'Meta' is officieel de nieuwe naam voor Facebook: we leggen het uit

'Meta' is officieel de nieuwe naam voor Facebook: we leggen het uit

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De nieuwe naam voor Facebook is 'Meta'. We hebben het niet over de nieuwe naam voor het sociale netwerk, maar wel voor het bedrijf Facebook dat bestaat uit onder meer Instagram, WhatsApp, Facebook en Oculus. We leggen uit waarom er een nieuwe naam is.

Facebook is nu 'Meta'

Facebook is veel meer dan Facebook alleen, dat is in één zin uitgelegd waarom Meta de nieuwe naam moest worden. Meta-CEO Mark Zuckerberg legde begin dit jaar al uit dat de toekomst van zijn bedrijf te vinden is bij een waaier aan producten ene diensten. Slimme Ray-Ban-brillen, smart speakers, horloges, virtual reality (VR) en sociale netwerken.

Zuckerberg nam toen letterlijk al het woord 'metaverse' in de mond en nu kondigt hij dus de naamsverandering naar 'Meta' aan, dat blijkt uit een blogbericht. In de aankondiging van Meta wordt al meteen duidelijk gemaakt dat social media niet zal stoppen bij 2D-schermen, maar dat virtuele omgevingen een belangrijke rol zal spelen. Dat is waar Oculus bij zal komen kijken.

Kritiek van Oculus-gebruikers

Er was eerder al controverse omdat gebruikers van Oculus VR-headsets plots verplicht via Facebook moesten inloggen. Daarnaast kwam er ook kritiek op de gegevens die Facebook verzamelt via de headsets. Volgens een verklaring aan The Verge hebben die spanningen mee geleidt tot de naamsverandering naar Meta. Een naam die meer los van het sociale netwerk Facebook wordt gezien. Inmiddels werd ook het bekende bord met het duimpje naast het voormalige Facebook-hoofdkwartier omgewisseld met een 'Meta-bord'.

Meta gaat zelfs zo ver dat de Oculus Quest en de Facebook Portal-smart speaker omdoopt tot de Meta Quest en Meta Portal. Er komt ook een nieuwe inlogmethode voor VR-headsets, anders dan inloggen met je Facebook-account. Dat blijkt uit een Facebook-bericht van Meta-CTO Andrew Bosworth.

Gerelateerde artikelen

Alphabet en Snap

Facebook is niet de eerste grote techonderneming die een nieuwe naam kiest voor het overkoepelende bedrijf van zijn producten en diensten. Zo'n naam helpt om duidelijker een onderscheid te maken en het is ook interessanter voor de communicatie richting aandeelhouders. Google werd daarom al in 2015 Alphabet en Snapchat heet Snap.

Wat vind jij van de nieuwe naam? Zal Meta erin slagen om de kritiek, die Facebook kreeg rond privacyschandalen en zijn bedrijfscultuur, van zich af te schudden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk