Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Komt Google volgende week met ChatGPT-concurrent? 4 dingen die je moet weten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
3 februari 2023, 9:01
4 min leestijd
Komt Google volgende week met ChatGPT-concurrent? 4 dingen die je moet weten

Lees verder na de advertentie.

Het kan niet anders dan dat ChatGPT van OpenAI een reële bedreiging geworden is voor Google Zoeken. Daarom heeft Google alle zeilen bijgezet en volgende week zouden we Googles antwoord op deze geavanceerde chatbot te zien gaan krijgen. Dit zijn alvast 4 dingen die je over Googles ChatGPT-alternatief moet weten.

ChatGPT zorgde voor ‘code rood’ bij Google

ChatGPT is wereldwijd een zeer populaire chatbot en tekstgenerator waarmee je op bijna menselijke wijze gesprekken mee kunt voeren. De door OpenAI ontwikkelde tool gebruikt hier kunstmatige intelligentie (AI) voor en grote bedrijven als Microsoft pompen ontzettend veel geld in de ontwikkeling ervan. Dat heeft gezorgd voor code rood bij Google. De zoekgigant heeft eind vorig jaar meerdere teams op de bouw van een alternatief voor ChatGPT gezet. En dat alternatief krijgen we waarschijnlijk volgende week al te zien.

Googles antwoord op ChatGPT

Google heeft namelijk een evenement aangekondigd voor volgende week (via The Verge). Dat evenement staat geheel in het teken van Google Zoeken en kunstmatige intelligentie. In de uitnodiging van het evenement vermeldt Google het volgende: 

We gaan het hebben over hoe we de kracht van kunstmatige intelligentie gebruiken om opnieuw uit te vinden hoe mensen informatie zoeken, verkennen en ermee omgaan, waardoor het natuurlijker en intuïtiever dan ooit tevoren wordt om te vinden wat je nodig hebt.

Google over het evenement van volgende week

1. Apprentice Bard

Volgens CNBC bestaat het antwoord van Google op twee onderdelen. Google test ten eerste een chatbot genaamd Apprentice Bard. Anonieme medewerkers zeggen dat de werking ervan lijkt op ChatGPT. De bot geeft ook gedetailleerde antwoorden op vragen en opdrachten.

Alleen gebruikt Google niet het door Microsoft ontwikkelde GPT-3.5-code, maar zijn eigen ‘LaMDA’-technologie (Language Model for Dialogue Applications). Deze technologie is ook gebaseerd op kunstmatige intelligentie en we zagen de term vorig jaar ook voorbij komen. Google zet LaMDA namelijk in voor de Google Assistent. Het bedrijf wil namelijk dat de Assistent niet alleen maar droge feiten oplepelt, maar ook ‘menselijke gesprekken’ kan voeren. Google zou deze tool aan het testen zijn en de afgelopen weken meer werknemers hebben gevraagd om een ​​handje te helpen om de algoritmen te verbeteren.

2. Bard in Google Zoeken

Vervolgens zou Google de kennis van Apprentice Bard implementeren in Google Zoeken. Dat blijkt uit afbeeldingen die tijdens het testen zijn gebruikt. Hierin zou een nieuwe interface te zien zijn met daarin antwoorden van Apprentice Bard. Gezamenlijk moeten ze de gebruiker het gevoel geven dat ze met een echte persoon reageert op hun zoekopdrachten.

ChatGPT kan je helpen om titels voor artikelen te bedenken

Pichai heeft al aangegeven het werkt aan de mogelijkheid om gebruikers direct te laten communiceren met zijn “nieuwste, krachtigste taalmodellen als aanvulling op zoeken”. Volgens Paul Buccheit, de bedenker van Gmail, zal ChatGPT de zoekbalk in de Microsofts zoekmachine Bing vervangen. Hij denkt dat de bot zijn gedachte/vraag automatisch aanvult terwijl hij deze typt. Tegelijkertijd komt het beste antwoord naar voren, via bijvoorbeeld een link naar een website of product. Google zou met Bard en LaMDA hetzelfde van plan kunnen zijn.

3. Bard heeft actuele kennis

Een groot voordeel dat Bard ten opzichte van ChatGPT zou hebben is het hebben van actuele data. ChatGPT is getraind met data die niet meer is bijgewerkt sinds september 2021. Apprentice Bard zou tijdens de interne testen al gegevens uit januari 2023 gebruikt hebben.

4. Bard is nauwkeuriger dan ChatGPT

Zowel Bard en ChatGPT zouden vergelijkbare antwoorden geven, maar ChatGPT geeft langere en meer gedetailleerde antwoorden. Vooral als het gaat om creativiteit zoals bij een filmscript. Daarnaast zou ChatGPT weer meer moeite hebben met beantwoorden van logische raadsels, in tegenstelling tot LaMDA. Google zet meer in op nauwkeurigheid van resultaten omdat het een behoorlijke reputatie heeft op dat gebied.

Het Google-evenement wordt op 8 februari om 14.30 uur lokale tijd live gestreamd op YouTube. De timing van het evenement valt ook samen met het financiële praatje dat Google-CEO Sundar Pichai geeft tijdens de tijdens zogenaamde ‘earnings call’. Hier worden de kwartaalcijfers van het vierder kwartaal bekend gemaakt.

Wij zijn ontzettend benieuwd naar het antwoord van Google op ChatGPT en de implementatie ervan in Google Zoeken. Zou Google er dan toch op tijd bij zijn, zodat we niet gaan ‘bingen’ in plaats van googelen? Wat denk jij? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Google presents : Live from Paris

Populairste artikelen over ChatGPT

Je vindt ons complete ChatGPT overzicht met alle tips, tricks, uitleg, en howto’s over over deze populaire chatbot op hier op Androidworld. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je de laatste tips altijd binnen handbereik. Hieronder vind je alvast de meest gelezen ChatGPT-artikelen op Androidworld.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

8

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

4 februari 2023, 15:11

Bijna alles wat Google gekopieerd heeft, heeft zijn deuren gesloten. Mijn ervaring is heel slecht wanneer Google kopieert ??‍?

3 februari 2023, 19:09

Ik zit te wachten op Google auto die begrijpt wat ik bedoel als ik zeg “plan een route naar huis” of “stuur een whatsapp bericht met mijn geschatte aankomsttijd”

Gewist profiel
3 februari 2023, 17:00

Dit is weer gewoon een hype aan het worden gebruikt door lui jeugd die niet meer na denken over alles want je word er moe van nou deze jeugd nu moet maar is gewoon baan gaan zoeken van 40uur dan weet je wat werken is niet die idioten baantjes van 20 uur of minder. Want alleen van 40uur werken kun je goed leven minder dan heb je niks gewoon straks allemaal in de bijstand ook nog .

3 februari 2023, 12:28

Wat mij betreft, mag google assistent best wat slimmer worden. Als ik b.v. vraag om “radio 2 Oost-Vlaanderen” te activeren, wordt radio 2 Vlaams-Brabant geactiveerd. En er zijn nog momenten dat m’n smart speaker de bal mis slaat. Ik wil gerust in het kader van #googlecrowdsource helpen testen door eens volledig los te gaan via de google assistent en de antwoorden te beoordelen. Wees gerust, ik leg de lat niet te laag.