In de Verenigde Staten verschijnt de iPhone 14 zonder een simkaartslot en hij werkt dus exclusief met eSIM. Het is een pril begin dat waarschijnlijk zal eindigen met de verdwijning van fysieke simkaarten in telefoons.
Het einde van de simkaart
Jullie zien elkaar veel te weinig: jij en de simkaart van je telefoon. Haal ze nog eens uit je telefoon en bekijk je fysieke simkaart nog eens goed, want de lancering van de iPhone 14 leert ons dat ze geen lang leven meer voor de boeg heeft. In de VS zijn consumenten voor het eerst volledig op eSIM aangewezen wanneer ze straks de iPhone 14 in handen krijgen.
Hoewel we nog niet verwachten dat morgen alle telefoons exclusief met eSIM werken, lijkt het er wel op dat de overstap naar elektronische simkaarten is begonnen. eSIM brengt namelijk voordelen voor zowel de fabrikanten van telefoons als voor consumenten. Een fysiek simkaartslot neemt kostbare ruimte in onder de behuizing van smartphones, en die plaats willen smartphonemerken graag voor andere technologie gebruiken. Anderzijds kunnen gebruikers met eSIM makkelijker naar een andere provider overstappen en je kan makkelijk meerdere telefoonnummers tegelijk gebruiken op één telefoon.
Toch draagt eSIM ook nadelen met zich mee. Elke provider heeft wel zijn eigen systeem voor klanten die hun nummer willen overdragen naar een andere smartphone. Daarnaast heeft Android nog geen uniform systeem waarmee je je telefoonnummer makkelijker kan overdragen. Zowel Google als Samsung bieden op dit moment eigen features aan die dat mogelijk maken.
eSIM in Nederland
Het is niet de eerste keer dat Apple het einde inluidt van een standaard voor telefoons. Heel wat Android-concurrenten dreven de spot met Apple toen iPhones niet langer met een 3,5 mm audiojack kwamen. Vandaag is de poort bij nagenoeg elk Android-vlaggenschip verdwenen. En verwacht wordt dat de overschakeling op eSIM nog minder tegenwerking krijgt.
In Nederland werken de meeste providers al met de technologie. Het is onder meer beschikbaar voor klanten van: T-Mobile, Simyo, KPN en Vodafone. We bespraken al uitgebreid de voor- en nadelen van de nieuwe standaard. Qualcomm heef bovendien nog een meer compacte oplossing voorgesteld vergeleken met de gewone eSIM-chip
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Op zich is zo’n esim wel makkelijk, nooit dat gepiel meer om oude sim te vervangen. Kan onpraktisch zijn als je regelmatig reist naar een land waar esim nog niet beschikbaar is…
Ik dacht dat ik de headphone jack zou gaan missen, maar het is juist het tegenovergestelde. Ik ben zeer blij met mijn JBL koptelefoon. Nooit meer bedraad voor mij.
De simkaart zal ik ook niet gaan missen. De SD kaart moet men wel van afblijven. Mocht je foon crashen dan is je data op je sd kaart tenminste veilig (nee ik wil niet alles in de cloud
Dat jij nergens last van hebt, wil niet zeggen dat anderen dat ook niet hebben. Maar bv storingen om dat er teveel BT devices in de buurt zijn, niet kunnen pairen na dat je verbonden bent geweest met een carkit, etc. Al met al is bekabeld een stuk makkelijker, gewoon inpluggen en geen gezeur.
Welk gezever met bluetooth. Ik gebruik al 1,5 jaar een JBL koptelefoon en heb nog nooit problemen gehad er mee.
Wat een onzin. We kopen het basis model SE voor ze (mits ze iPhone willen) en dan zijn draadloze oortjes wel degelijk een flinke smak duurder. Los van alle gezever met bluetooth.
Kan je uiteindelijk gewoon afschrijven als je een bedrijf hebt. En als je dure iPhones voor je personeel kan betalen dan kan draadloze oortjes er ook wel bij ?
Ik mis de audio jack wel degelijk. Toch beter geluid en zeker als je al verbonden bent met andere bluetooth apparaten. Daarbij moet ik nu voor medewerkers koptelefoons kopen voor iPhone of usb C aangezien we draadloos te duur vinden.