Zo werken de vernieuwde notificaties in Android N

Zo werken de vernieuwde notificaties in Android N

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Nieuwe notificaties in Android N

Volgens Google staat de 'N' in Android N voor 'notificaties' en het bedrijf heeft dan ook de notificaties op het gebied van gebruikersinterface flink aangepakt. Voor nieuwe gebruikers misschien een stuk intuïtiever, maar voor bestaande gebruikers zal het even wennen zijn.

In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen tussen de oude en nieuwe notificaties en welke nieuwe notificatietypes beschikbaar zijn.

Minder maar relevantere info

De notificaties van Android N bevatten standaard minder informatie dan notificaties op eerdere Androidversies. In de onderstaande afbeelding laat Google zien waar alle informatie gebleven is en illustreert de grote verschillen tussen de lay-out van notificaties in oudere Android-versies en Android N.

De informatie die je in de bovenste rij zult zien, is ook nog eens beperkt. Zo wordt er standaard geen tijd meer weergegeven. Wanneer de tijd dat een notificatie verstuurd is belangrijk is, bijvoorbeeld bij een berichten-app, kan de ontwikkelaar de weergave hiervan handmatig inschakelen. Google wil ook andere informatie alleen zien wanneer dit belangrijk is voor de context. Wanneer een gebruiker slechts één e-mail-account heeft, hoeft bijvoorbeeld niet in beeld op welk e-mail-adres een mailtje binnengekomen is.

Direct reageren en berichtenstijl

Eén van de belangrijkste onderdelen van Android N is de mogelijkheid voor ontwikkelaars om directe reacties toe te voegen aan notificaties. Wanneer je bijvoorbeeld een WhatsApp-berichtje binnenkrijgt, kun je via de notificatie zelf al direct reageren.

Deze functie, ook wel quick reply of direct reply genoemd, is misschien wel nieuw, maar de kans is groot dat ontwikkelaars niets hoeven te doen om ondersteuning voor snelle reacties toe te voegen. Het snel reageren werkt namelijk via dezelfde manier als bij smartwatches met Android Wear: als ontwikkelaars dit al wel ondersteuning, bijvoorbeeld WhatsApp en Hangouts doen dat, dan werkt dit ook meteen op Android N.

Screenshotje van Direct Reply in Android N

Er zijn al veel apps die ook op eerdere Android-versies ondersteuning bieden voor snelle reacties, maar door dit nu aan Android zelf toe te voegen hoeven ontwikkelaars de functie niet meer zelf te ontwerpen en ontwikkelen, wat er voor zal zorgen dat meer app quick reply-ondersteuning krijgen én de functie bij alle apps op dezelfde manier werkt.

Speciaal voor messaging-apps is ook een nieuwe stijl notificatie aan Android N toegevoegd. Deze laat een gedeelte van een lopend chatgesprek zien, inclusief snelle-reactie-mogelijkheden.

Vernieuwde acties

Notificaties bevatten soms knoppen, denk maar aan een knop om een e-mail-bericht als gelezen te markeren. Deze knoppen zijn voorzien van een icoontje met tekst. Het uiterlijk van deze notificaties wordt bij Android N ook aangepast, om deze minder druk over te laten komen.

Vanaf Android N zullen de icoontjes op de knoppen achterwege blijven. Volgens Google is dat om er voor te zorgen dat er genoeg ruimte overblijft voor de tekst in de toch al beperkte ruimte die beschikbaar is voor de knoppen. Overigens blijft het toevoegen van icoontjes wel verplicht voor ontwikkelaars: deze worden weergegeven op oudere Androidversies en op Android Wear-smartwatches.

Gebundelde notificaties

Om het overzicht te bewaren bij notificaties, kunnen ontwikkelaars bij Android N hun notificaties bundelen. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere notificaties met foto's hebt, kan het al snel onoverzichtelijk worden. Bij een bundel ziet je één notificatie, waar een samenvatting van de gebundelde notificaties op te vinden is. Deze 'bundel' kun je in een keer wegslepen mocht deze niet interessant voor je zijn, maar het is ook mogelijk een bundel open te klappen, waarna je iets met de individuele notificaties kunt doen.

Net als bij direct reageren geldt ook voor gebundelde notificaties dat ontwikkelaars mogelijk niet veel hoeven te doen om deze functie te gebruiken. Ook bij notificatiebundels wordt namelijk gebruik gemaakt van een functie die al in Android Wear zat. Overigens worden notificaties ook al automatisch gebundeld: om te voorkomen dat de notificatielijst volloopt worden notificaties van een app automatische gebundeld wanneer er vier of meer zijn.

De notificatie die de samenvatting bevat, is de enige notificatie die op oudere Androidversies weergegeven zal worden en moet daarom ook voldoende informatie bieden voor gebruikers. Google raadt ontwikkelaars daarbij aan gebruik te maken van een notificatietype dat al beschikbaar is en onder andere wordt gebruikt door e-mail-apps om meerdere e-mails aan te duiden.

Beschikbaarheid

Google heeft aangegeven dat de uiteindelijke versie van Android N tegen het einde van de zomer vrijgegeven zal worden. De verwachting is dat we dan ook direct Nexus-toestellen gaan zien die draaien op deze nieuwe Androidversie. Updates voor bestaande toestellen worden dit keer, vanwege het uitgebreidere testprogramma, eerder verwacht dan bij bijvoorbeeld Marshmallow. Een preview-versie voor Nexus-toestellen is al te downloaden en gebruiken en dat geldt ook voor Sony Xperia Z3-toestellen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk