zien. In 2017 werd namelijk de uiteindelijke versie van Android O(reo) op 21 augustus gelanceerd, Android N(ougat) werd op 22 augustus aangekondigd en Android 9.0 Pie werd op 8 augustus onthuld. Dan weten we ook waar de 'Q' voor staat en kunnen alle smartphonefabrikanten beginnen met het uitbrengen van deze Androidversie voor hun toestellen.

Android Q tijdlijn

De tijdlijn van Android Q

Android Q - derde bètaversie

Op Google I/O 2019 is de derde bètaversie van Android Q naar buiten gebracht. In deze bèta zien we met name een aantal nieuwe functies die gericht zijn op de eindgebruiker. Je vindt een overzicht hieronder.

Live Caption

Dankzij Live Caption kan je onmiddellijk automatisch ondertiteling laten verschijnen op het scherm van je telefoon. Alle audio die je op je telefoon hoort kan je vanaf het volume menu laten omzetten in ondertiteling op je scherm. De Live Caption gebeurt volledig in real-time en je kan de ondertitels alle kanten naartoe slepen op je scherm. De technologie is volledig on-device, dat wil zeggen dat een internetverbinding geen vereiste is.

Smart Reply

Android Q kan zelf voorspellen welke boodschap je op berichten wil antwoorden. Je krijgt een melding te zien vanuit elke berichten-app en Google zal je aanbevelingen doen van antwoorden. De aanbevelingen gebeuren volledig op je toestellen en informatie over de je keuzes die je maakt worden niet verzonden naar servers. De functie is afkomstig van de vroegere Reply-app van Google.

Google Smart Reply Android Q

Focus Mode

Google maakte het vorig jaar mogelijk om je scherm naar grijswaarde te zetten om zo je eraan te herinneren dat je als gebruiker je ogen af en toe minder schermtijd moet geven. Nu komt Google met een nieuwe Focus Mode waarmee je zelf apps kan selecteren die jou afleiden. Deze apps worden grijs weergegeven en hun notificaties zijn niet langer zichtbaar in Focus Mode.

Parental Control

Family Link is Googles app waarmee je als ouder de tijd die kinderen spenderen op hun telefoon beperken. Google brengt die functionaliteit nu rechtstreeks in Android Q. Je kan instellen hoe lang je kind een app mag gebruiken en de Bonus Time-functie laat je toe om een aantal extra minuten toe te voegen als een timer.

Google Android Q betaprogramma

Privacy en veiligheid

Google zal nu Privacy als een apart tabblad in instellingen gaan weergeven zodat je gerelateerde instellingen zoals toestemmingen van apps gemakkelijker kan beheren. Ook zullen beveiligingsupdates op de achtergrond uitgevoerd kunnen worden, vergelijkbaar met hoe apps nu worden bijgewerkt. Zo kunnen de laatste veiligheidsupdates en privacyverbeteringen gemakkelijk worden doorgevoerd zonder dat je je telefoon opnieuw hoeft op te starten. Het is nog niet duidelijk welke telefoons allemaal over deze specifieke functie gaan beschikken.

Nieuwe gestures

Google wil een einde maken aan de terugknop in de navigatiebalk en vervangen door een nieuwe veegbeweging (gesture). Door naar links te vegen ga je in Android Q één stap terug. Eerder werd het al mogelijk om door je laatst gebruikte apps te bladeren door naar rechts te vegen. Hierdoor lijkt de manier van navigeren heel er op dat van iOS waar ook geen vaste virtuele terugknop bestaat.

Andere Android Q aankondigingen

Google heeft Project Mainline aangekondigd waarmee het sneller beveiligingsupdates wil uitsturen met Android Q door het werk uit de handen van fabrikanten te nemen. Google gaat zelf updates rechtstreeks vanuit de Play Store uitsturen. Ten slotte heeft Google in een blogpost bevestigd dat er een donkere modus naar Android Q komt, gepaard met de tekst 'you asked, we listened!'

Android Q installeren

Vorig jaar konden bij de eerste en de tweede bètaversie van Android P, naast de Pixel-toestellen die bij het officiële bètaprogramma aangemeld waren, ook andere telefoons meedoen zoals de OnePlus 6, Nokia 7 Plus en de Xiaomi Mi Mix 2S. Nu zijn er in totaal 21 apparaten van 13 fabrikanten die meedoen met de beta van Android Q, variërend van fabrikanten als Nokia, OPPO tot Asus en Xiaomi en natuurlijk de Pixel-telefoons.

Google Android Q betaprogramma

Deelnemende fabrikanten aan Android Q bèta

Wil je deze nieuwe bètaversie van Android Q testen? In dit artikel lees je hoe je aan het bètaprogramma mee kunt doen. We willen nog wel benadrukken dat deze Androidversie officieel niet voor gebruikers bestemd is en dat ze veel stabiliteitsproblemen met zich meebrengt.

Google Family Link voor ouders

Google Family Link voor ouders

Google Family Link is een dienst waarmee ouders een beheerde Google-account voor hun kinderen aan kunnen maken. Met de speciale applicatie is het onder andere mogeli ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk