Google maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om geschikte apps te vinden in de Play Store. Ze krijgen nu een label zoals: ‘Hulp bij motorische beperkingen’ of ‘Hulp bij visuele beperkingen’. Daarmee kan je makkelijk op zoek naar andere toegankelijke apps.
Toegankelijkheid en apps
Voor mensen met een visuele beperking is Google Talkback in heel wat apps gebouwd. Daarmee leest Google de menu’s in een bepaalde app voor zodat je makkelijker door de interface kan navigeren. Om dit soort van toegankelijke apps makkelijker te vinden krijgt de Play Store speciale toegankelijkheidslabels, dat maakt Google bekend in een Google Play Help-bericht.
De labels verschijnen onder het kopje Over deze app in de Play Store. Je kan er de volgende labels terugvinden:
- Hulp bij motorische beperkingen
- Hulp bij visuele beperkingen
- Cognitieve beperkingen
- Hulp bij gehoorbeperkingen
- Toegankelijke communicatie
- Ondersteuning voor schermlezers
Zo werkt het
Google legt verder uit dat de labels telkens op twee manieren apps verzamelen. Het kan gaan om apps die mensen ondersteunen met hun beperking, zoals Google Live Transcriptie voor mensen met gehoorbeperking. Anderzijds kan het ook gaan om eender welke app die toengankelijkheidsfuncties bevat, bijvoorbeeld een game die werkt met een schermlezer.
Recent heeft KPN bekend gemaakt dat zijn app nu toegankelijker is voor gebruikers met visuele beperkingen dankzij Talkback-ondersteuning. Toch valt het op dat de app – en veel andere toegankelijke apps – nog niet van een label zijn voorzien. Daarnaast lijkt er nog geen eenvoudige manier te zijn om een overzicht van de verschillende labels te vinden in de Play Store. Met andere woorden: je moet een label eerst tegenkomen in een bepaalde app voor je ander apps met dat label kan zoeken.
Google stelt ook dat nog niet alle apps een label hebben gekregen, maar dat de selectie wel wordt uitgebreid in de toekomst. Ben jij tevreden nu toegankelijke apps nu beter vindbaar zijn in de Play Store? Laat het ons weten in de reacties.
De populairste artikelen over toegankelijkheid
- Honderden overheidsapps niet toegankelijk voor mensen met beperking
- Google toont eerste prototype slimme augmented reality-bril
- Zo waarschuwt Android doven en slechthorenden voor belangrijke geluiden
- Je Android-telefoon bedienen met je gezicht, zo werkt het in Android 12
Bedankt voor de tip, Katty!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Zal wel aan mij liggen maar voor Google begrippen vind ik het gewoon slecht werken en zeker niet snel.
Je moet eerst een label hebben gevonden voordat je er op kan klikken of je moet de exacte naam weten van het label.
Zoek ik op blind dan krijg ik eerst een advertentie van Tinder en vervolgens niets goeds.
Het kan zoveel beter.
@Sebastien: is die labeling ook beschikbaar op de website https://play.google.com of enkel in de play store app? Ik kon vandaag die labels nog niet vinden op de play store website. Of moet ik een bepaalde versie van de play store hebben? Mij lijkt het in ieder geval interessant dat apps dit soort labels krijgen, want ik zie b.v. veel reviews bij “android toegankelijkheidstools” over mensen die zich ergeren aan die app of niet weten wat ze ermee aan moeten of waarom die standaard op hun smartphone staat. Zonder die app kan ik simpelweg geen smartphone bedienen. Hoe nuttiger categorisering is, hoe beter, volgens mij.
Enkel in de app heb ik de indruk. Categoriseren is zeker goed en ik hoop dat Google nog meer apps gaat labelen. Ik mis bij veel apps nog een juist label
Ik vind die labels nog niet. Moet ik een bepaalde versie van de app hebben of skipt talkback die labels domweg?