Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Maak er werk van

Wat is eSIM en wat zijn de voor- en nadelen?

· 15 juli 2020

Je hebt misschien al wel af en toe in nieuwtjes gezien dat er over eSIM wordt gesproken, een alternatief voor de traditionele simkaart. Toch is het opvallend dat er nog niet veel over eSIM wordt gesproken in Nederland. Hoe komt dat, en wat is eSIM dan precies?

De traditionele simkaart

Allereerst bekijken we even wat een traditionele simkaart precies is. 'Sim' staat voor 'Subscriber Identity Module', en het is dus in wezen een kleine memory chip met een plastic omhulsel die identiteitsgegevens draagt van de gebruiker. Naast die gegevens bevatten ze ook een simkaartcode die nodig is om een nummer over te dragen van de ene provider naar de andere. Verder staat op, de kaart ook een IMSI-nummer, of International Mobile Subscriber Identity die beveiligingsgegevens bevat en ook de PIN en PUK-code. Ten slotte is er nog opslag voorzien, zo'n 256KB, en dat is goed om ongeveer 250 contacten te bewaren.

Al die gegevens die de simkaart bevat zijn nodig om telefoongesprekken tussen klanten van verschillende operators van over de hele wereld te laten verlopen. We zien de afgelopen jaren dat simkaarten steeds kleiner worden, en daar is een goede reden voor. De allereerste simkaarten hadden de grootte van een kredietkaarten, en door de jaren heen evolueerde simkaarten tot de nanosim die we nu gewend zijn. Smartphone-fabrikanten willen zoveel mogelijk ruimte vrijmaken om andere technische aspecten in hun toestellen te stoppen. Dat is een heel puzzelwerk, en we zagen bijvoorbeeld onlangs OnePlus CEO Pete Lau toegeven dat de hoofdtelefooningang in de OnePlus 6T moest verdwijnen om zo een vingerafdrukscanner onder het scherm te kunnen plaatsten. 

SIM tray

eSIM, de voor- en nadelen

Dat brengt ons bij eSIM, wat staat voor embedded sim. Een eSIM is een chip die deel uitmaakt van de moederbord van een toestel, en het is nog compacter dan de ruimte die nodig is voor een nanosimkaartslot te voorzien. Google was de eerste die een eSIM in zijn smartphone plaatste, en dat gebeurde in de Pixel 2. eSIM werkte met Googles eigen Project Fi-dienst. Dat is een mobiel netwerk van Google dat actief is in de Verenigde Staten. We zagen ook al dat Apple gebruikt maakt van eSIM in onder andere zijn Apple Watch en ook in de nieuwe iPhones die vorige maand werden voorgesteld.

Naast het feit dat eSIM erg compact is, en bijna een must is als je mobiele data wil toelaten op een klein apparaat als bijvoorbeeld een smartwatches, heeft het nog meer voordelen. Een eSIM kan meerdere profielen bevatten, en dat is erg handig voor gebruikers die nu met meerdere simkaarten werken. Wie bijvoorbeeld internationaal reist en tussen simkaarten moet switchen - wat al niet erg aangenaam is met die kleine nanosimkaarten -  kan eenvoudig tussen verschillende nummers van verschillende operators wisselen. 

Google Pixel XL en Pixel 2 XL

De Google Pixel 2 en de Pixel 2 XL

Wat zijn dan de nadelen van eSIM? Wel, switchen tussen simkaarten is erg eenvoudig, maar doordat alle info nu op de eSIM van een bepaald toestel staat opgeslagen, is het wisselen tussen toestellen dan weer minder snel. Met een simkaart stop je je kaart gewoon in het andere toestel en klaar, maar zo werkt het niet bij eSIM. Hierbij moet je telkens de simkaart activeren via de software van je telefoon. 

Welke providers ondersteunen eSIM in Nederland?

Als dat het enige nadeel is, waarom heeft dan nog niet elke telefoon eSIM en waarom nog niet alle telecomproviders eSIM in Nederland? Wel, zoals dat wel vaker gaat met nieuwe standaarden kost dat tijd. We zien wereldwijd dat eSIM dat steeds meer providers ondersteund wordt. Apple is er bijvoorbeeld in geslaagd om ondersteuning voor de Apple Watch wereldwijd fors uit te breiden door internationale partners te vinden. Sinds 2017 hebben Nederlandse providers al interesse getoond, en inmiddels bieden er een handjevol eSIM-ondersteuning. De lijst met aanbieders vind je hieronder. Om gebruik te maken van eSIM moet je dus klant zijn bij één van deze providers en een telefoon hebben die eSIM ondersteunt.

- Vodafone

- T-Mobile

- Simyo

- Ubigi

- Truphone

Waarom duurt eSIM-ondersteuning zo lang?

Belangrijk voor de adaptie van eSIM is dat elke provider er eerst van overtuigd raakt dat eSIM de toekomst is, en het is natuurlijk ook een wisselwerking tussen fabrikanten van telefoons en de providers. Waarom zou een provider eSIM willen ondersteunen als nog maar weinig fabrikanten van smartphones het implementeren? Bovendien is het ondersteunen van eSIM naast de traditionele simkaarten een investering en technische operatie voor de providers, en hetzelfde kan ook gezegd worden langs de kant van de smartphone-fabrikanten. Waarom zouden zij eSIM implementeren als gebruikers er slechts bij een beperkt aantal providers in bepaalde landen mee terecht kunnen?

e-SIM

Toekomst

Toch kunnen we ervan uitgaan dat we wel degelijk allemaal in de toekomst van eSIM zullen kunnen gebruikmaken. De technologie is gewoon duidelijk superieur en smartphone-fabrikanten hebben er duidelijk baat bij. Bovendien wekt eSIM door zijn kleine formaat ook de interesse van fabrikanten die andere toepassingen willen bouwen zoals Internet of Things-apparaten (IoT). Dat zijn kleine, slimme apparaten die verbonden zijn met elkaar.

De GSMA, dat is een wereldwijd handelsorgaan voor mobiele communicatie, werkt aan een standaard voor eSIM, zoals het onlangs in een mededeling hebben bekend gemaakt. Als die er komt zou de erkenning en toepassing door providers en fabrikanten weleens in een stroomversnelling kunnen gaan. 

SIMkaart

Originele publicatiedatum: 5 oktober 2018 / Opnieuw gepubliceerd: 15 juli 2020

De nieuwste artikelen over OnePlus 6T

Officieel: OnePlus en McLaren hebben samenwerking stopgezet

Gerucht: OnePlus brengt geen McLaren Editie-telefoons meer uit

OnePlus 6 en 6T ontvangen OxygenOS 10.3.1-update met veel bugfixes

[Update: nu officieel] OnePlus 6 en 6T ontvangen Android 10 met OxygenOS 10.0

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (21)
Bezig met laden van reacties...