Paul Buccheit, de bedenker van Gmail, denkt dat ChatGPT het gaat winnen van het meest winstgevende product van Google, en dat is Google Zoeken. Zo gaat dat volgens Buccheit gebeuren.
Code rood voor Google
ChatGPT werd sinds november al snel de favoriete tool van miljoenen gebruikers om recepten op te vragen, samenvattingen van stukken tekst te maken, titels te verzinnen en nog veel meer. Daarom is het sinds die tijd code rood bij Google. De zoekgigant heeft meerdere teams ingezet om met een eigen antwoord op ChatGPT en ook Dall-E 2 te komen. Dat zijn twee tools gebaseerd op kunstmatige intelligentie en die zijn ontwikkeld door OpenAI. ChatGPT is een superslimme tekstbot die vragen kan beantwoorden, alsof het antwoord van een mens afkomstig is. DALL·E kan beelden kan generen op basis van omschrijvingen. De antwoorden en beelden die beide genereren zijn erg goed, maar nog niet foutloos.
Microsoft is één van de grote investeerders in Open AI en wil de tools naar zijn eigen zoekmachine Bing brengen. Google maakt zich dus terecht druk. Bing is namelijk de grote concurrent van Google Zoeken. Paul Buccheit, de bedenker van Gmail, doet er via Twitter nog een schepje bovenop:
Google is misschien maar een jaar of twee verwijderd van een totale ontwrichting. Kunstmatige intelligentie zal de resultatenpagina van de zoekmachine, waar ze het meeste geld verdienen, elimineren. Zelfs als ze AI inhalen, kunnen ze het niet volledig inzetten zonder het meest waardevolle deel van hun bedrijf te vernietigen!
Zo gaat ChatGPT de zoekbalk veroveren
Google geeft je, na het invoeren van een zoekopdracht, tientallen pagina’s met zoekresultaten. Vervolgens moet je door deze pagina’s heen om een gewenst resultaat te bekijken. ChatGPT doet dit heel anders. De tekstbot beantwoordt je vragen op gemoedelijke toon. En je kan hem zelfs vervolgvragen stellen. Het lijkt meer op het voeren van een natuurlijk gesprek.
Daarnaast groeit de technologie achter ChatGPT als kool, en dat zal resulteren in nauwkeurigere resultaten. Nauwkeuriger dan de resultaten in Google Zoeken. Buccheit denkt dat ChatGPT de zoekbalk in de browser gaat vervangen, en zijn gedachte/vraag automatisch aanvult terwijl hij deze typt. Tegelijkertijd komt het beste antwoord naar voren, via bijvoorbeeld een link naar een website of product. Insiders hebben al aangegeven dat Bing met behulp van ChatGPT in complexe volzinnen zal kunnen antwoorden op vragen die door gebruikers worden gesteld.
ChatGPT is nog niet zo ver
Momenteel is ChatGPT nog lang niet zover. De tool gebruikt voor het geven van antwoorden data van vóór 2021. Vragen stellen over recente onderwerpen gaat dus niet werken. Daarnaast geeft de tekstbot ook wel eens onjuiste informatie, kan je het gebruiken om Molotov-cocktails te maken en om te frauderen met werkstukken op school. Al heeft OpenAI voor die laatste nu een tool online gezet waarmee je kunt zien of dat werkstuk waarschijnlijk is geschreven door kunstmatige intelligentie of door de student zelf. Tenslotte is de servercapaciteit ontoereikend. ChatGPT is vaak onbereikbaar. Er komt in de toekomst een betaalde versie van de tekstbot en daarmee zouden dit soort problemen kunnen worden verholpen.
Of en wanneer ChatGPT een serieus gevaar vormt voor Google Zoeken, dat weten we niet. Maar het kan zo maar zijn dat jij straks gaat ‘bingen’ in plaats van googelen. ChatGPT denkt daar zelf trouwens anders over:
Populairste artikelen over ChatGPT
Je vindt ons complete ChatGPT overzicht met alle tips, tricks, uitleg, en howto’s over over deze populaire tekstbot op hier op Androidworld. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je de laatste tips altijd binnen handbereik. Hieronder vind je alvast de meest gelezen ChatGPT-artikelen op Androidworld.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik vind het wel gek dat open ai met eén investeerder in zee gaat. Ik denk bij “open” aan “beschikbaar voor iedereen” net als bij open source. Als de “open” in “open ai” gewoon deel uitmaakt van een bedrijfsnaam en niet met beschikbaar voor iedereen, dan zal “open ai” straks niet meer open zijn maar gemonopolyseerd. Google had maar sneller moeten zijn en eerder moeten investeeren in chat gpt etc. Maar je moet als gebruiker ook zelf je hersens blijven gebruiken en kritisch nadenken. Artificiële intelligentie kan een hulp zijn, maar het is niet zaligmakend. Zolang ik slimmer ben dan m’n smart speaker, maak ik me geen zorgen. Die speaker slaat toch nog vaak de bal mis, dus m’n zelfbeeld heeft nog even een mooie toekomst.
Ik denk dat Google meer bedreigd wordt door het sturen van (door bepaalde belanghebbenden) gewenste zoekresultaten dan door ChatGPT. Ik ben het eens met ChatGPT: ze kunnen elkaar aanvullen.
Ik gebruik steeds vaker het ChatGPT bot in Telegram, hij geeft kant en klare oplossingen terwijl ik bij Google nog de juiste tekst moet zien te vinden.
Google moet zeker aan het werk
Wederom een interessant en leuk geredigeerd artikel. Als ik het schot voor de boeg dat het over 2 jaar met Google gedaan is door laat dringen, denk ik dat men in het algemeen nog steeds veel te veel van AI verwacht. Ongetwijfeld laat een leger aan onwetenden zich van ChatGPT bedienen, maar daar tegenover staat dat zoals nu alle gemanipuleerde zoekmachines meestijds geen of de grootste onzin onze kant op blaffen, als we iets aan het zoeken zijn op het WEB(groot open riool)
Met het artikelgewijs doorspitten van het aanbod van pagina’s, zal een gebruiker straks, zoals nu het geval is, toch echt zelf zijn hersenen moeten blijven gebruiken. Het sprookje dat ChatGPT, of zoals nu de bekende zoekmachines jouw kant opsturen, zul je echt niet serieus kunnen nemen. In feite verschilt het niet veel. De presentatie is anders.