T-Mobile eSIM
T-Mobile laat je als eerste Nederlandse provider afstand doen van de oude simkaart. Het bedrijf zal nu als eerste eSIM of elektronische simkaart ondersteunen, dat is een manier om digitaal je simkaart met je mee te nemen zodat je meerdere nummers tegelijk op je telefoon kan bewaren en eenvoudig kan wisselen van telefoon zonder het kaartje uit je toestel te halen. Ook voor smartphonemakers brengt eSIM veel voordelen, en je kan alles lezen over de technologie in ons uitgebreide artikel.
Natuurlijk is het een vereiste dat je over een telefoon met eSIM beschikt. T-Mobile meldt op zijn website dat het werkt voor de Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 en Pixel 3 XL. Daarnaast zijn er enkel Apple-telefoons en tablets die al met eSIM werken, namelijk: de iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr, iPad Pro en de iPad Air. Later zou ook de vierde generatie Apple Watch met LTE-functionaliteit met eSIM werken, maar T-Mobile maakt pas later bekend wanneer dat het geval is.
Zo werkt het
Je kan er zelf mee aan de slag als bestaande klant door langs te gaan bij een T-Mobile-winkel of door je eSIM online aan te vragen. Je krijgt dan een QR-code gepresenteerd die je gebruikt om je simgegevens op je telefoon te activeren. Daarnaast heb je nog even je fysieke simkaart nodig, want daar ontvang je een beveiligingscode op die je kan gebruiken om je eSIM te downloaden. Ook als je nog geen T-Mobile klant bent kan je een sim-only-abonnement met eSIM nemen of je kan het ook via een een abonnement met toestel verkrijgen.
Het grote voordeel van eSIM is dat je meerdere simkaartgegevens met je mee kan nemen en de functionaliteit werkt ook samen met de dual sim-functionaliteit van telefoons. Je zal dus in theorie naast je abonnement met eSim ook nog twee fysieke simkaarten in je telefoon kunnen stoppen, tenminste wanneer Android daar ondersteuning voor krijgt. Dat is op dit moment nog niet het geval.
T-Mobile voert ook een beperking in wat het wisselen van je eSIM betreft. Stel, je wil je gegevens overdragen naar een ander toestel dan kan je twee keer per jaar een zogenaamde sim swap kosteloos uitvoeren. Vanaf de derde keer dat je naar een ander toestel overschakelt wordt 5,09 euro in rekening gebracht.
Andere providers in Nederland
Net als bij functionaliteiten als RCS komt ook eSIM traag op gang, omdat het enerzijds een inspanning vraag van de providers en anderzijds nog maar weinig toestellen de functie ondersteunen. Die twee factoren werken elkaar tegen om de uitrol van eSIM te bevorderen. Nu T-Mobile als eerste in Nederland de technologie ondersteunt, kan verwacht worden dat er ook een stroomversnelling ontstaat bij de andere providers.
Androidworld nam contact op met onder meer Vodafone en KPN voor een reactie. Vodafone gaf de volgende reactie: “VodafoneZiggo volgt de ontwikkeling rondom de e-sim met grote interesse. Over toekomstige plannen kunnen wij echter geen uitspraken doen.” KPN wilde het volgende erover kwijt: “Wij volgen uiteraard de ontwikkelingen op de markt en ondersteunen eSim en remote sim provisioning reeds op het gebied van internet-of-things. Op termijn gaan we dit ook voor andere toepassingen ondersteunen maar op dit moment kunnen we daar nog niet concreet over zijn.”
Kijk jij uit naar een bredere ondersteuning voor eSIM en speelt de ondersteuning van deze functionaliteit nu voor jou mee wat betreft je keuze van provider of nieuwe telefoon in de toekomst? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
En het wordt dus steeds belangrijker om je 06 nummer te verbergen. ?
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4827171/esim-sim-swapping-06-nummer-overnemen-hacken
Swappen bedoelde ik.
Het feit dat je dus moet gaan betalen als je voor de 3de keer een andere telefoon wil gebruiken is voor mij reden om er geen gebruik van te maken.
Lijkt weer op het oude verdienmodel wat er was toen atf 2 en 3 er was, de oude analoge telefoon netwerken.
Toen moest je ook elke keer dokken als je je nummer naar een andere telefoon wil hebben.
Met een gewone simkaart kan ik net zoveel stappen als ik wil zonder kosten.
Heel welkom, met dual sim telefoons die werken met één losse sim en één esim, kan ik die ook gaan gebruiken ipv alleen dual sim toestellen met twee losse sims. Raar dat dit in Nederland zo traag op gang komt bij providers.
Goed bezig, jammer dat mijn Pixel 3a weer ‘ns niet genoemd wordt. Het zou wel moeten werken, want mijn toestel heeft het wel.
Mijn vrouw en ik doen altijd als ik een nieuwe telefoon neem dat zij de oude krijgt en ik de nieuwe. Wat ik begrijp is dus als we dat in de toekomst doen en iemand belt mij dat er 2 telefoons afgaan ? of kan je ook het nummer uit de e-sim verwijderen?
Ter info:
1. T-Mobile is niet de eerste van NL.
2. Bestaande klanten moeten betalen idd
Hoop dat E-sim snel ondersteund wordt op de smartwatch. Dat zou pas een enorme vooruitgang zijn!
Als ik klik op sim inwisselen voor esim, moet ik akkoord geven dat er €5,09 met m’n factuur verrekend wordt, lijkt dus niet gratis te wisselen te zijn (ben bestaande klant en ingelogd met mytmobile)