Google zet meerdere teams in om te werken aan een eigen antwoord op ‘ChatGPT’ en ‘Dall-E 2’. Dat zijn twee slimme tools die gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI). ChatGPT en Dall-E 2 zijn nog in bèta, maar ze zien in korte tijd hun gebruikersaantallen groeien.
Het succes van ChatGPT
In 2016 is de Google Assistent voorgesteld: een slim hulpje dat jouw smarthome-apparaten bedient en dat allerlei kennisvragen kan beantwoorden. De afgelopen jaren kreeg de Assistent heel wat integraties met apps van derden, maar als het om ingewikkelde vragen gaat, verwijst het nog vaak door naar Google-zoekresultaten. En daarnaast zijn er ook nog andere problemen met de Assistent.
Onlangs kon je op Androidworld lezen over “3 revolutionaire AI-toepassingen die de wereld op zijn kop zetten“. Wij hebben met de redactie de titel niet bedacht, nee, dat deed ChatGPT in onze plaats. ChatGPT is een chatbot die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om complexe antwoorden te geven op alle soorten vragen. En met “complexe antwoorden” bedoelen we een manier die de Google Assistent helemaal in een schaduw zet.
“Code rood”
Volgens bronnen van The New York Times is het daarom “code rood” bij Google. Dat wil zeggen dat er meerdere teams zijn samengesteld om elk een alternatief te bouwen voor ChatGPT. De bedoeling is dat Google in mei 2023 meer kan onthullen over zijn werk en dan kan het met AI-prototypes komen. De groeiende populariteit van ChatGPT wordt bij het bedrijf heel serieus genomen.
ChatGPT is ontwikkeld door het bedrijf OpenAI, waar onder andere Microsoft stevig in investeert. Het is inmiddels 21 miljard euro waard, ook al heeft het op dit moment enkel previewversies van zijn software uitgebracht. En hoewel ChatGPT complexe antwoorden kan geven op vragen, heeft het geen toegang tot recente informatie en nieuwsfeiten, anders dan de Google Assistent. Zijn database van gegevens dateert van september 2021.
Verzinnen en vooroordelen
Google maakt zich volgens bronnen van The New York Times zorgen over de nauwkeurigheid van chatbots. Eén van de topmensen die met de krant sprak, zei in het bijzonder dat AI “dingen kan verzinnen” wanneer het onzeker is over zijn antwoorden. Daarnaast vormen vooroordelen en kwaadaardig taalgebruik ook een probleem. Google is daarom van plan om eerst enkel testgroepen van maximaal 500.000 mensen met zijn prototypes aan de slag te laten gaan.
Als vergelijking: ChatGPT bereikte na vijf dagen al één miljoen gebruikers met zijn previewversie. We hebben ook op de redactie al de beperkingen van ChatGPT kunnen ervaren. De chatbot beschikte op een gegeven moment kennelijk over te weinig informatie rond de nieuwe Matter-standaard voor smarthome-apparaten. Op een vraag over de standaard heeft ChatGPT daarom een hele tekst verzonnen waarin Matter werd omschreven als een videoplatform van Google. Het las met andere woorden een volledige omschrijving over YouTube voor.
Afbeeldingen genereren
Google wil met zijn nieuwe teams niet alleen een concurrent ontwikkelen voor ChatGPT, maar ook voor een andere tool van OpenAI die Dall-E 2 heet. Dall-E 2 kan zelf afbeeldingen en kunstwerken genereren op basis van een omschrijving van de gebruiker. Google experimenteerde in het verleden al met zulke software, maar nu worden die inspanningen dus vergroot.
Hoe zijn jouw ervaringen met ChatGPT? Misschien moet je de tool nog testen. Was jij onder de indruk van de antwoorden die de chatbot gaf, of heb je vooral zijn beperkingen kunnen ondervinden? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Hoe meer concurrentie voor Google hoe beter. Maar in dit geval denk ik dat de mensheid beter af is zonder deze AI software en algoritmes.
ChatGPT is echt indrukwekkend. Het kan hele stukken geavanceerde code uitspugen in de programmeertaal die jij wilt. Amazing!
Het is zeker indrukwekkend! Dall-E 2 vind ik dan weer wat minder, op basis van kunstwerken van anderen kunst maken zonder dat de betreffende kunstenaars daarvoor iets van een vergoeding krijgen.
Inderdaad bizar, gisteren ook een test gedaan in Rapid. Bizar hoe goed dat gaat ?
Ja dat gaat nog een echt probleem worden naarmate hete systeem wordt verbeterd. Ik zag al wel ergens een interessant idee van iemand. Die persoon pleitte ervoor dat op zulke afbeeldingen verplicht een bepaald label zou kunnen kleven zodat het niet op de manier zou worden bekeken als kunst die door mensen is gemaakt.
Maar lijkt me wel moeilijk om zoiets te organiseren en de politiek reageert traag op digitale vooruitgang.